-5°C

62
Powietrze
Jakość powietrza jest średnia.

PM1: 24.16
PM25: 42.20 (281,35%)
PM10: 56.68 (125,96%)
Temperatura: -4.95°C
Ciśnienie: 1024.21 hPa
Wilgotność: 93.19%

Dane z 16.01.2026 11:05, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Relacje polsko-ukraińskie czyli Lachy i Chachoły

4776 postów
Żabodukt Postów: 82124
kumak
Żabodukt, postów: 82124
Czwartek, 4 sierpnia 2016 11:57:31
-5
0 -5
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Jest tak jak pisałem- przerwa wakacyjna a deputatów chcących uchwały jest aż trzech wiec szanse nijakie.Jak już o tym pisałem rożne pretensje zaczynają się 1920 roku gdzie Piłsudski sIĘ zobowiązał ,obietnic nie dotrzymał a wojska Petlury pozamykał w obozach ,a przecież niedawno co mu dupę uratowały.Presja na mniejszości trwała całą II rzeczpospolitą- coś nie coś o tym pisałem ale to kropla w morzu.Po roku 1920 nastąpił exodus wyjazdów Ukraińców ze swojej ziemi- własnie dlatego mój teść urodził się w Paragwaju- jego mama musiała uciekać przed polskimi prześladowaniami politycznymi i o podłożu religijnym.
Generalnie w zamian?- to brak granicy z Rosją na Bugu- pokazywałem już jednego mądrego co myśli o zawołani Putina a jeżę na Podlasie często i znajdzie się takich więcej jak im się obieca złote góry jak obiecywało Donbasowi
Post edytowany
Mińsk Mazowiecki Postów: 386
D.A.L
Mińsk Mazowiecki, postów: 386
Czwartek, 4 sierpnia 2016 12:34:58
+4
+4 0
+ -
Tak, tak… zdradziliśmy Ukraińców w 1920… Pozostaje jedno pytanie, skoro w wyścigu o niepodległość po I wojnie startowali z pole position to dlaczego wszystkim pozostałym krajom się udało a akurat im nie? Tu jest króciutki opis całego kontekstu:
http://historia.wp.pl/title,Nieudana-walka-o-niepodl...
Skoro Ukraińcy sami nie chcieli wstępować do własnej armii i kłócili się między sobą, to czemu Polska miała walczyć za nich? Wycofali się z nami na zachód i bronili Polski? Oczywiście że tak, a jakie mieli inne wyjście, gdzieś przed bolszewikami musieli uciekać. Dostali od nas wymierne wsparcie na dalszą walke z ruskimi, dostali w du... więc sami są sobie winni, Gdyby nie Polska ich walka o niepodległość byłaby dużo krótsza.
Zyskiem za pomoc Ukrainie ma być brak granicy z ruskimi na Bugu? Przecież to absurd. Ruscy nie sa głupi, w życiu nie zajmą całej Ukrainy. Najczarniejsze scenariusze think tank'ów przewidują że ruscy nigdy nie przekroczą Dniepru, bo tam mieszkańcy są o wiele bardziej nieprzychylnie do nich nastawiani, poza tym nie stac ich na to. Więc bufor bezpieczeństwa i tak będziemy mieli. No i tylko do tego ma nam służyć Ukraina?
kumak
Czwartek, 4 sierpnia 2016 13:14:53
-5
0 -5
+ -
jak szybko sobie przypomnieli że Białoruś i Ukraina to tereny dawnej Rzeczypospolitej a nie Moskowii resy24.pl/patriarchat-konstantynopola-mozemy-udzielic-autokefalii-dawnej-rzeczypospolitej-bez-zgody-moskwy/
kumak
Czwartek, 4 sierpnia 2016 13:19:22
-5
0 -5
+ -
Tak JAK myślałem- najwięcej u nas uchodźców z Rosji http://kresy24.pl/polska-policzyla-ukrainskich-u...
D.A.L
Czwartek, 4 sierpnia 2016 15:29:11
+3
+3 0
+ -
Kumaku, a co ma piernik do wiatraka? Jakim argumentem w tej dyskusji jest ewentualna autonomia kijowskiej cerkwii albo kilka tys uchodzcow rosyjskich (najpewniej z kaukazu i srodkowej azji) w Polsce?? Bo kompletnie nie rozumiem tych wpisow...
Mińsk Mazowiecki Postów: 2674
_AG_
Mińsk Mazowiecki, postów: 2674
Czwartek, 4 sierpnia 2016 16:22:49
+3
+3 0
+ -
kumak często linkuje i poleca kresy24 a tam taka 'teoria spiskowa'

Nadieżda Sawczenko agentką Kremla?
http://kresy24.pl/nadiezda-sawczenko-agentka-kre...

czytaj dalej:
http://reporters.pl/1717/nadiezda-sawczenko-agentk...
kumak
Czwartek, 4 sierpnia 2016 16:28:29
-5
0 -5
+ -
dawno nie polecam ponieważ jakiś czas temu zmienił się skład redakcji.Co Do obecnej Sawczenko to czasem mówi dziwne rzeczy-Chce dogadywać się z Zacharczenko który ,a pretensję że cały Donbas nie jego.Całkiem możliwe że niedługo ruszą bo ostrzałów coraz więcej a broni nazwozili bardzo dużo i na granicach 200 000 czeka
sześć stóp nad ziemią Postów: 2907
garbaty_anioł
sześć stóp nad ziemią, postów: 2907
Czwartek, 4 sierpnia 2016 16:34:23
+2
+2 0
+ -
to zmień obywatelstwo i jedź stań w pierwszym szeregu, albo chociaż na kwaterkę się załap. czego ty oczekujesz od Polaków, współczucia i wsparcia? po tym wszystkim co tutaj wypisujesz uważasz, że zrobiłeś coś dobrego dla sprawy polsko-ukraińskiej?
Miańsk Postów: 3104
independent
Miańsk, postów: 3104
Czwartek, 4 sierpnia 2016 16:53:16
+2
+2 0
+ -
Żądania robactwa upadlińskiego:
http://reporters.pl/1632/na-ukrainie-zadaja-od-pol...
kumak
Czwartek, 4 sierpnia 2016 18:31:45
-4
0 -4
+ -
Takie artykuły mogą czytać ludzie nie znający języka- Ambasador nie oskarża tylko stwierdza że parlament może uznać ludobójstwo na Ukraińcach przez Polaków i co w tym dziwnego- uchwała to i tak zostanie ,chociaż nie bardzo mam pojęcie kto to zrobi bo chętnych na to nie ma- pokazywałem wam statystyki ile za jest za banderowcami.
ARTYKUŁ INDEPENDENTA JAK W RUSKICH WIADOMOŚCIACH- podane teksty po ukraińsku a po polsku co innego napisane- super- niech wam się soki żołądkowe wydzielają dalej
Garbaty wiesz gdzie możesz mnie pocałować?-od ludzi w których chroniczna nienawiść się niewiele oczekuje. NIKT Z WAS NIE ODNIÓSŁ SIĘ DO TEMATU polskich prześladowań- macie klapki na oczach

kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 00:25:22
-3
0 -3
+ -
bardzo dobry wybór http://www.msz.gov.pl/pl/p/msz_pl/aktualnosci/wiadom...
Ambasador Ukraiński jest super- wyleciał z ministra spraw zagranicznych za piosenkę puinhujło
kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 07:29:21
-3
0 -3
+ -
bardzo ciekawy artykuł http://akademia.krzyzowa.org.pl/index.php?option=com_content&a...
kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 07:43:14
-3
0 -3
+ -
jest taka ukraińsko-polska gazeta a tam ciekawy projekt i analiza -można znalezć sporo artykułów o Polsce https://uaplpress.wordpress.com/2016/01/09/%D0%BF%D0%BE%D1%87%...
D.A.L
Piątek, 5 sierpnia 2016 09:12:49
+3
+3 0
+ -
Kumaku, ogarnij się troche. Masz pretensje, że nikt tu się nie odniósł do podrzuconego przez Ciebie tamatu prześladowań.
Pisałeś o pretensjach Ukrainców za 1920, odpowiedziałem Ci, wyszukłem link i co? olałeś temat...
Pisałem o problemach ekologicznych na Ukrainie, które nam szkodzą - olałeś temat...
Pisałem o problemach gospodarczych Ukrainy i kiepskich prognozach na rozwój współpracy gospodarczej na dużą skalę - olałeś temat
Pisałem o problemach politycznych Ukrainy, że tam tylko oligarchowie albo złodzieje na ich pasku, i nie ma poważnego partnera do rozmów - olałeś temat
Pytałem kiedy i jak skończą wojnę w Donbasie, bo to hamuje ich rozwój i reformy na każdym polu, więc i rozwój naszej współpracy - olałeś temat
Prosiłem o argumenty jak i dlaczego mamy im pomagac, jedyne co napisałeś, to granica z ruskimi na Bugu - chociaż sam wiesz że nigdy do tego nie dojdzie -olałeś temat
A teraz wielkie pretensje do wszystkich. Jeśli ktoś tu ma klapki na oczach to niestety jestś to Ty i są to niebiesko-żółte klapki. Niby dlaczego wszyscy muszą się odnosic do Twoich tematów a Ty masz prawo olewac tematy proponowane przez innych?
D.A.L
Piątek, 5 sierpnia 2016 09:15:24
0
+1 -1
+ -
AG - bardzo ciekawy ten link z Sawczenko. Ta kobieta jest dziwna, albo faktycznie jest ruskim agentem, albo ma coś nie tak z głową. A Ukraińcy sami zrobili z niej bohatera narodowego i są eraz w poważnej kropce. Ciekawe jak to się rozwinie...
D.A.L
Piątek, 5 sierpnia 2016 09:21:39
+2
+2 0
+ -
http://wiadomosci.wp.pl/kat,139080,title,Rosyjskie-ocz...
A tutaj ciekawa analiza sytuacji militarnej rukich. Mają problemy w azji środkowej i na kaukazie, są umoczeni w donbasie. Patrząc na ich siły w kaliningradzie widac, że na NATO napadac nie zamierzają, bo nawet nie bardzo mają jak. Oberwac może tylko Ukraina, która akurat w żanych sojuszach nie jest...
kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 09:42:40
-3
0 -3
+ -
Sprawa uzyskanie autokefalii dla Ukraińskiej prawosławnej cerkwi jest bardzo ważna ponieważ tam Moskwa poprzez Moskiewski Patriarchat silnie oddziałuje destrukcyjnie
na społeczeństwo wiernych poprzez swoja prorosyjską propagandę.Jak kościół decyduje o wynikach wyborów wiemy na swoim przykładzie.
Zawiłości historyczne spowodowały że Cerkiew Która jest od prawie 400 lat starsza od Moskiewskiej jest zależna od Moskwy.Jest To wynikiem polityki i wpływu Caratu na Cerkiew .Argument że dawne Cerkwie Białorusi i Ukrainy terytorialnie należały do Rzeczypospolitej udowadnia faktyczną autonomię i niezależność od cerkwi Moskiewskiej .Jest to ważne se strony majątku Cerkwi Moskiewskiej na terenie obecnej Ukrainy.Takim przykładem jest najważniejsza świątynia prawosławia PIECZERSKA LAWRA.W czasach stalinowskich ją wysadzono a po 1991 roku odbudowało ją ukraińskie Państwo.Jeśli cerkiew ukraińska stanie się kanoniczna to wielu wiernych przejdzie pod jej skrzydła i ułatwi to uregulowaniu spraw majątkowych.Zawłaszczone kiedyś przez Moskwę cerkwie przejdą na własność cerkwi ukraińskiej
kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 10:27:19
-3
0 -3
+ -
"Kumaku, ogarnij się troche. Masz pretensje, że nikt tu się nie odniósł do podrzuconego przez Ciebie tamatu prześladowań. "
BO NIKT NIE PISNĄŁ SŁOWA JAKBY nie było tematu- rzeź wołyńska to ukraińska fanaberia... tak bez powodu pomordowali naszych i swoich.....Wasz patriotyzm z biało-czerwona przepaską na oczach nie pozwala wam przyznać tego że Polski Rząd dopuszczał się do prześladowań mniejszości narodowych II Rzeczypospolitej

"Pisałeś o pretensjach Ukraińców za 1920, odpowiedziałem Ci, wyszukałem link i co? olałeś temat..".-nie olałem tylko nie miałem nic do nowego dodania bo straszenie przez ruskie władze że przyjdą polscy panowie i znowu zabiorą ziemie nikogo tu nie przekona--była klęska bo ukraińscy chłopi nie poparli.Absolutnie to nie tłumaczy brak wykonania umów polsko-ukraińskich oraz pozamykanie ukraińskiego w obozach .- twój link tego nie usprawiedliwił.
"Pisałem o problemach ekologicznych na Ukrainie, które nam szkodzą - olałeś temat..."A co mam ci napisać że Bug czysty?Lwów buduje oczyszczalnię i to pomoże w czystości Zachodniego Bugu.Problem z rzekami to nie tylko problem Bugu- proponuje zapoznać się co Czesi spuszczają nam Olzą .Sprawa Bursztynu rozstrzygnie się na jesieni kiedy wznowią prace parlamentarne.Wyrąb lasu w górach obecnie nie ogarnięty.
"Pisałem o problemach gospodarczych Ukrainy i kiepskich prognozach na rozwój współpracy gospodarczej na dużą skalę - olałeś temat"
-Napisałeś- i co chciałbyś żebym dodał?
Pisałem o problemach politycznych Ukrainy, że tam tylko oligarchowie albo złodzieje na ich pasku, i nie ma poważnego partnera do rozmów - olałeś temat- "
mam taki samo zdanie o oligarchach więc co tu się rozwodzić.Dopiero kiedy będzie wymiana władz, nowe wybory, nowa ordynacja, zmiana komisji wyborczej, zmiany w sądownictwie oraz w Prokuraturze są szansę na zmiany- Rząd Grojsmana to ci sami ludzie co Jaceniuka a jeszcze biorą za doradców polskich fachowców i liczą na cud.
Pytałem kiedy i jak skończą wojnę w Donbasie, bo to hamuje ich rozwój i reformy na każdym polu, więc i rozwój naszej współpracy - olałeś temat- jesteś szalony- na 10 politologów każdy mówi o czym innym bo tak na prawdę koniec będzie tylko kiedy Putin zechce zakończyć- jest szansa bo Rosja leży i kwiczy... ale w konwulsjach może się odgryźć
Jeśli chodzi o Sawczenko to ona jest jedynym zagrożeniem dla obecnej prezydentury oligarchy POROSZENKO. Nadia uważa że wojnę wywołaj Jaceniuk i Turczynow I ma racę ponieważ nie należało dopuścić do eskalacji.W Charkowie 50 LUDZI z Alfy zaprowadzili porządek i nie ma Charkowskiej republiki.Podobnie z Odessą.Nadia zwraca uwagę że jest wojna której nie ma- to komplikuje sytuacje prawną ludzi którzy walczą- Bojownicy Tornado są oskarżeni o przestępstwa których jeśli by była ogłoszona wojna by nie było.
Pomyje wylewają na Nadię Zwolennicy obecnego prezydenta którzy ciągle rozmydlają sytuacje pozorując działanie
Rząd i Prezydent odpowiedzialni są:
nie osądzenie tych co zabili uczestników majdanu i 12 wojskowych gwardii narodowej
Nikt z tych co brali udział w sfałszowaniu ustawy z 16 stycznia nie siedzi
Nie osądzono żadnych przekrętów Janukowicza i nie odzyskano jego majątku i majątków innych zdeponowanych w zachodnich bankach
700 prokuratorów ma status walczących wszyscy SIĘ ZASTANAWIAJĄ GDZIE WALCZYŁ TEN BATALION- status powoduje że taki prokurator nie podlega lustracji
Nie Tylko Sawczenko jest zdania żeby Zachod nie dawał kasy.Chodzi o to że ta kasa będzie rozkradziona i przejedzona a trzeba ją oddać z odsetkami.KASA TAK ALE NA INWESTYCJE I MODERNIZACJIE ALE musi być wcześniej parę ustaw- np o własności ziemi bo nikt nie pobuduje na nieswojej ziemi a obecne sądy nie gwarantują opieki prawnej inwestorom
Post edytowany 2 razy
D.A.L
Piątek, 5 sierpnia 2016 11:20:44
+2
+2 0
+ -
Nie olewasz tematów tylko nie masz nic do dodania - i to jest OK. Jeśli inni nie mają nic do dodania w temacie prześladowań to już klapki na oczach - nie uważasz że troche to jednostronne? Chcesz dyskusji, to zrób liste tych "prześladowań" - jeśli ktoś będzie miał coś do dodania, to zapewne skomentuje.
Mój link nic nie usprawiedliwia? Moge raczej napisac, że te "prześladowania" nic nie usprawiedliwiają. Ukraincy w 1918 startowali z jednym rządem i 300 tys armią. My mieliśmy kilka rządow i 10 tys wojska - my potrafiliśmy się zjednoczyc i ogarnąc, oni wszystko spier... więc sami są sobie winni. W układ z Polską weszli nie z miłości do nas - nie mieli innego wyjścia. My zrobliśmy to co do nas należało, w tamtej sytuacji więcej wsparcia ponad to co dostali wysłac nie mogliśmy. Pretensja o to że Polski rząd dbał o interesy Polski a nie Ukrainy, która już praktycznie nieistniała?

Sam piszesz, że obecnie Ukraina to ekologicznie, gospodarczo i politycznie bagno. I jednocześnie chcesz, żeby Polska ją wspierała - ale niby jak? i kogo mamy tam wspierac? Bo to, że ta pomoc ma byc darmowa i nieodwzajemniona, to chyba oczywiste...
Nowe wybory na jesieni? Czyli mają już kampanię wyborczą - kto może zastąpic obecną ekipe? Naprawdę wierzysz, że oligarchia nie kupi sobe następnych deputowanych i to bagno tam sie skończy? Ze cokolwiek tam sie zmieni? Putin nie musi ich atakowac, starczy, że poczeka, bo Ukraina zapada się tak sam jak Rosja... zagadką pozostaje tylko czyja gopodarka padnie pierwsza...
kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 13:12:19
-3
0 -3
+ -
nie napisałem że Ukraina to BAGNO- MOGĘ NAPISAĆ że sytuacja jest dynamiczna .
Sawczenko nie jedyna- tu opinia Bezśmiertnego- ten pan jest negocjatorem w Mińsku http://nahnews.org/872419-bessmertnyj-poroshenko-...
Obecnie parlamencie nia ma wymaganej większośći i przezydent może w każdej chwili rozwiązać parlament- nie robi tego bo nie ma ustawy o wyborach i nowej komisji.ma być zakaz reklamy wyborczej i kontrola finansów partii.musi zmienić się obecna sytuacja gdzie prezydent ma swój blok. o 100 deputatach pisze się od dawna . DZIŚ ŻEBY BYĆ WYBRANYM NA JEDNEGO POTRZEBA MILION $.... wiadomo że potem trzeba to na ludziach odrobić. Jeśli Poroszenko się nie zdecyduje od września ludzie rozniosą parlament bo wchodzą nowe taryfy za prąd i gaz- to taj jakby kto kto zarabia 1300 mia zapłacić 1000 samych opłat za komunalkę.Biedni są dotowani przez państwo ale to bzdura bo kasa idzie z budżetu do kieszeni oligarchów którzy rządzą energią.
trzeba sobie zdawać sprawę że pierwszy zainteresowany porażką Ukrainy to Putin.Dążenia i wolność Ukraińców demoralizuje mu państwo- u niego nie można tak swobodnie działać jak to się robi na Ukrainie.Powodzenie ukraińskich reform spowoduje że i Rosja będzie musiała być bardziej europejska- a to i nasz interes.
Jak narazie nie jest źle- nie przepadam za obecnym rządem ale polska pomoc wojskowa(3 miejsce na świecie)to dobry znak.
jeśli chodzi o wspieranie to się dzieje od dawna.
Wymiana młodzieży,współpraca miast,szkolenia ,pokazy i wystawy.Na Ukrainę ściągają polscy "fachowcy od gospodarki".Reorganizuje się pracę urzędów na wzór polski.np nasz wzór badań technicznych samochodów i rejestracji ,sprawy paszportowe i inne obywatelskie.Miło mi słuchać jakim to Polska jest dla nich przykładem i chociaż sam się z tego dziwię to żadne prawicowe medium i rosyjskie nigdy tego nie powie- ciągle wszędzie faszyści i wołyń

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK