12°C

71
Powietrze
Jakość powietrza jest średnia.

PM1: 32.67
PM25: 51.47 (343,11%)
PM10: 60.90 (135,34%)
Temperatura: 11.61°C
Ciśnienie: 1026.12 hPa
Wilgotność: 56.93%

Dane z 03.10.2026 21:40, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Ubogacenie Europy

7498 postów
Żabodukt Postów: 82945
kumak
Żabodukt, postów: 82945
Czwartek, 6 sierpnia 2026 • 23:22:39
-1
0 -1
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
I stało się.. Zaczął się spierdalaż z Polski. Ukraińcy wyjeżdżają z ulgą i radością https://www.facebook.com/share/r/1cvUv92z9q/
gdzieś indziej Postów: 14465
michal1965
gdzieś indziej, postów: 14465
Sobota, 8 sierpnia 2026 • 13:35:13
0
0 0
+ -
Taaa......Pamiętam, jak obiecywałeś, że Robert Biedroń będzie premierem.
kumak
Sobota, 8 sierpnia 2026 • 23:14:19
-1
0 -1
+ -
5 sierpnia br., w godzinach wieczornych na ul. Polonijnej w Krakowie mężczyzna miał znieważyć dwie osoby narodowości ukraińskiej. W związku z tym zdarzeniem, 19-letnia kobieta i 23-letni mężczyzna złożyli zawiadomienie w jednej z policyjnych jednostek. Sprawą zajęli się policjanci z Komisariatu Policji VI w Krakowie.
Wczoraj (7 sierpnia) 39-letni mieszkaniec Krakowa sam zgłosił się na Policję. Został on zatrzymany przez funkcjonariuszy i dzisiaj doprowadzony do prokuratury.
Zebrany przez śledczych materiał dowodowy pozwolił na przedstawienie mu zarzutu znieważenia dwóch osób na tle narodowościowym. Decyzją prokuratury wobec mężczyzny zastosowano środek zapobiegawczy w postaci dozoru policji.
Za znieważenie na tle narodowościowym grozi kara do 3 lat więzienia
idadana
Sobota, 8 sierpnia 2026 • 23:48:44
0
0 0
+ -
Rozwój Europy można rozpatrywać nie tylko przez pryzmat gospodarki, ale także edukacji, współpracy międzynarodowej i jakości życia mieszkańców. Długoterminowe inwestycje oraz stabilne instytucje mogą mieć duże znaczenie dla dalszego wzrostu regionu. Więcej informacji: https://lotto-land.at/.
kumak
Niedziela, 9 sierpnia 2026 • 07:19:16
-1
0 -1
+ -
Obywatele Ukrainy w Polsce w przytłaczającej większości pracują legalnie i płacą podatki oraz składki. Według danych Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w rejestrach figuruje blisko 900 tys. legalnie zatrudnionych pracowników z Ukrainy, a ich składki zasilają polski budżet kwotą kilkunastu miliardów złotych rocznie. Aktywność zawodowa i legalność pracyWysoki odsetek zatrudnienia: Aktywność zawodowa dorosłych Ukraińców w Polsce wynosi 75–85%, co dorównuje wskaźnikom w polskim społeczeństwie. Oficjalne umowy: Większość osób z Ukrainy pracuje na umowach o pracę lub umowach zlecenie, co wiąże się z automatycznym potrącaniem składek i podatków przez pracodawców Własne firmy: Obywatele Ukrainy masowo zakładają w Polsce jednoosobowe działalności gospodarcze, płacąc podatki dochodowe oraz składki na równi z Polakami. Wpływ na polski budżet Składki ZUS: Obywatele Ukrainy wpłacili do ZUS ponad 13 mld zł w ciągu roku, co wielokrotnie przewyższa kwoty wydawane na ich świadczenia czy emerytury. Podatki i PKB: Kontrybuują do wpływów z PIT, CIT oraz VAT, a ich praca generuje istotną część polskiego PKB.
kumak
Niedziela, 9 sierpnia 2026 • 07:21:29
-1
0 -1
+ -
Według ostatnich danych 31% Ukraińców w wieku produkcyjnym nie pracuje Dane te są nieprawdziwe. Oficjalne statystyki i badania m.in. Narodowego Banku Polskiego oraz Głównego Urzędu Statystycznego pokazują, że aktywność zawodowa obywateli Ukrainy w Polsce jest bardzo wysoka i wynosi od 75% do ponad 90%, co oznacza, że większość osób w wieku produkcyjnym pracuje.Aktywność zawodowa Ukraińców w PolscePracujący uchodźcy: Około 75% uchodźców, którzy przybyli po 2022 roku, jest aktywnych zawodowo.Imigranci przedwojenni: W tej grupie aktywność przekracza 90%.Porównanie z Polakami: Wskaźnik zatrudnienia obywateli Ukrainy w Polsce jest zbliżony do wskaźnika dla rodowitych mieszkańców Polski.Wpływ na gospodarkę: Obywatele Ukrainy legalnie zatrudnieni w naszym kraju płacą podatki i składki na ubezpieczenia społeczne, a ich praca realnie wspiera polski budżet i PKB
michal1965
Niedziela, 9 sierpnia 2026 • 13:16:07
0
0 0
+ -
Świetna analiza popularności i totalnej porażki Bandery.
Dla Ukrainy Stalin zrobił więcej zza biurka aniżeli tamten mordując setki tysięcy Polaków, Żydów, Rosjan, Czechów...
https://www.facebook.com/share/v/18sz5Xi3Ku/
kumak
Niedziela, 9 sierpnia 2026 • 14:57:19
-1
0 -1
+ -
Józef Stalin i jego reżim ponoszą odpowiedzialność za śmierć milionów ludzi w ZSRS, w tym Ukraińców (m.in. podczas Hołodomoru) oraz przedstawicieli innych narodowości. Z kolei Stepan Bandera kierował frakcją Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN-B), której członkowie dopuścili się m.in. ludobójstwa na Polakach na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej. Obaj – choć działali w różnych realiach i na inną skalę – zapisali się w historii poprzez zbrodnie i terror.Skala i charakter zbrodni StalinaWielki Głód (Hołodomor): W latach 1932–1933 sztucznie wywołany głód doprowadził do śmierci od 3,5 do ponad 4 milionów osób na Ukrainie.Wielki Terror i czystki: Masowe rozstrzelania w latach 1937–1938 objęły setki tysięcy obywateli ZSRS, w tym operacja polska NKWD.Zbrodnia katyńska: Wiosną 1940 roku zamordowano blisko 22 tysiące polskich jeńców wojennych i więźniów na mocy decyzji najwyższych władz ZSRS ze Stalinem na czele.Rola i odpowiedzialność Stepana BanderyTerroryzm w II RP: Bandera organizował zamachy na polskich urzędników, m.in. na ministra Bronisława Pierackiego w 1934 roku, za co został skazany.Odpowiedzialność moralna i polityczna: Frakcja OUN kierowana przez Banderę dążyła do etnicznego oczyszczenia przyszłego państwa ukraińskiego. Choć w czasie rzezi wołyńskiej w 1943 roku Bandera przebywał w niemieckim obozie koncentracyjnym Sachsenhausen, ponosi on odpowiedzialność moralną za stworzenie totalitarnej ideologii i struktur, które dokonały tych zbrodni, a po uwolnieniu nie potępił działań UPA.
kumak
Niedziela, 9 sierpnia 2026 • 22:24:11
-1
0 -1
+ -
Polska to kraj dla nikogo, ale Ukraińcy mają w nim absolutnie przerąbane. Nie wszyscy wiedzą, że mój mąż jest Ukraińcem. Pochodzi ze Lwowa, do Polski przyjechał przed wojną. Gdy wybuchła, nasza młodsza córka miała 2 miesiące.

Wiedziałam, że od jakiegoś czasu nastroje antyukraińskie robią się niebezpieczne, ale wierzyłam, że czytam o nich tylko w internecie. I nawet mi przez myśl nie przeszło, że ja i moje dzieci też zaznamy „prawdziwie polskiej” agresji.

W zeszłą niedzielę wracałam do Warszawy, gdzie pracuję. Na dworcu o 23:30 spotkałam goryla – prawdziwego, pijanego Polaka, który właśnie odsyłał do siebie turystów, pochodzących prawdopodobnie z Azji. „Won” i „wypierdalaj” zamiast chleba i soli. Nie zareagowałam, bo przecież mam małe dzieci i nie mogę się narażać.

Ale już w kolejną niedzielę ksenofobia zaatakowała mnie i moją rodzinę bezpośrednio. Szliśmy chodnikiem, nie ścieżką rowerową – ja i moja rodzina. Najmłodsza córka zatrzymała się przy trawie. Wtedy Pan Prawdziwy Polak, wytatuowany i na wyczuwalnym kacu, prawie wjechał w nią rowerem. Przypomnę: na chodniku. Po prawdziwie polsku puścił wiązankę w kierunku ojca mojej córki: „wypierdalaj kurwa z tym dzieckiem”. Mąż odpowiedział mu, że to nie jest ścieżka rowerowa. Gdy ten człowiek usłyszał jego akcent, zaczęło się: „ukraińska k***, wyp****na wojnę”. Dołączyła się też partnerka owego, wyzywając od ostatnich ukraińskich k... – wszystko na oczach przerażonych dzieci.
Na szczęście odjechali, jednak nie na długo. Przeszliśmy może z 500 m, gdy prawdziwy Polak zawrócił rowerem w naszą stronę. Pełen agresji wrócił wyjaśnić, jaką mąż jest k... i że ma zdychać na wojnie. Wszystko na oczach dzieci. Stanęłam w obronie, mówiąc, że ja jestem Polką i ma nie straszyć moich dzieci. Na to poszła wiązanka, że jak mi nie wstyd być z Ukraińcem, a pan ruszył w moją stronę. Mąż osłonił mnie i na agresora użył gazu. Wszystko na oczach dzieci.

Tak w Polsce kończy się niedzielny spacer na wystawę psów. I szczerze płaczę nad tym krajem, i jestem rozdarta na pół. Bo we własnym kraju zostałam ofiarą ataku ksenofobicznego. Polskiego gówna więcej nie zniosę. Niech świat będzie dla wszystkich po prostu domem, wspólnym. I niech nigdy nie przyjdzie do nas wojna, bo gdzie będą uciekać prawdziwi Polacy?

Chciałabym odpuścić i zapomnieć o tym zdarzeniu, ale to nie pomoże. Upubliczniam zanonimizowane zdjęcie z dworca oraz z momentu jak koleś goni nas i pluje w stronę Juliana. Z oczywistych powodów nagrania zostawiam dla policji.
kumak
Poniedziałek, 10 sierpnia 2026 • 07:47:32
-1
0 -1
+ -
Kolejni miłośnicy PiSu i konfederacji.
michal1965
Poniedziałek, 10 sierpnia 2026 • 09:40:04
0
0 0
+ -
We wszystkich większych miastach odbyły się potężne demonstracje w obronie gości z sąsiedniego państwa. Serce rośnie patrząc na dziarskich dziadków z kodu. Goście mogą spać spokojnie mając takich sojuszników.
michal1965
Poniedziałek, 10 sierpnia 2026 • 17:00:51
0
0 0
+ -
Jedyne, co niepokoi to wiek sojuszników. Przez to poparcie może szybko zmaleć.
michal1965
Wtorek, 11 sierpnia 2026 • 15:16:20
0
0 0
+ -
Wołyń kontra Katyń. Świetna analiza.
https://www.facebook.com/share/v/1HbzQRX2vA/
Post edytowany
kumak
Środa, 12 sierpnia 2026 • 22:29:02
-1
0 -1
+ -
‼️54-latek i 46-latka mieli kierować wulgarne i obraźliwe słowa odnoszące się do narodowości dwójki obywateli Ukrainy, a także uporczywie ich nękać. Tak wynika z ustaleń śledczych. Para usłyszała już zarzuty. Zastosowano również środek zapobiegawczy w postaci dozoru policji, a także zakaz kontaktowania się z pokrzywdzonymi.

Do zdarzenia doszło na terenie Kielc. 41-letnia kobieta i 38-letni mężczyzna, obywatele Ukrainy, zgłosili się w ubiegły wtorek do policjantów z komisariatu przy ulicy Kołłątaja.

Szczegóły na portalu wKielcach.info⬇️⬇️
https://wkielcach.info/aktualnosci/zniewazenie-obywat...
kumak
Środa, 12 sierpnia 2026 • 22:30:24
-1
0 -1
+ -
Gdyby pracownicy z Ukrainy masowo wyjechali, polskie rolnictwo – zwłaszcza sektory warzywniczy, sadowniczy i hodowlany – natychmiast stanęłoby w obliczu głębokiego kryzysu kadrowego. Braki rąk do prac sezonowych i zbiorów utrudniłyby terminową agrotechnikę, co prowadziłoby do strat finansowych i wzrostu cen żywności.

Skutki braku pracowników
Problemy ze zbiorami: Owoców, warzyw i chmielu nie miałby kto zebrać na czas.
Wzrost kosztów: Rolnicy musieliby drastycznie podnieść stawki, by przyciągnąć krajowych lub alternatywnych pracowników.
Ograniczenie produkcji: Część gospodarstw zmniejszyłaby obszar upraw praco-chłonnych.

Możliwe rozwiązania dla rolników
Automatyzacja: Inwestycje w maszyny i roboty do zbioru.
Pracownicy z innych krajów: Szukanie siły roboczej w Azji czy Ameryce Południowej.
Rodzinna praca: Większe obciążenie domowników i samych właścicieli gospodarstw.
michal1965
Piątek, 14 sierpnia 2026 • 11:38:46
0
0 0
+ -
Szansa na małą, ekologiczną i zdrową produkcję rolną. Oczywiście ,te produkty będą miały swoją cenę. Zawsze pozostaje Lidl albo Biedronka.
Post edytowany
kumak
Sobota, 15 sierpnia 2026 • 14:04:26
-1
0 -1
+ -
DYPLOMATA DOSTAŁA KALKULATOR — I POSTAWIŁA GORZKĄ DIAGNOZĘ NIE DOTYCZĄCĄ UKRAINY
Polski dyplomata obliczył to, czego nie lubią obliczać w Polsce.
Marek Zyulkowski to były ambasador Polski na Ukrainie. Przygotował raport dla Fundacji Stefana Batorego. Tytuł prelegenta: „Polska pomoc dla Ukrainy. Nagie fakty i gorzka diagnoza”.
A oto, co znalazło się w tym raporcie.
Polska przekazała Ukrainie broń za około 3,7 miliarda euro. Czołgi T-72, haubice Krab, „Pioruny”. To prawda. I za to ogromne podziękowania.
Ale 90% tej pomocy przypadło na lata 2022-2023. Wtedy przepływ prawie ustał.
A teraz druga kolumna.
Według oceny Deloitte zleconej przez ONZ, uchodźcy z Ukrainy przynieśli polskiej gospodarce:
1,5% PKB w 2022 r.
2,3% PKB w 2023 r.
2,7% PKB w 2024 r.
To są podatki. To są miejsca pracy. To są firmy. Ukraińcy zarejestrowali w Polsce około 30 TYSIĘCY przedsiębiorstw.
Wniosek Zyulkowskiego jest prosty: ile Polska zainwestowała w formie pomocy – tyle polska gospodarka zarobiła na pracy Ukraińców.
I jeszcze jeden szczegół, o którym prawie się nie mówi. Część wydatków Polski została już zrekompensowana przez Unię Europejską. A w 2024 r. polski eksport broni pobił rekord – 3,14 mld euro. A 79% tego eksportu trafiło na Ukrainę. To znaczy, że został sprzedany, a nie przekazany.
Szanowni Państwo, nie ma tu powodu do arogancji. Polska pomogła – naprawdę, szybko, gdy inni się wahali.
Pytanie jest inne. Dlaczego w polskich debatach politycznych słychać tylko jedną kolumnę liczb?
Post edytowany 2 razy
kumak
Poniedziałek, 17 sierpnia 2026 • 11:35:04
-1
0 -1
+ -
W Polsce dorośli zaatakowali nieletniego brata i siostrę, bo mówili po ukraińsku – szczegóły agresji
W polskim mieście Bydgoszcz dwaj dorośli zaatakowali 14-letnią dziewczynkę i 12-letniego chłopca z powodu ich znajomości języka ukraińskiego; dzieci zostały ranne.

W piątek, 14 sierpnia, w polskim mieście Bydgoszcz doszło do niedopuszczalnego incydentu z udziałem dwójki nieletnich obywateli Ukrainy. W parku niedaleko dworca kolejowego 14-letnia dziewczynka i jej 12-letni brat spotkali się z agresywnym zachowaniem dorosłych po tym, jak podsłuchali rozmowę dzieci po ukraińsku. O incydencie poinformował Konsulat Generalny Ukrainy w Gdańsku .

Według ukraińskiej misji dyplomatycznej, mężczyzna i kobieta z psem początkowo zaczęli obrażać dzieci i grozić im przemocą z powodu nietolerancji etnicznej, używając wulgarnego języka. Sytuacja następnie przerodziła się w przemoc fizyczną: dziewczynce wykręcono rękę, zniszczono zabawkowy dron, a w chłopca rzucono odłamkami, pozostawiając zadrapania na jego ciele. Życie i zdrowie dzieci nie są obecnie zagrożone, ale incydent pozostawił po sobie poważny uraz psychiczny.

Po ataku matka dzieci skontaktowała się z policją. Organy ścigania rozpoczęły dochodzenie w sprawie okoliczności zdarzenia oraz poszukiwanie napastników i świadków. Konsulat Generalny Ukrainy w Gdańsku przejął kontrolę nad sytuacją, utrzymuje kontakt z rodziną i zapewnia matce ofiar niezbędne wsparcie konsularne i prawne.

Dyplomaci zwrócili się również z prośbą o przekazanie policji informacji, które pomogą zidentyfikować napastników. Konsulat Ukrainy ocenił incydent jako niedopuszczalny akt ksenofobii. W najbliższych dniach Kijów planuje omówić problem nietolerancji i bezpieczeństwa obywateli Ukrainy podczas spotkania z władzami województwa pomorskiego, merami miast i funkcjonariuszami organów ścigania.
michal1965
Poniedziałek, 17 sierpnia 2026 • 18:45:23
+1
+1 0
+ -
Pijani Ukraińcy zaatakowali Polaka!
Policja przyjechała, gdy sprawców już nie było!
Mieszkańcy jednego z osiedli w Bielsku-Białej przeżyli noc, której długo nie zapomną. Według relacji świadków grupa pijanych obywateli Ukrainy miała hałasować, niszczyć samochody, a następnie zaatakować mężczyznę, który zwrócił im uwagę. Dopiero interwencja sąsiadów przerwała pobicie i doprowadziła do bójki pomiędzy obiema grupami. Na nagraniach udostępnionych w mediach słychać również okrzyki w języku ukraińskim.
Policja potwierdziła, że otrzymała dwa zgłoszenia dotyczące starcia z udziałem osób narodowości polskiej i ukraińskiej. Kiedy patrol dotarł na miejsce, uczestnicy zdarzenia zdążyli się już rozejść. Postępowanie trwa.
Najbardziej niepokojące jest jednak coś innego. Mieszkańcy twierdzą, że to oni musieli wybiec z mieszkań, aby ratować pobitego sąsiada. Państwo pojawiło się dopiero wtedy, gdy było już po wszystkim. Jeżeli obywatele zaczynają mieć poczucie, że bezpieczeństwo zależy przede wszystkim od reakcji sąsiadów, a nie od skuteczności służb, to coś zdecydowanie nie działa tak, jak powinno.
Policja musi natychmiast namierzyć agresorów i wydalić ich z kraju. Musimy także zacząć tworzyć realne bariery dla imigrantów. Masowa imigracja będzie kończyć się właśnie takimi ekscesami

https://www.facebook.com/reel/3208238142713684
kumak
Poniedziałek, 31 sierpnia 2026 • 19:22:03
-1
0 -1
+ -
15-letni Obywatel Ukrainy zaatakowany nad wodą. Miał zostać pobity tylko dlatego, że był Ukraińcem.

Łódzcy policjanci zatrzymali 17 i 24-latka, podejrzanych o pobicie 15-letniego obywatela Ukrainy. Do ataku doszło podczas wypoczynku nad Stawami Stefańskiego w Łodzi.

Nastolatek miał zostać zaatakowany bez powodu i wyzwany ze względu na narodowość. Sprawcy uciekli, ale policjanci dzięki analizie zebranego materiału ustalili ich tożsamość.

17-latek został zatrzymany 20 sierpnia, a 24-latek - 28 sierpnia. Obaj usłyszeli zarzut pobicia na tle narodowościowym, zakwalifikowanego jako występek chuligański.

24-latek działał w warunkach recydywy. Za zarzucany czyn grozi do 5 lat więzienia.

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK