-10°C

83
Powietrze
Słaba jakość powietrza!

PM1: 38.89
PM25: 71.57 (477,16%)
PM10: 86.78 (192,84%)
Temperatura: -9.54°C
Ciśnienie: 1018.24 hPa
Wilgotność: 91.75%

Dane z 13.01.2026 23:55, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Mińsk Mazowiecki Miastem LGBT

5185 postów
Żabodukt Postów: 82117
kumak
Żabodukt, postów: 82117
Czwartek, 15 września 2022 05:27:43
-1
0 -1
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
ta? https://www.facebook.com/photo/?fbid=879599710111883&am...
kumak
Poniedziałek, 19 września 2022 09:58:30
-2
0 -2
+ -
Skąd się tacy biorą?

"Dobrobyt może sprawić, że człowiek (...) może próbować swojego szczęścia na drodze związków homoseksualnych, na drodze różnego rodzaju wynaturzeń związanych z życiem seksualnym, takiej czy innej próby" - powiedział biskup Leszek Leszkiewicz
kumak
Poniedziałek, 19 września 2022 10:05:14
-3
0 -3
+ -
Wroga polityka Wiktora Orbana wobec osób homo - i transseksualnych zmusza społeczność #LGBT do emigracji. Bezpieczną przystań znajdują w Berlinie.
#Berlin #Niemcy
kumak
Środa, 21 września 2022 06:31:00
-3
0 -3
+ -
Dwa lata temu zrobiłom coming out jako osoba niebinarna. Teraz jestem coraz bliższe tego, by powiedzieć: jestem trans mężczyzną - mówi Kae Tempest, które wystąpi wkrótce w Polsce. https://www.facebook.com/63563473556/posts/pfbid09KBUur...
kumak
Czwartek, 22 września 2022 19:54:13
-2
0 -2
+ -
Biskupi flamandzcy pozwolili na błogosławienie par jednopłciowych. Na stronie internetowej pojawiła się instrukcja i propozycja rytuału. Podkreślono jednak, że błogosławieństwo nie jest tym samym, czym sakrament małżeństwa. https://noizz.pl/informacyjne/biskupi-beda-blog...
kumak
Czwartek, 22 września 2022 20:15:18
-2
0 -2
+ -
– Mój ojczym na łożu śmierci zapytał mnie, czy jestem szczęśliwa – wspomina Linda. – Gdy zmarł, zaczęłam poważnie zastanawiać się nad swoim życiem. W ciągu 2-3 lat zmieniłam je całkowicie. Byłam pracownikiem branży technicznej, zostałam pielęgniarką w szpitalnym oddziale ratunkowym. Powiedziałam Mattiasowi, że jestem zainteresowana kobietami. Był wstrząśnięty. Powiedziałam mu: „Kiedyś mi podziękujesz za tę szczerość". https://koszalin.wyborcza.pl/koszalin/7,179397,28931039,mar...
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Piątek, 23 września 2022 10:17:19
0
0 0
+ -
TYLKO NIE MÓW NIKOMU

Ks. Mirosław Król oczyszczony z zarzutów molestowania. Oskarżali go Sekielscy

Sprawa rzekomych nadużyć księdza Mirosława Króla została oficjalnie zakończona i zamknięta bez przedstawienia zarzutów kryminalnych. Kapłan został tym samym oczyszczony z zarzutów - poinformowała Katolicka Agencja Informacyjna, powołując się na pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej księdza. Zarzuty wobec księdza Króla stawiali bracia Sekielscy w jednym ze swoich reportaży.
Sprawa rzekomych nadużyć została oficjalnie zakończona i zamknięta. Toczyła się ona z powództwa cywilnego. Co istotne, nigdy w tej sprawie nikomu nie przedstawiono zarzutów kryminalnych. Rzeczone postępowanie, a co za tym idzie zgromadzony w jego ramach materiał dowodowy, nie doprowadziło zatem do potwierdzenia kłamliwych oskarżeń kierowanych pod adresem ks. Mirosława Króla oraz władz polonijnego ośrodka w Orchard Lake. Prawda okazała się bowiem zgoła odmienna, zaś dobre imię mojego Mandanta zostało oczyszczone

- napisał w oświadczeniu adwotkat Mateusz Chlebowski.

Potwierdzono tym samym brak rzetelności autorów paszkwili, w których to narażono na szwank dobre imię i wieloletni dorobek ks. Mirosława Króla

- dodał.

W oświadczeniu wymieniono z nazwisk oskarżycieli, którzy fałszywie donosili na ks. Króla. Był nim kapłan z parafii w New Jersey oraz szef chóru z Chicago (Polacy
https://niezalezna.pl/458466-ks-miroslaw-krol-oczysz...
sailor
Piątek, 23 września 2022 10:19:39
0
0 0
+ -
Sprawa ks. Mirosława Króla „zakończona i zamknięta”

Sprawa rzekomych nadużyć ks. Mirosława Króla, kanclerza polonijnego ośrodka w Orchard Lake w Michigan w USA, została oficjalnie zakończona i zamknięta – poinformowała reprezentująca duchownego kancelaria adwokacka.
W oświadczeniu kancelarii prawnej przesłanej Katolickiej Agencji Informacyjnej podkreślono, że sprawa toczyła się z powództwa cywilnego. Podkreślono, że „nigdy w tej sprawie nikomu nie przedstawiono zarzutów kryminalnych”.

„Rzeczone postępowanie, a co za tym idzie zgromadzony w jego ramach materiał dowodowy, nie doprowadziło zatem do potwierdzenia kłamliwych oskarżeń kierowanych pod adresem ks. Mirosława Króla oraz władz polonijnego ośrodka w Orchard Lake” – czytamy w oświadczeniu.

„Potwierdzono tym samym brak rzetelności autorów paszkwili, w których to narażono na szwank dobre imię i wieloletni dorobek ks. Mirosława Króla. Niestety nic nie jest wstanie wyrównać krzywd, których to doświadczył on w związku z pomówieniami na jego temat. Przyzwoitość wymagałaby zaś przynajmniej przeprosin od tych wszystkich, którzy tak ochoczo powielali niesprawdzone plotki” – podkreśla kancelaria.
Dalej w oświadczeniu stwierdzono, że ks. Mirosław Król, „jako chrześcijanin i kapłan, wybacza jednak wielką krzywdę jaką wyrządzono mu osobiście, jego rodzinie, przyjaciołom oraz wspólnocie Kościoła”. „Modli się on też za swoich oskarżycieli, a to ks. Jakuba Grzybowskiego z diecezji Paterson w New Jersey oraz za p. Arkadiusza Góreckiego, prowadzącego amatorski chór przy polonijnej parafii w Chicago” – czytamy.

Jak podawał KAI, w połowie lipca br. ksiądz Król zarzucił redakcji „Newsweeka” (Aleksandrze Pawlickiej i Tomaszowi Sekielskiemu) rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji oraz wezwał redakcję do zamieszczenia sprostowania.
https://www.tvp.info/62905220/sprawa-ks-miroslawa-k...
kumak
Poniedziałek, 26 września 2022 22:27:21
-2
0 -2
+ -
Nasz syn zaczyna dialog z drugim dzieckiem prostym komunikatem: "Hej, jestem Antek, mam dwie mamy". Jeśli on się nie boi, to ja też nie chcę, co więcej - nie mogę się bać. https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,173910,289204...
gdzieś indziej Postów: 13955
michal1965
gdzieś indziej, postów: 13955
Poniedziałek, 26 września 2022 22:29:20
+1
+1 0
+ -
Uśmiechem i pogodą ducha nie można wiele osiągnąć.

https://pl.pinterest.com/pin/757730706037239369/
Post edytowany
kumak
Środa, 28 września 2022 13:43:49
-2
0 -2
+ -
Prezes PiS ukarany naganą. Chodzi o jego kontrowersyjne słowa
Prezes PiS został ukarany naganą przez Komisję Etyki Poselskiej. Chodzi o jego obraźliwe słowa, które padły we Włocławku. Jarosław Kaczyński mówił wtedy o postulatach środowiska LGBT+. — Ja bym to badał — stwierdził wtedy.
sailor
Środa, 28 września 2022 14:03:52
+1
+1 0
+ -
nagana za słowa prawdy ? do czego to doszło
sailor
Środa, 28 września 2022 14:12:10
0
0 0
+ -
Kraków. Próba wdrożenia edukacji seksualnej finansowanej z budżetu miasta zablokowana przez NSA

Zapadły 3 września wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego kończy trwający od 3 lat spór. 12 czerwca 2019 r. Rada Miasta Krakowa podjęła uchwałę „w sprawie ustalenia kierunków dla Prezydenta w celu powołania programu grantowego kierowanego do organizacji pozarządowych, na realizację zadania w zakresie ochrony zdrowia pt. «Prowadzenie działalności informacyjnej i edukacyjnej w zakresie profilaktyki ciąż wśród nastolatek, chorób przenoszonych drogą płciową, w tym profilaktyki HIV» do realizacji w krakowskich szkołach”. 18 lipca 2019 r. Wojewoda Małopolski wydał rozstrzygnięcie nadzorcze stwierdzające nieważność uchwały.

· Naczelny Sąd Administracyjny oddalił skargę Rady Miasta Krakowa na rozstrzygnięcie wojewody małopolskiego, stwierdzające nieważność uchwały zakładającej finansowanie edukacji seksualnej z budżetu miasta.

· Wcześniej skargę radnych uwzględnił Wojewódzki Sąd Administracyjny.

· Wyrok WSA zaskarżył do Naczelnego Sądu Administracyjnego wojewoda małopolski. Skargę poparł Rzecznik Praw Dziecka.

· Instytut Ordo Iuris przedstawił NSA swoje stanowisko w tej sprawie

· Fundacja wskazywała, że rada miasta nie ma kompetencji do wydawania uchwał w zakresie kształtowania treści programowych i działalności dydaktycznej szkoły.

Zapadły 3 września wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego kończy trwający od 3 lat spór. 12 czerwca 2019 r. Rada Miasta Krakowa podjęła uchwałę „w sprawie ustalenia kierunków dla Prezydenta w celu powołania programu grantowego kierowanego do organizacji pozarządowych, na realizację zadania w zakresie ochrony zdrowia pt. «Prowadzenie działalności informacyjnej i edukacyjnej w zakresie profilaktyki ciąż wśród nastolatek, chorób przenoszonych drogą płciową, w tym profilaktyki HIV» do realizacji w krakowskich szkołach”. 18 lipca 2019 r. Wojewoda Małopolski wydał rozstrzygnięcie nadzorcze stwierdzające nieważność uchwały.

W związku z tym, 28 września 2019 r., radni Krakowa podjęli kolejną próbę przeforsowania założeń wynikających z uchwały z dnia 12 czerwca i przyjęli nową uchwałę, nr XXIII/502/2019 „w sprawie ustalenia kierunków działania dla Prezydenta Miasta Krakowa dotyczących prowadzenia działalności informacyjnej i edukacyjnej w zakresie profilaktyki ciąż wśród nastolatek, chorób przenoszonych drogą płciową, w tym profilaktyki HIV”. Przyjęta uchwała była de facto pozbawiona treści (sprowadza się do powtórzenia tytułu wcześniejszej uchwały) przez co, narusza m.in. zasadę określoności prawa. Instytut Ordo Iuris wskazywał, że zachodzą uzasadnione przesłanki do uznania jej za nieważną w postępowaniu nadzorczym prowadzonym przez wojewodę małopolskiego. 4 października 2019 r. rozstrzygnięciem nadzorczym stwierdził on nieważność tej uchwały.

Wojewoda uznał, iż uchwała wykraczała poza zakres upoważnienia ustawowego określonego w art. 18 ust. 2 pkt 2 ustawy o samorządzie gminnym. Stanowi to dodatkowo o naruszeniu zasady legalizmu nakazującej organom administracji publicznej działanie na podstawie i w granicach prawa (art. 7 Konstytucji RP). W uzasadnieniu rozstrzygnięcia wojewoda wskazał, iż, o ile z art. 18 ust. 2 pkt 2 ustawy wynika prawo do stanowienia jedynie o kierunkach działania wójta (burmistrza lub prezydenta miasta), to w tej sprawie rada miasta wydała de facto prezydentowi wiążące polecenie do wykonania konkretnych zadań. Dotyczyć miały one działalności informacyjnej i edukacyjnej odnoszącej się do konkretnej tematyki (profilaktyki ciąż wśród nastolatek, chorób przenoszących drogą płciową, w tym profilaktyki HIV), co wykracza poza zakres art. 18 ust. 2 pkt 2 ustawy o samorządzie gminnym. Za niedopuszczalne wojewoda uznał również podejmowanie uchwał kierunkowych, których realizacja – tak jak w tym przypadku – w istocie oznacza wkroczenie w kompetencję innych podmiotów (m.in. dyrektorów szkół, we współdziałaniu z radą rodziców i radą pedagogiczną).

Rada Miasta Krakowa zaskarżyła to rozstrzygnięcie do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie, który wyrokiem z 14 lutego 2020 r. skargę uwzględnił, uchylając rozstrzygnięcie nadzorcze wojewody. Sąd stwierdził, że uchwała konkretyzuje kierunki działania organu wykonawczego w dopuszczalny sposób. Na powyższe orzeczenie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, skargę kasacyjną złożył wojewoda małopolski. Skargę w piśmie procesowym poparł Rzecznik Praw Dziecka. Na mocy postanowienia WSA, do udziału w sprawie w charakterze uczestnika został dopuszczony Instytut Ordo Iuris, który przedstawił na piśmie swoje stanowisko Naczelnemu Sądowi Administracyjnemu.

Instytut wskazał, że podstawy działania organów jednostki samorządu terytorialnego w przedmiocie ochrony zdrowia i edukacji publicznej należy szukać nie w przywołanych przez sąd pierwszej instancji przepisach art. 7 ust. 1 pkt 5 i 8 ustawy o samorządzie gminnym, ale w ustawach szczegółowych, m.in. w przepisach ustawy Prawo oświatowe oraz ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży. W oparciu o przepisy przywołanych ustaw oraz wydanych do nich aktów wykonawczych, Instytut wykazał, że materia i treść uchwały podjętej przez Radę Miasta Krakowa wykracza poza zadania powierzone jednostce samorządu terytorialnego w ustawie. Brak jest bowiem przepisów, na podstawie których gmina, będąca organem prowadzącym szkołę, miałaby kompetencje do wkraczania w sferę kształtowania treści programowych i działalność dydaktyczną szkoły. Tym samym rada miasta wykroczyła poza zakres upoważnienia ustawowego określonego w art. 18 ust. 2 pkt 2 ustawy o samorządzie gminnym i naruszyła art. 7 Konstytucji RP.

Naczelny Sąd Administracyjny wyrokiem z 2 września 2022 r. uwzględnił skargę kasacyjną i uchylił wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie oraz oddalił skargę Rady Miasta Krakowa na rozstrzygnięcie nadzorcze wojewody małopolskiego. NSA podzielił stanowisko, zgodnie z którym uchwała Rady Miasta Krakowa z 28 sierpnia 2019 r., wykracza poza zakres upoważnienia ustawowego określonego w art. 18 ust. 2 pkt 2 ustawy o samorządzie gminnym, a nadto narusza przepisy art. 2 i 7 Konstytucji. NSA wyjaśnił, że użyte w tym przepisie sformułowanie „stanowienie o kierunkach jego działania” należy odczytywać jako określanie przez radę ogólnych, generalnych i strategicznych w danym okresie celów (a nie zadań) działania wójta w zakresie właściwości gminy i obu organów. Zdaniem NSA, redakcja zaskarżonej uchwały i użyte w niej sformułowania wskazują, iż został nałożony przez Radę na Prezydenta Miasta obowiązek realizacji określonego i zindywidualizowanego zadania publicznego ze wskazaniem dodatkowo sposobu jego realizacji (poprzez prowadzenie działań informacyjnych i edukacyjnych w zakresie profilaktyki, w tym profilaktyki HIV).

- Werdykt Naczelnego Sądu Administracyjnego oddalający skargę Rady Miasta Krakowa na rozstrzygnięcie nadzorcze Wojewody Małopolskiego, stwierdzające nieważność uchwały Rady Miasta z 28 sierpnia 2019 r., należy przyjąć z aprobatą. Potwierdza to, że próby wprowadzenia przez Radę Miasta Krakowa, pod pozorem działań profilaktycznych, edukacji seksualnej stanowiły niedopuszczalne wykroczenie poza kompetencje rady – zauważył r. pr. Marek Puzio, analityk Instytutu Ordo Iuris.
mp/ordo iuris
https://www.fronda.pl/a/Krakow-Proba-wdrozenia-eduka...
Lasocki
Środa, 28 września 2022 14:12:36
-1
0 -1
+ -
minister Czarnek przeprosił przedstawiciela społeczności LGBT

https://www.o2.pl/informacje/minister-czarnek-ba...
kumak
Czwartek, 29 września 2022 06:16:39
-2
0 -2
+ -
OnetNoizzLGBT
Czarnek przeprasza za słowa o osobach LGBT+. "Moją intencją nie było urażenie kogokolwiek"
sailor
Poniedziałek, 3 października 2022 15:29:25
0
0 0
+ -
"Masz gnata przy łbie". Członek "Homokomanda" oskarżony o gwałt z bronią w ręku

Aktywista LGBT, były członek zarządu "Homokomanda" Maciej L., miał się dopuścić brutalnego gwałtu na innym mężczyźnie – podała "Gazeta Wyborcza".

Do gwałtu miało dojść we wrześniu tego roku. Ofiarą miał paść homoseksualista imieniem Rafał, który umówił się z nieznajomym za pomocą aplikacji randkowej dla gejów.
Przemoc i pistolet

"Chce, by podczas spotkania obaj byli w kominiarkach – dba o dyskrecję, bo ma dziewczynę. W pokoju ma być ciemno i klimatycznie, jak w darkroomie. I jeszcze coś… zaraz po wejściu poda Rafałowi kokainę, żeby wzmocnić jego doznania seksualne" – opisuje "GW". Rok wcześniej Rafał miał odmówić spotkania z nieznajomym, którym okazał się Maciej L. L. jest znanym aktywistą LGBT+ i byłym członkiem zarządu "Homokomanda".

"Nieznajomy wyciągnął spod kurtki strzykawkę i wstrzyknął coś Rafałowi. Zaczął uprawiać z nim seks. Co jakiś czas brutalnie przyciskał jego głowę do ziemi. Po trzynastu minutach kończył, wyciągnął z kieszeni kurtki pistolet: 'Powoli wstajesz, masz gnata przy łbie'" – tak gazeta opisuje przebieg spotkania mężczyzn.
Nie pierwsza taka sytuacja?

"GW" wskazuje, że Maciej L. w przeszłości miał stosować przemoc także wobec innych mężczyzn. "Odezwał się do mnie Krzysztof, były członek Homokomanda. Jakiś czas temu, gdy był z kolegami w klubie, dosiadł się do nich nieznajomy chłopak, prosił o pomoc. Powiedział, że zaczepia go jakiś mężczyzna, wkłada mu rękę w spodnie, grozi, że 'zerżnie jak sukę', dopadnie, jak tylko wyjdzie z klubu. Chłopak wskazał na Macieja L., członka zarządu Homokomanda" – relacjonuje autor tekstu.

Krzysztof, który pomógł chłopakowi w klubie, tak mówi o Macieju L.: "Nieraz słyszałem, co on robi. O jego wyczynach krążą opowieści. Do zarządu Homokomanda nie zgłaszam, znam ich, zamiotą pod dywan. Wolę, żeby zajął się tym jakiś dziennikarz".

Karolina Gierdal, pełnomocnik zgwałconego Rafała, 28 września zgłosiła do Prokuratury Rejonowej Warszawa-Ochota sprawę gwałtu. "Przestępstwo to zagrożone jest karą pozbawienia wolności do 12 lat więzienia" – podsumowuje "Wyborcza".

"Homokomando" to znana organizacja LGBT+. W statucie ma zapisane upowszechnianie i ochronę wolności i praw człowieka, ochronę i promocję zdrowia, przeciwdziałanie uzależnieniom i patologiom społecznym, prowadzenie kampanii na rzecz praworządności, sportu, kultury i ochrony zdrowia. Inicjatywa powstała w 2019 r. Organizacja była oskarżana w przeszłości o stosowanie przemocy.
https://dorzeczy.pl/kraj/353026/aktywista-lgbt-osk...
kumak
Poniedziałek, 3 października 2022 18:46:25
-2
0 -2
+ -
jak widać w każdej grupie są przestępcy seksualni nic dziwnego
michal1965
Poniedziałek, 3 października 2022 19:39:07
0
0 0
+ -
Ciekawe. Zarząd Homokomanda kryje kolegę, gwałciciela. Mieli problem czy wyrzucić go z zarządu czy nie.
Linus Lewandowski
oprdsnoteS6f1g4t6 uu3.33ugi7agz7h001h00671u134798o08lfhld097 ·
Oświadczenie, w związku z publikacją w Dużym Formacie.
11 września 2022 r., niedziela. Jest 4:21 nad ranem. Dzwoni do mnie Maciej L., mój przyjaciel.
Mówi, że "coś zepsuł". Mówi, że umówił się z Rafałem (używam imion z artykułu), z anonimowego konta, na seks w kominiarce, w klimacie BDSM. Że po wejściu do mieszkania podał mu aspirynę, twierdząc że to kokaina. Że po seksie zdjął kominiarkę, przystawił Rafałowi pistolet do głowy, strasząc go że go rozpierdoli. I że zrobił to z zemsty.
Jest godzina 20:04. Pisze do mnie Rafał. Że chodzi o jednego z członków Homokomando. Odpowiadam że wiem o sprawie, jestem nią załamany. Oferuję Rafałowi wsparcie psychologiczne z budżetu Homokomanda. "To przemoc seksualna ze strony członka zarządu organizacji, organizacja musi za to odpowiadać." - piszę.
20:25. Dzwonię do Macieja L. Mówię mu jasno, że to był gwałt. Że powinien się zgłosić na policję. Ten odpowiada, że chciał popełnić samobójstwo.
michal1965
Poniedziałek, 3 października 2022 19:41:08
0
0 0
+ -
20:25. Dzwonię do Macieja L. Mówię mu jasno, że to był gwałt. Że powinien się zgłosić na policję. Ten odpowiada, że chciał popełnić samobójstwo.
Miał już kiedyś próbę samobójczą, wiem że nie kłamie. Przekonuję go, by tego nie robił. Że musi wziąć odpowiedzialność za swój czyn, ale nie w ten sposób.
Poniedziałek, 0:50. Monika pisze do mnie: "Linus. Jednak mamy problem." Śpię, odczytuję dopiero rano. O 10:29 dzwonię, nie odbiera. Odpisuję "Zadzwoń jak będziesz mogła". Nie odpowiada.
Poniedziałek, 11:18. Tomasz Sarosiek zakłada konwersację z Moniką Dąbrowską, Marcinem Jaworkiem i mną. Monika mówi, że chce spotkania. "Dziś o 18?" - piszę, bo wszyscy są w pracy. Akceptują.
11:45. Dzwonię do Macieja L. Proszę go o złożenie rezygnacji z członkostwa w Homokomandzie. Nie jest w stanie rozmawiać.
18:00. Spotkanie zdalne Tomasza, Moniki, Marcina i mnie. Tomasz i Monika domagają się natychmiastowego wyrzucenia Macieja L. i rozwiązania zarządu. Monika mówi, że wstydzi się, że broniła wcześniej kogoś takiego. Chodzi o sytuację z Katarzyną. Że całym swoim aktywizmem walczyła z przemocowcami, a jak przyszło co do czego, to chroniła przemocowca.
Zapada decyzja, żeby wezwać Macieja L., zrobić posiedzenie zarządu, i usunąć go z grona członków stowarzyszenia. Zgodnie z wolą zebranych, dzwonię do Macieja L., i proszę go o połączenie się ze spotkaniem. Odpowiada, że nie może, bo siedzi na kiblu. Że może za 40 minut.
19:46. Zdalne posiedzenie zarządu stowarzyszenia. Maciej L. wchodzi, ze słowami "Tak jak mnie prosiliście, składam rezygnację z członkostwa w stowarzyszeniu." Po krótkim oświadczeniu, rozłącza się. Monika pyta, co tu się wydarzyło. Odpowiadam, że prosiłem Macieja o złożenie rezygnacji, bo dorosły człowiek sam bierze odpowiedzialność za swoje czyny, a nie czeka aż go ukarają. Że mimo wszystko jest moim przyjacielem, i nie mogę go zostawić w tej sytuacji, muszę mu pomóc, wskazywać właściwą ścieżkę. Po tym - Tomasz i Monika złożyli rezygnacje z członkostwa w stowarzyszeniu, i napisali o tym na Facebooku.
Wtorek, 12:26. Informuję Rafała, że Maciej L. nie jest już członkiem Homokomanda; a także że zapewnimy mu pomoc prawną w zgłoszeniu i prowadzeniu sprawy.
Wtorek i środa. Widzę się z Maciejem, rozmawiamy. Jest roztrzęsiony, rozumie co zrobił, i że to ma konsekwencje, że zrobi co należy. W nocy śpi u mnie na kanapie, bo boję się że sobie coś zrobi. W środę odprowadzam go do szpitala psychiatrycznego. Z perspektywą, że mogą go w nim zatrzymać, ze względu na myśli samobójcze. Nie robią tego, przepisują mu leki.
Rozmawia z prawniczką. Mówi jej, że mnie okłamuje.
Czwartek, 17:20. Maciej L. publikuje oświadczenie na Facebooku, napisane z prawniczką. Publicznie wypiera się gwałtu, i zrzuca winę na ofiarę.
Czwartek, 17:51. Publikuję oświadczenie: "Oświadczam, że Maciej Liskowacki jest gwałcicielem, i zrobię wszystko żeby poszedł siedzieć."
---------------
9 minut później zaczyna się walne zgromadzenie stowarzyszenia. Jestem załamany, proszę Tomasza by wrócił do zarządu (by zarząd miał minimalną liczbę członków), a następnie składam wniosek do zarządu o odwołanie mnie, i głosuję za. Jednomyślnie zostaję odwołany.
https://www.facebook.com/tenbezkoszulki
Lasocki
Poniedziałek, 3 października 2022 20:19:28
0
+1 -1
+ -
w 2023 roku odbędzie się pierwsza w Mińsku Maz. parada równości

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK