Kumaku
1. zarzucasz Gumisiowi bezrefleksyjne wklejanie ruskiej propagandy (to akurat fakt) ale jak sam wklejasz propagandę ukraińską to dobrze jest (np. książe Harry na kolanach przed ukraińskim weteranem, polski konsul rozjeżdżający ludzi na granicy czy jakiś absurdalny sojusz z Ukrainą który zrobi z nas europejska potęgę)
2. tekst o ukrainofobach wklejałeś już wyżej – od drugiego wklejenia mądrzej nie będzie. Widziałem, czytałem, zgadzam się z Garbatym Aniołem – winy na pewno są po obu stronach, ale to po ich stronie jest skala zbrodni i totalne zezwierzęcenie a więc i obowiązek podjęcia prawdziwej inicjatywy a nie propagandówki jak ostatnio Poroszenko (mówi przepraszam i jednocześnie toleruje nadawanie ulic zbrodniarzom – jak żadnej winy w nich nie widzi to po co przeprasza). Jeśli taką inicjatywę podejmą to nie mamy prawa nie odpowiedzieć tym samym (na razie trudno przepraszać, że komuś złamał się paznokieć przy odrąbywaniu nam ręki).
Na marginesie, tytuł naukowy nie oznacza z automatu autorytetu i wyroczni (popatrz na Panią Pawłowicz czy Pana Niesiołowskiego)
3 czytałem o polskich zbrodniach (pawłokoma, sahryń, małkowice, wola krzywiecka itd.). Nie wykluczam że to prawda, choć do Twoich źródeł podchodzę dość ostrożnie (patrz punkt pierwszy). AG podrzucał informacje że było zupełnie inaczej. Prawda zapewne leży gdzieś po środku, a ekshumacji IPN nie przeprowadzał, więc obiektywnych dowodów brak, są tylko zeznania świadków, często sprzeczne.
Jeśli takie (pozwolę sobie na eufemizm używany przez cytowanych przez Ciebie autorów) „incydenty o charakterze antyukraińskim”, albo mówiąc po ludzku zbrodnie rzeczywiście miały miejsce to moim zdaniem ofiarom należy się pomnik, Ukraińcom przeprosiny a osoby winne należy stosownie napiętnować bo tego wymaga zwykła przyzwoitość (patrz punkt 2) . Ale stawianie w tym miejscu znaku równości między upa i AK to horrendalne nadużycie. Czym innym jest akcja oddziału (nie ważne czy akcja w afekcie czy zwykły bandytyzm) a czym innym programowe, skoordynowane i na zimno zaplanowane ludobójstwo – bo to obciąża najwyższe dowództwo upa i cała tą organizację – i tej różnicy nie możesz nie widzieć.