2°C

27
Powietrze
Cóż... Bywało lepiej.

PM1: 10.45
PM25: 16.43 (40,96%)
PM10: 18.43 (109,52%)
Temperatura: 2.11°C
Ciśnienie: 1022.12 hPa
Wilgotność: 67.81%

Dane z 02.03.2026 03:15, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

"Prawo które nie służy narodowi to jest bezprawie"

4077 postów
Żabodukt Postów: 82223
kumak
Żabodukt, postów: 82223
Poniedziałek, 10 stycznia 2022 21:59:20
-3
0 -3
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
będą za to siedzieć
Post edytowany
kumak
Poniedziałek, 10 stycznia 2022 22:24:27
-3
0 -3
+ -
Ci, którzy podejmowali decyzje o śledzeniu prywatnego życia, odpowiedzą za to mówi Bartosz Arłukowicz
Post edytowany
kumak
Poniedziałek, 10 stycznia 2022 22:34:33
-3
0 -3
+ -
Profesor Łętowska: teraz, kiedy wyszła na jaw sprawa Pegasusa, mamy problem z demokracją
Sprawę inwigilacji oprogramowaniem Pegasus w Polsce komentowała w "Faktach po Faktach" profesor Ewa Łętowska, sędzia Trybunału Konstytucyjnego w stanie spoczynku i była Rzecznik Praw Obywatelskich. Mówiła, że "tego typu środek techniczny, jakim jest Pegasus, nie mieści się w kategoriach tego, na co sąd może wyrazić zgodę".

Grupa badaczy z Citizen Lab, działająca przy Uniwersytecie w Toronto, w ekspertyzie wykazała, że w Polsce inwigilowani oprogramowaniem Pegasus byli mecenas Roman Giertych, prokurator Ewa Wrzosek oraz senator Koalicji Obywatelskiej Krzysztof Brejza. Według Citizen Lab senator Krzysztof Brejza był 33 razy inwigilowany przed wyborami parlamentarnymi w 2019 roku, kiedy był szefem sztabu wyborczego KO. Przeciwko politykowi nie toczy się żadne postępowanie.

W wywiadzie dla tygodnika "Sieci" wicepremier ds. bezpieczeństwa i prezes PiS Jarosław Kaczyński potwierdził, że rząd kupił Pegasusa, jednak ocenił, że kwestia inwigilacji tym systemem to "afera z niczego". https://tvn24.pl/polska/inwigilacja-pegasusem-p...
kumak
Wtorek, 11 stycznia 2022 05:19:51
-3
0 -3
+ -
ŻYCIE NA PODSŁUCHU…
Dzisiaj Gazeta Wyborcza opublikowała tekst o tym jak wykorzystywano przeciwko mnie cyberbroń Pegasus pięć miesięcy po tym, jak zakończyła się ostatnia stwierdzona przez Citizen Lab infekcja. Jak wyjaśnili cytowani w artykule eksperci Citizen Lab PEGASUS raz zainstalowany infekuje chmurę i może ściągać nasze e-maile nawet po zakończeniu infekcji telefonu. Ma bowiem nasze hasła. I tak stało się w tym przypadku. Moje konto kancelarii adwokackiej chronione wielorakimi zabezpieczeniami zostało okradzione przy użyciu haseł przejętych przez Pegasusa z mojego telefonu. I ukradzione e-maile posłużyły do ataku na mnie w celu pozbawienia mnie prawa wykonywania zawodu. Była to pierwsza zemsta za sprawę dwóch wież.
Drugą była sprawa Polnordu. Obydwie zresztą nieudane. Sprawa ta zadaje kłam twierdzeniom Kaczyńskiego i Ziobry, że program Pegasus był używany za zgodą sądu. Żaden sąd nie może wydać zgody na wykradanie e-maili i to w nieograniczonym czasie. I nikt nie może wydać zgody na używanie tych e-maili w prasie! Zresztą korespondencja pomiędzy adwokatem, a klientem jest objęta tajemnicą obrończą, której przełamanie jest niemożliwe nawet przez Sąd Najwyższy. Mieliśmy więc do czynienia z wielopiętrowym przestępstwem, które będzie prędzej czy później surowo ukarane. Wydaje się, że Z. Ziobro, jego ekipa i szefostwo CBA mogą mieć za to zarzuty szpiegostwa (art. 130 par. 3 kk), gdyż materiały przechowywano w Izraelu. Tymczasem na skrzynce pocztowej mojej kancelarii były materiały poufne moich klientów - polityków. Dzisiaj Jarosław Kaczyński wprost powiedział, że Pegasus był wykorzystywany do zwalczania przestępczości w działaniach senatora Brejzy (co za bezczelność!) zasugerował to samo w stosunku do mnie i prokurator Wrzosek. Ten artykuł kładzie kłam jakimkolwiek tłumaczeniom, że Pegasus miał charakter legalny. Była to tajna broń PiS przeciwko opozycji.
Bardzo Państw proszę (chyba po raz pierwszy zwracam się z takim apelem) o podanie dalej tego artykułu. Będę za to bardzo wdzięczny.
Roman Giertych
kumak
Wtorek, 11 stycznia 2022 05:25:07
-3
0 -3
+ -
Brejza nie wytrzymał po słowach Kaczyńskiego ws. Pegasusa! Rozjechał prezesa PiS w sposób rozkładający na łopatki https://netinfo24.pl/brejza-nie-wytrzymal-po-slowac...
Zatorszczyk
Wtorek, 11 stycznia 2022 06:51:19
+1
+1 0
+ -
chorzy ludzie piszą sami do siebie.
kumak
Wtorek, 11 stycznia 2022 16:40:50
-3
0 -3
+ -
Wrzosek do Ziobry: Jeśli mnie podejrzewacie, to dlaczego pracuję jako prokurator?
Post edytowany
Zatorszczyk
Wtorek, 11 stycznia 2022 17:04:44
0
0 0
+ -
I jaka z tego konkluzja kumaczku?
kumak
Wtorek, 11 stycznia 2022 22:26:36
-2
0 -2
+ -
sprawa sie rypła, winnych będą siedzieć. Państwo mafijne
kumak
Środa, 12 stycznia 2022 05:26:12
-2
0 -2
+ -
A TVP Info pewnie wrzuciło szybko Pilne i przypomniało coś o Tusku
Post edytowany 2 razy
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Środa, 12 stycznia 2022 06:38:46
0
0 0
+ -
sprawiedliwość w wymiarze lokalnym

Radny nie chciał przeprosić - pójdzie do aresztu. Koszt jego wyżywienia opłaci… pozywający

Radny miejski z Gołdapi stawił się we wtorek w areszcie śledczym w Gołdapi, gdzie ma odbyć karę 15 dni aresztu za niezapłacone grzywny nałożone na niego przez sąd. Grzywny wynikają z tego, że radny nie wykonał wyroku z kampanii wyborczej w 2018 roku. Radny wszedł wówczas w spór z obecnym przewodniczącym rady miasta.
"Pan Andrzej jest w areszcie w Suwałkach. Sam tam pojechał, na 15 dni"

- poinformowała dziś pracownica firmy należącej do radnego. Telefon radnego milczy. Portale internetowe z Gołdapi zamieściły list radnego, w którym napisał on, że "podjął trudną dla bliskich i niekomfortową dla siebie decyzję".

"Wybrałem areszt zamiast przeprosin" - napisał radny. Dodał, że "idzie do aresztu za niewykonanie wyroku Sądu Okręgowego w Suwałkach z 2018 roku". Radny zaznaczył, że wyrok ten zapadł w trybie wyborczym w czasie samorządowej kampanii wyborczej, w związku z czym - w jego ocenie - sąd nie badał całości sprawy".

Sprawę, za którą sąd skazał gołdapskiego radnego wytoczył obecny przewodniczący rady miasta Gołdapi Wojciech Hołdyński.

"W czasie samorządowej kampanii wyborczej w 2018 roku ten pan zarzucił mi w mediach społecznościowych kradzież. Miałem kraść ciepło z miejskiej spółki. Ubiegałem się o stanowisko burmistrza, uznałem, że muszę wykazać, że nie jest to prawdą, dlatego w trybie wyborczym skierowałem sprawę do sądu. Wyrok w pierwszej instancji zapadł na moją korzyść: sąd kazał mnie przeprosić. Mój adwersarz odwołał się do Sądu Apelacyjnego w Białymstoku, a on podtrzymał wyrok nakazujący przeprosiny"

- powiedział Hołdyński. Dodał, że wyrok stał się prawomocny dzień po wyborach, w których uzyskał drugi wynik w wyborach na burmistrza Gołdapi.
Nieopłacone grzywny

Mimo prawomocnego wyroku Hołdyński przeprosin nie otrzymał. W związku z tym informował sąd o niewykonaniu wyroku, a ten nakładał za to na radnego grzywny. Radny od 2018 roku nie płacił grzywien i nie wykonywał przeprosin. "Tych spraw o niewykonanie wyroku było kilka, nie na wszystkie sprawy pan się stawiał" - powiedział Hołdyński.

Ponieważ radny zalegał z zapłaceniem grzywien te urosły do 7,5 tys. zł.

"Pewnego dnia komornik poinformował mnie, że pan radny zamiast zapłacenia grzywien będzie odbywał karę aresztu. Jeden dzień ma być równowartością 500 zł grzywny, stąd 15 dni aresztu" -

powiedział Hołdyński, ale zaznaczył, że komornik nakazał mu zapłacenie 1,4 tys. zł na koszty wyżywienia radnego. "Cóż miałem robić, zapłaciłem. Sytuacja jest niedorzeczna: on mnie nie przeprosił, a ja mu opłacam wyżywienie w areszcie" - powiedział Hołdyński, podkreślając, że wciąż czeka na przeprosiny za bezpodstawne oskarżenia o kradzież.

"Pan radny odsiedzi grzywny, ale nakaz przeprosin jest nadal aktualny" - podkreślił Hołdyńskii.

Rzecznik prasowa Aresztu Śledczego w Suwałkach Joanna Boratyńska poinformowała, że obecnie obowiązujące przepisy nie pozwalają jej potwierdzić lub zaprzeczyć, że radny z Gołdapi trafił do aresztu.

Boratyńska podała, że dłużnik w areszcie jest osadzany "w pomieszczeniu na ten cel przeznaczonym, oddzielnie od osób pozbawionych wolności w trybie postępowania karnego i administracyjnego. Dłużnik powinien jednak podczas przebywania w areszcie być według możności zatrudniony zarobkowo w granicach jego zdolności. Z zarobku jego pokrywa się przede wszystkim koszty wykonania aresztu".
Kto płaci za wyżywienie

Boratyńska wyjaśniła, dlaczego za wyżywienie radnego, który nie wykonał wyroku zapłacił Hołdyński.

"Koszty wykonania aresztu powinny być pokryte z zarobków dłużnika. Wierzyciel obowiązany jest złożyć z góry komornikowi sumę potrzebną na sprowadzenie dłużnika do miejsca osadzenia i na wyżywienie go przez czas trwania przymusu; nie dotyczy to wypadku, gdy wierzyciel korzysta ze zwolnienia od kosztów sądowych"

- podała Boratyńska.

Z informacji dostępnych w internecie wynika, że radny z Gołdapi, który nie przeprosił Hołdyńskiego jest bardzo aktywny w zakresie składania zawiadomień o różnych nieprawidłowościach.

Źródło: niezalezna.pl, PAP
https://niezalezna.pl/425634-radny-nie-chcial-przepr...
kumak
Środa, 12 stycznia 2022 12:58:47
-2
0 -2
+ -
Eliza Michalik
#opinia

Szkoda, że świat idzie do przodu, a my za sprawą polityków PiS, takich jak Ziobro, utknęliśmy w dewastacji kraju i w polemizowaniu z bzdurami.
Zbigniew Ziobro to typowy polityk, który nie patrzy w górę. Jak prezydentkę USA w filmie na Netflixie o tym właśnie tytule: „Nie patrz w górę", interesuje go tylko utrzymanie się u władzy. I obawiam się, że nic się z tym już nie da zrobić. Poza zmianą na stanowisku ministra sprawiedliwości. Choć szczerze mówiąc i patrząc szerzej, ludzie pokroju Ziobry, z ich podejściem do spraw publicznych, to już w ogóle straszny przeżytek i moim zdaniem nie powinniśmy ich już nigdy w Polsce dopuszczać do pełnienia żadnych stanowisk publicznych. We własnym, najlepiej pojętym interesie. https://wyborcza.pl/7,75968,27990716,szkoda-czasu-...
siennica Postów: 1287
tytuss
siennica, postów: 1287
Środa, 12 stycznia 2022 13:48:58
+1
+1 0
+ -
no i patrz: kumak skończył dyżur na forum o 12.58, a o 12.59 rozPOczął zagłobek;
rozdwojenie jaźni......... toż to TOTALNY debil........
kumak
Środa, 12 stycznia 2022 14:28:56
-2
0 -2
+ -
Tytussie ja pisze zawsze kiedy mogę
sailor
Środa, 12 stycznia 2022 16:56:05
0
0 0
+ -
Żabodukt Postów: 56584
kumak Dziś, 3 godz. temu
-1
+
-
Tytussie ja pisze zawsze kiedy mogę

organizmy prymitywne w ten właśnie sPOsób załatwiają swoje POtrzeby towarzyszu kumaku
kumak
Środa, 12 stycznia 2022 18:08:25
-2
0 -2
+ -
Były ochroniarz Szydło przyznał, że kłamał w sprawie wypadku. Jest wniosek o ponowne przesłuchanie funkcjonariuszy
Do krakowskiego sądu okręgowego trafił wniosek o ponowne przesłuchanie wszystkich funkcjonariuszy Służby Ochrony Państwa, którzy zeznawali w sprawie wypadku drogowego Beaty Szydło w Oświęcimiu – ustalił Onet. To skutek głośnego wystąpienia byłego oficera, który zdradził w rozmowie z "Gazeta Wyborczą", że składał fałszywe zeznania, a kolumna podróżująca z ówczesną premier nie miała włączonych sygnałów dźwiękowych. https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/byly...
Mińsk Mazowiecki Postów: 3889
Silencium
Mińsk Mazowiecki, postów: 3889
Środa, 12 stycznia 2022 20:42:33
0
0 0
+ -
Klonik nadaje.
kumak
Środa, 12 stycznia 2022 22:37:46
-1
0 -1
+ -
"Z numeru mojej żony rozsyłane są wiadomości o podłożeniu ładunków wybuchowych w całej Polsce". https://natemat.pl/392121,krzysztof-brejza-inform...
Post edytowany
sailor
Czwartek, 13 stycznia 2022 07:07:47
0
0 0
+ -
skoro z numeru żony są wysyłane wiadomości o podłożeniu ładunków wybuchowych w całej Polsce, znaczy to tyle że żona pana senatora nudzi się w dzień i w nocy, no i pisze bo lubi
Post edytowany
sailor
Czwartek, 13 stycznia 2022 07:09:23
0
0 0
+ -
Sędzia Tomasz Grochowicz wydał wyrok na siebie

Sędzia Tomasz Grochowicz orzekł, że ubliżenie Prezydentowi oznacza się niską społecznie szkodliwością. Ten człowiek wydaje się zupełnie nie rozumieć szkodliwości społecznej swojego wyroku i jego daleko idących konsekwencji. Ten werdykt znaczy ni mniej ni więcej to, że można się już teraz obrzucać nawzajem najgorszymi epitetami, pluć na siebie jadem, gryźć, i to bez żadnych prawnych konsekwencji. Słowo, według sędziego, nie niesie żadnego znaczenia. Czy ktoś nazwie cię kretynem czy geniuszem, to - według niego - nie ma to społecznie większego znaczenia.
Starszy człowiek, a nie rozumie najprostszej rzeczy. Wydał wyrok na samego siebie. Jeśli można w Polsce nazwać Pierwszego Obywatela kraju, jak się żywnie podoba, to czy można mówić o autorytecie sędziowskim? Albo naukowym? Medycznym, duchowym, pedagogicznym itd? Tomasz Grochowicz nie może od teraz się oburzyć żadnym epitetem, którym ktokolwiek go ochrzci. A określeniem "sędzia-debil" na pewno nie, bo sam usankcjonował, że jest ono do przyjęcia.
Polskie "debil" odpowiada hebrajskiemu "raka", o którym Chrystus powiedział, że kto nim nazwie bliźniego, podlega osądzeniu "Wysokiej Rady". Nauczyciel chciał przez to powiedzieć, że mowa przepełniona nienawiścią i brakiem szacunku do innej osoby prowadzi do tego, że staniemy się mali, podli, niemoralni i szubrawi.
Ten wyrok sprawił, że "polskie piekło rozżarzyło" się mocniej. Najgorsze jest jednak to, że za zgodą na nikczemniejsze słowa zwykle idą nikczemniejsze czyny.
https://niepoprawni.pl/blog/romek-m/sedzia-tomasz-gro...
Post edytowany

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK