16°C

13
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 5.33
PM25: 7.87 (20,84%)
PM10: 9.38 (52,44%)
Temperatura: 15.62°C
Ciśnienie: 1008.82 hPa
Wilgotność: 92.50%

Dane z 07.06.2025 22:55, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Wybory Prezydenta 2025

1098 postów
Żabodukt Postów: 80233
kumak
Żabodukt, postów: 80233
Dziś, 4 godz. temu
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
michaił- prawo wyborcze nie przewiduje jakiś aplikacji w prywatnych telefonach do kontroli zaświadczeń
Komisarz wyborcza z Gdańska sędzia Julia Kuciel wydała wytyczne w tym zakresie. "Członkowie komisji, a tym bardziej mężowie zaufania nie są uprawnieni do spisywania numerów zaświadczeń ani żadnych danych, jak również ich weryfikacji z użyciem jakiejkolwiek aplikacji. O wszystkich próbach weryfikacji zaświadczeń przez mężów zaufania należy bezzwłocznie poinformować Okręgową Komisję Wyborczą" — czytamy w dokumencie z dnia 27 maja 2025
kumak
Dziś, 4 godz. temu
0
0 0
+ -
PiS fałszował wybory | Roman Giertych komentarz
Post edytowany
cymbalista
Dziś, 4 godz. temu
0
0 0
+ -
Roman Giertych - przeciwnik "Ferdydurke" w kanonie lektur szkolnych, wróg homoseksualistów, felietonista "Radia Maryja" i "Naszego Dziennika", ukryty miłośnik autorytarnych metod działania
kumak
Dziś, 3 godz. temu
0
0 0
+ -
Nieprawidłowości wyborcze czy może coś poważniejszego?
Post edytowany
kumak
Dziś, 3 godz. temu
0
0 0
+ -
Agnieszka Chyrc
nSosrotepd

5a5
2
ma
:
18t4f2ch64
e
cac

t
5
c
c
545
1
t65
a
w
o
r
it0
5
z

h0m40
0
·
To nie teoria spiskowa!
W ostatnich wyborach po raz kolejny pracowałam w komisji, nie jako przewodczniczaca, ale by być bliżej, jako członkini komisji.
Nie pisałam tego od razu w niedzielę bo uznałam, że to przypadek, specyfika komisji na starym osiedlu...
Ale jak widzę i czytam a dziś już nawet słucham, bo dzwonią do mnie ludzie, którzy jak ja mają jakieś pojęcie o zasadach głosowania i liczenia głosów, to pomyślałam, że o swojej historii (z 1 czerwca szczególnie) opowiem...
Nie ukrywam, mam nadzieję, że prześlecie ten post jak najdalej, by dotarl do mediów, do ludzi którzy i tą historię dołączą do tych już publikowanych... by ujrzała i ona światło dzienne, by mądrzejsi i bardziej doswiadczeni w tym obszarze, mieli lepszy obraz rzeczywistości wyborczej.
A mianowicie, pracowałam w komisji nr13 w Zielonej Górze, w szkole podstawowej nr.2, gdzie lokal wyborczy miała też obwodowa komisja Wyborcza nr 14 i 15.
Pierwsze co mnie zaskoczyło to fakt, że przewodniczący mojej komisji-młody przedstawiciel konfederacji, był bratem przewodniczącego komisji sąsiedniej, też nominowany przed konfederację a trzeciej(z tego co Pamietam) Pani z PiSu. Kolega przewodniczący z mojej OKW, źle zaplombowal urne(bez pieczęci). Jak tylko przyszłam uzupełniłam brak.
Po drugie dowiedziałam się, że w lokalu karty na noc były zabezpieczone tylko poprzez zamknięcie ich w klasie a nie jak zawsze w przeznaczonej do tego szafie. Ilość kart z liczenia porannego i w dzień wczesniejszy zgadzały się, więc nie podnosiłam tej sprawy. Jednak nie było to zrobione wedle standardów jakie latami obserwowałam.
Podczas pracy w komisji szybko zobaczyłam, że wyjątkowo sporo osób przyprowadza do komisji wyborców z demencją czy niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu znacznym. Te miały problem z podpisaniem się na spisie, często nie wiedziały gdzie i po co tu są. A ich opiekunowie próbowali bez pełnolocnictwa, oddawać głosy za nich. Członkini mojej komisji z PiSu, za każdym razem komentowała mój formalizm w niewybredny sposób, wytykając mi brak zrozumienia i wsparcia dla przychodzących osób.
Upominałam też niejednokrotnie młodych i zdrowych wyborców, kiedy to np.mężczyzna pouczał kobietę , by ta miała zrobić zdjęcie swojej karty i mu pokazać na kogo głosowała, bo on musiał przypilnować, by zrobiła to dobrze.
Wiadomo, że skoro ona jest jego własnością, to jej głos jest jego głosem
cymbalista
Dziś, 2 godz. temu
0
0 0
+ -
Donald Tusk: "Rozumiem emocje, ale zakładanie z góry, że wybory zostały sfałszowane, nie służy polskiemu państwu"

https://www.salon24.pl/newsroom/1447658,tusk-odniosl-...

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK