11°C

74
Powietrze
Jakość powietrza jest średnia.

PM1: 33.66
PM25: 54.13 (360,85%)
PM10: 63.22 (140,48%)
Temperatura: 10.80°C
Ciśnienie: 1026.00 hPa
Wilgotność: 58.68%

Dane z 03.10.2026 22:40, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Ubogacenie Europy

7498 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 4625
Totamto
Mińsk Mazowiecki, postów: 4625
Piątek, 10 lipca 2026 • 13:49:11
+1
+1 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
A ile z tej kwoty będzie wydane na produkty Polskie, a ile na zagraniczne tylko zmontowane w Polsce?
Zolnierz
Sobota, 11 lipca 2026 • 16:33:41
0
0 0
+ -
Cymbalisto, z całym szacunkiem, ale na produkcji obecnej broni znasz się niczym KOsiniak z Kamyszem.
"Pociski mają trafić do krajów nadbałtyckich"...... bardzo fajnie, tyle że takie małe pytanie: Ile samolotów bojowych posiada Litwa, Łotwa i Estonia? Możesz podać razem, bez razem, bez rozbijania na kraje.
Sprzęt polskiej produkcji, sprzęt europejski, przecież to jest oPOwieść dla tęPOt lewackich. Skąd pochodzi elektronika? Z Europy? Dzisiaj masz nowe auto- siada ci tajwański podzespół i POjechałeś........ do Rygi na ostrygi. Słabo mi się robi, jak czytam wyPOciny tych "speców" od broni, a legitymacji PO nie mam, więc do lekarza się nie dostanę.
Żabodukt Postów: 82945
kumak
Żabodukt, postów: 82945
Poniedziałek, 13 lipca 2026 • 00:36:31
-2
0 -2
+ -
Hejt wobec obywateli Ukrainy osiąga swój perfidny cel. Ksenofobiczny przekaz zmienia nasze dzieci.

Przy Jeziorze Goplana dziewczynka została popchnięta przez polskie rówieśniczki. Jej mama podeszła zwrócić dziewczynkom uwagę. W odpowiedzi usłyszała, że jeśli nie umie mówić po polsku to niech wraca do swojego kraju.

To nie tylko brak szacunku dla starszej osoby, ale też bezmyślne powielanie ksenofobicznej narracji. Antyukraińscy politycy szczują, ludzie powtarzają w domu, dzieci słuchają. Dodatkowo internet robi swoje.

Znajoma, która była obok stanowczo zareagowała i zwróciła uwagę dziewczynce, że takie zachowanie jest złe. Stwierdziła, że zamiast inwektyw powinna przeprosić rówieśniczkę.

Dziewczynka chyba została zaskoczona iż Polka staje w obronie Ukrainki. Zamilkła.

Reagujcie, nie bądźcie obojętni. Nasze dzieci zasługują na to aby nie zostały skażone ksenofobiczną, polityczną propagandą małych ludzi. Polska powinna być krajem tolerancyjnym.

Sam jako student pracowałem za granicą. Zawsze spotykałem się ze zrozumieniem i dawano mi pomocną dłoń. Chciałbym abyśmy my Polacy jeśli nawet nie popieramy obecności imigrantów w Polsce nie szczuli na nich, a okazywali im szacunek. https://www.facebook.com/share/p/1DKPPQ2UcQ/
Post edytowany
kumak
Poniedziałek, 13 lipca 2026 • 09:01:03
-2
0 -2
+ -
Poskich faszystów trzeba izolować od społeczeństwa. Nagranie z autobusu, które obiega dziś media społecznościowe, nie zaczyna tej historii. Ono pokazuje jedynie moment, w którym dla kogoś paszport dziewczynki stał się ważniejszy niż fakt, że ma przed sobą dziecko. Taki sposób myślenia nie rodzi się w autobusie, rodzi się znacznie wcześniej.

Za zachowanie wobec tej młodej osoby odpowiada wyłącznie człowiek, który się go dopuścił. Ale za atmosferę, w której takie zachowania coraz częściej wychodzą z ukrycia, współodpowiadają również ci, którzy od miesięcy łączą słowo „Ukrainiec” z niewdzięcznością
i historycznymi krzywdami, budując na tym swój polityczny kapitał.

Polityka nie tworzy ludzkich charakterów. Ludzie od wieków noszą w sobie lęk, uprzedzenia, zazdrość i potrzebę znalezienia winnego. Przez większość życia potrafią jednak utrzymać je pod kontrolą, ponieważ istnieje jeszcze coś takiego jak wstyd.

Wystarczy jednak przez miesiące budować określoną atmosferę tysiącami wypowiedzianych słów. W pewnym momencie człowiek przestaje czuć granicę, której jeszcze wczoraj sam nie odważyłby się przekroczyć. Wstyd zanika i z dziecka zaczyna robić przedstawiciela narodu, którego trzeba rozliczyć za historię, politykę i decyzje dorosłych.

Dlatego słowa polityków ważą znacznie więcej, niż oni sami chcieliby później przyznać.

Mam szczęście obracać się wśród ludzi różnych narodowości i kultur. Nigdy nie przyszło mi do głowy przypisywać komukolwiek odpowiedzialności za paszport, który nosi w kieszeni.

Cywilizacja zaczyna się tam, gdzie potrafimy oddzielić człowieka od państwa, obywatela od polityki, dziecko od historii. Barbarzyństwo zaczyna się w chwili, gdy paszport staje się ważniejszy od twarzy.

Film udostępnił Michał Strelnikov i dotyczący zdarzenia w Bielsku-Białej. https://www.facebook.com/share/v/18rHzgbBjf/
cymbalista
Poniedziałek, 13 lipca 2026 • 10:58:40
-1
0 -1
+ -
Ile samolotów bojowych posiada Litwa, Łotwa i Estonia?

bojowych akurat 0

a legitymacji PO nie mam

tym bardziej, że PO od dobrych kilku miesięcy nie istnieje...

Skąd pochodzi elektronika?

np. z polskich firm Grupa WB, Radwar, WZE...nie wszystko pochodzi z Dalekiego Wschodu Panie Zolnierz
Zolnierz
Poniedziałek, 13 lipca 2026 • 16:54:45
0
0 0
+ -
Cymbalisto, jesteś pewny, że my produkujemy wszystkie elementy do tych rakiet?
Bo mnie byłoby szkoda nawet włosów stawiać w zakład.
PO nie istnieje......
Czy zmiana nazwy na KO oznacza, że pojawili się na czele tej organizacji inni członkowie niż w PO, Zielonych i czegoś tam od Nowackiej ? Kierownik przestał być kierownikiem?
A co do lotnictwa i jego uzbrojenia, to tak dla jasności- nie każdy kto leciał samolotem jest pilotem.....
A zanim zostanie pilotem szczególnie wojskowym, to się dobrze na piechotę nachodzi.
kumak
Poniedziałek, 13 lipca 2026 • 19:47:14
-2
0 -2
+ -
Miliony polskich obywateli układa sobie życie praktycznie we wszystkich krajach świata i nikt ich nie obraża i nie kwestionuje ich decyzji . Dlaczego pozwalamy by różni degeneraci obrażali obywateli Ukrainy, którzy w naszym kraju postanowili ułożyć swoje życie
Mińsk Mazowiecki Postów: 4625
Totamto
Mińsk Mazowiecki, postów: 4625
Poniedziałek, 13 lipca 2026 • 20:02:47
+1
+1 0
+ -
A kto pozwala? Ty ?
kumak
Wtorek, 14 lipca 2026 • 15:27:12
-2
0 -2
+ -
Zapis monitoringu z autobusu miejskiego w Bielsku-Białej (linia nr 8) zarejestrował incydent, w którym 54-letni pasażer wulgarnie zaatakował dwie 11-letnie dziewczynki z Ukrainy. Analiza nagrań potwierdziła, że zachowanie nastolatek nie było prowokujące, a agresja mężczyzny była bezpodstawna. Sprawca został zatrzymany i usłyszał zarzuty.Szczegóły dotyczące zapisu z monitoringu oraz samego zdarzenia:Zabezpieczenie dowodów: Nagranie z obrazem i dźwiękiem zostało przekazane policji. Z powodu toczącego się postępowania i przepisów RODO materiały nie są publikowane.Przebieg incydentu: Analiza wykazała, że jedna z dziewczynek wyłożyła nogi na fotel, co było jedynym niestandardowym zachowaniem przed atakiem. Przewoźnik podkreślił, że nie mogło to w żaden sposób usprawiedliwiać skrajnie wulgarnej reakcji dorosłego mężczyzny.Reakcja kierowcy: Po usłyszeniu krzyków z wnętrza pojazdu, kierowca natychmiast zareagował i wyprosił agresywnego pasażera na najbliższym przystanku.Tożsamość napastnika: Agresor okazał się pracownikiem Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego w Bielsku-Białej (przebywającym wówczas na zwolnieniu lekarskim), wobec którego przewoźnik zapowiedział wyciągnięcie surowych konsekwencji służbowych i dyscyplinarnych.Działania prawne: Sprawę nadzoruje prokuratura, a zdarzenie jest badane pod kątem znieważenia z powodu przynależności narodowej (art. 257 Kodeksu karnego).
CawkoUA
Wtorek, 14 lipca 2026 • 15:38:25
-1
0 -1
+ -
Я відкрив «Narcos: Mexico» на https://uaserials.live/series , і екран наповнився небезпекою та інтригами. Плеєр працював бездоганно, і я бачив кожну деталь — обличчя наркобарона, його імперію, його страхи. Для мене цей серіал — не просто історія, а нагадування: влада завжди має ціну. Я сидів і думав: «Чи варте життя таких ризиків?» І зрозумів: іноді сила руйнує більше, ніж слабкість. Цей серіал змусив мене замислитися над тим, що справжня свобода — це не гроші, а можливість жити без страху.
kumak
Środa, 15 lipca 2026 • 09:24:37
-2
0 -2
+ -
Byłam świadkiem jak Polka na przystanku w Legnicy syczała na widok grupy Ukraińców jadących do pracy "A niech jadą, najlepiej do siebie!". Innym razem przy wejściu do Galerii Piastów parka komentowała słysząc ukraiński język "Wszędzie ich pełno!"

Wczoraj na przystanku na placu Słowiańskim starsza pani stwierdziła "Ukraińcy nie są dobrzy." Na to druga "Są różni i dobrzy i źli. Jak my." Tamta: "Ale dużo jest niedobrych..."

Moja przyjaciółka, która jest w związku mieszanym z Ukraińcem gdy rejestrowała dzieci do lekarza spotkała się z bardzo przyjaznym zachowaniem rejestratorki. Do czasu aż podała nazwisko dzieci. Wtedy sympatyczna Pani stała się obcesowa.

Przyznam, że bardzo mnie to przygnębia. Czuję ból, że potrafimy wiedząc, że tam jest wojna i śmierć być tak okrutnymi, nieempatycznymi ignorantami. Mamy się za dobrych ludzi ale to nie jest dobro. Dobro to uśmiech, pomoc, życzliwość, serdeczne słowo, rozmowa i szacunek.

Najpier jesteśmy ludźmi, potem narodami. .
To jak traktujemy mniejszości mówi jakim jesteśmy narodem. Brońmy więc mniejszości.
Nie można bać się być dobrym człowiekiem.

"Kiedy naziści przyszli po komunistów, milczałem,
nie byłem komunistą.
Kiedy zamknęli socjaldemokratów, milczałem,
nie byłem socjaldemokratą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem,
nie byłem związkowcem.
Kiedy przyszli po Żydów, milczałem,
nie byłem Żydem.
Kiedy przyszli po mnie, nie było już nikogo, kto mógłby zaprotestować."

Martin Niemöller - niemiecki działacz antynazistowski
gdzieś indziej Postów: 14465
michal1965
gdzieś indziej, postów: 14465
Środa, 15 lipca 2026 • 13:30:14
+2
+2 0
+ -
To był atak na ukraińskie dziewczynki. Natomiast incydentem było kopnięcie w głowę 11 letniego chłopca przez Ukraińca tak że ten stracił przytomność.
Atak na dziewczynki miał miejsce w sobotę ale media jak to media. Przecież nie będą mówić o Marszach Wołyńskich. Trzeba było poczekać do poniedziałku.
kino64
Środa, 15 lipca 2026 • 14:22:15
0
0 0
+ -
aha, ok
kumak
Środa, 15 lipca 2026 • 14:41:17
-2
0 -2
+ -
Polak pobił Polaka bo myślał że on Ukrainiec
gdzieś indziej Postów: 14465
michal1965
gdzieś indziej, postów: 14465
Środa, 15 lipca 2026 • 15:33:53
+2
+2 0
+ -
Są świadkowie zajścia w Bielsku. Mężczyzna miał być wcześniej zwyzywany i opluty. Nikt nie pokazuje nagrań monitoringu z całego zajścia. Dlaczego?
Post edytowany
Zolnierz
Czwartek, 16 lipca 2026 • 08:50:59
+1
+1 0
+ -
Bo w demokracji walczącej, tak jak w krajach ich mocodawców obowiązuje CENZURA.
Wszyscy mają myśleć, mówić i pisać jak im kierownik każe, bo jak nie to o 6.00 zapukają do drzwi.
To jest Polska, pod rządami Donka.
kumak
Piątek, 17 lipca 2026 • 20:23:39
-2
0 -2
+ -
Soldacie marszałek Czarzasty przypomniał jak za rządów PiS o 6 rano został napadnięty przez polskie służby i leżał na ziemi z głową przyciśniętą butem
Zolnierz
Piątek, 17 lipca 2026 • 21:35:03
+1
+1 0
+ -
A to stary, czerwony KOmuch, nie wie kto te metody zaprowadzał, wzorem od jego matki partii.
To stary KOmuch KOrzeni się wyparł?
Weź mnie nie rozwalaj z tą swoją motywacją, w stylu rozmowy dzieci z piasKOwnicy, na temat, który tata ma lepszy samochód.
kumak
Poniedziałek, 20 lipca 2026 • 06:21:05
-2
0 -2
+ -
kumak
Poniedziałek, 20 lipca 2026 • 06:55:55
-2
0 -2
+ -
https://www.facebook.com/reel/1005543125721827 każdy może mówić jak mu sie podoba- nie mamy jeszcze kaczyzmu o braunizmu

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK