-6°C

62
Powietrze
Jakość powietrza jest średnia.

PM1: 24.04
PM25: 41.68 (277,86%)
PM10: 55.70 (123,78%)
Temperatura: -5.88°C
Ciśnienie: 1023.58 hPa
Wilgotność: 94.00%

Dane z 16.01.2026 09:50, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Relacje polsko-ukraińskie czyli Lachy i Chachoły

4776 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 386
D.A.L
Mińsk Mazowiecki, postów: 386
Piątek, 5 sierpnia 2016 14:11:28
+2
+2 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
ok, nie użyłeś słowa bagno, ale sformułowanie "dynamiczna sytuacja" to już mocne owijanie w bawełnę. Kraj jest w finansowych tarapatach, bo inaczej nie potrzebowałby pakietów pomocowych MFW, a oni mają już dośc bycia okradanymi i zwiesili pomoc dopóki nie wejdzie w zycie prawo antykorupcyjne dla urzędników - skąd Ukraina weźmie kase na bieżącą działalnośc?
Politycy sabotują reformy, ale jeśli ludzie wyjdą na ulice żeby obalic rząd, to jak myślisz, separatyści w donbasie będą się bezczynnie temu przyglądac, czy skorzystają z okazji i zaatakują? Putin odpuści taką okazję? FSB nie zajmie się sterowaniem zamieszkami? Nowy rząd - jakikolwiek by nie był - posprząta obeny bałagan?

Polska pomaga Ukrainie cały czas, dostają pożyczki, darmowego adwokata, sprzęt wojskowy, pomoc administracyjną, fachowców - no i co z tego? Gdzyby nie nasze zaproszenie to myślisz, że ktokolwiek wpuściłby ich na szczyt NATO? No i jak nam Ukraina za tą pomoc dziękuje? embargiem na mięso, cłem na drewno i kolejnymi pomnikami upa? Co oni zrobili dla nas, albo co nam oferują w przyszłości?
Żabodukt Postów: 82124
kumak
Żabodukt, postów: 82124
Piątek, 5 sierpnia 2016 15:38:06
-3
0 -3
+ -
dal w tym roku dali radę bez transz MFW- TO OSTATECZNOŚĆ- ZAPEWNE NIE WIESZ NA JAKICH WARUNKACH TA POMOC?.Na coś takiego idzie tylko desperat- jeśli wzrost większy niż 4 % to nadwyżkę zabiera Fundusz.PRAWO ANTYKORUPCYJNE JEST JUŻ DŁUGO ORAZ POWOŁANO SPECJALNY SĄD ANTYKORUPCYJNY ORAZ ORGANIZACJE POLICYJNĄ ze swoim służbami specjalnymi- korupcjonistów łapie się codziennie ale sądy idą niemrawo... z powodów oczywiście korupcji.Widziałem areszt wojskowego prokuratora,urzędnika ministerstwa skarbu,zdrowia i nawet urzędu skarbowego- sumy w milionach dolarów
Separatyści codziennie atakują każdą noc- ich celem jest nie pokój a narazie odzyskanie całego Donbasu i zrobią wszystko to co sponsorująca ich Moskwa.Sprzątanie już się zaczęło bo jest nowy prokurator generalny.. Łucenko to człowiek Poroszenko .
Na Ukrainie jest kapitał- bardzo urodzajna ziemia .Nikt nie odważy się jej sprzedać bo ziemia jest własnością wszystkich- rozważana jest dzierżawa pod zastaw.Oczywiście mają sporo do sprywatyzowania- na to zatrudnili Balcerowicza. Z Samego bursztynu mogło by być parę milionów dolarów dziennie- mają największe złoża ale szukają inwestora.
co do embarga to masz tu http://www.firmy-24.pl/koniec-ukrainskiego-embarga-na...
z drzewem trzeba poczekać aż do ogłoszenia przetargów bo do tej pory była wolna amerykanka.
co do pomników upa to tak jak pisałem- stawiają pomniki jakie chcą i mają inne spojrzenie na upa
D.A.L
Piątek, 5 sierpnia 2016 17:54:52
+1
+1 0
+ -
kumaku, dobrze wiem na jakich warunkach pożycza MFW - to brzytwa dla tonących takich jak Grecja. Mimo to Ukraina sama wystąpiła o 17 mld - po co skoro ma własny kapitał? W tym roku dają rade - super, tylko mamy początek sierpnia, do końca roku daleko. Od nas też pożyczyli - ale jak mają kase to super - oddadzą bez problemu.
Prawo antykorupcyjne mają, ale zdaje się, że zablokowali do końca roku publikowanie w necie oświadczeń majątkowych, żeby nie było widac, że urzędnicy zarabiający po kilka tysięcy mają milionowe majątki - i dlatego zablokowali im kolejne transze pomocy.
Nie wątpie, że Ukraina ma dużo majątku do sprzedania, tylko ich prywatyzacja wygląda tak http://kresy24.pl/prywatyzacja-na-ukrainie-zalic...
Balcerowicz to im narazie kazał ostro obciąc emerytury - jak myślisz co tam się będzie działo jak wdrożą jego pomysły?
A co do embarga to nie twierdziłem, że dalej jest. Podkreślam tylko to, jak wobec nas zachowuje się Ukraina. Ruscy ich napadli, zabrali krym, prowadzą z nimi wojne. Polska na każdym kroku im pomoga jak może. Wykryto ślady wirusa w chodowlach u ruskich i białorusów i u 2 dzikich zwierząt w Polsce. Reakcja Ukrainy? Embargo na polskie mięso - i tylko na Polskie. Zdjeli dopiero po 2 latach. Dla Polski to strata miliardów euro (jak sam widzisz w swoim linku). I tak właśnie wyglądało szczere ukraińskie "dziękuje". Wiedząc o tym jak nam dziękują aż strach dalej pomagac...
kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 19:09:37
-1
0 -1
+ -
zacytuje kolegę i dobrego scenarzystę Polsatu bo takich którzy myślą podobnie do mnie ja jest bardzo dużo
"Czytałem odezwę pojedynczego ukraińskiego posła o "ludobójstwie państwa polskiego 1919-1951". Słowo ludobójstwo jest tam kompletnie nie na miejscu i trochę to wszystko naciągane, ale na pewno można mówić o polskim ucisku w II RP w stosunku do mniejszości ukraińskiej i za to możemy się bić w piersi. Za ucisk, nie za zabijanie, jeśli było zabijanie, to jako kontrreakcja za wyskoki banderowców. A jeśli było jakieś odwetowe zabijanie ludności cywilnej ukraińskiej przez oddziały polskie (samoobrony etc.) za uprzednie banderowski zbrodnie to powinniśmy się za to bić w piersi. Nawet jeśli oni zaczęli i jeśli byli potworami, to nie powinniśmy robić tego samego z ich bezbronnymi cywilami, bo wtedy się z nimi zrównujemy, a to słaba karta przetargowa w obecnych przepychankach, cóż z tego, że oni (prawdopodobnie) zaczęli i z pewnością nas wielokrotnie więcej zabili, ale per saldo ocenia się aspekt moralny i motywację, a nie liczby. I pamiętajmy, to się bili jedni obywatele polscy z innymi obywatelami polskimi i w tym sensie to była wojna domowa, niewątpliwie zbrodnicza a nie rycerska, ale Ukraińcy mieli większą motywację do takich działań, bo tylko tak widzieli szansę na stworzenie swojego państwa, co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Ale minęło prawi 3/4 wieku i teraz mamy inną sytuację. Amerykanie wjechali do Wietnamu i natłukli autochtonów, a teraz oni się między sobą przyjaźnią, a to było zaledwie z hakiem 40 lat temu. A tam też obcy się wtrącali - Sowieci byli praprzyczyną wojny w Wietnamie, tak jak rzeź wołyńska mogła sie wydarzyć dzięki spiskowi Hitlera i Stalina w 1939. I to Niemcy i Rosjanie poszczuli na siebie Polaków i Ukraińców. Pamiętajmy o tych istotnych faktach. I nie dajmy sie dalej szczuć tym samym siłom. Natomiast, my nie jesteśmy świętymi Franciszkami... Wyobrażam sobie taką sytuację, kiedy zgodnie z konstytucją Ukrainiec w latach 30 przychodził powiedzmy w Łucku do urzędu polskiego państwa i zaczynał mówić w swoim języku i był opierniczany, że nie mówi po polsku, to takie krople wydrążyły skałę, która eksplodowała Wołyniem. Nasza wina to pycha. Tyle. W Izraelu mają gorzej, tam się nigdy nie dogadają, ale my tu, Slowianie, możemy, ale jak równy z równym. A większość Polaków, ciągle z muchami w nosie patrzy na wschód. Zupełnie niepotrzebnie. Nie patrzcie z góry, to zacznie być dobrze i wczujcie się w drugą stronę. Tak jak ja."
kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 19:19:26
-1
0 -1
+ -
sprawa dawna ale znalazłem program gdzie Girkin powiedział że zganiał deputatów Krymu na głosowania o referendum i tylko berkut podporządkował się nowym władzom- większość ministerstwa spraw wewnętrznych była wierna Kijowowi-słowa te padły po tym jak jego adwersarz powiedział że Krym jest w Rosji bo tak chcieli ludzie, i władze i służby bezpieczeństwa
D.A.L
Piątek, 5 sierpnia 2016 19:27:20
0
0 0
+ -
Denerwujesz sie ze w dyskusji nt Ukrainy ciagle slyszysz jedno i to samo: faszysci i wolyn. I co sam tu wrzucasz co 2-3 post? Wolyn, a dokladnie usprawiedliwianie Ukraincow, albo przekonywanie ze niezaleznie od wszystkiego musimy zrozumiec co czuja Ukraincy i ze oni wcale nie musza rozumiec co my czujemy? Podziwiam upór...
Skoro temat tak Cie drazni to czemu sam non-stop do niego wracasz?
kumak
Piątek, 5 sierpnia 2016 20:49:04
-1
0 -1
+ -
ja nie wracam- to się dzieje wokół mnie i w mediach które śledzę.słowa kolegi dałem w nawiązaniu do uchwały podanej przez jednego człowieka
Post edytowany
D.A.L
Sobota, 6 sierpnia 2016 15:22:32
0
0 0
+ -
http://www.wykop.pl/link/3302419/w-lucku-rusza-fes...
a tu info jak pięknie bawi się młodzież - tylko pozazdrościć, jakie wspaniałe kadry rosną. A jak impreza się rozkręci to może nawet na kilka lat Kijów tak pieknie przemianują ;)
kumak
Sobota, 6 sierpnia 2016 18:22:53
-2
0 -2
+ -
nie przesadzaj byłem 3 razy w Łucku na tym festiwalu.Ta Impreza nie ma takich funduszy jak nasz WOODSTOK ALE mona tam posłuchać fajnej muzyki
kumak
Niedziela, 7 sierpnia 2016 03:16:07
-2
0 -2
+ -
Dla większości z was to banderowskie przywitanie.Jak reagują mieszkańcy wyzwolonego od terrorystów Mariupola na sława Ukrainie
D.A.L
Niedziela, 7 sierpnia 2016 18:35:12
0
0 0
+ -
w to że jest fajna muzyka to akurat nie wątpie;) A na spotkaniach z "herojami" z upa i młodym suchewyczem tez byłeś? Ja tylko w kontekście tego, że z tą propagandą upowską to chyba leciutko przeginają, niedługo stary suchewycz będzie z konserwy wyskakiwał...
kumak
Niedziela, 7 sierpnia 2016 21:47:13
-1
+1 -2
+ -
ja po prostu mieszkałem w Łucku i pracowałem i znam całe miasto.Na koncerty przeważnie przychodzą ludzie którym bliska Europa.Wszelkie symbole komunistyczne i faszystowskie są zakazane ale zdarzają się przypadki że ktoś co tam przemyci... często są to prowokację bo zaraz pojawia się jakiś fotograf...ruską tv gonią przed wejściem.Łuck ma nauczkę po Komorowskim który dostał jajkiem od gościa w koszulce Swobody- wszystko było szyte grubą nitką ponieważ tego gościa musiał przemycić ktoś z organizatorów.Chcesz spróbować pojedź i załóż niemiecki hełm... nie pochodzisz tak 5 minut i cie zgarną.Do Łucka tylko 380 km- jedzie się 5 godzin- pojedź i nie słuchaj propagandy
Post edytowany
sześć stóp nad ziemią Postów: 2907
garbaty_anioł
sześć stóp nad ziemią, postów: 2907
Niedziela, 7 sierpnia 2016 23:40:58
+1
+1 0
+ -
plus za materiał, bo wzbogaciłem się pewnym wyobrażeniem w tym temacie, bawią się ludzie i jest fajnie (na pewno też palą blanty - jako konserwatywny narodowiec nie mam nic przeciwko temu).

kumak, zacznij wreszcie mówić coś o Polsce dobrego. I niech to nie będzie w ramach KOD.
kumak
Niedziela, 7 sierpnia 2016 23:46:09
-2
0 -2
+ -
ja jestem ten zły policjant
kumak
Poniedziałek, 8 sierpnia 2016 00:10:20
-2
0 -2
+ -
przedstawicielka V RUSKIEJ KOLUMNY-LWOWIANKA
kumak
Poniedziałek, 8 sierpnia 2016 00:24:11
-2
0 -2
+ -
NASI NA Donbasie?
"W „ŁRL-u” trwa histeria na punkcie „żołnierzy NATO w składzie wojsk ukraińskich”. W rozpowszechnianej przez „MGB ŁRL-u” informacji (na podstawie danych, ponoć zdobytych przez „wywiad wojskowy” terrorystów ze swych „źródeł w armii ukraińskiej”) w okolicach wsi Wałujśke (okolice Stanicy Łuhanśkej) spora grupa „polskich najemników” przeprowadza masowe akty grabieży, rabując miejscową ludność. Oprócz tego, według informacji „wywiadu wojskowego” bojówkarzy, „polscy najemnicy” grożąc bronią wymuszają na ludności miejscowej negatywne wypowiadanie się o Putinie (z wykorzystaniem wulgaryzmów). A te obraźliwe wypowiedzi nagrywa "
http://wschodnik.pl/ukraina/item/7151-io-donosi-03...
kumak
Poniedziałek, 8 sierpnia 2016 00:25:16
-2
0 -2
+ -
UPA dla Polaków https://kazwoy.wordpress.com/2014/11/03/krotka-historia-upa...
garbaty_anioł
Poniedziałek, 8 sierpnia 2016 00:29:49
+1
+1 0
+ -
bardzo uroczo zaciąga:) kobita gada o tolerancji a ty wystawiasz - V RUSKA kolumna.. gada do rzeczy a ty zarzucasz współpracę.. zauważyłeś jak ten koleś prowadzi rozmowę? moim zdaniem bardzo sympatyczna osoba z tej babeczki

Gdzie ty tu widzisz ruską propagandę? Ty chyba masz wiedzę jeszcze z czasów I wojny. Patriota to musowo wielbiciel Sowietów czy Rosji heh
garbaty_anioł
Poniedziałek, 8 sierpnia 2016 00:41:04
+1
+1 0
+ -
dodatkowo, że kilku wariatów z Polski pojechało na grabieże czy walki - jako najemnicy wg kumaka, naczelnego oczerniacza, sprawia, że cały naród jest splamiony. brawo kumaku, po raz kolejny nasrałeś w gniazdo. nawet nie gównem czy sraką czy pierdem, co zwykłym pierdoleniem.

pamiętaj żeby wspomnieć co oddziały ukraińskie przy ss zrobiły przy powstaniu warszawskim, skoro jesteś tak zajebiście obiektywny.
kumak
Poniedziałek, 8 sierpnia 2016 00:54:30
-2
0 -2
+ -
Ty nie rozumiesz co za link ci zapodałem- CHCIAŁEM POKAZAĆ TYPOWĄ PROPAGANDĘ- na Donbasie nie było nigdy Polaków,Amerykanów ,faszystów, i anglików.-to rosyjska propaganda po to żeby Rosjanie chętnie włączali się do walki z imperlalistami-JEŚLI SIĘ Wypowiadasz to wcześniej czytaj całość i ją zrozum.
Panią Marysię znam z innych występów- Marysia czytała co jej redakcja kazała- pan dziennikarz zadawał tendencyjnie nakierowane pytania a MARYSIA- ZOBACZ GDZIE JEJ WZROK... POWIEDZIAŁA CO JEJ KAZALI
DLA KOL DAL http://wschodnik.pl/publicystyka/item/7185-tydzien...
Post edytowany

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK