Kiedy Tomasz Greniuch, przyszły naczelnik IPN w Opolu i Wrocławiu pisał, że chciałby walczyć przeciwko Ukrainie u rosyjskich separatystów, jego kolega Michał Maliński mu odpisał: „NAPISZ MI NA PRIV, TO DAM CI ADRES REKRUTACYJNY DO SEPARATYSTÓW”. Michał Maliński - ten z mikrofonem obok Krzysztof Bosak na jego profilu - jest liderem Konfederacji w Opolu.
To jest co najmniej powód do wszczęcia śledztwa przeciwko Greniuchowi i Malińskiemu z podejrzeniem popełnienia czynu z art. 142 kodeksu karnego – „Prowadzenie zaciągu do obcego wojska lub w obcej organizacji wojskowej” (brzmienie poniżej). Będą się tłumaczyć, że żartowali, ale ja proponuję ich potraktować bez poczucia humoru.
Profil Greniucha jest skasowany, ale to było tu
https://www.facebook.com/tomasz.../posts/10203280339962... Zakładam, że organa ścigania mogą spróbować uzyskać dostęp od Facebooka. Ze swojej strony zgłaszam się na świadka, że widziałem ten wpis, jak 3400 znajomych Greniucha, zapewne. Tylko kierownictwo IPN przegapiło, kiedy go zatrudniało.
Żarty się skończyły. Naprawdę jest powód do działań prawnych.
Art. 142. KK
Prowadzenie zaciągu do obcego wojska lub w obcej organizacji wojskowej
§ 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, prowadzi zaciąg obywateli polskich lub przebywających w Rzeczypospolitej Polskiej cudzoziemców do służby wojskowej w obcym wojsku lub w obcej organizacji wojskowej, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Kto prowadzi zaciąg obywateli polskich lub przebywających w Rzeczypospolitej Polskiej cudzoziemców do służby w zakazanej przez prawo międzynarodowe wojskowej służbie najemnej albo taką służbę najemną opłaca, organizuje, szkoli lub wykorzystuje, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat