-11°C

42
Powietrze
Cóż... Bywało lepiej.

PM1: 13.48
PM25: 25.01 (65,18%)
PM10: 29.33 (166,75%)
Temperatura: -10.50°C
Ciśnienie: 1028.43 hPa
Wilgotność: 63.06%

Dane z 17.01.2026 04:40, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Relacje polsko-ukraińskie czyli Lachy i Chachoły

4776 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 386
D.A.L
Mińsk Mazowiecki, postów: 386
Wtorek, 12 lipca 2016 17:54:31
+1
+1 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Dwa szybkie pytania techniczne:
1 Nasz IPN prowadzi śledztwa ws zbrodni popełnianych na Polakach ale i przez Polaków (jak jedwabne czy pawłokoma). Ile zbrodni upa na Polakach zostało opisane przez ukraiński IPN – tak orientacyjnie oczywiście i gdzie takie dokumenty można znaleźć?
2 Co to za absurd ze sprowadzaniem samochodów z Polski bez cła i koniecznością wyjazdów co tydzień za granice? Kolejny przepis dający pole do ściągania z ludzi łapówek czy co? Jaki jest w tym sens? Przecież to tylko mniejsze wpływy budżetowe i permanentne kolejki na granicy.
Żabodukt Postów: 82125
kumak
Żabodukt, postów: 82125
Wtorek, 12 lipca 2016 19:02:33
-2
0 -2
+ -
Niektóre przepisy były i u nas...ja 8 lat jeździłem po Mińsku samochodem na ukraińskich tablicach z prostego powodu_wtedy mój samochód był 2000$ tańszy niż po ocleniu w Polsce .kto pracował legalnie na zachodzie mógł po Polsce jeździć na obcych tablicach. Co do ipn to Nidy się nim nie interesowałem .
D.A.L
Wtorek, 12 lipca 2016 19:55:16
+1
+1 0
+ -
Nasz IPN opisuje co nam zrobiono i co my zrobiliśmy – w obie strony równie dokładnie, więc trudno mu zarzucić brak obiektywizmu czy relatywizowanie historii .
Patrząc nawet tylko po liczbie ofiar to mordów upa na Polakach (i Ukraińcach którzy nas popierali) musiało być przynajmniej 10 razy więcej niż w drugą stronę, więc i materiały na to muszą tam być i to w znacznej ilości – nie wierzę że zupełnym przypadkiem w archiwach zachowały się tylko kwity wskazujące na naszą winę. Jeśli ukraiński IPN tego w żaden sposób nie opisuje i nie publikuje, a wylicza tylko nasze winy to do materiałów, które pokazują trudno mieć choć krztę zaufania i uważać je za obiektywne (zwłaszcza „cudem odnalezione archiwa z bańki po mleku” i temu podobne trzeba traktować bardzo sceptycznie).
kumak
Wtorek, 12 lipca 2016 21:10:12
-2
0 -2
+ -
dal truno mi tłumaczyć tłumaczyć wszystko co czytam na temat Wołynia ponieważ interesuje mnie również mnóstwo innych spraw.Szacunki Ukraińskie są- ofiar polskich około 100 000 a ukraińskich 10 000.Jednak panują duże rozbieżności
1.Nie wiadomo ilu Ukraińców i Polaków wywieziono po wrześniu 1939 roku.
2 . nie wiadomo ilu ludzi rozstrzelali Rosjanie w czasie okupacji po 39 roku
3. Nie wiadomo ilu Polaków i Ukraińców uciekło z TERENÓW obecnej Ukrainy- przypominam że wszyscy byli naszymi obywatelami
4.Ponieważ dużo osób z Wołynia i Lubelszczyzny wywieziono do pracy do Niemiec też nie znana ich ilość
Pewien kijowski akademik robił pracę w Włodzimierzu Wołyńskim i okazało się że niektóre nazwiska które według Siemaszko były ofiarami cześć wcześniej rozstrzelali Niemcy część wywieźli Rosjanie a niektóre przeżyły i mieszkają w okolicach Włodzimierza
Błędnym jest określanie Upa Jako monolitu.Upa podobnie jak AK były silnie zamaskowane i konspiracja wymagała że ludzie nie znali się na wzajem.Jak Już pisałem wiele grup pozorowało działania które miało dyskredytacje innych grup.
zapewne nie wiesz o takich cukierkach {Zaangażowano siły niemieckie, węgierskie, włoskie, rosyjskie, ukraińskie (UPA) i polskie (Narodowe Siły Zbrojne)." Zaangażowano siły niemieckie, węgierskie, włoskie, rosyjskie, ukraińskie (UPA) i polskie (Narodowe Siły Zbrojne). https://pl.wikipedia.org/wiki/Rajd_Kowpaka- takich grup rosyjskich było całkiem sporo
dal - dokumenty do dokumenty i podrobić się ich nie da.Do dziś od czasu do czasu odnajduje się "tajniki" miejsca gdzie składowano broń jedzenie i dokumenty.NIE ZAMIERZAM TU PROPAGOWAĆ BANDYTYZMU ale widziałem takie programy gdzie opisywano rożne sposoby konspiracji- prawdziwą scenę można zobaczyć w Filmie Ogniomistrz Kaleń gdzie w podziemiach cerkwi było dosyć duże pomieszczenie dla powstańców.Kiedy po Akacji Wisła burzono ukraińskie wioski i cerkwie odnaleziono sporo takich schowków. Dokumenty są oryginalne i dobrze zachowane jednak nie publikuje się ich z paru powodów... żyją jeszcze ludzie którym te dokumenty mogą zaszkodzić.trzeba je zakonserwować,skopiować i opracować
kumak
Wtorek, 12 lipca 2016 21:14:55
-2
0 -2
+ -
trzeba mówić o Wołyniu http://niezalezna.pl/41413-trzeba-mowic-o-wolyniu#....
kumak
Wtorek, 12 lipca 2016 21:15:17
-2
0 -2
+ -
Krótka historia UPA dla Polaków na użytek dialogu z Ukraińcami
https://kazwoy.wordpress.com/2014/11/03/krotka-historia-upa...
kiedyś pokazałem artykuł który mówił jak Polska niszczyła prawosławne cerkwie dziś pokaże dane o szkołach gdzie uczono języka ukraińskiego w latach1922-23 istniało 2435 szkół z j. ukraińskim, a w latach1933-34 już tylko 457. -o tym też nas nie uczono
w ramach „ciekawostki” dopiszę, że dowódcą jednej z sotni UPA działającej na Pogórzu Przemyskim był STARSZY SIERŻANT WOJSKA POLSKIEGO Grzegorz Jankowski.
Post edytowany 2 razy
kumak
Wtorek, 12 lipca 2016 21:26:59
-3
0 -3
+ -
pisałem kiedyś o tym że oddziały niemieckiej żandarmerii które dokonywały pacyfikacji ukraińskich wiosek były wspomagane przez naszych rodaków- takie kwiatki...
W czasach PRL nie mówiono i nie pisano o służbie Polaków w niemieckich formacjach w czasie II wojny światowej. Po 1990 roku również nie poruszano tej kwestii. Zresztą nic dziwnego, w wolnej Polsce też się obawiano, że mówienie na ten temat nie przyniesie niczego dobrego. Ale problem przeszłości istnieje a afera z dziadkiem Donalda Tuska z 2005 roku, okazuje skale zakłamania, jeśli chodzi o ten problem.
„Przynajmniej pół miliona Polaków służyło i walczyło w hitlerowskich wojskach.
Co najmniej 200 tys. Polaków poległo za „Fuhrera i III Rzeszę”.
Aktualnie kilkanaście tysięcy Polaków kombatantów (byłych żołnierzy hitlerowskiej armii) lub ich rodzin wciąż pobiera pieniądze od państwa niemieckiego” .
21.11.1942 – Hans Frank:
– „Siły bezpieczeństwa w Generalnym Gubernatorstwie wynosiły:
12 000 – funkcjonariuszy policji niemieckiej
12 000 – funkcjonariuszy policji POLSKIEJ (Polnische Polizei)
1 800 – funkcjonariuszy policji UKRAINSKIEJ
2 000 – funkcjonariuszy niemieckiej Policji Bezpieczeństwa
3 000 – funkcjonariuszy POLSKIEJ policji Bezpieczeństwa
12 000 – funkcjonariuszy Sonderdienstu” .
zródło: Diensttagebuch (dziennik służbowy Hansa Franka Generalnego Gubernatora „Fuhrer GG” z siedziba w Krakowie, ministra Rzeszy; obszar GG został podzielony na cztery dystrykty=województwa: krakowski, radomski, warszawski i lubelski), oryginał w archiwum IPN w Warszawie, sygn. 336 nr 37, BArch, R52 II/174-223.
wiadomość dla tych co to z niesmakiem wspominają ukraińską kolaborację z Niemcami
Post edytowany
sześć stóp nad ziemią Postów: 2907
garbaty_anioł
sześć stóp nad ziemią, postów: 2907
Środa, 13 lipca 2016 00:25:58
+2
+2 0
+ -
ręce opadają.. owszem przytoczyłeś źródło, ale zmanipulowałeś je w kilku miejscach. Mało tego, nadpisałeś swoją interpretację źródła i dodatkowo przemilczałeś kilka faktów. Nie mniej temat na dyskusję, którą niestety przegrasz, już ja cię rozłożę na łopatki ostatecznie:D
D.A.L
Środa, 13 lipca 2016 07:41:03
+2
+2 0
+ -
Kumaku,
1 Dokumenty to tylko dokumenty - każde można podrobić (to tylko kwestia ceny) i każde można odpowiednio wyselekcjonować (co jest niewygodne zniszczyć) – zależy tylko czy do sprawy podchodzi się rzetelnie, czy udowadnia z góry założoną tezę. Jeśli ukraiński IPN nie dokumentuje i nie opisuje zbrodni upa (a musi mieć na to stosowne kwity) to wszelkie jego publikacje i opracowania trzeba traktować z dużą dozą ostrożności – zwyczajnie tracą swoją wiarygodność jako instytut historyczny bo zamiast przedstawić wydarzenia obiektywnie, wchodzą w narrację polityczną.
2 „Żyją jeszcze ludzie którym te dokumenty mogą zaszkodzić” – a mógłbyś doprecyzować kogo masz na myśli? Bo ja widać głupi jestem i nie ogarniam, a bardzo chciałbym się dowiedzieć
Garbaty Aniele – chętnie przeczytam sprostowanie Twojego autorstwa ;)
kumak
Środa, 13 lipca 2016 09:41:44
-3
0 -3
+ -
Dał historia to poważna nauka i opiera się na dokumentach a nie na mitach.jesli chodzi o Ukrainę to w 41 Wycofując się oddziały rosyjskie masowo roztrzeliwaly więźniów i niszczyły dokumenty i Niemcy robili to samo
kumak
Środa, 13 lipca 2016 09:43:45
-3
0 -3
+ -
Garbaty a może jakieś szczegóły. Cozmamipulowalem a co przemilczalem?
garbaty_anioł
Środa, 13 lipca 2016 09:46:27
+1
+1 0
+ -
Wieczorem postaram się odpisać:)
D.A.L
Środa, 13 lipca 2016 10:07:13
+2
+2 0
+ -
1 Niczego nikomu nie dawałem - mój ostatni inicjał to L
2 Oczywiście, że historia to poważna nauka - tyle, że wiarygodność wymaga opisu zdarzeń z obu stron a nie podejścia wybiórczego, tylko do tego co wygodne w danej chwili (popatrz na nasz IPN)
3 Komu dokumenty, których nie publikują mogą jeszcze obecnie zaszkodzić?
Minsk Maz Postów: 179
GUMIS
Minsk Maz, postów: 179
Środa, 13 lipca 2016 17:38:48
+2
+2 0
+ -
Wykład dr Lucyny Kulińskiej nt.Wołynia
Pani Kulińska jest ekspertem jeśli chodzi o Kresy,na YouTube sporo jej wykładów więc zachęcam do oglądania

https://www.youtube.com/watch?v=gWOS1Glx2yY
kumak
Czwartek, 14 lipca 2016 00:13:20
-2
0 -2
+ -
o dokumentach tym razem po polsku http://wschodnik.pl/ukraina/item/6831-odtajniono-a...
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-ukraina-publi...
garbaty_anioł
Czwartek, 14 lipca 2016 01:17:24
+2
+2 0
+ -
@kumak

faktem jest, że garstka obywateli polskich podczas wojny kolaborowała tudzież współpracowała (a współpraca miała różny charakter) z okupantem różnych względów . Należałoby jednak sprawdzić przekrój społeczny ów kolaborantów - były kobiety "romansujące z mundurami", volksdojcze, ludzie zastraszeni oraz zwykłe bydlaki. Faktem jest to, że w okupowanej Polsce Niemcom nie udało się stworzyć tego co we Francji, Holandii, Danii czy Łotwie itd - czyli Waffen SS.

Przeszłość Polski, to także epizodyczne dziadki Tuska czy chociażby Ratzinger, wystarczy poznać realia, arenę i plener II wojny światowej. Owszem, zdarzały się jakieś tam niechlubne wpadki, ponieważ w każdym narodzie jest drobny czy szczątkowy margines, który można dowolnie wykorzystać propagandowo.

Zaraz wyskoczysz z Jedwabnem, owszem zdarzyło się, ale to przecież Polacy dominują wśród Sprawiedliwych wśród Narodów Świata.

Umysłowe ćwiczenie: z mojego rozeznania - wiele ukrainek oddaje swoje wdzięki przy szosach, wiele pracuje uczciwie i oddanie w domach rozkoszy, mało tego, gdyby przejrzeć net, to one chętnie się rozbierają, pozują i uprawiają seks. Czyli wszystkie ukrainki to kurwy?

"W kolekcji znajduje się 380 dokumentów" plus zdjęcie z kilometrami dokumentów. 380 dokumentów? Przecież to nawet nie materiał na poważniejszą pracę. A przedstawione tak, jakby Harvard miał zmienić losy Europy:D

"Są tam relacje mówiące o polskim terrorze na Chełmszczyźnie, odezwy UPA do Polaków wzywające do zaprzestania napadów na ukraińskie wsie oraz relacje mające świadczyć, że Polacy współpracowali z Niemcami donosząc na Ukraińców"

- jeszcze nie zbadano tych wątpliwych źródeł a już feruje się wyroki.

Bo to przecież Polacy z pomocą Niemców napadli na Ukrainę i Rosję a potem sprawiedliwie wzięliśmy odwet wyżynając wioski polskie z kobietami i dziećmi. Ot ślepa furia sprawiedliwości nam się załączyła.

kumak, weź ty do cholery zacznij używać mózgu, najlepiej obydwu półkul:D i zauważ wreszcie jaki jest bilans ofiar i po czyjej stronie stał bestialski diabeł.
Post edytowany 3 razy
kumak
Czwartek, 14 lipca 2016 08:16:06
-2
0 -2
+ -
Garbaty leże powalony na łopatkach i sikam że śmiechu.Dałem specjalnie linki po polsku i jeśli już ktoś komentuje to robią to Polacy.od początku tego tematu próbuję zwrócić uwagę na to że bestialski diabeł stał po obu stronach o czym u nas się nie mówiło i nadal nie mówi.Ważenie kto komu ile jest beż sensu bo każda nawet jedna zbrodnia jest złem
D.A.L
Czwartek, 14 lipca 2016 08:21:03
+1
+1 0
+ -
1 mają aż 380 'dokumentów' - czyli mówiąc po ludzku 5-10 cm bieżących akt - kogo to ma zadowolic?
2 źródłem jest archiwum KGB - jak zawsze wiarygodne no i dokumenty z tego żródła cudem odnalzły się w 2007 - bardzo ciekawe
3 dokumenty są pisane przez oun i upa - czyli zbrodniarzy
4 opracowało je "centrum badań ruchu wyzwoleńczego" i ukraiński IPN - czyli pogrobowcy upa i instytut, który póki co obiektywizmem nie błysnął
5 oczywistą tezą jest to że to Polacy odpowiadają za "wojnę" i "okrucieństwo wzajemnej konrfontacji" bo upa przecież wzywała do pokoju - czyli to ofiary bestialsko pomordowane w trakcie ludobójstwa ponoszą za nie pełną odpowiedzialnośc

No powalił mnie zwyczajnie ten materiał - nic tylko paśc na kolana i błagac ich o wybaczenie.

No i będę natrętny i jeszcze raz zapytam, komu mogą zaszkodzic materiały, których nie zdecydowali się opublikowac? czyżby zył jeszcze jakiś "bohater Ukrainy", który zwyczajnie mordował kobiety i dzieci i teraz zamiast orderow trzebaby wytoczyc mu proces i wsadzic do pierdla gdzie jego miejsce?
kumak
Czwartek, 14 lipca 2016 08:35:46
-2
0 -2
+ -
Oni mają więcej dokumentów ale te są opublikowane ostatnimi czasy.
dalu wiesz jeśli cie to tak interesuje to większość akt Kgb ma ROSJA i ona nie kwapi się z ich ujawnianiem- MIAŁO BYĆ 50 LAT ale ostatnio był komunikat że żyją jeszcze ludzie których te akta dotyczą i przedłożono na jakiś czas termin ich publikacji.Twoje konkluzje są wyłącznie twoimi opiniami. Wypowiadałem się co do akt KGB gdzie u nich były takie metody że każdy przyznawał się do tego co chciało śledztwo.Historycy jednak potrafią z nich wyklarować fakty oraz tendencje. oraz nazwiska.
Niech POLACY WYCIĄGAJĄ SWOJE KWITY i razem coś osiągną.
Post edytowany
kumak
Czwartek, 14 lipca 2016 09:10:07
-2
0 -2
+ -
Upa w Polsce to Rzeź Wołńska a kiedy nie mordowała to spali po lasach i hulali po oberżach. Prawda jest inna.Oddziały walczyły na wielu frontach.przeciwko naszym partzantom, partyzantom rosyjskim ,przeciwko armii rosyjskiej i niemieckiej
opia telegramu
25.08.43 h.

Terytorium szef grupy armii na południe ".

W związku z faktem, że reichsführer-SS dał silne oddziały powierzone mi w części armię do dyspozycji front *, jestem zmuszony ograniczyć s represje wobec Ukrainy za powstanie narodowe na Wołyniu.

Wyższe Fuhrer z SS i policji
Podpisane: Pryutsmann
Ober-SS-Gruppenführer.

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK