-10°C

79
Powietrze
Słaba jakość powietrza!

PM1: 34.83
PM25: 64.17 (427,8%)
PM10: 79.08 (175,73%)
Temperatura: -9.95°C
Ciśnienie: 1018.21 hPa
Wilgotność: 91.75%

Dane z 14.01.2026 00:35, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Wybory Prezydenta 2025

1877 postów
Żabodukt Postów: 82117
kumak
Żabodukt, postów: 82117
Czwartek, 19 czerwca 2025 19:54:33
-1
0 -1
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Nie chciałem się dotąd wypowiadać, że „pis skręcił wybory”, a tym samym zapisać się do „giertychowego” chóru, jednak pojawia się coraz więcej obiektywnych informacji, które - w zestawieniu - są co najmniej zastanawiające.

Zarejestrował się szereg lokalnych komitetów tylko po to, by móc umieścić swoich ludzi w komisjach wyborczych. Pojawiły się informacje, że te komitety były związane z pis. Kto kiedyś był w jakimkolwiek ciele kolegialnym ten wie, że wyłonienie przewodniczącego idzie zazwyczaj „jak po grudzie”, a jak ktoś zgłasza się na ochotnika, to pozostali oddychają z ulgą…

Odbyły się jakieś tajne szkolenia pod hasłem: „tylko nie mów nikomu”. Mam pytanie kto kogo i z czego szkolił i dlaczego sam fakt bycia przeszkolonym miał pozostać tajnym. Mówi się, że to Ruch Kontroli Wyborów (pis) i Marcin Dybowski: „nie ten wygrywa wybory kto głosuje, a ten kto liczy głosy” (przypomnę - te słowa są autorstwa Stalina: „Не важно кто голосует, важно - кто голоса подсчитывает”), a patronat nad wszystkim miał sprawować dzban nad dzbany, Garnek-Czarnek.

Owy Marcin Dybowski udzielał publicznie instruktarzu jak sfałszować zaświadczenie do głosowania, a nawet pochwalił się, że na podstawie takiego, sfałszowanego przez siebie, zaświadczenia głosował - za to grozi sankcja do lat 3. Ponadto instruował jak unieważnić głos - narysować znak „X” na kciuku i odcisnąć na karcie… Czy członkami komisji byli ludzie „niedorozwinięci”, którzy nie odróżniali „X” napisanego długopisem od „stempla z kartofla”?

Słyszę o jakiejś nielegalnej appce Mateckiego, lidera ROW, która miała służyć weryfikacji wyborców stawiającymi się do komisji z zaświadczeniami. Zastosowanie appki eliminowało wyborcę, gdyż ta twierdziła, że on już zagłosował… Mam takie pytania: w ilu komisjach appka Mateckiego była stosowana, ilu wyborców pozbawiła ona prawa wyborczego? Dlaczego Matecki chodzi jeszcze wolno? Zgodnie z informacją z PKW, wydanych zostało 571.999 zaświadczeń, a skorzystało z nich 531.446 wyborców - czy różnica w liczbach to efekt działania appki Mateckiego? Prezes UODO wszczął procedurę sprawdzającą – poprosił o wyjaśnienia w związku z podejrzeniami naruszeń RODO, a ABW skierowała sprawę do prokuratury, która wszczęła śledztwo w kierunku art. 249 kk (zakłócanie wyborów)…

Nie „cud nad urną”, a „cud w protokołach” miał mieć miejsce - conajmniej kilkanaście komisji przypisało („przez pomyłkę”) zwycięskie głosy Trzaska Karolkowi. O ile w I turze wyraźnie wygrał Trzask, to w II turze tylko nieznacznie zwiększył swój wynik, za to Karolek o kilkaset procent - nawet gdyby dodać głosy na niego, Men Zena i Brauna z I tury, to wynik byłby o wiele niższy…

Trzask przesadził z tryumfalizmem po exit pollach w wieczór wyborczy, natomiast zastanawia pewność Karolka, że „jeszcze w nocy dowiemy się, że mamy prezydenta Karola Nawrockiego” - skąd on to wiedział? Czy to tylko figura retoryczna była w odpowiedzi na słowa Trzaska? Czy może… zapowiedź rzeczy znanych już wcześniej?

To tylko wybrane informacje, które pozwalają zadawać pytania o rzetelność wyborów. By było jasne - nawet ich zsumowanie nie stanowi podstawy do podważania wyniku wyborczego, jednak chciałbym znać odpowiedzi, a przede wszystkim na kluczowe pytanie: czy mój głos trafił do jego adresata. To nie tylko jest ważne dla mnie, ale dla samej demokracji.

Jeżeli te informacje okazałyby się prawdziwe, oznaczałoby to nie tryumf pisowskiego cwaniactwa, a słabość Państwa i demokracji. Wbrew słowom Tuska o „walczącej” demokracji, ona nie walczy, bo broni się sama, a przynajmniej to dotąd czyniła, bo zakładała milcząco, że wszyscy będą grali wg zasady „fair play”, a co jak ktoś zagrał wg własnych zasad, czyli bez zasad, „bez żadnego trybu”…?

Jeśli demokracja zaczyna przegrywać w komisji, przy urnie wyborczej, to znaczy, że jesteśmy już w innym ustroju - tylko jeszcze nie wiemy o tym, bo nikt nie zmienił szyldu…

Na foto: moja komisja, urna cyknięta ok. południa - polecam pooglądać w powiększeniu, bo sam się pytam ile takich urn było…?

https://tvn24.pl/polska/aplikacja-do-weryfikowa...

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nielegalna-aplikacja...

https://konkret24.tvn24.pl/polityka/wybory-prezydenckie-2...
cymbalista
Czwartek, 19 czerwca 2025 19:57:07
0
0 0
+ -
tymczasem Donald Tusk po posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego...

..."podkreślił, że z uwagi na fakt, że brali w nim udział zarówno urzędujący prezydent Andrzej Duda jak i prezydent elekt Karol Nawrocki, uznał za rzecz "absolutnie konieczną" powtórzenie, że nikt nie powinien kwestionować wyników wyborów prezydenckich. - Nie może być tak, że ktokolwiek - dlatego, że ma podejrzenia - uznaje, że te wybory są nieważne, albo że trzeba je powtórzyć - zaznaczył szef rządu. polskieradio24.pl
Post edytowany
kumak
Czwartek, 19 czerwca 2025 20:24:48
-1
0 -1
+ -
cymbalisto czy ktoś już zna wyniki wyborów? ile dostał Trzaskowski ile Nawrocki- czy glosy z mińskiego okręgu nr13 i te 160 w worku z Bielska liczysz?
kumak
Czwartek, 19 czerwca 2025 20:26:00
-1
0 -1
+ -
Gdy pojawiają się wątpliwości, trzeba je rozwiać. Jedyną drogą jest ponowne przeliczenie głosów.

O
Post edytowany
cymbalista
Czwartek, 19 czerwca 2025 20:50:31
0
0 0
+ -
czy glosy z mińskiego okręgu nr13

nie ma czegoś takiego jak "miński okręg nr 13"

cymbalisto czy ktoś już zna wyniki wyborów?

przepraszam za szczerość kumak ale premier jest dla mnie większym autorytetem od ciebie, jeśli premier publicznie mówi, że "nikt nie powinien kwestionować wyników wyborów prezydenckich" to ja mu wierzę bardziej niż np. Janowi Pińskiemu
Post edytowany
kumak
Czwartek, 19 czerwca 2025 20:53:37
-1
0 -1
+ -
cymbalisto czy ktoś już zna wyniki wyborów? ile dostał Trzaskowski ile Nawrocki? czy uważasz że członkowie komisji którzy oszukiwali powinni być ukarani? np. za te 160 podmienionych głosów w Bielsku Białej?
Post edytowany 2 razy
kumak
Czwartek, 19 czerwca 2025 20:57:12
-1
0 -1
+ -
Jak Kaczyński ukradł wybory?
Post edytowany
cymbalista
Czwartek, 19 czerwca 2025 21:32:25
0
0 0
+ -

przepraszam za szczerość kumak ale premier jest dla mnie większym autorytetem od ciebie, jeśli premier publicznie mówi, że "nikt nie powinien kwestionować wyników wyborów prezydenckich" to ja mu wierzę bardziej niż np. Janowi Pińskiemu
Post edytowany
kumak
Czwartek, 19 czerwca 2025 21:46:57
-1
0 -1
+ -
cymbalista
Czwartek, 19 czerwca 2025 21:58:43
0
0 0
+ -

kumak
Czwartek, 19 czerwca 2025 23:10:54
-1
0 -1
+ -
Duda, Nawrocki, Czarnek i Kaczyński zorientowali się, że Premier ich rozgrywa
Post edytowany
kumak
Czwartek, 19 czerwca 2025 23:12:24
-1
0 -1
+ -
cymbalisto czy ktoś już zna wyniki wyborów? ile dostał Trzaskowski ile Nawrocki?
kumak
Piątek, 20 czerwca 2025 07:12:58
-1
0 -1
+ -
Przekręt wyborczy jak na dłoni. SN nie chce ujawnić wyników z ponownego przeliczenia. Mamy dostęp do 3 komisji i w każdej przekręt. Tylko 3 komisje i to małe i o 1234 głosów zmniejszyła się różnica. Komisji w całym kraju było 32143.
Zauważyliście, że rozszczekany pis jakoś nie szczęka tak głośno? Wyrywają się niektórzy kretyni na X tacy jak Morawiecki i inni przestępcy, że jest przeprowadzany atak na demokrację i lud wybrał bandziora, a my podważamy wyniki głosowania. Ci bezczelni przestępcy, którzy wycierają sobie buty demokracja i Konstytucją. Każdy ale to każdy kto brał udział musi iść siedzieć, nawet jakby z braku miejsca w pierdlach mieli leżeć jeden na drugim.
kumak
Piątek, 20 czerwca 2025 08:51:43
-1
0 -1
+ -
Bodnar może policzyć głosy! Prokuratura w śledztwie dotyczącym fałszerstwa wyborów musi policzyć
Post edytowany
cymbalista
Piątek, 20 czerwca 2025 09:58:58
0
0 0
+ -

Bodnar może policzyć głosy!

sam je policzy? to niedemokratyczne!
kumak
Piątek, 20 czerwca 2025 10:07:50
-1
0 -1
+ -
Fakt Polityka Prof. Matczak zapytany o ponowne liczenie głosów. Błyskawiczna odpowiedź
Prof. Matczak zapytany o ponowne liczenie głosów. Padła błyskawiczna odpowiedź

W rozmowie z "Faktem" prof. Marcin Matczak, prawnik z Uniwersytetu Warszawskiego, odniósł się do budzących emocje nieprawidłowości wyborczych oraz potencjalnych konsekwencji prezydentury Karola Nawrockiego dla wymiaru sprawiedliwości. Ekspert nie kryje obaw, że nowa prezydentura może utrudnić naprawę rządów prawa w Polsce. — Jestem za ponownym przeliczeniem głosów tam, gdzie pojawiły się realne wątpliwości — dodaje odnosząc się do błędów wyborczych.
Post edytowany
cymbalista
Piątek, 20 czerwca 2025 10:09:54
0
0 0
+ -

Bodnar może policzyć głosy!

sam je policzy? to niedemokratyczne!
kumak
Piątek, 20 czerwca 2025 10:17:30
-1
0 -1
+ -
Dziś pytanie dziś odpowiedź. https://www.facebook.com/share/v/1F5EYXLBd6/
cymbalista
Piątek, 20 czerwca 2025 10:18:36
0
0 0
+ -
Agnieszka Dziemianowicz-Bąk o sytuacji z wynikiem wyborów

"Każdy protest wyborczy musi zostać wyjaśniony, by odbudować zaufanie do państwa, jednak wyjaśnianie nie powinno oznaczać kwestionowania wyników wyborów"
kumak
Piątek, 20 czerwca 2025 10:20:56
-1
0 -1
+ -
Ujawniono podrobione karty wyborcze z naklejonymi fałszywymi hologramami – członkowie PiS pochwalili się, jak głosowali kilka razy na ten sam dokument. Mateusz Morawiecki pękł i panikuje z powodu możliwości ponownego przeliczenia wszystkich głosów. Przypominamy, jak Robert Biedroń zapraszał na lody Ryszarda Czarneckiego w Sejmie. Polityczne podsumowanie dnia
Post edytowany 2 razy

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK