-1°C

76
Powietrze
Słaba jakość powietrza!

PM1: 34.53
PM25: 56.79 (378,62%)
PM10: 70.53 (156,73%)
Temperatura: -1.23°C
Ciśnienie: 1023.72 hPa
Wilgotność: 67.06%

Dane z 06.03.2026 06:15, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Ubogacenie Europy

7317 postów
Żabodukt Postów: 82245
kumak
Żabodukt, postów: 82245
Poniedziałek, 23 października 2023 23:07:52
-2
0 -2
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Dwa dni - dwie śmiertelne ofiary na pograniczu.
Jak informuje Radio Białystok, wczoraj w szpitalu również zmarł cudzoziemiec, który był zaplątany w zasieki na pograniczu.
Aktywiści codziennie staraj się zapobiec śmierciom. Prosimy o pomoc. Natychmiast. Systemową.
-------
Ciało (najprawdopodobniej cudzoziemca) odnaleziono niedaleko miejscowości Dobrowoda w powiecie hajnowskim.
Informuje o tym policja. Na miejscu jest prokurator.
gdzieś indziej Postów: 14058
michal1965
gdzieś indziej, postów: 14058
Poniedziałek, 23 października 2023 23:16:40
+1
+1 0
+ -
Dwa dni. 9 ofiar śmiertelnych, 134 osoby ranne w wypadkach drogowych.

Jak zapobiec tragedii?
a. zabrać wszystkim samochody
b. zamknąć wszystkich kierowców
c. zlikwidować policję drogową
kumak
Wtorek, 24 października 2023 15:03:54
-2
0 -2
+ -
Wczoraj na cmentarzu prawosławnym w Dubiczach Cerkiewnych pochowano cudzoziemca o nieustalonej tożsamości. Jego ciało odnaleziono 22 kwietnia w lesie koło wsi Istok.
- Nie było ogłoszeń o pogrzebie. Uczestniczyli w nim tylko pracownicy zakładu pogrzebowego i pani z GOPS-u - mówi miejscowy ksiądz, który sam dowiedział się o terminie pochówku tego samego dnia. To samo usłyszałem od pracownicy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dubiczach Cerkiewnych.
Gdyby informacja o terminie pogrzebu nie była tak skrywana, na pewno ja lub ktoś z moich przyjaciół z POPH - Podlaskie Ochotnicze Pogotowie Humanitarne uczestniczyłby w pogrzebie. Być może też ktoś z miejscowych.
Niestety, gdy decyzją prokuratury ośrodki społeczne organizują pogrzeb, odbywa się to bez informowania kogokolwiek. Podobny przypadek był już w Białowieży.
Według zapewnień pracowników socjalnych z Dubicz Cerkiewnych grób cudzoziemca został oznaczony tabliczką "NN".
michal1965
Wtorek, 24 października 2023 16:32:21
+2
+2 0
+ -
Jestem za opcją c.
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Wtorek, 24 października 2023 18:35:45
+1
+1 0
+ -
teraz prawdy objawione prezentuje tu tłuk z mazgułowa i niech tak zostanie
kumak
Wtorek, 24 października 2023 18:54:56
-1
0 -1
+ -
puschbacki to pisowskie bezprawie i winni poniosą zasłużoną karę. Ukarzemy też tych speców od 300 000 sprzedanych wiz
michal1965
Wtorek, 24 października 2023 18:56:02
+1
+1 0
+ -
W ostatni weekend organizacje LGBT kończył swój "sezon" parad po ulicach polskich miast. Jako lokalizację finału swoistego "tournee" wybrały przy tym Bolesławiec. Homoaktywiści nie spodziewali się jednak, że naprzeciw nich wyjdą członkowie organizacji patriotycznych i wspólnot religijnych, a także "zwykli" mieszkańcy miasta z różańcami, by zablokować marsz.

https://www.youtube.com/watch?v=9tnrkeBbpnE&t=15s
kumak
Wtorek, 24 października 2023 22:04:04
-1
0 -1
+ -
Zmarło dwóch cudzoziemców / Ustalenia prokuratury / Pogrzeb "NN
Post edytowany
michal1965
Środa, 25 października 2023 00:06:35
+1
+1 0
+ -
Na obrzeżach Nowego Orleanu w USA zderzyło się ponad 150 samochodów. Zginęło co najmniej siedem osób, a 25 zostało rannych. Do wypadku doszło w gęstej mgle.

Do karambolu doszło na autostradzie międzystanowej numer 55 w miejscowości St. John the Baptist Parish na obrzeżach Nowego Orleanu w Luizjanie. W gęstej mgle najpierw zderzyły się trzy duże pojazdy, a co najmniej dwa całkowicie objęły płomienie.

Szeryf Mike Tregre z St. John the Baptist Parish poinformował, że w następstwie doszło do karambolu z udziałem około 150 samochodów. Zablokowane zostały pasy autostrady.

https://tvn24.pl/swiat/usa-nowy-orlean-karambol...
kumak
Czwartek, 26 października 2023 15:08:24
-1
0 -1
+ -
czas to zakończyć... https://www.facebook.com/watch/live?ref=watch_permalink...
kumak
Czwartek, 26 października 2023 17:54:54
-1
0 -1
+ -
Ile można słuchać tego pier***** https://www.facebook.com/reel/618642987149646
kumak
Piątek, 27 października 2023 05:18:12
-1
0 -1
+ -
Drugi pin. 20 pazdziernik. Godzina 16:45. Znajdujemy chłopaka z ertrei. Ogrzewamy go z Katarzyna Karolina Mazurkiewicz-Bylok na zmianę podtrzymując by nie stracił przytomności. Przebrałem go ledwo udało mi się zdjac spodnie, nogawki nie chciały przejść przez skostniałe stopy, już były opuchnięte z zimna, Kasia zrobiła ciepla zupę która posłużyła jako termofor. Chłopak saszetkę gorącego Dania przyciskał do klatki piersiowej. Wrzuciłem mu w ubrania w nogawki i pod folie tyle ogrzewaczy ile tylko mieliśmy przy sobie. Od razu zadzwoniłem do Senait CT która przetłumaczyła jego prośbę ,, czyli chciał na szpital i ochrony w polsce. Wypełniliśmy pełnomocnictwa które zawsze mamy ze sobą. Chłopak ledwo trzymał długopis ale udało się mu podpisać. Następnie wzymwamy pogotowie. Podajemy lokalizacje. dzwonimy do Urszula Wolfram i Ewy by dowiozly nosze. Trzeba go wynieść z lasu. Wybiegłem do dziewczyn w tym samym momencie już była straż pożarna. Kasia została z chłopakiem. Odpaliłem samochód i wraz z dwoma strażakami i Ewa nasza wolo podjechałem pod las by jak najkrócej niesc chłopaka. Zaczęła padać mżawka, wiało. Sg panowie szli na piechotę. Docieramy do Kasi i chlopaka wraz z pomocą i funkcjonariuszami. Przekładamy słabego chlopaka na nosze medyczne. Wynosimy ho z lasu, ja strażacy i funkcjonariusze. Wszyscy razem wynieśliśmy go do samochodu. Otworzyłem bagażnik zrobiłem miejsce i położyliśmy L. W środku,tym samym osłaniając od deszczu i wiatru do czasu przyjazdu karetki. Resztę już widzieliście na filmiku relacji z tamtej chwili w postach. Kierowca karetki okazał się zarozumiałym gburem. Rasista przypuszczam. Ale to inna bajka. Do trzeciego pina nie mieliśmy już jak jechać oddaliśmy wezwanie w miedzyczasie innej ekipie pomocowej. ( tez czlowiek samotnie tułajacy się po puszczy) za dużo tego na jeden czas. Za dużo.. Salam . Chłopak obecnie w szpitalu przebywa pod opieka lekarzy. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02wM...
kumak
Piątek, 27 października 2023 05:30:10
-1
0 -1
+ -
- Jestem prawosławny – mówi Nedal. Już siedzi na zielonej płachcie, którą przynieśliśmy. Staramy się go okryć, bo leje jak z cebra. Jest w kiepskim stanie, cały mokry, przemarznięty i bardzo, bardzo zmęczony. Jego towarzysz, Fadi, jest spokojny.

Obaj są Syryjczykami, Nedal pochodzi z Homs, Fadi z Aleppo. Tłumaczy, że Nedal tak źle się czuje, ponieważ jest stary. Ma 47 lat. Czyli o 5 więcej niż jedno z nas. Trochę się dziwimy, choć przecież nie powinniśmy. Po chwili okazuje się, że ma rozrusznik serca. Na wszelki wypadek sprawdzamy parametry: RR 130/85 mmHg, SaO2 98%, HR 68 ud/min, glukoza 86 mg/dl, temperatura 36,3.

Nie możemy zrobić nic więcej. Zostają w lesie, przykryci płachtą. Zasypiają (nie)spokojnie. https://www.facebook.com/groups/tak.dla.uchodzcow/perma...
kumak
Poniedziałek, 30 października 2023 06:52:11
-1
0 -1
+ -
Granica https://fb.watch/n_-v3PZXIJ/
kumak
Poniedziałek, 30 października 2023 21:51:47
-1
0 -1
+ -
Nie jestem kucharzem, ale kupiłem dwa gary, patelnie, kuchenkę elektryczną za sto pięćdziesiąt złotych i zacząłem działać - opowiada w rozmowie z TVN24 Biznes Daniel Komm, 22-letni Ukrainiec, który prowadzi w Warszawie trzy lokale, w tym bar mleczny Koperkowy. Z kolei Aleksandra i Goran Milosevic, właściciele serbskiej restauracji Guca w Grzędach wspominają, że pierwsza kuchnia wyglądała tak, jak w domu u babci: dwie szafki, stolik, kuchenka gazowa i grill. - Wstawałem o świcie, a kończyłem pracę w nocy. Żona z dzieckiem na rękach pytała czy wiem, gdzie jest dom? - wspomina Goran.Pod koniec poprzedniego roku ponad milion cudzoziemców pracowało w Polsce. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego pochodzili ze 150 państw. Niektórzy z nich założyli firmy i dają możliwość pracy kolejnym osobom. Tak jak Daniel, Aleksandra i Goran.

Dlaczego tani bar mleczny? "Wiem co to głód"
Pytam jednego z nich dlaczego ktoś, kto produkował doniczki w Ukrainie, otwiera bar mleczny w Polsce? - Wygooglowałem co to w ogóle znaczy taki bar mleczny. Dowiedziałem się, że jest to miejsce z domowym, tanim jedzeniem. Chcę, aby jedzenie było dostępne dla wszystkich, bo wiem co to głód. Doświadczyłem go podczas ataku Rosjan na Donbas w 2014 roku - tłumaczy Daniel Komm, 22-letni Ukrainiec, który dziś prowadzi w Warszawie bar mleczny Koperkowy.

- Wtedy moje miasto było blokowane. Nie można było wjeżdżać i wyjeżdżać. Wojskowi mieli dostęp do jedzenia, bo zabierali je cywilom z domów. Moi dziadkowie, z którymi mieszkałem mieli zapasy żywności, ale wszystko musieli oddać dla wojska. W ogródku jednak rosły kabaczki. I to nam pozostało do jedzenia - opowiada w rozmowie z TVN24 Biznes.
To właśnie dlatego dziś w jego barze mlecznym można zjeść już za kilka złotych. - Zupki są za pięć lub sześć złotych, pierożki kosztują dwanaście złotych, śniadania sześć i siedem złotych. Także jest tanio. Przychodzi do nas bardzo dużo starszych ludzi, ale i Ukraińców, którzy ciężko pracują, aby zarobić na chleb. Taka prawda jest, że Ukraińcy przyjechali nie do łatwej pracy. Nie są top menedżerami. Tylko sprzątają, gotują, myją toalety - wzdycha.Podczas kolejnej inwazji Rosji na Ukrainę w 2022 roku, Daniel Komm prowadził fabrykę doniczek. Została ona zbombardowana. - Prawie wszystkie zaoszczędzone pieniądze wydałem na pomoc tym, którzy ucierpieli podczas wojny. Trzeba było jednak szukać dla siebie jakiejś przyszłości, więc przyjechałem do Polski, do Warszawy. Otworzyłem na Ursynowie mój pierwszy bar mleczny - mówi.

Wylicza, że pożyczył od znajomego z dwanaście tysięcy złotych. Z właścicielem lokalu dogadał się, że częściowo zapłaci kaucję i że pierwszy miesiąc za najem będzie mógł uregulować pod koniec miesiąca. Takie rozwiązanie sprawiło, że nie miał na start aż tak wysokich kosztów.

- Nie jestem kucharzem, ale kupiłem dwa gary, patelnie, kuchenkę elektryczną za sto pięćdziesiąt złotych i zacząłem działać. Napisałem na kartce, że oferuję obiady za szesnaście złotych, że jest tanio i domowo. Powoli zaczęli przychodzić ludzie i się rozkręciło. W ten sposób zarobiłem na profesjonalne lodówki, na sprzęt, na pracowników - mówi.

Kolejnym etapem było otworzenie drugiego baru, tym razem na warszawskim Mokotowie. W "Kuchennych Rewolucjach" został on nazwany przez Magdę Gessler "Koperkowy". - Magda Gessler nauczyła nas pracować tak, że utargi pozwalają nam na rozwój. Obok jest nasz trzeci bar. Wszystkie razem generują obrót już na poziomie siedmiuset tysięcy złotych. Zatrudniam dwadzieścia osób z Polski i z Ukrainy - zaznacza https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/polska-obcokraj...
kumak
Środa, 1 listopada 2023 07:05:24
-1
0 -1
+ -
Europejczycy byli emigrantami w obu Amerykach, gdzie przywlekli choroby i tubylcom mieczem narzucili swoją religie.
kumak
Sobota, 4 listopada 2023 17:20:33
-1
0 -1
+ -
Syryjczyk, którego szukaliśmy od tygodnia odnaleziony martwy - informuje Człowiek Lasu z POPH - Podlaskie Ochotnicze Pogotowie Humanitarne.
Nasza ekipa dzisiaj dotarła na miejsce. Tuż przed nami znaleźli go badacze przyrody.
Przy ciele jest już policja.
Syryjczyk był w grupie zatrzymanej przez polskie służby. Jeden z jego towarzyszy odnalazł się na Białorusi.
To oznacza, że był wyrzucony.
Inni członkowie grupy, chcąc uniknąć wywózki, rozpierzchli się po lesie. https://www.facebook.com/photo/?fbid=649052534059735&am...
kumak
Sobota, 4 listopada 2023 17:46:12
-1
0 -1
+ -
Kontynuujemy poszukiwania zaginionego od tygodnia Syryjczyka.
Relacjonuje nasz Człowiek Lasu. https://www.facebook.com/watch?v=792642942668557
kumak
Środa, 8 listopada 2023 01:59:41
-1
0 -1
+ -
Niemieckie służby po swojej stronie granicy przeprowadzają kontrole graniczne. W związku z tym na autostradzie A4 powstaje korek. Kolejka aut przed granicą z Niemcami na autostradzie A4 w Jędrzychowicach ma 9 kilometrów.
Zolnierz
Środa, 8 listopada 2023 08:43:04
0
0 0
+ -
To już nie witają z radością nowych obywateli Niemiec?

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK