-3°C

61
Powietrze
Jakość powietrza jest średnia.

PM1: 23.82
PM25: 41.07 (122,09%)
PM10: 54.94 (273,79%)
Temperatura: -3.31°C
Ciśnienie: 1024.23 hPa
Wilgotność: 92.00%

Dane z 16.01.2026 12:45, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Relacje polsko-ukraińskie czyli Lachy i Chachoły

4776 postów
Żabodukt Postów: 82124
kumak
Żabodukt, postów: 82124
Środa, 3 sierpnia 2016 09:22:39
-5
0 -5
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
dokumenty to dokumenty- trzeba ich opracować .pisałem o tym że takich znalezisk sporo bo to był powszechny sposób na chowanie tego co ważne."schowanki" to bardzo dobrze zamaskowane obiekty i trzeba przypadku żeby je odnaleźć.
Dobrze wiesz że każde państwo stosuje relatywizm moralny w odniesieniu do swojej historii.pamiętam jak pod Lwowem prowadzono prace archeologiczne w jakiś pieczarach- kasa było dopóki nie znaleziono brązu- Zaraz kasa się skończyła bo brąz świadczy że artefakty nie słowiańskie.Podobnie było w Polsce kiedy w Poznańskiem znaleziono artefakty po Germanach.
historia to nauka której pośpiech nie służy.. tak było z tym polskim znaleziskiem- kupa bzdur i żadne poważne źródło.Mnie najbardziej rozbawił komentarz że w jakiejś zabitej dziurze znaleziono dokument -rozkaz mordowania Polaków.
wszędzie jest propaganda- np. w codziennych komunikatach zaniżana jest liczba zabitych- z prostego powody- wtedy wróg wie że dobrze celuje- tak było w 2 wojnie światowej kiedy Niemcy korygowali swoje V-1 opiwerając się NA nekrologach z angielskich gazet
Mińsk Mazowiecki Postów: 386
D.A.L
Mińsk Mazowiecki, postów: 386
Środa, 3 sierpnia 2016 09:48:22
+4
+4 0
+ -
Trzeba przypadku, żeby znaleźć te „schowanki” ale ostatnio takich znalezisk jest sporo – no widać ostatnio sporo tych „przypadków”. Szczerze, to trochę obniża wiarygodność takich znalezisk – i tylko tyle chciałem podkreślić. Znaleźli jedną taką bańke w Polsce i w środku same bzdury, za to jak na Ukrainie znajdą to w środku same poważne dokumenty i wszystko wiarygodne – i znowu wiarygodność w dół. No i dokumenty trzeba szczegółowo opracować bo pośpiech nie służy historii, ale nie dotyczy to neo-banderowskiego szefa ukraińskiego ipn, który może sobie takie kwitki wrzucać na fejsika jak leci i rozpędzać swoją propagandę.
kumak
Środa, 3 sierpnia 2016 10:34:07
-5
0 -5
+ -
chyba nie twierdzisz że stara niemiecka gazeta i książeczki dla dzieci to wielkie wydarzenie historyczne? ale dla szukających sensacji i chętnych wcisnąć swoją propagandę to super nowość... np i w gazecie owinięty był włos Bandery i jego rozkaz żeby zabijać
D.A.L
Środa, 3 sierpnia 2016 10:54:58
+4
+4 0
+ -
Ty widzisz tam tylko niemieckie gazetki i książeczki dla dzieci, IPN pracuje nad dokumentami, i jak twierdzi są tam również listy prywatne oraz apele i odezwy wzywające do mordowania kobiet i dzieci oraz polskich małżonków czyli nic konkretnego – materiały czysto propagandowe, ale daje to kontekst i pokazuje, że mordy były planowane i zachęcono do tego oddziały i miejscową ludność.
Ja nie twierdzę, że w tej bańce z Chochołowa są nie wiadomo jakie skarby. Twierdzę za to, że pokazuje to jakiego typu „dokumentów” można się w takich tubach spodziewać – dziwnym trafem banderowski ipn w swoich tubach znajduje zupełnie co innego… I tylko tak się zastanawiam dlaczego?
kumak
Środa, 3 sierpnia 2016 12:28:54
-4
0 -4
+ -
widocznie nie miał tuby z Chochołowa
D.A.L
Środa, 3 sierpnia 2016 13:15:36
+3
+3 0
+ -
mogą też bardzo wybiórczo selekcjonować materiały ze swoich tubek, żeby potwierdzały w 200% przyjęte tezy (niszcząc przy tym resztę dokumentów) albo wręcz sami to teraz fabrykują i zakopują żeby potem "przypadkowo odnaleźć" i się pochwalić. Jak dla mnie za dużo w tym wszystkich "przypadku", ale ok, rozumiem, że to już zaawansowana teoria spiskowa ;p
mińsk maz Postów: 1143
skiper
mińsk maz, postów: 1143
Środa, 3 sierpnia 2016 14:09:34
+2
+2 0
+ -
A o co chodzi z tym RINHARDEM GELEER, czy to ten producent muzyczny (właściwie Reinhard Geller) i w jaki sposób jest zamieszany w faszystów z UPA.
No chyba, że kumakowi tradycyjnie znów się coś pozajączkowało.
kumak
Środa, 3 sierpnia 2016 14:54:32
-4
0 -4
+ -
chodzi o tego pana https://en.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Gehlen
to właśnie jego fotkę rosyjska propaganda a za nim nasze prawicowi antyukraińcy podają za Banderę- fotki pokazałem.Osoba zbyt znana ale propaganda adresowana zawsze do gawiedzi która nie na wielkiego rozeznania i łatwo kupuję każdą bzdurę. Np. Independentowi nie przeszkadza fotka niemieckiego oficera zamiast Bandery bo być może ogóle nie wie jak wyglądał bandera.Pisownia mi się czasem myli bo piszę z pamięci a powtarzam to już w tym wątku któryś raz bo tak właściwie to nikt wątkiem się nie zainteresował... tylko tak z doskoku. http://wyborcza.pl/1,76842,15106350,Tajemnice_arc... przewin i sprawdź który raz a a za jakiś czas znowu jakiś nawiedzony pokaże banderę faszystę i zamordowane dzieci powiązane drutem kolczastym- te 2 fotki najczęstsza bzdura jaką pamięta nasz domorosły znawca ukrainistyki
kumak
Środa, 3 sierpnia 2016 17:03:03
-4
0 -4
+ -
test
w Tamtym roku parlament ukraiński nie wyznał UPA STRONĄ WALCZĄCĄ W 2 WOJNIE ŚWIATOWEJ
ttps://www.youtube.com/watch?v=kjG4MOWgv9I
Minsk Maz Postów: 179
GUMIS
Minsk Maz, postów: 179
Środa, 3 sierpnia 2016 19:06:29
+3
+3 0
+ -
http://prawy.pl/34814-ukraincy-uczcili-pamiec-...
Minsk Maz Postów: 179
GUMIS
Minsk Maz, postów: 179
Środa, 3 sierpnia 2016 19:07:37
+3
+3 0
+ -
Wiem , wiem to tylko rosyjska propaganda
sześć stóp nad ziemią Postów: 2907
garbaty_anioł
sześć stóp nad ziemią, postów: 2907
Środa, 3 sierpnia 2016 19:42:33
+3
+3 0
+ -
@kumak stara niemiecka gazeta (Völkischer Beobachter) podobnie jak stara niemiecka książeczka (Mein Kampf) to żadne dowody i o niczym nie świadczą.

Twoja retoryka zmienia się jeżeli chodzi o Polaków. Co z tego, że Ukraińcy "zmuszeni i chętni" zrobili ludobójstwo skoro w Polsce kilku idiotów zahailowało (zostali za to ukarani). To Polacy są faszystami, co tam stare gazetki czy książeczki.. Podobne podejście masz w sprawie muzułmanów. Masowo łby ścinają, ale ty masz argument, że jakiś psychopata i alkoholik ściął babie łeb - "Polacy, wcale nie jesteście lepsi".

Tak kurwa, wcale nie jesteśmy krystaliczni, mamy skazy i otwarcie o nich chcemy rozmawiać. Ale to nie jest powód żeby perfidnie srać do własnego gniazda, skoro skala porównawcza z innymi narodami (w kwestii wyrządzonego zła) jest drastycznie minimalna. Zrozum to człowieku, to może wreszcie gdzieś tam lód i niechęć się ukruszy a z czasem może będzie pole do trudnego, ale ważnego dialogu.
kumak
Środa, 3 sierpnia 2016 20:27:59
-4
0 -4
+ -
@garbaty a ja za twoje pojmowanie nie odpowiadam - gazeta niemiecka bo za okupacji innych nie było a może to zapas papieru toaletowego bo jego też nie było nie wiem- ja też mam kupę starych niemieckich książek i co to oznacza? tylko że lubię niemiecki język. moje posty to często kontrapunkt do szowinistycznych ,nienawistnych ,jednostronnych i często fikcyjnych komentarzy- to pobudza dyskusje bo monologi u wyzwiska mnie nie interesują- ty też często jesteś chamski ale mam misję do spełnienia wiec mam to w d.. Ponieważ doskonale z różnych powodów orientuję się w problemach wschodnich i zachodnich chętnie się swoją wiedzą dzielę.
GUMISIU udzielam ci nagany ustnej ponieważ nie czytasz uważnie tego forum- przewin to się dowiesz o co chodziło.KUMAK czyta i pisze w rożnych prawicowych mediach i zanim taka sensacja zjawi się na mińskim forum kumak zdąży wyprostować sprawę
- jeśli pogrzebiesz w tym temacie znajdziesz nagraną homilie tego księdza z za-linkowanego artykułu-znam go osobiście- czasem przyjeżdża do Warszawy-nazywa się Martyniak i posłuchaj Słowa Bożego i skup się
Miańsk Postów: 3104
independent
Miańsk, postów: 3104
Środa, 3 sierpnia 2016 21:20:49
+1
+1 0
+ -
Ropuchu, fotka mi nie przeszkadza, bo nie patrzę na zdjęcia tego cwela żyda stepana, który ponoć miał 1.5m wzrostu w kapeluszu, a samo nazwisko nie jest upadlińskie i znaczy BURDEL!
kumak
Środa, 3 sierpnia 2016 21:36:21
-3
0 -3
+ -
problem w tym że tam było foto nie Bandery tylko oficera niemieckiego .którego Rosjanie mają za Banderę
Miańsk Postów: 3104
independent
Miańsk, postów: 3104
Środa, 3 sierpnia 2016 21:54:20
0
0 0
+ -
Problem w tym, że czepiasz się fotek, a nie prostujesz życiorysu tego stuprocentowego cwela-żyda i nie pokazujesz tego, co jest złe dla upadliny. Dlatego tak postępujesz, bo dobrze wiesz, że w Polsce jest już ponad milion upadlińców i nie chcesz im szkodzić. Mam nadzieję, że służby wiedzą, co robią i mają kontrolę nad tą hołotą, bo jeśli nie, to może być u nas podobnie z upadlińcami jak z dziczą islamską w Europie.
kumak
Środa, 3 sierpnia 2016 22:18:13
-4
0 -4
+ -
independencie- doskonale wiem co jest złe na Ukrainie ale nie tu miejsce żeby o tym dyskutować- gadamy o tym w grupach dyskusyjnych i realnych spotkaniach.Sam widzisz klip powyżej- ja tam po prostu byłem i biorę udział w przeróżnych imprezach a nie tylko pitolę w internecie.Jak sam DOBRZE WIESZ nigdy żadnej zbrodni nie pochwalę ale nasze stosunki nie wono ograniczać tylko do jednego gorzkiego punktu w naszej długoletniej historii.
z kol. DAL można popisać bo on tu nieliczny normalny
mińsk maz Postów: 1143
skiper
mińsk maz, postów: 1143
Środa, 3 sierpnia 2016 23:25:23
0
0 0
+ -
także tak....

http://www.tvp.info/26409488/panstwo-polskie-dokon...
kumak
Środa, 3 sierpnia 2016 23:39:14
-3
0 -3
+ -
a czego się można było spodziewać?... jest brudu wielka kupa chociaż - parlament ukraiński ma do września wakacje a we wrześniu mają kupę ważnych spraw aż do przyspieszonych wyborów włącznie. Wcale nie jest pewne że ich Putin na jesieni nie zaatakuje.JEST PARĘ OSÓB KTÓRE CHCĄ ZABŁYSNĄĆ ALE nie jest możliwe żeby taka uchwała przeszła bo rządząca partia prezydencka zainteresowana jest ze współpraca z Polską i znowu zatrudniła kolejnego Polaka- naszego byłego ministra od drogiego zegarka
D.A.L
Czwartek, 4 sierpnia 2016 10:32:47
+2
+2 0
+ -
No i znowu „synku nie kop starszego pana bo się spocisz”. Nie przyjmą uchwały o ludobójstwie Państwa Polskiego na Ukraińcach nie dlatego, że to kompletne brednie tylko dlatego, że dalej liczą na poparcie Polski? To już jest jakaś groteska…
Też jestem że tym, żeby nie skupiać się tylko i wyłącznie na Wołyniu – tu temat trzeba bez dyskusji wyjaśnić do samego końca i wreszcie powoli idziemy w dobrym kierunku (koniec lizania tyłków upaińcom). Ale jest wiele innych tematów do dyskusji. Przede wszystkim wypadałoby określić czy w ogóle mamy pomagać Ukraińcom, jeśli tak to dlaczego i w jaki sposób no i co dostaniemy w zamian. Jakies konkretne warunki naszej pomocy musza być wreszcie postawione.
I nie zgadzam się, że nie jest to miejsce do poruszania problemów Ukrainy. Niektóre z nich są na tyle poważne, że zagrażają również Polsce (np. kwestie ekologiczne) i dlatego mają bezpośredni związek z naszymi relacjami.

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK