Ofiara pedofilii pisze do papieża Franciszka. Chce zbadania zaniechań kard. Dziwisza
"Po 27 latach walki o sprawiedliwość, straciłem już wiarę, że polscy biskupi i arcybiskupi, są w stanie poradzić sobie z problemem wykorzystywania seksualnego i że mają chęć i odwagę, by go rzetelnie wyjaśnić. Dlatego proszę Cię Ojcze Święty, o powołanie niezależnej komisji i jak najszybsze wyjaśnienie mojej sprawy" - pisze w swoim liście do papieża Franciszka ofiara księdza pedofila Janusz Szymik.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/kard... reportażu "Czy Pan Bóg zapomniał o Międzybrodziu?" opisaliśmy historię pedofila ks. Jana Wodniaka oraz jego ofiar. W drugim tekście "Jak kardynał i biskupi tuszowali pedofilię ks. Wodniaka" ukazaliśmy mechanizm krycia księdza przez najwyższych hierarchów polskiego Kościoła
Kard. Stanisław Dziwisz nie chciał się spotkać, by wyjaśnić swoje zaniechania. 15 września wydał oświadczenie, w którym ponownie zaprzeczył, że tuszował przestępstwa ks. Wodniaka i dodał, że w tej sprawie należy powołać niezależną komisję
Właśnie o taką niezależną komisję prosi w liście adresowanym do Ojca Świętego ofiara księdza pedofila Janusz Szymik
"Chcę, żeby podobnie jak biskup Tadeusz Rakoczy, kard. Stanisław Dziwisz został przykładnie ukarany" - dodaje skrzywdzony