13°C

49
Powietrze
Cóż... Bywało lepiej.

PM1: 19.68
PM25: 29.51 (90,15%)
PM10: 40.57 (196,74%)
Temperatura: 12.85°C
Ciśnienie: 1014.70 hPa
Wilgotność: 89.88%

Dane z 01.06.2025 03:30, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Fajtłapy z partii PO-KO czyli POKO !!!!

6631 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Piątek, 5 czerwca 2020 19:40:49
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Burza po słowach radnego KO o świętym Janie Pawle II. Borys Budka komentuje dla Niezależna.pl

- Nie znam tej wypowiedzi. Nie komentuję tego co poszczególni członkowie wypowiadają. Natomiast jeżeli ktoś uzna, że te słowa przekroczyły granicę swobody wypowiedzi, czy uzna, że to przekracza te normy, to z pewnością będą się odpowiednie organy partyjne będą tę sprawę rozpatrywać – powiedział w rozmowie z portalem Niezależna.pl przewodniczący Platformy Obywatelskiej Borys Budka. Chodzi o słowa radnego z Bydgoszczy, który na antenie TVP3 Bydgoszcz zasugerował, że przyszłości mogłoby się odbyć się głosowanie nad odebraniem honorowego obywatelska miasta Janowi Pawłowi II.

https://niezalezna.pl/333644-burza-po-slowach-radneg...
sailor
Piątek, 5 czerwca 2020 20:00:45
0
0 0
+ -
Afera melioracyjna. Czy senator Gawłowski chce cenzurować media?

Dziś nie ma cenzury, ale politycy znaleźli sobie nowy sposób w postaci pozwów przeciwko dziennikarzom. Te procesy nigdy nie są przyjemne dla dziennikarzy – mówił Tomasz Duklanowski, dziennikarz Radia Szczecin w specjalnej rozmowie z red. Adamem Zawadzkim dla naszego portalu.

W szczecińskim Sądzie Okręgowym odbyła się w środę pierwsza po przerwie związanej z epidemią rozprawa w wątku tzw. afery melioracyjnej, w której oskarżonym jest m.in. obecny senator Stanisław Gawłowski. Były sekretarz generalny Platformy Obywatelskiej ma postawione siedem zarzutów, w tym cztery o charakterze korupcyjnym. Chodzi m.in. o przyjęcie łapówek w wysokości co najmniej 733 tys. zł w gotówce, a także w postaci nieruchomości w Chorwacji i dwóch luksusowych zegarków. Miał też nakłaniać do wręczenia łapówki dyrektorowi Zachodniopomorskiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w Szczecinie, ukrywać pochodzenie z przestępstwa chorwackiej nieruchomości, ujawnić informację niejawną i popełnić plagiat w pracy doktorskiej.

Senator Stanisław Gawłowski zapowiedział w piątek złożenie do sądu wniosku przeciwko Polskiemu Radiu Szczecin i TVP 3 Szczecin.

"Zamierzam skierować sprawę na drogę postępowania sądowego przeciwko dwóm instytucjom - Radiu Szczecin i telewizji publicznej oddział w Szczecinie - za brak rzetelności; to jest najładniejsze słowo, jakie potrafię znaleźć w informowaniu o sprawach, które bezpośrednio mnie dotyczą" - powiedział z kolei dziennikarzom w Szczecinie Gawłowski.

- Istnieją dowody zebrane przez prokuraturę, materiały z podsłuchów, dowody materialne jak faktury za zegarki, które miał przyjmować senator Stanisław Gawłowski. Byłego sekretarza generalnego Platformy Obywatelskiej obciążają też byli politycy i biznesmeni z którymi był w bliskich kontaktach – podkreślił w rozmowie z red. Zawadzkim dziennikarz Radia Szczecin.

– W tej chwili senator Gawłowski twierdzi, że jego niekorzystny wizerunek wynika z działań mediów publicznych oraz Radia Szczecin, czyli również moich – mówił nam Tomasz Duklanowski.

Nadmienił, że kompletnym tupetem jest przychodzenie pana Gawłowskiego pod redakcję Radia Szczecin i straszenie pozwami.

– Dziś nie ma cenzury, ale politycy znaleźli sobie nowy sposób w postaci pozwów przeciwko dziennikarzom. Te procesy nigdy nie są przyjemne dla dziennikarzy – dodał.

Stanisławowi Gawłowskiemu grozi 15 lat więzienia.
https://telewizjarepublika.pl/afera-melioracyjna-czy-senator...
sailor
Piątek, 5 czerwca 2020 20:02:23
0
0 0
+ -
Damięcki do prezesa PiS: Tknął pan Frania. Ma pan przeprosić w ciągu 24 godzin

Znany aktor Mateusz Damięcki, który w ostatnim czasie objawił swój talent poetycki, teraz w bardzo emocjonalny sposób zareagował na ostre słowa lidera PiS Jarosława Kaczyńskiego w Sejmie. Artysta stwierdził, że były premier, nazywając posłów opozycji „chamską hołotą”, obraził… jego i całą rodzinę, włącznie z synem Franiem.

Mateusz Damięcki domaga się teraz od Jarosława Kaczyńskiego „przeprosin na priv”.

Sytuacja, o której mowa, miała miejsce wczoraj wieczorem, podczas debaty nad wnioskiem Koalicji Obywatelskiej o wotum nieufności wobec ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego.

Po serii słownych przepychanek pomiędzy liderem PO a członkami Prawa i Sprawiedliwości krzyknął zdenerwowany w stronę polityków opozycji, że „takiej hołoty chamskiej” jeszcze w Sejmie nie było.

Nie przypominamy sobie, aby Mateusz Damięcki lub ktokolwiek z jego rodziny, a już tym bardziej syn Franio, zasiadał w Sejmie. Mimo to artysta wziął słowa polityka mocno do siebie.

– #Terazalbonigdy. Już bardziej chyba nie można okazać pogardy wobec człowieka, na rzecz którego powinien pracować zarówno rząd, jak i parlament. Wobec obywatela, Polaka, wyborcy. Wobec mnie. Panie Kaczyński, nie zna mnie pan, a mówi o mnie takie słowa?-pytał aktor, który niedawno opublikował długi wiersz, w którym nie tylko ostro krytykował polityków PiS, ale również przekonywał, że zwolennicy partii rządzącej „sprzedali się” za 500 złotych i parówki.

– To przecież pan dla mnie jest, a nie ja dla pana, to przecież ja pana ze swoich podatków opłacam. Proszę się ze mną spotkać i powiedzieć mi w prosto w twarz to wszystko co pan wczoraj mówił w sejmie, budynku, do którego chodziłem jako dziecko, a przewodniczka wycieczki przekonywała mnie, że to jest miejsce symbolizujące naszą wolność, demokrację, poszanowanie obywateli, symbol zwycięstwa nad autorytarnym reżimem- napisał dalej Damięcki.

– Sejm nadal jest wielkim symbolem najwyższych wartości dla mnie jako obywatela. Swoim zachowaniem udowodnił pan, że nie pasuje pan do tego miejsca. Domagam się przeprosin. Proszę napisać do mnie na priv. Daję panu 24 godziny- wskazał aktor.

Okazuje się jednak, że prezes PiS musi przeprosić nie tylko Damięckiego. Lista obrażonych przez prezesa PiS, mimo iż słowa były skierowane do polityków zasiadających w ławach sejmowych, a nie do obywateli, jest znacznie dłuższa.

– Jeśli nie przeprosi pan mojej żony, moich rodziców, mnie i moich wszystkich krewnych i krewnych mojej żony, jeżeli nie przeprosi pan Frania, mojego syna - obiecuję panu, że nie spocznę w dążeniu do usunięcia pana z życia politycznego mojego kraju. Popełnił pan wiele błędów. Ale ten jest jest niewybaczalny. Okazał pan pogardę wobec mojego dziecka. Tknął pan Frania. I będzie to pana bardzo, bardzo drogo kosztowało. 24 godziny. Odliczanie rozpoczęte. Mateusz Damięcki- podsumował artysta.

Strasznie wrażliwi ci nasi przeciwnicy obecnego rządu. Szkoda, że wrażliwi tylko na słowa polityków PiS-u, podczas gdy nie reagowali tak na wypowiedzi w stylu „zamknij się, wariatko”, „Antek, świrze”, „siadaj, kurduplu”, „żulia, kibole, podpalacze Polski”, „szarańcza”, „moherowe berety”. Szkoda też, że pan Damięcki nie zauważył, iż to nie było do końca tak, że Jarosław Kaczyński wyszedł na mównicę i zaczął wyzywać ludzi od hołoty, ale że wcześniej miała miejsce bardzo ostra wymiana zdań, a politycy Koalicji Obywatelskiej, na czele z liderem PO, Borysem Budką, przez cały czas krzyczeli, buczeli czy biegali po sali, również podczas wystąpienia klubowej koleżanki Barbary Nowackiej. Wrażliwość, niestety, kończy się tylko na wypowiedziach polityków PiS-u, opozycja może mówić (i pisać) wszystko, co im ślina na język przyniesie, a w parlamencie zachowywać się jak grupa dresiarzy na ławce pod blokiem. Odrażająca hipokryzja...

Źródło: Facebook

https://telewizjarepublika.pl/damiecki-do-prezesa-pis-tknal-...
Żabodukt Postów: 80168
kumak
Żabodukt, postów: 80168
Sobota, 6 czerwca 2020 17:49:53
-1
0 -1
+ -
https://www.euractiv.pl/section/demokracja/news/fejk-t...

Fejk Tygodnia: Polska wynegocjowała już sobie pieniądze z przyszłego unijnego budżetu i z Funduszu Odbudowy UE

Prawdziwych negocjacji jeszcze nie było
Premier zatem pomylił się ogłaszając sukces, bowiem prawdziwe negocjacje co do konkretnych liczb zaczną się dopiero teraz wraz z negocjacjami budżetowymi. Komisja bowiem jedynie przygotowuje projekty budżetów czy pakietów pomocowych, a dopiero potem dyskutują na ich temat państwa członkowskie.

To właśnie Rada Europejska, w której zasiadają przywódcy państw członkowskich (w zależności od kraju premierzy bądź prezydenci), ustala ostateczny kształt unijnej siedmioletniej perspektywy finansowej.

Nigdy nie były to łatwe negocjacje. Toczą się one zarówno w dwustronnych lub wielostronnych rozmowach między państwami członkowskimi, jak i na unijnych szczytach, które nierzadko ciągnęły się przez całą noc lub nawet kolejne dni.

Zdarzało się też, że trzeba je było zwoływać kilkakrotnie. Nowych WRF na lata 2021-2027 nie udało się zatwierdzić już na dwóch szczytach zwoływanych przed wybuchem pandemii. A wtedy wydawało się to jeszcze o wiele łatwiejsze niż dziś, ponieważ nad UE nie wisiało widmo najgłębszego kryzysu gospodarczego w jej historii.

Najbliższy szczyt w sprawie unijnego budżetu, którego elementem ma być także Fundusz Odbudowy, przewodniczący Rady Europejskiej Charles Michel zwołał na 19 czerwca. Ale z powodu pandemii będzie to tylko kolejna wideokonferencja europejskich przywódców.
Post edytowany 2 razy
sailor
Sobota, 6 czerwca 2020 18:00:51
0
0 0
+ -
Posłanka PO odleciała w kosmos. Porównuje wizytę Trzaskowskiego w Zakopanem do... pielgrzymki Jana Pawła II: To symboliczny dzień

https://wpolityce.pl/polityka/503619-po-odleciala-w...
sailor
Sobota, 6 czerwca 2020 18:32:25
0
0 0
+ -
z cyklu POsrane cytaty

„Przysięgam Polakom, że każdy kto w moim rządzie zaproponuje podwyżkę podatków, zostanie przeze mnie osobiście wyrzucony.”
Donald Tusk
Platforma Obywatelska
sailor
Niedziela, 7 czerwca 2020 07:24:32
0
0 0
+ -
kolejne komunikaty z frontu (nie mylić z frontem jedności narodu)

Alicja Cichoń #Trzaskowski2020
@CichonAlicja
·
5 g.
#PodpiszDlaRafała przerosło moje oczekiwania. W moim mieście dzwonili i pisali do mnie ludzie, którzy raczej unikali takich działań. Brali listy, zbierali wśród rodziny, znajomych, współpracowników. Łezka w oku mi się kręci. :) Rafał @trzaskowski_
, oni w Ciebie wierzą. :)

@CichonAlicja
·
5 g.
RADOM #PodpiszDlaRafała
7.06 (niedziela), 9.00-15.00, ul.Focha 14

#Trzaskowski2020

@CichonAlicja
·
5 g.
Ja padam. A wy, jak się trzymacie?
#PodpiszDlaRafała to mega akcja! Ludzie, jesteście wspaniali. PiS narzucił TYLKO 7 dni na zebranie min. 100k podpisów i rejestrację @trzaskowski_
A wy widzicie, że to jawne kłody pod nogi. Strach ich dopadł.

@CichonAlicja
·
4 g.
WĘGRÓW #PodpiszDlaRafała
7.06 (niedziela)
Zalew od 7.00-10.30
Rynek 11.00-12.30
Od 13.00 trasa Korytnica, Grębków, Łochów, Ostrówek, Barchów, Ostrów Maz., Sokołów Podl.
@danuta_15
do kontaktu :)

@CichonAlicja
·
5 g.
94 136 podpisów to stan na 02:17 (7.06)
Jest moc! A to tylko te podpisy wstępnie zweryfikowane :)
Licznik bije. Jesteście wspaniali!
#PodpiszDlaRafała #Trzaskowski2020
✌️

cc @trzaskowski_
sailor
Niedziela, 7 czerwca 2020 07:26:41
0
0 0
+ -
zaczynam się martwić o zdrowie pani Ali

"Ciężka, ogromna i pot z niej spływa:
Tłusta oliwa.
Stoi i sapie, dyszy i dmucha,
Żar z rozgrzanego jej brzucha bucha:
Buch - jak gorąco!
Uch - jak gorąco!
Puff - jak gorąco!
Uff - jak gorąco!
Już ledwo sapie, już ledwo zipie, "
sailor
Niedziela, 7 czerwca 2020 07:28:35
0
0 0
+ -
Dwa wypadki z udziałem limuzyn władzy: niewinny bohater PO Sebastian Kościelnik i winna Natalia Arnal

Partie i kandydaci w wyborach potrzebują czegoś „na żer”. Zwykle ludzi z jakimiś historiami. I Rafał Trzaskowski znalazł, choć właściwie wcale nie musiał szukać, ofiarę pisizmu. Razem z Borysem Budką znalazł. I 5 czerwca 2020 r. obaj ci wielcy ludzie pofatygowali się do Oświęcimia, żeby tam być razem z „ofiarą”. Ważną, gdyż jak to politycy PO wytłumaczyli 29 lutego 2020 r., „zderzyła się z władzą”. Pisowską władzą. To znaczy trzy lata temu starym seicento jechał sobie skromny, młody człowiek Sebastian K., a wyprzedzała go kolumna rządowa z ówczesną premier Beatą Szydło.

Skromny Sebastian K. nie zorientował się, że to kolumna, więc po wyprzedzeniu go przez pierwsze rządowe auto chciał skręcić w lewo. Kierowca BOR wiozący panią premier odbił w lewo, żeby uniknąć zderzenia, ale wpadł na drzewo. No i toczy się sprawa sądowa, kto wypadek spowodował. Nie byle jaki wypadek, bo jednak szefowa rządu mocno ucierpiała, a nawet bardzo mocno, więc nie można nad tym wypadkiem przejść do porządku dziennego. I tak by się stało w każdym innych państwie, gdzie poszkodowanym, i to tak mocno, byłby premier.

Wypadek drogowy stał się „zderzeniem z władzą” 29 lutego na konwencji kandydatki PO na prezydenta Małgorzaty Kidawy-Błońskiej. Nie mogło tam zabraknąć „zderzonego”, nawet jeśli przypadkowo obok konwencji przechodził. A nawet na tej konwencji wystąpił jako jeden z głównych mówców. Też zapewne przypadkowo. A nawet jeśli na konwencji „ofiara” wystąpiła nieprzypadkowo, to w ważnej sprawie: zdemaskowania okrucieństwa pisowskiej władzy. I jej znęcania się nad zwykłym skromnym, młodym obywatelem.

Tak właściwie, to sąd się aktualnie nad „zderzonym” znęca. Ten niezależny i z niezawisłymi sędziami spod znaku Igora Tulei. Ale chwilowo zawisły, czyli pisowski, gdyż zajmuje się sprawą człowieka po „zderzeniu z władzą”. Ale na szczęście „ofiara” może liczyć na fachową pomoc krakowskiego mecenasa Władysława Pocieja. Przypadkowo kuzyna senatora PO Aleksandra Pocieja (też adwokata). I kiedy senator przypadkowo zadzwonił do kuzyna, czy ten będzie bronił „ofiarę”, a on potwierdził, wyrwało się krewnemu: „O Jezu!”. Tak przynajmniej relacjonował tę rozmowę Władysław Pociej na łamach „Dziennika Polskiego”.

Nie zajmowałbym się człowiekiem, który „zderzył się z władzą”, ale on sam stał się ważnym celebrytą Platformy Obywatelskiej. Nie tylko wystąpił na konwencji Małgorzaty Kidawy-Błońskiej, w programach TVN „Uwaga!” i „Czarno na białym”, ale też dostąpił zaszczytu odwiedzin dwóch wielkich ludzi i kilkunastu pomniejszych. Asystowali mu w drodze do sądu. Kandydat PO na prezydenta się zmienił, ale „zderzony” pozostał ten sam, więc został po prostu przejęty.

Wielcy ludzie Rafał Trzaskowski i Borys Budka wzięli nawet „zderzonego” pod swoje parasole (tym razem takie chroniące od deszczu). Przez ponad dwa lata był tylko skromnym, anonimowym Sebastianem K., choć miejscowi go rozpoznawali, ale anonimowość nie chroniła od stresu. Co innego rozpoznawalność w całej Polsce i wydłużenie nazwiska z K. do Kościelnik. Dopiero to pomogło się stresu pozbyć – tak przynajmniej mówił w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej” (z 5 czerwca 2020 r.).

Żeby uciec od tego, że jest rozpoznawany, Sebastian K. przeniósł się najpierw do pobliskich Kęt, ale tam też szybko przestał być anonimowy. Dlatego przeniósł się na drugi kraniec Polski – do Olsztyna. A gdy już przeniósł się do TVN (nie do roboty w TVN oczywiście) oraz na konwencję kandydatki PO na prezydenta, a potem kampanii nowego kandydata tej partii na prezydenta, gdy stał się Sebastianem Kościelnikiem, to chyba się przeniesie do Warszawy. Wiadomo, tu w razie deszczu może liczyć na parasole Rafała Trzaskowskiego i Borysa Budki.

Nie chciałbym być złym prorokiem, ale można się obawiać, że Sebastian Kościelnik będzie jednym z wielu „zderzonych”, których politycy wykorzystują, by potem szybko o nich zapomnieć. Jest użyteczny – w porządku. Nie jest – do widzenia. No chyba że chodzi o parasole i deszcz, który w Warszawie też czasem pada. Fizycznie Sebastian Kościelnik nie ucierpiał, choć jego kultowe już seicento (na nowe zebrano kasę, ale się rozeszła) miało lekko zdemolowany przód. Ale to on jest „zderzonym” i „ofiarą”. To on cierpi, choć sądy są ponoć wciąż niezależne (dzięki bohaterskim sędziom, m.in. z Iustitii i Themis) i w nich nie powinien cierpieć.

Zanim sąd ustalił, kto zawinił, bardzo mocno poturbowaną i przez kilka tygodni poważnie cierpiącą premier Beatę Szydło właściwe uznano winną. Choćby dlatego, że jechała rządową limuzyną w rządowej kolumnie. Niewinny to może być Bronisław Komorowski. 10 grudnia 2014 r. wioząca go limuzyna (jadąca w kolumnie, nieoznakowana i bez sygnałów) brała udział w kolizji w Warszawie, przed Belwederem. Prezydencki mercedes nagle wjechał przed osobowe auto, które w niego uderzyło. Poszkodowane zostało dziecko przewożone osobówką.

W 2015 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Śródmieście ukarał piosenkarkę Natalię Arnal, która kierowała samochodem. Skromnie, bo tylko mandatem w wysokości 600 zł. W liście otwartym, skierowanym do prezydenta Bronisława Komorowskiego, Natalia Arnal napisała, „że pozostał obojętny na ludzką krzywdę”, na cierpienie jej i jej dziecka.

Nie czuję się prawowitą obywatelką tego kraju, bo potraktowano mnie wyjątkowo niesprawiedliwie próbując zrobić ze mnie kozła ofiarnego, ignorując ewidentne łamanie przepisów przez kierowców BOR

— napisała Natalia Arnal. Politycy PiS nie zapraszali jej na swoje konwencje, Jarosław Kaczyński nie chronił parasolem przed deszczem.

https://wpolityce.pl/polityka/503568-dwa-wypadki-z-...
kumak
Niedziela, 7 czerwca 2020 09:43:00
-1
0 -1
+ -
„Dzieci i młodzieży z rodzin górniczych nie przyjmujemy. Nie przyjmujemy też osób z Jastrzębia-Zdroju, Żor, Rybnika” – usłyszał mieszkaniec Rybnika. https://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,dyskryminacja-slaza...
Mińsk Mazowiecki Postów: 8438
Aron
Mińsk Mazowiecki , postów: 8438
Niedziela, 7 czerwca 2020 09:45:03
0
0 0
+ -
Myśl nie wklejaj pozakonkursowy zleceniobiorco.
kumak
Niedziela, 7 czerwca 2020 10:02:58
-1
0 -1
+ -
Taka sytuacja ...prawdziwa mówią o sobie https://www.facebook.com/kusznieruk.eu/videos/391675561...
Mińsk Mazowiecki Postów: 8438
Aron
Mińsk Mazowiecki , postów: 8438
Niedziela, 7 czerwca 2020 10:04:56
+1
+1 0
+ -
Myśl nie wklejaj pozakonkursowy zleceniobiorco.
sailor
Niedziela, 7 czerwca 2020 13:35:13
0
0 0
+ -
z cyklu POsrane cytaty

„PO najprawdopodobniej skończy tak jak wszystkie ruchy, które spaja jedynie cynizm, hipokryzja i konformizm.”
Stefan Niesiołowski
sailor
Niedziela, 7 czerwca 2020 17:15:33
0
0 0
+ -
Gawłowski zbiera podpisy dla Trzaskowskiego. Liczy na ułaskawienie przez prezydenta z PO?

https://niezalezna.pl/333905-gawlowski-zbiera-podpis...
sailor
Niedziela, 7 czerwca 2020 17:17:15
0
0 0
+ -
Kolejna wyborcza obietnica Rafała Trzaskowskiego spaliła na panewce? Tak wynika z informacji, które z warszawskiego ratusza otrzymali dziennikarze Polskiej Agencji Prasowej. W kampanii samorządowej Trzaskowski zapowiadał, że każdego roku w stolicy powstanie 1500 mieszkań na wynajem. Jak wygląda to w rzeczywistości? O wiele gorzej.

Obecny prezydent stolicy Rafał Trzaskowski podczas kampanii wyborczej do warszawskiego ratusza zapowiadał budowę mieszkań na wynajem. "Warszawa musi inwestować w miejskie mieszkania. Chcę budować rocznie 1,5 tysiąca mieszkań na wynajem" – napisał na swoim profilu na Twitterze pod koniec lipca 2018.

#18dzielnicw18h #Włochy Warszawa musi inwestować w miejskie mieszkania. Chcę budować rocznie 1,5 tysiąca miejskich mieszkań na wynajem. Na Włochach do 2021r. powstanie kolejny budynek komunalny dla kilkudziesięciu rodzin. #Trzaskowski2018 pic.twitter.com/5KS4Aaiw51
— Rafał Trzaskowski (@trzaskowski_) July 23, 2018

Dziennikarze Polskiej Agencji Prasowej zwrócili się do ratusza z pytaniem, ile mieszkań na wynajem oddano do użytku w ubiegłym roku.

- W 2019 r. do pierwszych 228 nowych lokali, oddanych przez Warszawę i jej spółki TBS, mogli wprowadzić się już mieszkańcy. Były to m.in. mieszkania w odrestaurowanej kamienicy przy ul. Małej, Łomżyńskiej, Stalowej i Korzona. W tym roku nowi mieszkańcy wprowadzą się do kolejnych 478 mieszkań, zlokalizowanych w różnych dzielnicach Warszawy

– napisała w odpowiedzi rzecznik ratusza Karolina Gałecka.

yjaśniła, że w trakcie realizacji są obecnie inwestycje budownictwa mieszkaniowego, w wyniku których powstanie 478 mieszkań.

- Na etapie prac przygotowawczych jest kolejnych ok. 647 mieszkań. W latach następnych planujemy przygotowanie zadań, w wyniku których ma powstać ponad 400 kolejnych lokali mieszkaniowych – wskazała.

W odpowiedzi na pytanie o liczbę nowych lokali socjalnych oddanych do użytku w ubiegłym roku, ratusz odpisał, że "w 2019 oddano do użytkowania 96 lokali w ramach komunalnego budownictwa mieszkaniowego w dzielnicach Ursus i Wesoła (…). Również w ubiegłym roku, spółki TBS oddały do użytkowania 132 mieszkania w inwestycjach budownictwa społecznego".

"Podsumowując, łącznie w 2019 roku oddano: 228 lokali, na które wydatkowano: 57,4 mln zł"

- czytamy.
rzaskowski zapowiedział m.in. budowę budynku komunalnego w dzielnicy Włochy.

Kiedy zadano pytanie o stan realizacji zapowiadanej inwestycji, rzecznik ratusza odpisała:

"Na terenie tej dzielnicy nie planowaliśmy w przyszłym roku oddać komunalnego budynku mieszkalnego - w latach 2006-2012 we Włochach powstało ok. 250 nowych mieszkań w 8 budynkach komunalnych, na które miasto wydatkowało ponad 51 mln zł."
https://niezalezna.pl/333892-kolejna-pusta-obietnica...
sailor
Niedziela, 7 czerwca 2020 17:18:17
0
0 0
+ -
Pięć razy pięć równa się... ponad sto? Internauci szybko wyłapali wpadkę posłanki PO

Pięć razy pięć równia się... ponad sto? Internauci szybko wychwycili nietypowy wynik obliczeń, który w sobotę na Twitterze zamieściła posłanka PO, Joanna Mucha.

Politycy i sympatycy Koalicji Obywatelskiej od kilku dni aktywnie zbierają podpisy pod kandydaturą Rafała Trzaskowskiego. W wielu miastach trwają zorganizowane akcje, a fotografią z takiego wydarzenia w Lublinie pochwaliła się na Twitterze posłanka Platformy, Anna Mucha. Internauci zwrócili jednak uwagę, że przedstawione przez parlamentarzystkę wyliczenia nie do końca się zgadzają... 5 tysięcy raz 5 to "stówka z górką"?

Pani @joannamucha, matematyka się kłania.
Skoro 1 Zbyszek uzbierał 5 tys. podpisów to 5 Zbyszków uzbiera łącznie 25 tys. podpisów a nie 100 tys. (5 x 5000 = 25 000) Proste? Jak widać nie do końca.
sailor
Niedziela, 7 czerwca 2020 17:19:16
0
0 0
+ -
- Ktoś, kto do niedawna miał zupełnie inne poglądy, albo ich nie miał, teraz deklaruje, że te poglądy ma inne. Fascynacja [Trzaskowskiego] Lechem Kaczyńskim przekładała się na to, że zmieniał ulicę Lecha Kaczyńskiego na Armii Ludowej. Puszczanie takiego oka w kampanii to polityczna mimikra, podszywanie się pod kogoś innego. Myślę, że Trzaskowski próbuje się upodobnić do prawicy, aby upolować wyborców - powiedział w programie Katarzyny Gójskiej "W punkt" polityk PiS, Marek Suski.

W kampanii wyborczej kandydat KO, Rafał Trzaskowski, powoływał się na dziedzictwo Lecha Kaczyńskiego.

- Ja nie głosowałem na Lecha Kaczyńskiego, ale pamiętam, jaki byłem dumny, jak razem z innymi prezydentami regionu w Tbilisi bronił gruzińskiej demokracji przeciwko atakowi Rosji. Pamiętam, jaki byłem z niego dumny - mówił podczas spotkania z wyborcami w Poznaniu.

Kilka tygodni temu w Polsat News Trzaskowski twierdził, że "jako prezydent RP będę namawiał usilnie prezydenta stolicy z opozycji, który zajmie moje miejsce, żeby wystąpił z inicjatywą stworzenia w Warszawie ulicy Lecha Kaczyńskiego". Jeszcze niedawno jako prezydent stolicy pozbawił ulicy Lecha Kaczyńskiego, przywracając jej nazwę Armii Ludowej. [polecam: https://niezalezna.pl/330193-kiedy-bedzie-ulica-lech...

Do politycznych wybiegów Rafała Trzaskowskiego odniósł się dzisiaj w programie "W punkt" Marek Suski, poseł Prawa i Sprawiedliwości.

- To wygląda nieco zabawnie. Ktoś, kto do niedawna miał zupełnie inne poglądy, albo ich nie miał, teraz deklaruje, że te poglądy ma inne. Fascynacja Lechem Kaczyńskim przekładała się na to, że zmieniał ulicę Lecha Kaczyńskiego na Armii Ludowej. On może jest zafascynowany komunizmem, biorąc pod uwagę kogo zatrudnia w urzędzie, to nawet ludźmi związanymi z tajnymi służbami PRL. Puszczanie takiego oka w kampanii to polityczna mimikra, podszywanie się pod kogoś innego. Myślę, że Trzaskowski próbuje się upodobnić do prawicy, aby upolować wyborców, zmylić ich

- powiedział Suski w programie Katarzyny Gójskiej.

- To wszystko, co przez lata swojej działalności było mu obce, co zwalczał, teraz mówi, że będzie pielęgnował. To tani teatrzyk dla naiwnych, mam nadzieję, że ludzie nie dadzą się na to nabrać, pamiętając, co wyprawiała Platforma - dodał.
https://niezalezna.pl/333852-kandydat-ko-zmienia-zda...
Zolnierz
Niedziela, 7 czerwca 2020 18:24:05
+1
+1 0
+ -
POstKOmuna POwie wszystKO co chcecie, a POtem was oleje, bo dla nich dwa razy obiecać to jak raz POwiedziec prawdę
sailor
Poniedziałek, 8 czerwca 2020 11:39:52
0
0 0
+ -
z cyklu POsrane cytaty

„Jest zasadnicza różnica, gdy rząd podsłuchuje obywateli i gdy to członkowie rządu są nielegalnie podsłuchiwani.”
Donald Tusk
Platforma Obywatelska

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK