Krzysztof Brejza
·
List otwarty do @Kaminski_M_
Apeluję o ujawnienie opinii publicznej 2 wniosków o kontrolę operacyjną w kampaniach wyborczych 2019, o odpowiedź komu z władz PiS przekazywano dane z mojego telefonu i co wie nt. kampanii oczerniającej w TVP pozyskaną Pegasusem korespondencją
#jakSB
Treść listu otwartego:
Szanowny Panie Ministrze!
Spotkaliśmy się ostatnio w komisji śledczej ds. nacisków w 2010 r., która to komisja potwierdziła stosowanie przez Pana nielegalnych podsłuchów przeciw posłom koalicyjnej Samoobrony oraz nielegalnej operacji specjalnej przeciw Andrzejowi Lepperowi. Za tę sprawę, w tym wyłudzanie zgód sądu na podsłuchy, skazany został Pan na bezwzględne więzienie, przed którym uchroniło Pana wątpliwe „ułaskawienie” przez prezydenta Andrzeja Dudę.
Historia wydaje się zataczać koło. Biorąc pod uwagę dzisiejsze pomawiające mnie Pańskie oświadczenie (umieszczone 26.01.2022 pod adresem: www.gov.pl/web/sluzby-specjalne) usilnie próbujące umieścić mnie w sprawie tu cyt. „stricte kryminalnej”, jak też biorąc pod uwagę to, że politycy PiS wielokrotnie zaprzeczali temu, że mnie inwigilowano (najlepszym dowodem jest pismo szefa CBA z dnia 04.05.2021 r.) ponownie apeluję do Pana o przekazanie opinii publicznej:
Pierwszego wniosku o kontrolę operacyjną z 2019 roku (kampania do Parlamentu Europejskiego) wraz z uzasadnieniem,
Drugiego (tzw. przedłużka) wniosku o kontrolę operacyjną z 2019 r. (kierowanie sztabem Koalicji Obywatelskiej w wyborach do Sejmu i Senatu) wraz z uzasadnieniem.
Ponadto, biorąc pod uwagę to, że efektem Pańskich działań była kampania oczerniająca w telewizji rządowej z wykorzystaniem pozyskanej bazy sms apeluję o udzielenie opinii publicznej odpowiedzi:
Czy zapoznawał się Pan z bazą sms pozyskaną w kwietniu 2019 r. systemem Pegasus z mojego telefonu i co Panu wiadomo nt. spreparowania i zmanipulowania korespondencji publikowanej w kampanii wyborczej w sierpniu 2019 r. w telewizji rządowej?
Którym dziennikarzom przekazano treści pozyskane Pegasusem z mojego telefonu?
Czy powyższe nielegalne działania inwigilacyjne czynił Pan z własnej inicjatywy, czy też na polecenie Jarosława Kaczyńskiego?
Czy danymi pozyskanymi z mojego telefonu w trakcie kierowanie sztabem opozycyjnej Koalicji Obywatelskiej dzielił się Pan z członkami kierownictwa partii PiS?
Dlaczego unika Pan konfrontacji z konkretnymi faktami – brak ujawnienia wniosków o kontroli operacyjnej w trakcie kampanii wyborczej świadczy o jak najgorszych intencjach kierowanych przez Pana służb i czysto politycznej motywacji.
Jedyną drogą do odpowiedzi co się wydarzyło w trakcie kampanii wyborczej jest ujawnienie przygotowywanych przez Pana i Pana ludzi wniosków o aż półroczną kontrolę operacyjną z 2019.
Niechęć Pana środowiska do podejmowania tego tematu i zasłanianie się tajemnicą jest wybitnym dowodem na polityczny charakter Waszych działań – działań, które stylem wprost nawiązują do metod Służby Bezpieczeństwa PRL.
Z wyrazami szacunku,
Krzysztof Brejza
Post edytowany