-0°C

69
Powietrze
Jakość powietrza jest średnia.

PM1: 26.95
PM25: 48.84 (144,04%)
PM10: 64.82 (325,61%)
Temperatura: -0.32°C
Ciśnienie: 1018.04 hPa
Wilgotność: 94.75%

Dane z 15.01.2026 15:10, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Wybory Prezydenta 2025

1879 postów
Żabodukt Postów: 82121
kumak
Żabodukt, postów: 82121
Sobota, 7 czerwca 2025 19:06:47
-1
0 -1
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
michaił- prawo wyborcze nie przewiduje jakiś aplikacji w prywatnych telefonach do kontroli zaświadczeń
Komisarz wyborcza z Gdańska sędzia Julia Kuciel wydała wytyczne w tym zakresie. "Członkowie komisji, a tym bardziej mężowie zaufania nie są uprawnieni do spisywania numerów zaświadczeń ani żadnych danych, jak również ich weryfikacji z użyciem jakiejkolwiek aplikacji. O wszystkich próbach weryfikacji zaświadczeń przez mężów zaufania należy bezzwłocznie poinformować Okręgową Komisję Wyborczą" — czytamy w dokumencie z dnia 27 maja 2025
kumak
Sobota, 7 czerwca 2025 19:10:14
-1
0 -1
+ -
PiS fałszował wybory | Roman Giertych komentarz
Post edytowany
cymbalista
Sobota, 7 czerwca 2025 19:38:21
0
0 0
+ -
Roman Giertych - przeciwnik "Ferdydurke" w kanonie lektur szkolnych, wróg homoseksualistów, felietonista "Radia Maryja" i "Naszego Dziennika", ukryty miłośnik autorytarnych metod działania
kumak
Sobota, 7 czerwca 2025 20:09:48
-1
0 -1
+ -
Nieprawidłowości wyborcze czy może coś poważniejszego?
Post edytowany
kumak
Sobota, 7 czerwca 2025 20:16:22
-1
0 -1
+ -
Agnieszka Chyrc
nSosrotepd

5a5
2
ma
:
18t4f2ch64
e
cac

t
5
c
c
545
1
t65
a
w
o
r
it0
5
z

h0m40
0
·
To nie teoria spiskowa!
W ostatnich wyborach po raz kolejny pracowałam w komisji, nie jako przewodczniczaca, ale by być bliżej, jako członkini komisji.
Nie pisałam tego od razu w niedzielę bo uznałam, że to przypadek, specyfika komisji na starym osiedlu...
Ale jak widzę i czytam a dziś już nawet słucham, bo dzwonią do mnie ludzie, którzy jak ja mają jakieś pojęcie o zasadach głosowania i liczenia głosów, to pomyślałam, że o swojej historii (z 1 czerwca szczególnie) opowiem...
Nie ukrywam, mam nadzieję, że prześlecie ten post jak najdalej, by dotarl do mediów, do ludzi którzy i tą historię dołączą do tych już publikowanych... by ujrzała i ona światło dzienne, by mądrzejsi i bardziej doswiadczeni w tym obszarze, mieli lepszy obraz rzeczywistości wyborczej.
A mianowicie, pracowałam w komisji nr13 w Zielonej Górze, w szkole podstawowej nr.2, gdzie lokal wyborczy miała też obwodowa komisja Wyborcza nr 14 i 15.
Pierwsze co mnie zaskoczyło to fakt, że przewodniczący mojej komisji-młody przedstawiciel konfederacji, był bratem przewodniczącego komisji sąsiedniej, też nominowany przed konfederację a trzeciej(z tego co Pamietam) Pani z PiSu. Kolega przewodniczący z mojej OKW, źle zaplombowal urne(bez pieczęci). Jak tylko przyszłam uzupełniłam brak.
Po drugie dowiedziałam się, że w lokalu karty na noc były zabezpieczone tylko poprzez zamknięcie ich w klasie a nie jak zawsze w przeznaczonej do tego szafie. Ilość kart z liczenia porannego i w dzień wczesniejszy zgadzały się, więc nie podnosiłam tej sprawy. Jednak nie było to zrobione wedle standardów jakie latami obserwowałam.
Podczas pracy w komisji szybko zobaczyłam, że wyjątkowo sporo osób przyprowadza do komisji wyborców z demencją czy niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu znacznym. Te miały problem z podpisaniem się na spisie, często nie wiedziały gdzie i po co tu są. A ich opiekunowie próbowali bez pełnolocnictwa, oddawać głosy za nich. Członkini mojej komisji z PiSu, za każdym razem komentowała mój formalizm w niewybredny sposób, wytykając mi brak zrozumienia i wsparcia dla przychodzących osób.
Upominałam też niejednokrotnie młodych i zdrowych wyborców, kiedy to np.mężczyzna pouczał kobietę , by ta miała zrobić zdjęcie swojej karty i mu pokazać na kogo głosowała, bo on musiał przypilnować, by zrobiła to dobrze.
Wiadomo, że skoro ona jest jego własnością, to jej głos jest jego głosem
cymbalista
Sobota, 7 czerwca 2025 21:43:37
0
0 0
+ -
Donald Tusk: "Rozumiem emocje, ale zakładanie z góry, że wybory zostały sfałszowane, nie służy polskiemu państwu"

https://www.salon24.pl/newsroom/1447658,tusk-odniosl-...
gdzieś indziej Postów: 13960
michal1965
gdzieś indziej, postów: 13960
Niedziela, 8 czerwca 2025 00:37:45
0
0 0
+ -
Ty oszukiwałeś, on oszukiwał. Wygrał lepszy.
michal1965
Niedziela, 8 czerwca 2025 00:42:32
0
0 0
+ -
Ale żeby oskarżać swoich, że fałszowali na korzyść przeciwnika, to żaden kabaret tego nie grał.
michal1965
Niedziela, 8 czerwca 2025 01:11:09
0
0 0
+ -
W komisji w Krakowie, gdzie Trzaskowski otrzymał w II turze 600 głosów mniej był przedstawiciel Trzaskowskiego a nie było przedstawiciela Nawrockiego. Brawo Roman. Tylko nie mdlej.
michal1965
Niedziela, 8 czerwca 2025 01:25:54
0
0 0
+ -
W 114 komisjach Rafał Trzaskowski otrzymał w drugiej turze mniej głosów aniżeli w pierwszej. I tu Koń Polski widzi ruski przekręt.
Ale
Uwaga
tik tak
tik tak
Karol Nawrocki otrzymał mniej w drugiej turze aniżeli w pierwszej w 135 komisjach. Tutaj Koń nic nie widzi. Tych komisji nie ma.
kumak
Niedziela, 8 czerwca 2025 08:52:24
-1
0 -1
+ -
Znowu "cud" w liczeniu głosów. Narada w lokalnym sztabie PiS
Wiecz�r wyborczy Rafa?a Trzaskowskiego - druga tura wybor�w prezydenckich 202501.06.2025 Warszawa Wieczor wyborczy Rafala Trza
Lokalni działacze Prawa i Sprawiedliwości analizują przypadek miasta Magnuszew (woj. mazowieckie). W skali gminy, a nawet powiatu wygrał tam Karol Nawrocki, uzyskując prawie 70 proc. poparcia. Ale w jednej wiejskiej komisji było na odwrót. Taki wynik wzbudza podejrzenia.

Tymczasem inny głośny w całej Polsce "cud wyborczy" w Krakowie już został wyjaśniony. Okazało się, że błąd popełniła komisja, przypisując głosy nie temu kandydatowi, co trzeba. Sprawa wyszła, bo wynik wyborów w tym miejscu wzbudził podejrzenia.

Podobnie jest w przypadku Magnuszewa (woj. mazowieckie). Oficjalny protokół z komisji nr 1 wskazuje, że wygrał Rafał Trzaskowski, zyskując 467 głosów, a Karol Nawrocki miał ich 193. Problem w tym, że taki wynik nie pasuje do rozkładu poparcia uwidocznionego w wyniku z pierwszej tury wyborów prezydenckich. Na Trzaskowskiego oddano w maju tylko 105 głosów, a kandydaci z lewicy i Szymon Hołownia zebrali 60 głosów.

Ponadto stwierdzenie w protokole wygranej Trzaskowskiego i to z poparciem 70 proc. bije po oczach na tle wyników sąsiednich komisji. W gminie Magnuszew, jak też w powiecie kozienickim zdecydowanym zwycięzcą (69 proc. poparcia) pozostaje Nawrocki. Czy to kolejna pomyłka, w której głosy jednego kandydata przypisano rywalowi?
Post edytowany
kumak
Niedziela, 8 czerwca 2025 09:20:22
-1
0 -1
+ -
Tomasz Siemoniak o zawiadomieniu w sprawie wyborów. "Policja podjęła działania"
Dziennikarze Onet Wiadomości
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego wszczęła czynności w sprawie zawiadomienia posła KO Romana Giertycha, dotyczącego rzekomych nieprawidłowości w trakcie wyborów prezydenckich. Do sprawy odniósł się również minister spraw wewnętrznych i administracji Tomasz Siemoniak. "Policja podjęła stosowne działania" — napisał na platformie X, dodając, że chodzi o dwa zawiadomienia o przestępstwach w związku z używaniem przez członków obwodowych komisji wyborczych aplikacji umożliwiającej rzekomą weryfikację zaświadczeń o prawie do głosowania poza miejscem zamieszkania."Policja przyjęła w mijającym tygodniu 2 zawiadomienia o przestępstwach w związku z używaniem przez członków obwodowych komisji wyborczych aplikacji umożliwiającej rzekomą weryfikację zaświadczeń o prawie do głosowania poza miejscem zamieszkania i podjęła stosowne działania. Dotyczy to Szczecina i Bytomia" — napisał na platformie X minister spraw wewnętrznych i administracji Tomasz Siemoniak.
Zolnierz
Niedziela, 8 czerwca 2025 09:57:03
0
0 0
+ -
Policja niech się zajmnie łapaniem tych co nam POdrzucili 7 kontenerów amunicji przeciwlotniczej, bo nic w tej sprawie się nie dzieje .
kumak
Niedziela, 8 czerwca 2025 10:55:33
-1
0 -1
+ -
Giertych: PiS fałszował wybory. Jeden z najlepszych polskich prawników oskarża Kaczyńskiego
Post edytowany
michal1965
Niedziela, 8 czerwca 2025 11:42:45
0
0 0
+ -
Każda epoka ma swojego bajkopisarza. Nasza epoka ma ich bardzo dużo, chociaż ich poziom jest zerowy.
kumak
Niedziela, 8 czerwca 2025 12:18:52
-1
0 -1
+ -
Afera fałszowania wyborów nabiera tempa, Giertych walczy,Poseł Śliz z PL2050 chwali się grillowaniem
Post edytowany
michal1965
Niedziela, 8 czerwca 2025 14:11:25
0
0 0
+ -
Afera jest tylko w waszych głowach. Giertych "zarobił" 80 mln to go stać na kolportaż bzdur.
cymbalista
Niedziela, 8 czerwca 2025 14:14:50
0
0 0
+ -
Donald Tusk: "Rozumiem emocje, ale zakładanie z góry, że wybory zostały sfałszowane, nie służy polskiemu państwu"

https://www.salon24.pl/newsroom/1447658,tusk-odniosl-...
MIńsk Mazowiecki Postów: 5877
Zagłoba
MIńsk Mazowiecki, postów: 5877
Niedziela, 8 czerwca 2025 17:16:34
0
0 0
+ -
Kto zwykle zakładał z gôry?
Mińsk Mazowiecki Postów: 4408
Totamto
Mińsk Mazowiecki, postów: 4408
Niedziela, 8 czerwca 2025 18:01:42
0
0 0
+ -
"Fałszerstwa" funta kłaków warte. W tych lokalach w II turze to Nawrockiemu poszło znacznie gorzej
Skupione wokół Rafała Trzaskowskiego radykalne środowiska dalej kolportują fałszywą narrację o "skradzionych wyborach". Wiele z podniesionych incydentów nie wytrzymała próby w zderzeniu z rzeczywistością. Te, które dają do myślenia, analogicznie zaszły w przypadku Karola Nawrockiego.

https://niezalezna.pl/polityka/falszerstwa-funta-kla...

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK