2°C

27
Powietrze
Cóż... Bywało lepiej.

PM1: 8.34
PM25: 16.10 (107,31%)
PM10: 17.41 (38,68%)
Temperatura: 1.61°C
Ciśnienie: 1022.48 hPa
Wilgotność: 99.25%

Dane z 29.12.2024 08:10, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

WOŚP 2014

104 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 3026
Marian_Koniuszko
Mińsk Mazowiecki, postów: 3026
Wtorek, 17 grudnia 2013 09:25:32
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Czytający ten temat odniesie wrażenie, że w Mińsku nie będzie zbiórki/finału WOŚP bo zabrania kościół... A organizatorzy, rada miasta itd. słuchają kościoła i wypełnia jego wolę...
WM Postów: 1007
MAKSIOR77
Wtorek, 17 grudnia 2013 09:53:01
0
0 0
+ -
A co ma kościół wspólnego WOŚPem ???
przecież kościół nie miesza w takie
organizacje Owsiaka który pomaga dzieciakom kupując ze zbiorki
sprzęt do ratowania życia każdy we ze NFZ nie stac bo maja milionwe długi
Mińsk Mazowiecki Postów: 1178
egoistka
Mińsk Mazowiecki, postów: 1178
Wtorek, 17 grudnia 2013 10:20:59
0
0 0
+ -
Czarownico nie, z wosp.nie ida na przystanek :) % od podatku juz tak. Ja osobiscie nie mam nic przeciwko. Jest to swojego rodzaju nagroda, bo wosp dziala wraz z wolontariuszami caly rok.
Maksior dlugi nfz i skladki jakie placimy, a jakie mamy warunki to temat rzeka.
Ktos napisal, zeby zmienic rzad. Prosze o informacje, za 'panowania' kogo sytuacja z nfz byla dostateczna? Bo nie pamietam nawet dobrej.
yanoosh1
Wtorek, 17 grudnia 2013 12:06:10
0
0 0
+ -
Bardzo słusznie napisał Marian
"Czytający ten temat odniesie wrażenie, że w Mińsku nie będzie zbiórki/finału WOŚP bo zabrania kościół."

Mnie jednak zainteresował "Złoty Melon" i "tęczowe interesy" tej spółki, ale poczekamy na wyrok sądu w tej sprawie. Jednak jak ktoś ma ochotę poczytać to zacytuję fragment artykułu

"Wystarczy podać tylko dwie pary liczb z rozliczenia na 2011 rok. Łączne przychody WOŚP 55 690 743,80 zł, przychód z „orkiestry” 48 563 662,82. A teraz jeszcze raz dochód z „orkiestry” 48 563 662,82 i kwota przeznaczona na legendarny sprzęt: 38 277 884,84. Rachunek jest jednoznaczny. Na sprzęt ratujący chore dzieci, król żebraków przeznaczył 68,7% z całej wyżebranej kwoty i 78,8% z „orkiestry”, reszta została przeżarta.

http://wzzw.wordpress.com/2013/01/13/guru-owsiak-w-11-la...
Marian_Koniuszko
Wtorek, 17 grudnia 2013 12:36:44
0
0 0
+ -
Mówiłem już, że ta fundacja jest baaaardzo droga w utrzymaniu.
egoistka
Wtorek, 17 grudnia 2013 14:45:46
0
0 0
+ -
Z racji tego, ze zdecydowana wiekszosc chadza do kosciola, moze mniej niz polowa slepo wierzy w slowa plynace z ust ksiezy. Wg. Mnie oczywiscie ma to wplyw. Nie chce przepisywac co uslyszalo wielu minskich wolontariuszy z ust straszych osob, po wyjsciu z kosciola.
Marian... Nie od dzis wiadomo, ze nie ma fundacji przekazujacej 100% dochodow na to na co kasa przeznaczona byc powinna. Nie przychodzi mi takze do glowy zadna fundacja, dzieki ktorej uratowanych zostalo tyle noworodkow. Moje dziecko korzystalo ze sprzetu z serduszkiem kilkakrotnie, wiec nawet gdyby na sprzet przeznaczyl tylko polowe zebranej kwoty, dalej wcale by mi to nie przeszkadzalo. Macie chyba dzieci/wnuki/siostrzencow... Np. Moze nie wiecie, ale zaraz po porodzie, dzieciom sprawdza sie sie sluch, takie badania w Minsku sa zawdzieczane wylacznie dzieki sprzetowi z serduszkiem. Oczywiscie, macie prawo nie zgadzac sie z jego dzialaniami i polityka fundacji, szanuje to i trzymam kciuki, zeby takj sprzet nie byl waszym bliskim potrzebny :)
Mińsk Mazowiecki Postów: 88
marseli
Mińsk Mazowiecki, postów: 88
Wtorek, 17 grudnia 2013 15:46:14
0
0 0
+ -
egoistko, dostateczna sytuacja w służbie zdrowia była za komuny. później było tylko gorzej, aż do tego co mamy dziś. i nie mamy co liczyć, ze będzie lepiej, jeśli sami o to nie zawalczymy. w jaki sposób? nie wiem. w tej chwili przychodzą mi do głowy tylko JOWy. bez bicza nad głową żaden polityk nie zrezygnuje z tworzenia prawa, które komplikuje, utrudnia życie obywatelom, a nawet je skraca. bo jeśli się zastanowić, to za przypadki o których było głośno w mediach, w których służba zdrowia zawiodła, odpowiedzialni są (pośrednio) politycy, ponieważ ustanawiają ramy i zasady określające jakość świadczonych usług medycznych.
podsumowując: dobrze, że jest WOŚP, bo bez niej byłoby jeszcze gorzej, ale nie uzdrowi ona chorego systemu. systemu "płaćcie podatki, leczcie się prywatnie".
Mińsk Mazowiecki Postów: 471
ka_p_pa
Mińsk Mazowiecki, postów: 471
Wtorek, 17 grudnia 2013 20:21:53
0
0 0
+ -
WOŚP w zasadzie nie pomaga bezpośrednio potrzebującym tego ludziom, ale pomaga niedofinansowanym instytucjom publicznym (§ 9.1) które powinny być finansowane z budżetu, czyli z podatków.

Marianie, i ty między socjalisty??

A dla zaniepokojonych funduszami Orkiestry polecam zainteresować się "sprawozdaniem" finansowym Caritasu
ka_p_pa
Wtorek, 17 grudnia 2013 20:23:57
0
0 0
+ -
egoistko, dostateczna sytuacja w służbie zdrowia była za komuny.

To miał być żart?
yanoosh1
Wtorek, 17 grudnia 2013 20:46:25
0
0 0
+ -
"To miał być żart?"

kumak
PRL atakują.:D
mińsk mazowiecki Postów: 421
czarownica
mińsk mazowiecki, postów: 421
Wtorek, 17 grudnia 2013 20:52:15
0
0 0
+ -
Każdy może mieć stosunek do fundacji i Owsiaka jaki chce. Natomiast FAKTEM jest, że sfinansowali masę sprzętu. Moje drugie dziecko również korzystało ze sprzętów fundacji i za to jestem wdzięczna. Nawet jeśli tylko połowa kwoty zebranej przez WOŚP jest przeznaczana na sprzęt - cieszę się, bo może komuś uratować życie.

Dla tych, co Owsiakowi zaglądają w kieszeń przytoczę pewne krótkie opowiadanie.

Pewien mężczyzna na parkingu przed swoim miejscem pracy codziennie spotykał kobietę, która żebrała. Zbierała pieniądze na swoje ciężko chore dziecko, które potzrbowało drogiej operacji ratującej życie. Mężczyzna niemal że codziennie wrzucał jej do puszki jakiś datek. Po kilku tygodniach, kiedy kolejny raz wspomógł kobietę podszedł do niego inny mężczyzna i zapytał: - Co pan najlepszego robi, ta kobieta jest oszustką, pieniądze które dostaje wydaje na restauracje, ubrania itp. Mężczyzna, który od kilku tygodni wspierał oszustkę finansową uśmiechną się szczerze. - I z czego pan się tak cieszy - zapytał drugi mężczyzna. - To bardzo dobra wiadomość - odparł, że nie ma żadnego chorego dziecka...

Kwestia podejścia do życia...
yanoosh1
Wtorek, 17 grudnia 2013 20:55:31
0
0 0
+ -
moja córa kwestowała, ja sam zawsze wrzucam coś do puchy, ale trzeba też patrzeć takim ludziom na ręce, a to co piszą o WOŚP nie podoba mi się
Post edytowany
Mińsk-Mazowiecki Postów: 183
stan nast
Mińsk-Mazowiecki, postów: 183
Wtorek, 17 grudnia 2013 21:56:33
0
0 0
+ -
wiadome jest,że ta orkiestra niedęta,robi dużo dobrego ale i muzycy w niej grający i jej dyrygent też nadpodziw nieźle się wzbogacają na niej!,a to kole w oczy wielu!.,kraj mamy taki jaki mamy,nie za biedny i nie za bogaty na tle świata i ten sprzęt medyczny,który jest tak potrzebny i niezbędny,powinien jego zakup finansować skarb państwa choćby miał się zesrać!
Żabodukt Postów: 79275
kumak
Żabodukt, postów: 79275
Wtorek, 17 grudnia 2013 23:13:16
0
0 0
+ -
yanoosh1&?" kumak PRL atakują"
powszechnie wiadomo że wiele wskaźników w obecnej naszej gospodarce jest na poziomie lat 50-tych czasem 60-tych. przewyższamy tylko w ilości szczerbatych na jedne 1000 mieszkańców Gdyby Owsiak zrobił akcję- sprzątamy bałagan w ustach Polaków zbiórka by odniosła sukces.
Nie ma fundacji która wszystko przeznacza na cel fundacji- poszperajcie w necie to wam włos się zjeży.Trzeba opłacić koszty wynajmu biur pensje personelu, prezesa ,sekretarki lizing naszym i samochodów ,koszty delegacji, wyjazdów , konsultacji, reklamę i mnóstwo innych... a dopiero potem to co zostanie na właściwy cel.
Po mieście kiedyś chodzili z krzyżówkami dla dzieci- z 3 zł za książeczkę na dziecko idzie parę groszy a sprzedający na 1 zł za każdą, tyle samo jego szef a reszta koszty druku
Post edytowany
egoistka
Środa, 18 grudnia 2013 08:20:01
0
0 0
+ -
Kumak, Stan zgadza sie. Wosp nigdy nie ukrywal kosztow. To normalne, ze ludzie ktorzy caly rok haruja dzien w dzien, zeby pozyskac sponsorow, zajac sie reklama i setka innych rzeczy nie beda pracowali za darmo, prosty powod - brak czasu na platny etat.
Wynajem lokalu, spoty reklamowe i koncerty tez kosztuja. To, ze zespoly na wosp graja charytatywnie tez jest bzdura :)
Sama bardzo ubolewam nad brakiem wospu w Minsku, moze na przyszly final zmobilizujemy kilka osob i osobiscie sie tym zajmiemy? :>
Żabodukt Postów: 79275
kumak
Żabodukt, postów: 79275
Środa, 18 grudnia 2013 08:30:00
0
0 0
+ -
oczywiście pod hasłem " sprzątajmy bałagan w ustach"
Marian_Koniuszko
Środa, 18 grudnia 2013 10:07:10
0
0 0
+ -
Marianie, i ty między socjalisty??
Jesteś w błędzie. Biorąc pod uwagę, że socjaliści więcej zabierają niż potem dają, to wcale nie pomagają ludziom.
ka_p_pa
Środa, 18 grudnia 2013 17:12:57
0
0 0
+ -
Marianie, i ty między socjalisty?

Jesteś w błędzie

Marianie, mylę się raz na rok, a w tym roku już raz się pomyliłem, więc kolejna pomyłka jest wykluczona. I już spieszę z uzasadnieniem-
otóż onegdaj na użytek innej dyskusji dokonałeś podziału na prawicę i lewicę stosując jedyne kryterium- redystrybucję dochodu narodowego.
Do lewicy, a więc socjalistów zaliczyłeś wszystkich, którzy postulują inne niż wolny rynek mechanizmy owej redystrybucji. W tym wątku jak prawdziwy socjalista zrzucasz całą odpowiedzialność za służbę zdrowia( raczej poważy segment, nieprawdaż?) na państwo, pisząc jasno i wprost, że instytucje publiczne powinny być finansowane z budżetu, czyli z podatków. Jeśli nie jest to "redystrybucja dochodu narodowego" inna niż wolny rynek, to ja nie zapytam:
Marianie, i ty między hipokrytami?

Biorąc pod uwagę, że socjaliści więcej zabierają niż potem dają, to wcale nie pomagają ludziom.

A któż potrafi oddać więcej niż dostał?? Rozumiem, wykształcenie nie przyrodnicze, więc podpowiem-
Uogólnione prawo zachowania materii można wyrazić równaniem:

/Ej + mjc2/ = const

gdzie:
Ej - energia zawarta wewnątrz układu w różnych postaciach,
mj - masy składające się na układ substancji.
c - chyba wiesz?
innymi słowy:
łączna suma mas substratów równa się łącznej masie produktów minus energia zużyta (choćby na przekładanie papierów)
ka_p_pa
Środa, 18 grudnia 2013 17:22:48
0
0 0
+ -
Wojna idzie o dusze młodego pokolenia. A brak tolerancji dla innych i innych idei, pozostał jeszcze ze średniowiecza.

Kilka słów, a oddają sedno sporu o Owsiaka, pozazdrościć mistrzostwa lapidarności wypowiedzi
Mińsk Mazowiecki Postów: 2674
_AG_
Mińsk Mazowiecki, postów: 2674
Środa, 18 grudnia 2013 19:43:40
0
0 0
+ -
budżet NFZ na leczenie w 2014 roku to ponad 63 miliardy pln
w 2013 WOŚP zebrała 50 milionów pln

tj. 0,07888% budżetu NFZ

czy potrzebnego sprzętu nie powinien finansować NFZ?
czy w normalnym państwie, gdzie podobno normalnie działa służba zdrowia, prywatna fundacja powinna to państwo wyręczać w zapewnianiu sprzętu dla szpitali?

p.s. paradowanie z czerwonym serduszkiem - bezcenne

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK