Nie chciałem się dotąd wypowiadać, że „pis skręcił wybory”, a tym samym zapisać się do „giertychowego” chóru, jednak pojawia się coraz więcej obiektywnych informacji, które - w zestawieniu - są co najmniej zastanawiające.
Zarejestrował się szereg lokalnych komitetów tylko po to, by móc umieścić swoich ludzi w komisjach wyborczych. Pojawiły się informacje, że te komitety były związane z pis. Kto kiedyś był w jakimkolwiek ciele kolegialnym ten wie, że wyłonienie przewodniczącego idzie zazwyczaj „jak po grudzie”, a jak ktoś zgłasza się na ochotnika, to pozostali oddychają z ulgą…
Odbyły się jakieś tajne szkolenia pod hasłem: „tylko nie mów nikomu”. Mam pytanie kto kogo i z czego szkolił i dlaczego sam fakt bycia przeszkolonym miał pozostać tajnym. Mówi się, że to Ruch Kontroli Wyborów (pis) i Marcin Dybowski: „nie ten wygrywa wybory kto głosuje, a ten kto liczy głosy” (przypomnę - te słowa są autorstwa Stalina: „Не важно кто голосует, важно - кто голоса подсчитывает”), a patronat nad wszystkim miał sprawować dzban nad dzbany, Garnek-Czarnek.
Owy Marcin Dybowski udzielał publicznie instruktarzu jak sfałszować zaświadczenie do głosowania, a nawet pochwalił się, że na podstawie takiego, sfałszowanego przez siebie, zaświadczenia głosował - za to grozi sankcja do lat 3. Ponadto instruował jak unieważnić głos - narysować znak „X” na kciuku i odcisnąć na karcie… Czy członkami komisji byli ludzie „niedorozwinięci”, którzy nie odróżniali „X” napisanego długopisem od „stempla z kartofla”?
Słyszę o jakiejś nielegalnej appce Mateckiego, lidera ROW, która miała służyć weryfikacji wyborców stawiającymi się do komisji z zaświadczeniami. Zastosowanie appki eliminowało wyborcę, gdyż ta twierdziła, że on już zagłosował… Mam takie pytania: w ilu komisjach appka Mateckiego była stosowana, ilu wyborców pozbawiła ona prawa wyborczego? Dlaczego Matecki chodzi jeszcze wolno? Zgodnie z informacją z PKW, wydanych zostało 571.999 zaświadczeń, a skorzystało z nich 531.446 wyborców - czy różnica w liczbach to efekt działania appki Mateckiego? Prezes UODO wszczął procedurę sprawdzającą – poprosił o wyjaśnienia w związku z podejrzeniami naruszeń RODO, a ABW skierowała sprawę do prokuratury, która wszczęła śledztwo w kierunku art. 249 kk (zakłócanie wyborów)…
Nie „cud nad urną”, a „cud w protokołach” miał mieć miejsce - conajmniej kilkanaście komisji przypisało („przez pomyłkę”) zwycięskie głosy Trzaska Karolkowi. O ile w I turze wyraźnie wygrał Trzask, to w II turze tylko nieznacznie zwiększył swój wynik, za to Karolek o kilkaset procent - nawet gdyby dodać głosy na niego, Men Zena i Brauna z I tury, to wynik byłby o wiele niższy…
Trzask przesadził z tryumfalizmem po exit pollach w wieczór wyborczy, natomiast zastanawia pewność Karolka, że „jeszcze w nocy dowiemy się, że mamy prezydenta Karola Nawrockiego” - skąd on to wiedział? Czy to tylko figura retoryczna była w odpowiedzi na słowa Trzaska? Czy może… zapowiedź rzeczy znanych już wcześniej?
To tylko wybrane informacje, które pozwalają zadawać pytania o rzetelność wyborów. By było jasne - nawet ich zsumowanie nie stanowi podstawy do podważania wyniku wyborczego, jednak chciałbym znać odpowiedzi, a przede wszystkim na kluczowe pytanie: czy mój głos trafił do jego adresata. To nie tylko jest ważne dla mnie, ale dla samej demokracji.
Jeżeli te informacje okazałyby się prawdziwe, oznaczałoby to nie tryumf pisowskiego cwaniactwa, a słabość Państwa i demokracji. Wbrew słowom Tuska o „walczącej” demokracji, ona nie walczy, bo broni się sama, a przynajmniej to dotąd czyniła, bo zakładała milcząco, że wszyscy będą grali wg zasady „fair play”, a co jak ktoś zagrał wg własnych zasad, czyli bez zasad, „bez żadnego trybu”…?
Jeśli demokracja zaczyna przegrywać w komisji, przy urnie wyborczej, to znaczy, że jesteśmy już w innym ustroju - tylko jeszcze nie wiemy o tym, bo nikt nie zmienił szyldu…
Na foto: moja komisja, urna cyknięta ok. południa - polecam pooglądać w powiększeniu, bo sam się pytam ile takich urn było…?
https://tvn24.pl/polska/aplikacja-do-weryfikowa...
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nielegalna-aplikacja...
https://konkret24.tvn24.pl/polityka/wybory-prezydenckie-2...