-7°C

17
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 5.86
PM25: 9.91 (66,04%)
PM10: 11.21 (24,91%)
Temperatura: -6.54°C
Ciśnienie: 1009.32 hPa
Wilgotność: 94.13%

Dane z 12.01.2026 02:15, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Mińsk Mazowiecki Miastem LGBT

5185 postów
MIńsk Mazowiecki Postów: 5873
Zagłoba
MIńsk Mazowiecki, postów: 5873
Poniedziałek, 24 lutego 2025 11:45:37
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Widzisz? Teraz jest tak.
A kiedyś to od razu spalili by człowieka na stosie...
Post edytowany
Żabodukt Postów: 82109
kumak
Żabodukt, postów: 82109
Poniedziałek, 24 lutego 2025 22:11:31
-1
0 -1
+ -
Hunter Schafer, amerykańska aktorka, została okrutnie skrzywdzona przez administrację faszysty Donalda Trumpa. Po 10 latach odkąd zmieniła płeć wydano jej nowy paszport, gdzie wpisano jej fałszywą płeć męską. Aktorka poczuła się oszukana.

– Jestem niemal pewna, że oznacza to konieczność częstszego 'wyoutowania się’ przed strażnikami granicznymi i całą tą biurokracją, co będzie stresujące i niepotrzebne. A to tylko moja osobista sytuacja – myśląc o innych transpłciowych kobietach i osobach trans, które mogą być w podobnej sytuacji, lista problemów tylko się wydłuża – podkreśliła Schafer.

Swoją wypowiedź spuentowała słowami:

– Chcę tylko powiedzieć: transpłciowe osoby są piękne. Nigdy nie przestaniemy istnieć. Ja nigdy nie przestanę być transpłciowa. Jedna literka w paszporcie tego nie zmieni. Pie*dolę tę administrację. Nie wiem, co możemy z tym zrobić, ale uważam, że ważne jest, by mówić o tym głośno. To się dzieje. Więc tak – pie*dolę to.
kumak
Czwartek, 6 marca 2025 20:11:37
-1
0 -1
+ -
Sejm przyjął projekt ustawy o mowie nienawiści. Społeczność LGBT: Wygraliśmy!
Zolnierz
Czwartek, 6 marca 2025 20:22:40
+1
+1 0
+ -
Bążur- mam nadzieję, że to nie mowa nienawiści?
Chciałbym POzdrowić wszystkich miłośników 8 gwiazdek, wyp....ć i Lemparcice od macic wyjących, jako wyrazicieli mowy miłości.
Adieu lewaki i jedźcie sobie na Kamczatkę
gdzieś indziej Postów: 13955
michal1965
gdzieś indziej, postów: 13955
Czwartek, 6 marca 2025 22:56:45
-1
0 -1
+ -
Taaa..

Wygraliście..........ze zdrowym rozsądkiem.
Zagłoba
Piątek, 7 marca 2025 09:31:33
-1
0 -1
+ -
Te ***** *** różni się od np takich ********.
One są z różnych gwiazdozbiorów...

I do tego jedni na Kamczatkę, a drudzy na MARSA! Razem z Elonem!
Mińsk Mazowiecki Postów: 4407
Totamto
Mińsk Mazowiecki, postów: 4407
Czwartek, 13 marca 2025 22:29:44
+1
+1 0
+ -
Przeczytajcie uważnie
Piotr Nisztor, Jan Piński, Roman Giertych – zapis rozmowy – skrót
https://bliskopolski.pl/iii-rp/afery/afera-podsluchowa...
Post edytowany
kumak
Piątek, 28 marca 2025 21:21:10
-1
0 -1
+ -
Vivian Jenna, córka Elona Muska, od kilku miesięcy pojawia się w mediach jako zagorzała krytyczka swojego ojca. Ściera się z nim w sieci, a teraz udzieliła wywiadu dla "Teen Vogue".
Więcej: https://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,163229,317983...
kumak
Piątek, 28 marca 2025 21:23:35
-1
0 -1
+ -
Post edytowany
kumak
Piątek, 18 kwietnia 2025 05:26:52
-1
0 -1
+ -
Tam było... https://www.facebook.com/share/p/1Zj4U7CC2m/
Zagłoba
Piątek, 18 kwietnia 2025 11:59:07
-1
0 -1
+ -
A kobiety???

Ewidentny nadmiar wąchanego kadzidła...

Wynika z tego że Koryntianie lubili sobie poswawolić. Ze sobą!
Mieli celibat?

PiSanki...jak berety.
Post edytowany
Zolnierz
Piątek, 18 kwietnia 2025 12:52:31
+1
+1 0
+ -
Prince POlo
Zagłoba skoro lubisz takie wyzwania, to rozejrzyj się wokół. Może jakiś KOlega cie POlubi.
Adieu lewaki i nie wstydźcie się 6 KOlorowej
Zagłoba
Sobota, 19 kwietnia 2025 11:57:09
-1
0 -1
+ -
Poczytaj sobie listy do Koryntian.
Napisz do nich... a nie do mnie...
Poszukaj, wśród panów w sukienkach.

Ale PiSanki!

Możesz też napisać list do cór Koryntu.
Post edytowany
Zolnierz
Sobota, 19 kwietnia 2025 17:44:58
+1
+1 0
+ -
Prince POlo,
najwięcej do POwiedzenia o "panach w sukienkach" mają ci, którzy do kościoła nie chodzą lub nie należą.
To już standard POpaprańców. Głosić idiotyzmy w imię zasady: kłamstwo POwtórzone wiele razy stanie się prawdą. Na lokalnym rynku specjalistami są: kumak, zagłoba i mark234, ale ponieważ POuczają o wierze, więc im życzę tego samego co oni mi. I niech lewactwo pamięta, że zanim zauważy źdźbło w oku brata, niech belkę wyciągnie z własnego.
Adieu lewaki i pamiętajcie- KUPUJCIE PRINCE POLO i jeździjce teleKOmunikacją.
mark234
Sobota, 19 kwietnia 2025 21:42:22
-1
0 -1
+ -
Krasnarmiejec lewactwo to wy Populizm i Socjalizm rusko-tRUmpowska sitwa i mafia, wasz kandydat były sutener, mafiozo pucia Nowogrodzki. Gdzie teraz złodzieje z PISiej mafi będziecie uciekać, Białoruś, Węgry, Rosja tylko tam was przyjmą.
kumak
Sobota, 19 kwietnia 2025 21:57:44
-1
0 -1
+ -
@Głosić idiotyzmy w imię zasady: kłamstwo POwtórzone wiele razy stanie się prawdą.
Przecież tak właśnie robił PiS. Pamiętamy że ministrowie mówili że Pegasus ma skrzydła i że to konsola do gier. Że będzie izera, promy i sto tysięcy mieszkańców. Że był zamach chociaż ci co dostali odszkodowania za katastrofę ich nie zwrócili i chodzili na miesięcznice smoleńskie. Sółdacie jesteście ostatnimi do pouczania lewaków. Popierałaś partię kłamców i nawet są wyroki sądowe o tym
kumak
Czwartek, 12 czerwca 2025 19:44:10
-1
0 -1
+ -
"Inspirowali się Braunem"

https://noizz.pl/lgbt/nastolatkowie-wtargneli-d...

Fot. Dawid Zuchowicz / Agencja Wyborcza.pl
Zagłoba
Piątek, 13 czerwca 2025 12:00:29
-1
0 -1
+ -
Zafascynowani Braunem?

Zapewne witają się "Szczęść Boże"...

A są przeciw Żydom?
A Jezus i jego matka, wszyscy ich znajomi to kim byli?
Cała religia jakie ma korzenie?

Co do LGBT, to co z miłością do szystkich bliżnich. Co z najważniejszym przykazaniem? Ten punkt dekalogu już pomijamy?

Popieprzenie z porypaniem...
Post edytowany
kumak
Środa, 9 lipca 2025 16:43:27
-1
0 -1
+ -
Sąd skazał trzech kiboli Lecha Poznań za napaść na chłopaka z tęczową koszulką
Zaloguj się, aby zapisać na później
Natalia Sawka
Sąd nie miał wątpliwości. Trzej pseudokibice Lecha Poznań idą do więzienia — nie za chuligaństwo na stadionie, ale za pobicie człowieka w autobusie, bo miał na sobie tęczową koszulkę.

Co się wydarzyło
O tym, jak doszło do pobicia chłopaka pisał Piotr Żytnicki, dziennikarz „Gazety Wyborczej”.

W czerwcu 2024 roku młody chłopak jechał ze swoim partnerem i znajomymi autobusem linii nr 171 w Poznaniu. Miał białą koszulkę z tęczowym paskiem i serduszkiem. Ze znajomymi rozmawiali o serialach Netfliksa. W pewnym momencie podeszło do nich dwóch mężczyzn, którzy zaczęli krzyczeć: „Ty pedale, ściągaj tę szmatę, bo cię zaj...”.

Chłopak w sądzie zeznawał, że nie chciał się bić. Potem mężczyźni zaczęli z niego koszulkę zdzierać. „Szarpali ją. Dusiła mnie, bo utknęła na mojej szyi” – mówił.

Według ustaleń sądu, sprawcy: Marcin O.-R., Przemysław M. oraz Dawid M. dokonali rozboju, zabierając ofierze koszulkę i zegarek. Czyn został zakwalifikowany jako akt o charakterze chuligańskim, co wpłynęło na zaostrzenie wyroku.

Mężczyźni są powiązani z kibolskim gangiem Lecha Poznań, znanym jako „Wildeccy Fanatycy”. W mediach społecznościowych opublikowali ostatnio zdjęcie Karola Naworckiego z podpisem: „Polska obroniona! Dziękujemy Rodacy. To był prawdziwy kibolski wjazd z bramą do pałacu”.

Według relacji „Wyborczej” pokrzywdzony zauważył na Facebooku zdjęcie skradzionej koszulki. Wisiała na płocie do góry nogami razem z tęczowymi flagami skradzionymi przed marszem równości. Na drugim zdjęciu koszulka i flagi płonęły.

W trakcie procesu jeden z oskarżonych tłumaczył, że do ataku doszło po rzekomej prowokacji ze strony pokrzywdzonego, który miał porównać obchody rocznicy Czerwca w Poznaniu do Parady Równości.

Sąd nie dał wiary wyjaśnieniom i skazał trójkę pseudokibiców na kary więzienia.

Jeden z nich, który posługuje się pseudonimem „Kolejowy”. To recydywista, który — według ustaleń „Wyborczej” – siedział w więzieniu za rozbój. Na koncie miał też zakaz stadionowy. Początkowo sąd chciał mu dać trzy i pół roku więzienia. Jego kolega „Świrek”, to zawodnik MMA, który wytatuował sobie na piersi herb Lecha Poznań i usłyszał wyrok trzech lat więzienia. Trzeci z napastników o pseudonimie „Malina” miał spędzić w więzieniu rok i 4 miesiące. Wyroki zaskarżyli obrońcy, chcieli ich złagodzenia.

Złagodzenia kary dla swoich oprawców chciał też pokrzywdzony, tłumacząc, że „nie powinni być na utrzymaniu państwa tak długo”. Ostatecznie sąd obniżył karę tylko dla pierwszego z mężczyzn do 3 lat i 4 miesięcy więzienia. Pozostałe wyroki utrzymał. Są prawomocne.

Jaki jest kontekst
Według tegorocznego Tęczowego Rankingu ILGA-Europe Polska wciąż plasuje się jako jedno z najmniej przyjaznych państw Unii Europejskiej dla osób LGBT+. Polska po pięciu latach opuściła ostatnie miejsce w UE, jednak i tak krajowe prawodawstwo i praktyka stosowania prawa pod względem ochrony praw człowieka osób LGBT+ jest jedną z najgorszych w Europie. Niższy wynik od Polski osiągnęło tylko 10 państw (m.in. Rosja, Białoruś, Azerbejdżan i Turcja), z kolei w czołówce rankingu znalazły się Malta, Belgia i Islandia.

Ataki fizyczne, groźby, kradzieże i zniszczenie mienia – to kilka z wielu form przemocy, na którą narażone są osoby LGBT+. Liczba takich incydentów jest bardzo duża, ponieważ według badań Kampanii Przeciw Homofobii jedynie około 2,5 proc. przestępstw wobec osób LGBT+ jest zgłaszanych na policję.

Dotychczas polskie prawo nie chroniło skutecznie przed przestępstwami z nienawiści ze względu na orientację seksualną, co utrudniało ściganie sprawców i wymagało m.in. udowadniania przynależności ofiary do społeczności LGBT+ w sądzie.

Obecnie trwają prace nad nowelizacją Kodeksu karnego, nowe przepisy mają rozszerzyć ochronę prawną i przewidywać surowsze kary za przestępstwa motywowane homofobią lub transfobią, w tym nawet do pięciu lat pozbawienia wolności za stosowanie przemocy lub groźby wobec osób z powodu ich orientacji
gdzieś indziej Postów: 13955
michal1965
gdzieś indziej, postów: 13955
Środa, 9 lipca 2025 17:42:59
0
0 0
+ -
Moja Pani adwokat nie będzie zachwycona tym wpisem, ale nie po to pisałem reportaże w największej gazecie w Polsce, żeby teraz bać się prawdy.
Pewnie Państwo nie wiedzą, ale za mój reportaż: „Czy znany aktywista LGBT z bronią w ręku zgwałcił mężczyznę? Co się stało w Homokomando?”, opublikowany 3 października 2022 w Duży Format Gazeta Wyborcza zostałem pozwany przez Linusa Lewandowskiego (prezesa stowarzyszenia Homokomando) i samą organizację.
Członek zarządu tej organizacji, o którym pisałem, ma dziś prokuratorskie zarzuty za gwałt.
Natomiast w moim procesie reprezentuje Lewandowskiego jego kolega – mecenas Krystian Legierski, były aktywista LGBT i były radny Warszawy.
Po roku chcieliśmy zaktualizować tekst – redakcja poprosiła mnie, bym zapytał organizacjie LGBT+, czy wyciągnęły jakieś wnioski. Bo Lewandowski i Homokomando nadal byli zapraszani na marsze i ważne wydarzenia LGBT+. Napisałem do 40. Odpowiedziały cztery – dwie merytorycznie, dwie zmieszały mnie z błotem.
Jedynie Bart Staszewski wsparł tekst i jasno powiedział, co myśli. Poważne organizacje nabrały wody w usta.
Co ciekawe, gdy chodziło o księży lub polityków prawicy wypowiadających homofobiczne hasła, reakcje były natychmiastowe.
https://www.facebook.com/damian.maliszewski.56/posts/mo...

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK