Donald Tusk o planach PiS w sprawie wojska. "Brzmi groźnie"
Wezwałem polskich oficerów i generałów do lojalności wobec konstytucji, ojczyzny i narodu, bo coraz więcej było niepokojących od kilku dni pogłosek, że ten chaos na szczytach wojskowego dowództwa bierze się też z tego, że generałowie obawiają się, że PiS będzie chciał użyć wojska na wypadek przegranych wyborów — powiedział w Ełku Donald Tusk. Lider PO specjalne pytanie skierował do wyborców PiS.DONALD TUSK O DONIESIENIACH NA TEMAT WOJSKA I PIS
— Brzmi groźnie i nieprawdopodobnie, ja nikogo nie chcę straszyć. To jest ostatni scenariusz, jaki chciałbym przeżyć. Ja w Gdańsku przeżyłem już bardzo świadomie i grudzień roku 70. i stan wojenny. I kiedy dzisiaj usłyszałem słowa gen. Waldemara Skrzypczaka... Były dowódca sił lądowych, postać znana, gen. Skrzypczak, powiedział dzisiaj w mediach do was wszystkich, że obawia się, że te dymisje, te rezygnacje, są wynikiem tego, że ci, którzy dzisiaj rezygnują, nie chcą uczestniczyć w planach użycia wojska przeciwko własnemu narodowi – powiedział Tusk.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/dona...