Gwiazda "RuPaul's Drag Race" - Laganja Estranja - ujawniła się jako transpłciowa kobieta! https://queer.pl/news/205636/gwiazda-rupauls-dr...
Gwiazda 6. sezonu "RuPaul's Drag Race" - Laganja Estranja - ujawniła się jako osoba transpłciowa. W rozmowie z "Entertainment Weekly" 32-letnia gwiazda dragu, piosenkarka i aktywistka na rzecz legalizacji marihuany, powiedziała, że po 10 latach odkrywania swojej tożsamości płciowej może się ujawnić jako dumna, transpłciowa kobieta.Wokół mnie jest tak wiele silnych kobiet, które zainspirowały mnie do ujawnienia się. To z ich powodu, z powodu ich walki jestem dzisiaj tutaj i chociaż jestem zdenerwowana, już się nie boję. Nie zamierzam dłużej żyć w strachu" - powiedziała.
"Chciałabym móc wyrażać to przez cały czas. Właśnie zrobiłam sobie nową fryzurę, bardzo kobiecą fryzurę i już w ciągu jednego tygodnia moje życie się zmieniło. Mogę zmyć cały mój makijaż i wciąż widzę piękną kobietę w lustrze. To bardzo potężne uczucie" - dodała.
Laganja opowiedziała również, czym dla niej jest jej transpłciowość. "Ludzie myślą, że kiedy jesteś trans, przez całe swoje życie chcesz stać się kobietą. I tak, częściowo dla mnie tak właśnie było. Jednak prawdą jest też, że całe swoje życie chciałam być mężczyzną, żeby wpasować się w oczekiwania społeczeństwa" - przyznaje. "Ale to nie jest moją prawdą i ośmielam się to przyznać. Próbowałam być mężczyzną oraz być gdzieś pomiędzy jako osoba niebinarna. Jednak prawda jest taka, że jestem kobietą i chce żyć takim życiem" - dodaje.