titamto procentuje kacapska wersje rzezi na Wołyniu. bez wątpienia polityka międzywojennej polski przyczyniła się do tamtej tragedii
a zaczęło sie tak...
byleśmy okupantami i kolonizatorami
Siedemnastego dnia odzyskania przez Polskę niepodległości – 28 listopada 1918 roku – tymczasowy Naczelnik Państwa Polskiego Józef Piłsudski w instrukcji dla generała Tadeusza Rozwadowskiego wyjaśnia polityczne powody wydania rozkazu zajęcia ziem ukraińskich w Galicji i na Wołyniu.
Dokument ten jest dobrze znany polskim historykom, choć nigdy nie został opublikowany w całości po polsku. „Lwowska” kopia tej instrukcji dla Piłsudskiego-Rozwadowskiego znajduje się w Archiwum Państwowym Obwodu Lwowskiego.
W tym dokumencie Pisudski kilkakrotnie nazywa okupację okupacją:
„...Uważam, że jedynym wyjściem jest wprowadzenie okupacji wojskowej na terytorium Galicji Wschodniej, zajętej przez nasze wojska, do czego mamy prawo z uwagi na wypowiedzenie przez Ukraińców otwartej wojny ludności polskiej zamieszkującej Galicję Wschodnią”.
Piłsudski kontynuuje:
„Okupacja wojskowa pozwala nam tymczasowo odłożyć rozwiązanie problemów politycznych, które dojrzały już do ostatecznego rozwiązania”.
Następnie Piłsudski wyjaśnia, co dokładnie generał Rozwadowski ma robić na okupowanych terenach:
„Administracja terytorium Galicji Wschodniej, zajętego przez wojsko polskie, należy do władz wojskowych. Władze cywilne, jako organ pomocniczy, są organizowane i zatwierdzane przez władze wojskowe.
Jestem przekonany, że generał, znając doskonale stosunki panujące w Galicji Wschodniej, będzie mógł oprzeć władzę cywilną na elementach polskich i wprowadzi do niej przedstawicieli innych narodowości jedynie po to, by stworzyć dla nas korzystne wrażenie.
„W poprzednim poleceniu ustaliłem, że obszarem działania generała jest region zamieszkany przez ludność polską i ukraińską. Używam tego określenia celowo, aby nie ograniczać działań wojennych i okupacyjnych na kierunku wschodnim”.
„Proszę generała o podanie mi nazwisk oficerów i żołnierzy, którzy wyróżnili się przy zdobywaniu Lwowa.”
Marszałek Józef Piłsudski, przywódca Polski
Dla dzisiejszych polskich polityków te instrukcje Piłsudskiego rodzą szereg niewygodnych pytań:
Jeśli nie było okupacji, to dlaczego Piłsudski ciągle używa określenia „okupacja wojskowa”?