-13°C

42
Powietrze
Cóż... Bywało lepiej.

PM1: 14.33
PM25: 25.18 (65,44%)
PM10: 29.45 (167,87%)
Temperatura: -12.71°C
Ciśnienie: 1034.18 hPa
Wilgotność: 62.52%

Dane z 18.01.2026 06:45, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Mińsk Mazowiecki Miastem LGBT

5185 postów
Żabodukt Postów: 82125
kumak
Żabodukt, postów: 82125
Piątek, 26 lutego 2021 16:55:53
-2
0 -2
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Parlament Europejski zamierza ogłosić Unię strefą wolności osób LGBTI

We wtorek 9 marca odbędzie się sesja plenarna Parlamentu Europejskiego, na której po raz drugi politycy będą rozmawiać o sytuacji osób LGBTI w Polsce. Druga rezolucja na ten temat ma nawiązywać do drugiej rocznicy przyjęcia pierwszej w Polsce dyskryminującej uchwały przeciwko tzw. "ideologii LGBT", zwanej często "strefą wolną od LGBT".
Pierwsza deklaracja została przyjęta 26 marca 2019 roku przez Radę Powiatu w Świdniku. Radni, powołując się na "105 latach od Chrztu Polski", nie zgadzali się na promowanie "poprawności politycznej", sugerując, że problemy społeczności LGBT są wyolbrzymione.

W odpowiedzi na kilkadziesiąt przyjętych uchwał przez polskie samorządy, PE w grudniu 2019 roku przyjął zdecydowaną większością głosów rezolucję, potępiającą powstanie tzw. "stref wolnych od LGBT", wzywającą kraje członkowskie do monitorowania przypadków przestępstw motywowanych homofobią.
Z inicjatywy francuskiego polityka Pierre Karleskind, PE raz jeszcze
pochyli się nad tematem dyskryminacji w Polsce. Polityk grupy RENEW komentuje: "Ogłaszając UE strefą wolności osób LGBTI, chcemy pokazać, że wartości UE nie są opcjonalne i zapewnić osoby LGBTI w całej Europie, że PE zrobi wszystko, co w jego mocy, aby zapewnić im życie bez obawy przed dyskryminacją lub prześladowaniem ze względu na orientację seksualną lub tożsamość płciową".

"Druga rezolucja PE ma być sygnałem ostrzegawczym dla Polski. Rok od rezolucji PE, polski rząd nie tylko nie zrobił nic, by poprawić sytuację osób LGBTI, ale wspiera homofobicznych polityków. Nie ma miejsca na homofobię w UE, parlament i komisja mogą poczynić bardziej zdecydowane kroki tak, jak zrobiła to m.in Norwegia. Pora powiedzieć jasno, działania polityków PISu szkodzą Polsce, a my jako obywatele ponosimy tego konsekwencje" -
podkreśla Kamil Maczuga, współautor pierwszej rezolucji PE.
Wsparcie
Wesprzyj Queer.pl - najstarszy portal LGBT w Europie
Dziś bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy własnego głosu w Internecie. Daliśmy radę przez 24 lata - z Waszą pomocą przetrwamy także ten ciężki okres. Równocześnie utrzymanie takiego projektu jeszcze nigdy nie było tak trudne.

Głosowanie nad rezolucją ma odbyć się 11 marca. Według nieoficjalnych informacji, większość grup politycznych poprze projekt rezolucji.
https://queer.pl/news/205305/parlament-europejs...
Zolnierz
Piątek, 26 lutego 2021 19:36:07
0
0 0
+ -
Rezolucja to nie prawo.
Nie ma mocy ustawy. To taka uchwała, która ma wartość POdobna do sformułowania- byśmy, wiecie, rozumiecie chcieli....
Mińsk Mazowiecki Postów: 1801
Min75
Mińsk Mazowiecki, postów: 1801
Sobota, 27 lutego 2021 08:39:32
0
+1 -1
+ -
Na dobry dzień Kumakowi - minskiemu ambasadorowi nowej normalności ;)

Conchita Wurst założyła tak krótką sukienkę, że powypadały jej ZWISAJĄCE JĄDRA

https://www.se.pl/gwiazdy/galeria/conchita-wurst...
kumak
Sobota, 27 lutego 2021 12:47:49
-2
0 -2
+ -
Conchita pozdrawia
Post edytowany
kumak
Sobota, 27 lutego 2021 13:22:29
-2
0 -2
+ -
Post edytowany
kumak
Niedziela, 28 lutego 2021 08:38:30
-3
0 -3
+ -
W 14. sezonie tanecznego show RTL „Let's Dance” mężczyzna po raz pierwszy tańczy z innym mężczyzną: Nicolas Puschmann spotkał się ze swoim ostatnim partnerem tanecznym w programie wprowadzającym w piątek wieczorem. Dawny „Książę z bajki” został przydzielony Wadimowi Garbuzowowi. W przeciwieństwie do Puschmanna nie była to premiera dla kanadyjsko-austriackiego tancerza zawodowego pochodzenia ukraińskiego: Garbuzov wziął udział w szóstym sezonie produkcji ORF „Dancing Stars” jako partner Alfonsa Haidera w 2011 roku ( relacjonował queer.de ). Premiera tańca tej samej płci dziesięć lat temu w sąsiednim kraju była impulsem dla Puschmanna do tańca również z mężczyzną ( donosi queer.de ). https://www.queer.de/bild-des-tages.php?einzel=3326...
Post edytowany
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Niedziela, 28 lutego 2021 09:42:37
+1
+1 0
+ -
i wszystko to w temacie "Mińsk Mazowiecki Miastem LGBT"

dzieje się
kumak
Niedziela, 28 lutego 2021 10:35:36
-2
0 -2
+ -
Twoja Boska Świadomość

ZAPYTAŁAM KOBIETĘ
... która przekroczyła 70tkę i zmierza ku 80tce, jakie zmiany odczuwa w sobie?
Przysłała mi następujące informacje:
1. Po tym jak kochałam moich rodziców, moje rodzeństwo, mojego małżonka, moje dzieci i moich przyjaciół, TERAZ ZACZĘŁAM KOCHAĆ SIEBIE.
2. Zrozumiałam, że nie jestem "Atlasem". Świat nie spoczywa na moich barkach.
3. Przestałam targować się ze sprzedawcami warzyw i owoców. Kilka groszy więcej mnie nie złamie, ale może pomóc komuś np. zaoszczędzić na czesne córki.
4. Zostawiam kelnerce napiwek. Dodatkowe pieniądze mogą wywołać uśmiech na jej twarzy. Ona pracuje o wiele ciężej na życie niż ja.
5. Przestałam mówić osobom starszym, że "już opowiadali tą historię wiele razy". Ta historia sprawia, że spacerują w dół uliczki pamięci i ponownie przeżywają swoją przeszłość.
6. Nauczyłam się NIE POPRAWIAĆ LUDZI nawet wtedy, gdy wiem, że się mylą.
OBOWIĄZEK UCZYNIENIA WSZYSTKICH DOSKONAŁYMI NIE SPOCZYWA NA MNIE. Pokój jest cenniejszy niż doskonałość.
7. Daję komplementy swobodnie i hojnie. Komplementy poprawiają nastrój nie tylko odbiorcy, ale także mnie.
I mała wskazówka dla odbiorcy: nigdy nie odrzucaj komplementu, po prostu powiedz "Dziękuję".
8. Odchodzę od ludzi, którzy mnie nie cenią. Oni mogą nie znać mojej wartości, ALE JA TAK.
9. Zachowuję zimną krew, gdy ktoś gra nieczysto, by wyprzedzić mnie w wyścigu szczurów.
Nie jestem szczurem i NIE JESTEM TEŻ W ŻADNYM WYŚCIGU.
10. Uczę się nie wstydzić moich emocji. To właśnie one czynią mnie człowiekiem.
11. Nauczyłam się, że LEPIEJ JEST PORZUCIĆ EGO NIŻ ZERWAĆ ZWIĄZEK.
Moje ego będzie mnie trzymać na dystans, podczas gdy w związku nigdy nie będę samotna.
12. Nauczyłam się żyć każdym dniem tak, jakby był ostatnim. W końcu to może być ostatni.
13. Robię to, co czyni mnie szczęśliwą.
14. Jestem odpowiedzialna za swoje szczęście i jestem to sobie winna.
SZCZĘŚCIE JEST WYBOREM.
Możesz być szczęśliwy w każdej chwili, wystarczy, że się na to zdecydujesz!
Dlaczego mamy czekać, aż będziemy mieć 60, 70 czy 80 lat?
Dlaczego nie możemy praktykować tego na każdym etapie i w każdym wieku?
Post edytowany
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Niedziela, 28 lutego 2021 12:39:18
+1
+1 0
+ -
to też z MM
kumak
Wtorek, 2 marca 2021 15:04:01
-3
0 -3
+ -
Sąd uznał, że Elżbieta Podleśna, Anna Prus i Joanna Gzyra-Iskandar nie chciały nikogo obrazić, ich protest mieścił się w granicach wolności słowa, a akcja była próbą zwrócenia uwagi na problem dyskryminacji osób LGBT. https://obywatele.news/wyrok-w-procesie-o-obraze-uczu...
Post edytowany
Zolnierz
Wtorek, 2 marca 2021 16:49:59
0
0 0
+ -
Juz jest złożona apelacja. Sąd I instancji to nie KOniec zagadnienia.
kumak
Wtorek, 2 marca 2021 20:10:07
-3
0 -3
+ -
https://www.facebook.com/VidKOD/videos/1421961194830795... nie obraża - solidarnie z aktywistami (po wyroku sądu w Płock
kumak
Wtorek, 2 marca 2021 20:11:39
-3
0 -3
+ -
Sąd w Płocku stwierdził, że aktywistki stojące za wlepkami z tęczową Matką Boską nie popełniły przestępstwa polegającego na obrażeniu uczuć religijnych. Jak uzasadniano, ich celem było jedynie okazanie solidarności ze społecznością LGBT.We wtorek 2 marca zapadł wyrok w sprawie z kwietnia 2019 roku. Trzy aktywistki, które rozlepiły wokół kościoła św. Dominika w Płocku kolorowe naklejki, zostały oskarżone o obrazę uczuć religijnych. Prokuraturze chodziło głównie o przerobienie obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej. Aureole przedstawionych na obrazie Maryi i Dzieciątka zamiast złotego koloru, miały barwy tęczy. Tego typu materiały pojawiły się m.in. na koszach i przenośnych toaletach wokół świątyni.

Rozpoczęty 13 stycznia tego roku proces zakończył się uniewinnieniem wszystkich oskarżonych. Sąd podkreślał, że aktywistki nie chciały obrażać niczyich uczuć religijnych, ani znieważać wizerunku Matki Boskiej. Ich celem miało być nagłośnienie problemów dotykających osób ze społeczności LGBT oraz okazanie im wsparcia.

Sąd: Katechizm nie wyklucza osób nieheteronormatywnych
Sędzia odczytująca uzasadnienie wyroku podkreślała, że w zachowaniu oskarżonych nie dopatrzono się pogardy wobec religii. Kobiety poprzez swoją prowokację domagały się jedynie publicznej debaty na przemilczany temat homofobii w Kościele katolickim. – W katechizmie kościoła katolickiego nie znajduje się zapis wykluczający osoby nieheteronormatywne. Znajduje się tam miłość, wzajemny szacunek i zrozumienie – podkreślał sąd. https://www.wprost.pl/kraj/10426343/teczowa-matka-bo...
kumak
Środa, 3 marca 2021 06:14:41
-3
0 -3
+ -
Eksperymentalna parafia przy kościele ­Saint-Merry zostanie zlikwidowana – zdecydował metropolita Paryża. Centrum duszpasterskie miało szukać nowych rozwiązań dla Kościoła. Stało się miejscem spotkań lewicującej młodzieży, osób homo- i transseksualnych. https://www.facebook.com/180185019111/posts/10160716917...
Zolnierz
Środa, 3 marca 2021 08:20:43
0
0 0
+ -
Tecza nie obraza, 6 KOlorowa POdroba tak.
kumak
Czwartek, 4 marca 2021 05:25:08
-2
0 -2
+ -
Kaja Godek wstawiła zdjęcie kubka. Sęk w tym, że o czymś nie wiedziała

Kaja Godek, znana w Polsce działaczka pro-life, ma swoich wiernych obserwatorów w mediach społecznościowych. Ostatnio opublikowała zdjęcie kubka, które jej fani chętnie komentowali. "W kubku kawa, jest pięknie", napisała, jednak czy aby na pewno? Gdyby Kaja Godek wiedziała, czyjego autorstwa jest grafika z kubka, z pewnością miniony poranek przestałby jawić się jej dalej jako faktycznie "piękny".Kaja Godek znana jest ze swoich konserwatywnych poglądów i z bycia zdecydowaną przeciwniczką środowisk LGBT. Tymczasem kubek, który stał się centralną częścią jej ostatniego posta, ma na sobie grafikę znanej, fińskiej... działaczki LGBT.

Tove Jansson, czyli, jak podaje NaTemat, pisarka, ilustratorka i malarka, jest autorką dwóch muminków, które przytulają się do siebie na kubku Godek. Jansson, która zmarła w 2001 roku, była lesbijką.
Post edytowany
Zolnierz
Czwartek, 4 marca 2021 08:49:28
+1
+1 0
+ -
I co z tego, że była lesbijka?
Nie rozumiem. Była i jej sprawa.
Biegała z łańcuchem na szyi PO paradach nierówności? Namawiała do tego zeby być lesbijka? Żądała dla siebie jakiś specjalnych praw?
kumak
Czwartek, 4 marca 2021 10:07:34
-2
0 -2
+ -
Nic ale u mnie nie znajdziesz w domu kubka z krzyżem ani talerza z MB.
Zolnierz
Czwartek, 4 marca 2021 11:34:27
+1
+1 0
+ -
Ja też nie mam takich przedmiotów.
Krzyż- symbol zwycięstwa, wisi na honorowym miejscu.
Twoja odPOwiedz, jest godna tylko twojego idiotyzmu.
kumak
Czwartek, 4 marca 2021 13:43:19
-3
0 -3
+ -
Nad Pługiem? Rodzinnym herbem?

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK