Bale wszystkich świętych zostały wymyślone po to, żeby wyprzeć ze szkół imprezy halloweenowe. Czy to nie walka z wiatrakamiBale wszystkich świętych zostały wymyślone po to, żeby wyprzeć ze szkół imprezy halloweenowe. Czy to nie walka z wiatrakami
`Maryjki podrygiwały z Janem Pawłem II
Ponieważ to nie wystarczyło, środowiska związane z Kościołem postanowiły stworzyć dla Halloween konkurencję w postaci balów wszystkich świętych.
Początkowo propozycja ta budziła głównie rozbawienie. Pojawiały się m.in. komentarze, że zabawa, podczas której Maryja podryguje z Janem Pawłem II, a św. Jadwiga tańczy z przypominającym wielkiego krasnala Mikołajem, to kabaret. Inni kpili, że Halloween i bale wszystkich świętych mają wiele ze sobą wspólnego. Jeśli bowiem wziąć pod uwagę fakt, że wielu świętych zakończyło żywot jako męczennicy, to dziewczynka przebrana za świętą Łucję, której wyłupiono oczy (internautka polecała stylizację z oczami na sprężynkach), czy chłopiec w stroju św. Floriana, utopionego z kamieniem u szyi, odnaleźliby się zarówno na jednej, jak i na drugiej imprezie.
To co nowe, budziło jednak również ciekawość. Jeszcze sześć lat temu "Wyborcza" pisała o balu w tej samej SP nr 2 w Rudzie Śląskiej, jak o nowym egzotycznym trendzie, wchodzącym do szkół.
https://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,30335030,rodz...