-12°C

44
Powietrze
Cóż... Bywało lepiej.

PM1: 15.33
PM25: 26.25 (175,01%)
PM10: 30.90 (68,66%)
Temperatura: -11.56°C
Ciśnienie: 1034.95 hPa
Wilgotność: 60.93%

Dane z 18.01.2026 10:05, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Praca

50 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 3026
Marian_Koniuszko
Mińsk Mazowiecki, postów: 3026
Wtorek, 25 lutego 2014 08:22:41
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
jakie zmiany?? Nierówne traktowanie pracownika ze względu na na płeć,(gender!) wiek, rasę czy narodowość jest zakazane od przeszło 10 lat i nic mi nie wiadomo, by zaszły w tej materii jakieś zmiany.
Mówię o zmianach polegających na podniesieniu wieku emerytalnego kobiet o 7 lat i mężczyzn o 2 lata, i nie chodzi mi o wyrównanie tego wieku, ale o jego podniesienie.
Poza tym w wolnym kraju pracodawca może zatrudniać kogo tylko chce i jest to tylko i wyłącznie jego sprawa, a poszukiwana osoba nie jest jeszcze pracownikiem, o którym wspominasz, ale ewentualnym kandydatem na pracownika.
Post edytowany
Mińsk Mazowiecki Postów: 252
luna
Mińsk Mazowiecki, postów: 252
Wtorek, 25 lutego 2014 08:52:00
0
0 0
+ -
Phi Beta-ogłoszenie jest, jak napisałam, na stronie minskmaz.com w rubryce" dam pracę stałą". Ogłoszenie jest z niedzieli 21 lutego br.
Mińsk Mazowiecki Postów: 709
tatko
Mińsk Mazowiecki, postów: 709
Wtorek, 25 lutego 2014 16:04:46
0
0 0
+ -
albo takie cudo

http://minskmaz.com/ogloszenia/147789-7418h

6 zł. netto to nawet najniższa nie wyjdzie
Marian_Koniuszko
Wtorek, 25 lutego 2014 16:50:46
0
0 0
+ -
do tego "2-4 godziny dziennie"
Ze względu na niskie oceny posty użytkownika Phi Beta są widoczne tylko i wyłącznie dla zalogowanych użytkowników
Marian_Koniuszko
Wtorek, 25 lutego 2014 18:59:19
0
0 0
+ -
Kappciu, autor tematu zapytał pytanie co mają zrobić ludzie, którzy muszą pracować do 67 roku życia, więc odsyłam go do tych, którzy przyczynili się do tego przymusu. Człowiek w wieku np 65 lat raczej nie nadaje się do pracy przy murarce ze względu na zdrowie, nawet gdy ktoś będzie chciała go bardzo zatrudnić. Powinien odpoczywać na emeryturze.

Co do przepisów to jednak myliłem się - Polska nie jest wolnym krajem.
Post edytowany 2 razy
Ze względu na niskie oceny posty użytkownika Phi Beta są widoczne tylko i wyłącznie dla zalogowanych użytkowników
Captor
Wtorek, 25 lutego 2014 20:05:42
0
0 0
+ -
Jak będzie chciał zatrudnić poniżej 45 roku życia to i tak zatrudni poniżej 45 roku życia. O co Ci chodzi? O tyle tylko gorzej jakby tego nie napisał, że marnował by czas swój i potencjalnych pracowników składających CV, gdy i tak nawet ich nie będzie rozważać. Tyle, że wtedy by to była elegancka i zgodna z prawem dyskryminacja?

A czy przewidujesz też dyskryminację z racji na wykształcenie?
Marian_Koniuszko
Wtorek, 25 lutego 2014 21:03:37
0
0 0
+ -
Kappciu, zgadza się. Nie zaprzeczam adekwatności istoty twoich zarzutów co do w/w ogłoszenia. Pytanie(a) autora można również potraktować dwupłaszczyznowo, co właśnie poczyniłem i odniosłem się na początku tylko do jednej z płaszczyzn.

Co to się porobiło, prawda?
Ano się porobiło. Jak widać zasada domniemania niewinności zdezaktualizowała się.
Marian_Koniuszko
Wtorek, 25 lutego 2014 21:07:41
0
0 0
+ -
Nie mogę dostać emerytury bo jestem za młody. Czuję się więc dyskryminowany przez państwo ze względu na wiek.
erka
Wtorek, 25 lutego 2014 21:08:48
0
0 0
+ -
tatk o w miejskim szpitalu pracuje się po 12 godzin (noc lub dzień w/g grafiku ) za 6 zł BRUTTO!
luna
Środa, 26 lutego 2014 11:53:34
0
0 0
+ -
"Nie mogę dostać emerytury bo jestem za młody. Czuję się więc dyskryminowany przez państwo ze względu na wiek."

To jest głupie i niedorzeczne. Prawo do emerytury osiąga się w pewnym wieku i po odpowiednio przepracowanych latach. Po co pisać takie bzdury, które nie mają związku z tematem.
Phi-Beta - dzięki za mądre wypowiedzi bo niektórzy z Forumowiczów zupełnie niepotrzebnie biorą udział w dyskusji.
Mińsk Mazowiecki Postów: 847
t.o.
Mińsk Mazowiecki, postów: 847
Środa, 26 lutego 2014 11:59:42
0
0 0
+ -
I tak osoby poniżej dziś poniżej czterdziestki emerytury nie dostaną, bo ZUS padnie do tego czasu (starsi, co logiczne, też nie, tylko może przez parę lat będą te ochłapy pobierać). Już ukradziono kasę z OFE, teraz czas na Lasy Państwowe, ale wszystko się kiedyś skończy. No chyba że zaczną zabierać 100 pensji na podatki, tylko od kogo, jak większość ludzi w wieku produkcyjnym zwiewa za granicę? Już 2 mln. uciekło i to nie koniec. Nie łudźcie się.
Marian_Koniuszko
Środa, 26 lutego 2014 13:21:04
0
0 0
+ -
Prawo do emerytury osiąga się w pewnym wieku i po odpowiednio przepracowanych latach.
"pewnym" i "odpowiednio" - dobrze powiedziane, bo nigdy nie wiadomo ile razy ten wiek i czas się jeszcze zmienią. Ale to na marginesie.

Określenie "dyskryminacja" jest ostatnio modne i niestety nadużywane. Ten przykład miał to zobrazować. Jak wyobrażasz sobie treść ogłoszenia o pracę dla np. prezenterki(a) pogody w TV lub hostessy? Jakby nie brzmiało, to zawsze będzie "dyskryminujące".
luna
Środa, 26 lutego 2014 15:22:22
0
0 0
+ -
Ani nie użyłam słowa dyskryminacja, ani nie o to mi chodziło. Natomiast chciałam pokazać jakie smutne czasy nastały, że młodym ciężko dostać pracę bo są za młodzi i nie mają doświadczenia (jeśli już coś znajdą to za marne grosze lub ciut więcej, lecz na "czarno"), a starszym bo są za starzy. Ale Tobie Marian to chyba jest super i takie zmartwienia Cię nie dotyczą.
Marian_Koniuszko
Środa, 26 lutego 2014 16:37:04
0
0 0
+ -
Nie zaprzeczam, że jest mi super, co nie oznacza, że Cię nie rozumiem i się z Tobą nie zgadzam co do sytuacji na rynku pracy.
Marian_Koniuszko
Środa, 26 lutego 2014 17:10:12
0
0 0
+ -
Kappciu, przeczytaj co napisałem wyżej Lunie.

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK