Debata w PE o mediach i sytuacji osób LGBT
17:07
- W niektórych gminach w Polsce ogłoszono "strefy wolne od LGBT". Mówiono, że to tylko słowa, ale proszę wyobrazić sobie życie osób LGBT w takich gminach. Cieszę się, że mamy tę rezolucję, przesłanie pod adresem rządu polskiego, że nie będziemy tolerować takich zachowań - mówi europoseł Pierre Karleskind z grupy Liberałów.
17:06
- Nie godzimy się na homofobiczną krucjatę w Polsce i na Węgrzech. Zamach na prawa człowieka to rozprzestrzenianie nienawiści i nietolerancji - mówi Iratxe Garcia Perez z grupy S&D.
16:59
W imieniu Komisji Europejskiej głos zabrała Helena Dalli, komisarz ds. równości. - Zasada niedyskryminowania musi być w pełni respektowana. Dyskryminacja osób LGBT musi być zwalczana na wszystkich poziomach - mówi.
16:52
- Nie ma miejsca na homofobię gdziekolwiek w Europie - mówi Zacarias. - Unia Europejska może nie jest doskonała, ale jest światłem nadziei dla wielu. Musimy tworzyć takie społeczeństwo w którym obywatele będą mogli być tym, kim chcą - dodała.
16:50
Debata dot. mediów dobiegła końca. Parlament Europejski przechodzi do debaty związanej z ustanowieniem Unii Europejskiej "strefą wolności LGBT".
16:48
- Śledzimy sytuację w Polsce i na Węgrzech, w ramach art. 7 kontynuujemy dialog i prezydencja portugalska ma zamiar kontynuować procedurę w tej kwestii. W maju podejmiemy decyzję - mówi Ana Paula Zacarias, minister ds. europejskich Portugalii.
16:45
- Chciałabym przejść na czeski, zainspirowała mnie pani Szydło. Jestem dumną Czeszką, ponieważ mój kraj zdołał zbudować stabilny system demokratyczny. Nigdy nie można spocząć na laurach, ale jako Czeszka urodzona w 1964 r. pamiętam co było przed 1989 r. Za swobodną wypowiedź lądowało się w więzieniu. To, że jesteśmy w Unii Europejskiej gwarantuje mi, że taka sytuacja nie powtórzy się nigdy w żadnym państwie członkowskim - powiedziała Jourova.
16:43
- Musimy zagwarantować uczciwe, wolne wybory. Obywatelami nie wolno manipulować, muszą podejmować swoje wybory w sposób wolny i pozbawiony nacisków - przekazała Jourova.
16:41
- Jestem za tym, żeby iść dalej z art. 7. Zbyt długo nic się w tej sprawie nie działo - mówi Jourova. - Wszyscy zakładali, że media zawsze będą wolne. Teraz widzimy jaka jest prawda, dlatego zastanawiam się nad tym, aby przedłożyć nowe instrumenty, nowe środki - dodała.
16:39
- Komisja Europejska po raz pierwszy poświęca tak wiele energii sektorowi medialnemu. Mamy różne trendy, to kwestia złożona. Spotkam się w tym tygodniu z kolegami z Komisji, będziemy mówić o wartościach, o prawie do informacji - przekazała wiceszefowa KE.
16:37
- Widzimy jak demokratyczne systemy przekształciły się w systemy niebezpieczne. Widzimy jak ograniczane są wolne media, wymiar sprawiedliwości, społeczeństwo obywatelskie w niektórych europejskich krajach. Musimy zrobić więcej, żeby walczyć z tymi tendencjami - mówi Jourova.
16:36
Zakończyły się wystąpienia europosłów. Głos ponownie zabiera Vera Jourova.
16:24
Magdalena Adamowicz: - Dzisiejsza debata nie może być debatą o wolności mediów. To musi być debata o wolności człowieka. Wszystkim Kaczyńskim tego świata chodzi o jedno. Za pomocą kłamstw i manipulacji chcą zmienić obywateli w posłusznych podwładnych.
16:07
Robert Biedroń wyszedł na mównicę z napisem "Free media". - Tak wyglądałyby demokracja w Polsce bez mediow - oznajmił. Pozostały czas na wypowiedź przemilczał.
16:04
- Musimy unikać gierek politycznych. Praw nie można bronić w debatach, ale w praworządnych sądach. Moim zdaniem art. 7 okazał się niewłaściwy, musimy zreformować Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej - mówi niemiecki europoseł Sven Simon.
15:57
- Jestem Polakiem i też powiem o faktach - mówi Leszek Miller, nawiązując do słów Beaty Szydło. W jego ocenie rządzący w Polsce decydują się na haracz, przy jednoczesnym finansowaniu mediów publicznych. - Jakie Komisja Europejska chce podjąć środki zaradcze? - pyta.
15:55
- Jeśli mamy pouczać Chiny, Rosję czy Białoruś o wolności mediów to najpierw powinniśmy mieć z tym porządek na własnym podwórku - powiedział Sikorski.
15:55
Radosław Sikorski: Prawdziwy przywódca Polski, pan Kaczyński chciał Budapesztu w Warszawie i realizuje ten plan. Media publiczne w Polsce są elementem goebbelsowskiej propagandy.
15:51
Wielokrotnie wyjaśnialiśmy nieprawdziwe informacje podawane przez rządzących o planowanym podatku. Więcej informacji w tym miejscu.
15:50
Według Szydło, projekt podatku od mediów jest we wstępnej fazie, dotyczy największych gigantów cyfrowych i opiera się na rozwiązaniach znanych w UE.
15:46
Beata Szydło: - W przeciwieństwie do większości z państwa jestem Polką, znam sytuację mediów w Polsce. Powiem o faktach, a nie o fake newsach opozycji. Wolność słowa i zakaz cenzury gwarantuje konstytucja.
15:45
Kolejni europosłowie, mówiąc o sytuacji w Polsce powołują się na tekst Adama Michnika w "Gazecie Wyborczej".
15:36
- Rządy w Warszawie i Budapeszcie są krytykowane przez media codziennie bez ograniczeń. Projekt opodatkowania reklam w Polsce funkcjonuje także w innych krajach Unii Europejskiej i nie wywołało to skandalu. Jest to projekt w fazie konsultacji. Poza propagandą nie usłyszałem konkretnego powodu, aby stwierdzić naruszenie traktatów europejskich ze strony tych dwóch rządów - mówi przedstawiciel grupy Europejskich Konserwatystów i Reformatorów (należy do niej PiS).
15:31
- Polska i Węgry płyną swoim własnym kursem, chcą własnych rządów, bezpiecznych granic, nie chcą dalszej centralizacji Unii Europejskiej. Chcą zachować tożsamość i podejmować decyzje samemu - mówi przedstawiciel frakcji Tożsamość i Demokracja, do której należy m.in. francuskie Zgromadzenie Narodowe Marine Le Pen.