1. O WOŚP można mówić krytycznie i nie oznacza to, że tym samym podważa się ideę dobroczynności.
2. Czy można krytykować faceta, który ratuje chore dzieci?
Tak. Szczytny cel nie usprawiedliwia wszystkiego.
Czy każdy wyskok Owsiaka i każde jego kontrowersyjne stwierdzenie natychmiast musi być zbite kontrargumentem: ale on tyle robi dla dzieci.
Wskazywanie na te wszystkie problemy, wątpliwości oraz krytyka samego Owsiaka oznacza, że nie jest się wrażliwym na tragedię dzieci?
3. Mój wielki szacunek zyskują osoby takie, jak Anna Dymna, ks. Jacek Stryczka, Janina Ochojska czy Ewa Błaszczyk.
4. „....Nie dawajmy pieniędzy na fundacje, nie dawajmy też pieniędzy jeśli zbiórki są organizowane w Mińsku, jak dla Róży Nowak, czy aktualnej sprawy Kamilki......”
(?!)
takie stwierdzenie, to jak cios poniżej pasa
to oskarżenie, że się jest nieczułymi na nieszczęście małych dzieci?
że jest się niby potworem?
Dawajmy jak najbardziej. Oprócz pieniędzy, nie żałujmy swojego czasu, energii itp. Pomagajmy 365/366 dni w roku i jeden dzień dłużej.
Bierzmy tylko za to odpowiedzialność.
Jako donatorzy patrzmy na ręce. Vide: Fundacja Kidprotect i osoba Jakuba Spiewaka – także zbierał na dzieci a teraz grozi mu do 10 lat, choć podobno może uniknąć procesu. Czy można krytykować faceta? Przecież on tyle robił dla dzieci.
5. Uważam, że gdyby w czasie, przeznaczonym na pokazywanie pokrzykującego w studiu Owsiaka puszczać reklamy i dochód z nich przeznaczyć na cel, wspierany przez WOŚP, byłoby to o wiele więcej pieniędzy a tym samym można by było pomóc większej ilości dzieci. Tylko czy aby w tym wszystkim o pomoc najbardziej chodzi?
6. Koszty organizacji stają się coraz bardziej absurdalne. Godziny telewizyjnych transmisji, przeloty samolotami (w eskorcie F-16), tysiące ludzi do obsługi koncertów, którzy przecież nie pracują darmo, sprzęt itd.
Dlaczego nikt tego nie policzył? W sprawie WOŚP działa moralny szantaż. Kto krytykuje Owsiakową imprezę, ten widocznie musi nienawidzić małych dzieci, którym Owsiak pomaga. Ten argument jest oczywiście absurdalny, oparty na założeniu, że cel uświęca środki, a przy okazji dowodzący niezdrowego utożsamienia idei z osobą.
7. Prosiłbym także nie używać argumentów, sięgających po osobiste doświadczenie: „Moje dziecko uratował sprzęt kupiony przez WOŚP”. Z tego typu doświadczeniem nie da się dyskutować, bo to jest stwierdzenie z całkiem innego porządku niż racjonalna dyskusja.
8. Mam nadzieję, że za to napisałem Juras nie przyłoży mi z baśki, jak to kiedyś powiedział.
9. Na zakończenie, szczerze pozdrawiam wszystkich wolontariuszy i osoby zaangażowane w akcje WOŚP.
10. i dobranoc
p.s.
Polska – Francja 22:21. Mecz o finał w piątek 20:45.