dal truno mi tłumaczyć tłumaczyć wszystko co czytam na temat Wołynia ponieważ interesuje mnie również mnóstwo innych spraw.Szacunki Ukraińskie są- ofiar polskich około 100 000 a ukraińskich 10 000.Jednak panują duże rozbieżności
1.Nie wiadomo ilu Ukraińców i Polaków wywieziono po wrześniu 1939 roku.
2 . nie wiadomo ilu ludzi rozstrzelali Rosjanie w czasie okupacji po 39 roku
3. Nie wiadomo ilu Polaków i Ukraińców uciekło z TERENÓW obecnej Ukrainy- przypominam że wszyscy byli naszymi obywatelami
4.Ponieważ dużo osób z Wołynia i Lubelszczyzny wywieziono do pracy do Niemiec też nie znana ich ilość
Pewien kijowski akademik robił pracę w Włodzimierzu Wołyńskim i okazało się że niektóre nazwiska które według Siemaszko były ofiarami cześć wcześniej rozstrzelali Niemcy część wywieźli Rosjanie a niektóre przeżyły i mieszkają w okolicach Włodzimierza
Błędnym jest określanie Upa Jako monolitu.Upa podobnie jak AK były silnie zamaskowane i konspiracja wymagała że ludzie nie znali się na wzajem.Jak Już pisałem wiele grup pozorowało działania które miało dyskredytacje innych grup.
zapewne nie wiesz o takich cukierkach {Zaangażowano siły niemieckie, węgierskie, włoskie, rosyjskie, ukraińskie (UPA) i polskie (Narodowe Siły Zbrojne)." Zaangażowano siły niemieckie, węgierskie, włoskie, rosyjskie, ukraińskie (UPA) i polskie (Narodowe Siły Zbrojne).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rajd_Kowpaka- takich grup rosyjskich było całkiem sporo
dal - dokumenty do dokumenty i podrobić się ich nie da.Do dziś od czasu do czasu odnajduje się "tajniki" miejsca gdzie składowano broń jedzenie i dokumenty.NIE ZAMIERZAM TU PROPAGOWAĆ BANDYTYZMU ale widziałem takie programy gdzie opisywano rożne sposoby konspiracji- prawdziwą scenę można zobaczyć w Filmie Ogniomistrz Kaleń gdzie w podziemiach cerkwi było dosyć duże pomieszczenie dla powstańców.Kiedy po Akacji Wisła burzono ukraińskie wioski i cerkwie odnaleziono sporo takich schowków. Dokumenty są oryginalne i dobrze zachowane jednak nie publikuje się ich z paru powodów... żyją jeszcze ludzie którym te dokumenty mogą zaszkodzić.trzeba je zakonserwować,skopiować i opracować