-9°C

82
Powietrze
Słaba jakość powietrza!

PM1: 40.22
PM25: 71.15 (474,34%)
PM10: 85.51 (190,02%)
Temperatura: -8.78°C
Ciśnienie: 1027.10 hPa
Wilgotność: 61.82%

Dane z 20.01.2026 10:40, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

"Wolność nie jest nam dana raz na zawsze"

21553 postów
Żabodukt Postów: 82127
kumak
Żabodukt, postów: 82127
Sobota, 5 sierpnia 2017 20:20:42
-2
+2 -4
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Skąd Kaczyński wie, że Tusk ma się czego bać? Bo Prokurator Generalny, Zbigniew Ziobro, może pokazywać mu akta. Takie prawo dała mu ustawa o prokuraturze zmieniona przez PiS na początku 2016 roku. Dzięki niej Ziobro pokazał Kaczyńskiemu akta co najmniej 13 spraw i nie poniesie za to żadnej odpowiedzialności https://oko.press/ziobro-nosi-akta-kaczynskiego-...

może i twoje akta pójdą do prezesa?
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Sobota, 5 sierpnia 2017 20:21:13
+2
+3 -1
+ -
Ciekaw jestem czy prokurator zadał następujące pytania panu Donaldowi Tuskowi?

http://pressmania.pl/ciekaw-jestem-czy-prokurator-z...
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Sobota, 5 sierpnia 2017 20:27:17
+1
+3 -2
+ -
wzruszyłem się

Objawienie na Woodstocku. Meloman Schetyna ogłosił: "Jeżeli ktoś kocha muzykę, to jest dobrym człowiekiem". WIDEO

https://wpolityce.pl/polityka/351965-objawienie-na-...
Mińsk Mazowiecki Postów: 934
rafre
Mińsk Mazowiecki, postów: 934
Sobota, 5 sierpnia 2017 21:01:08
+3
+3 0
+ -
Kumak proszę wyłącz Caps Lock... pamiętasz o netykiecie?
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że redaktor GW nie przyłożył się do tego artykułu starannie.
Z podlinkowanego przez sailor artukułu więcej sie dowiedziałem o samej akcji niż z Twojego... No sorry
A jaki jest Twój pogląd na "Nazi German Death Camps Not Polish" ?
Mińsk Mazowiecki Postów: 934
rafre
Mińsk Mazowiecki, postów: 934
Sobota, 5 sierpnia 2017 21:24:10
+3
+3 0
+ -
Pamiętamy!

Zaczęło się 5 sierpnia... 73 lata temu, w sierpniu 1944 r., Brygada SS wymordowała na warszawskiej Woli ok. 60 tysięcy ludzi. Nazistami dowodził gen. Heinz Reinefarth. Nigdy nie został ukarany.

Reinefarth był dowódcą oddziałów składających się z prawie 9 tysięcy żołnierzy, którzy w trakcie powstania uderzyli na Wolę i częściowo też na Ochotę. Były to dzielnice, które w ocenie władz niemieckich musiały być w pierwszej kolejności "oczyszczone” z powstańców i z cywili.

Rzeź

Niemcy nie ograniczyli się do samych walk z powstańcami. Hitler rozkazał Himmlerowi, aby "każdego mieszkańca należy zabić, nie wolno brać żadnych jeńców. Warszawa ma być zrównana z ziemią i w ten sposób ma być stworzony zastraszający przykład dla całej Europy".

"Rozkazy Himmlera brano dosłownie. Potyczki z obrońcami miasta z Armii Krajowej były działaniem niemal marginesowym, albowiem przez dwa dni Niemcy skupili się na masakrowaniu każdego mężczyzny, każdej kobiety i każdego dziecka, którzy się znaleźli w ich polu widzenia. Nie oszczędzano nikogo – nawet sióstr zakonnych, pielęgniarek, leżących w szpitalach pacjentów, lekarzy, kalek i dzieci” – pisał Norman Davies w "Powstaniu ’44”.

Cywilów mordowano z broni maszynowej lub wrzucano granaty do zamieszkałych domów, które później podpalano. Osoby, którym nie udało się uciec, mordowano, a zwłoki wrzucano do płonących budynków. Jeszcze tego samego dnia podjęto decyzję o poszerzeniu skali akcji. Ludzi zapędzano na teren dużych zabudowań, placów lub parków i rozstrzeliwano z broni maszynowej. Największe egzekucje miały miejsce koło wału kolejowego przy ul. Moczydło oraz w fabrykach "Ursus" i Franaszka przy ul. Wolskiej.

Heinz Reinefarth skarżył się 5 sierpnia do przełożonych tymi słowami: „Co mam robić z cywilami? Mam mniej amunicji niż zatrzymanych”.

Jan Ołdakowski, dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego, przypomina historię Reinefahrta, który nie został ukarany za popełnione zbrodnie.

- Rzeź Woli jest zbrodnią tym bardziej wstrząsającą, że nigdy nie ukarano winnych, a powojenne losy SS-Gruppenfuhrera Heinza Reinefartha - kata Woli - urastają do jednego z największych skandali zeszłego stulecia. Zbrodniarz mający na rękach krew dziesiątków tysięcy ludzi przez kilkanaście lat był burmistrzem kurortu Westerland na wyspie Sylt w Szlezwiku - Holsztynie, posłem do lokalnego Landtagu, a do końca życia cenionym prawnikiem. Jego bezkarność obciąża nie tylko powojenne Niemcy, ale też władze PRL oraz zachodnich aliantów” – mówi Ołdakowski.

Gen. Reinefarth urząd burmistrza sprawował do 1963 r., z landtagu odszedł w 1967 r. Potem pracował jako adwokat. Prowadzone przeciwko niemu w latach 60. śledztwo umorzono z braku dowodów. Zmarł w 1979 r., nie niepokojony przez zachodnioniemiecki wymiar sprawiedliwości, mimo interwencji ze strony Polski i NRD.

2014 r. burmistrz Westerlandu Petra Reiber z wyspy Sylt prosiła Polaków o przebaczenie za krzywdy wyrządzone im przez kata Woli i innych zbrodniarzy nazistowskich.

http://wawalove.pl/Zamordowal-tysiace-Polakow-nig...
Post edytowany
kumak
Sobota, 5 sierpnia 2017 22:31:44
-1
+2 -3
+ -
rafre- zadziwiające że piszesz o tym wszystkim dopiero teraz kiedy rządzi PIS.Co ja PORADZĘ ŻE NIE ZNASZ HISTORII? zADZIWIAJĄCE ŻE JESZCZE NIC WSPOMINAJĄC RZEŹ NIE NAPIASAŁEŚ o RZEKOMYCH Ukraińcach TAM MORDUJĄCYCH(KIEDYŚ O TYM PISAŁEM CO TU BYŁY ZA ODDZIAŁY).poszperaj na tym forum bo o powstaniu tu było parę razy...co się stało że po 73 latach obudziłeś się i przypominasz takie drastyczne fakty... trzeba było o tym pisać kiedy wchodziliśmy do Unni albo otwierali Kaufland LUB lidl... Dlaczego nie przypominacie 200 000 Polaków których Stalin wyniszczył w 1937 a o Zapustach to już ja wspominałem.
JAKAŚ AKCJA Z TYMI NIEMCAMI? pojednaliśmy się i przebaczyliśmy dosyć dawno
Post edytowany
kumak
Sobota, 5 sierpnia 2017 22:48:58
-1
+2 -3
+ -
MISTRZOWIE MANIPULACJI -Europosłanka PO przyłapała TVP na ohydnej manipulacji. Ujawniamy kulisy - http://crowdmedia.pl/europoslanka-po-przylapala-tvp... Link dla tych wszystkich korzy uważają kumaka za manipulanta... podaję tylko linki do dowolnych i wybranych faktów życia ale wybieram tylko takie po którym napina wam się szyja- potocznie staje wam gul

sześć stóp nad ziemią Postów: 2907
garbaty_anioł
sześć stóp nad ziemią, postów: 2907
Sobota, 5 sierpnia 2017 22:50:24
0
+2 -2
+ -
JAKAŚ AKCJA Z TYMI NIEMCAMI? pojednaliśmy się i przebaczyliśmy dosyć dawno

ponoć w latach 50-tych o ile pamiętam, zrzekliśmy się pod naciskiem ZSRR reperacji wojennych (a wcześniej rezygnacja z planu Marshalla) a NRD no i RFN w zamian uznały granicę na Odrze i Nysie Łużyckiej. historia naszych stosunków pomiędzy obydwoma landami niemieckimi zasługuje na osobny wykład - Adenauer, Brandt, Kohl, no i ci z demoludów

ostatnio jakiś ważny z rządu niemieckiego powiedział, że Polska i tak dużo dostaje z Unii. no sorry wery, ale do Unii weszliśmy chyba jako partner a nie kondominium, które się "ponad naszymi głowami ubogaca".

dopóki niemieckie obozy śmierci są polskie w mediach niemieckich - nie ma mowy o pojednaniu i przebaczeniu. na klatę ciężko im przejąć brzemię historii a strofować chcą Polaków. tylko dlatego, że są potężną gospodarką to wolno im więcej:)
sześć stóp nad ziemią Postów: 2907
garbaty_anioł
sześć stóp nad ziemią, postów: 2907
Sobota, 5 sierpnia 2017 23:00:35
+2
+3 -1
+ -
p.s. do tego obrazka, który jest nośny w lewicowych tych waszych gadzinówach i ścierwach, które uznajecie za prawdę objawioną

dałbym sobie łeb uciąć za twierdzenie, że gdyby wybuchła wojna to - ONR, Narodowcy, Kibice, Młodzież Wszechpolska stanęli by w drugim szeregu zaraz za regularną Armią. reszta z was, czyli komuchy, kodziarze, obywatele, spacerowicze - podpisalibyście volkslisty i lojalki
kumak
Sobota, 5 sierpnia 2017 23:03:42
-1
+2 -3
+ -
Nie KTOŚ WAŻNY- dostajemy 4 miliardy Euro rocznie od samych tylko Niemiec. Ciężko policzyć ile Euro zainwestowali przez te lata w Polsce... wycofaję się będzie bida z nedzą... nawet w mojej firmie kupili drogą maszynę- poją 10 osób nie będzie miało na czym PRACOWAĆ
to temat zastępczy dla większości ludzi w tym kraju nieistotny-Szwedzi też nie rozliczyli się za Potop Szwedzki ani Rosja za ZABORY
bardziej ciekawe są słowa wielkiego Lecha
"Zetknąłem się ostatnio z ludźmi, którzy wyobrażali sobie, że oni z tej federalnej, ściśle zintegrowanej Europy zrobią coś odwrotnego - imperium zbudowane na fundamentach prawicowych i chrześcijańskich. Po pierwsze, na razie się to nie udało, a po drugie, nawet gdyby się udało, też byłbym takiej Europie przeciwny" - mówił Lech Kaczyński w wywiadzie w rozmowie z Filipem Memchesem ("FRONDA" nr 34, 2004.).

Te słowa nieżyjącego Lecha Kaczyńskiego w czasach gdy spekuluje się nawet o Polexicie, brzmią jak dzwon na trwogę. Ale o tym, że były prezydent bardzo różnił się od brata nie tylko w swojej diagnozie politycznej, pisaliśmy w naTemat wiele razy. http://natemat.pl/214249,niesamowity-cytat-z-lec...
pytanie do tych wszystkich antyniemieckich- gdzie byliście do tej pory? czemu milczeliście
kumak
Sobota, 5 sierpnia 2017 23:13:41
-2
+1 -3
+ -
garbaty- precedens już był ponieważ nie ma żadnych wzmianek o ONR w czasach Okupacji i w jakiś formacjach podziemnych.Co DO DRUGIEJ CZĘŚCI to to co robimy to właśnie walka o Polskę
Mińsk mazowiecki Postów: 309
darek69
Mińsk mazowiecki, postów: 309
Sobota, 5 sierpnia 2017 23:46:13
+1
+1 0
+ -
Kumak od 2004 r, kilka lat mineło, i nie podpieraj wypaczonych ideologi ,slowami ,sp,Lecha-Do uni wchodzilismy jako kraj ,z perspektywami na lepszą jakosc życia obywateli& rozwój gospodarczy & dowolny wybór kraju pracy = emigracja zarobkowa.Po krótkim okresie okazało sie że jesteśmy ubogimy krewnymi, i jak chcemy to ewentualnie możemy ,dla nich pracowac.Tych starych niby już bedących w raju czlonków ,,wspólnoty,,Rzeczywistośc okazała sie rozczarowaniem dla ludzi myslacych i patryjotycznie nastawionych do ojczyzny.Same ,,dyrektywy i wykladnie,,ograniczające a to nie dla dofinansowania ,przemysłu stoczniowego,ograniczenie wydobycia węgla-idyjotyczne normy emisji spalin -likwidacja do zera przemysłu motoryzacyjnego .No i takie bzdety ,jak ogórek morze byc krzywy-lub rak to ryba.Wszystko zmierzało do tego żeby zapewnić ich firmom tania siłe roboczą i napedzać ,,koniunkture własnych budrzetow. Z czego powstalo pojecie ,,uni 2 predkości,,? Kilka panstw wpadło w manie wielkości i w ich mniemaniu nieomylnosci. Jednak ,buta i pycha zabija i rujnuje .Muslimy i lewactwo które ich sciągnelo zadba o to-pierwsze efekty mamy stan wojenny i totalny zamęt w całym tym euro kołchozie i tak za sprawą takich ruchów i decyzji pseudo oświeconych medrcow ,,nastepuje przemiana pana w dziada,,jescze bedą do Polski skomleć o azyl. I to dopiero by była sprawiedliwość dziejowa!!!
darek69
Sobota, 5 sierpnia 2017 23:55:12
+1
+1 0
+ -
Kumak skoro sie czepiasz ,,ONR,, to wniknj,, w historie związku jaszczurzy i jego genalogie ,wokreśie 2 wś .Kto i co inspirowało pierwesze organizaćje ,panstwa podziemnego.
darek69
Niedziela, 6 sierpnia 2017 00:07:27
+1
+1 0
+ -
A tak na marginesie ,,kumaku jesteś ciemny jak kwit na węgiel potrafisz tylko linkowac i wklejac ,lewcje periodyki + cytaty gówna wyborczego nic pozatym O merytoryki wiadomości nabytych i przyswojonych, w sposób naturalny -czytanie ksiażek spotkan z ciewami ludzmi. A nie soory .ty z kramkiem sie ,,waflujesz to o KGB i G Ru bedziesz ,,omnibus,,
kumak
Niedziela, 6 sierpnia 2017 00:20:13
-2
+1 -3
+ -
.jak człowiek może być wolny jak mu nie starcza na opłaty i godne życie?

Rzeczywistośc okazała sie rozczarowaniem dla ludzi myslacych i patryjotycznie nastawionych do ojczyzny." Jak MYŚLISZ DLACZEGO WSZYSCY STRAJKOWALIŚMY? BO CHCIELIŚMY ŻYĆ TAK JAK KOLEDZY W EUROPIE
to ja wiem doskonale ponieważ przez cały okres kiedy Polska WOLNO LUDZIOM PRACY ŻYJE SIĘ CORAZ TO TRUDNIEJ.bez WZGLĘDU NA Opcję POLITYCZNĄ ORAZ PREZYDENTÓW. Wszystko jak za komuny tylko wolne wybory,partie polityczne obiecanki wyborcze apotem jak już u władzy to byle by naszym byle swoim. Związki zawodowe z Matką Boską.Lewica zajmująca się biznesem i wchodząca w dupę kościołowi.
NIE PROTESTOWALIŚMY BO MIELIŚMY NADZIEJĘ ŻE PRZYSTĄPIENIE DO unii wymusi I na RZĄDZĄCYCH POPRAWĘ losu tych którzy pracują najemnie.NIKT NIE ZWRACAŁ UWAGI NA TO ŻE polka PRACUJĄCA WE FRANCUSKIEJ SIECI ZARAbIA MNIEJ 8 RAZY NIŻ Francuzka.NORMALNE ŻE POLSKI PRACOWNIK montujący włoskiego fiata zarabia 5 razy mniej niż jego włoski kolega... Polska zrobiła e Europie nieuczciwą konkurencję na rynku pracy .Mimo tego i tak nie potrafiliśmy przyciągną poważnych inwestorów... widać to w naszym mieście.Wzrost gospodarczy jest ale odczuwa go nieliczna grupa Polaków .Wysokie podatki trzeba płacić zanim się jeszcze cokolwiek zarobi. Władza DALEJ ma wysokie pensje,nagrody kasę dla KOŚCIOŁA I RYDZYKA.
Tak Ogólnie to podobają mi się zmiany w samorządach- tu jest Polska i władze lokalne dużo dobrego zrobiły.
Jedna dygresja- nie myślcie że polak patriota to tylko Polak KATOLIK- Bzdura totalna Polska powinna być państwem świeckim
kumak
Niedziela, 6 sierpnia 2017 00:37:07
-1
+1 -2
+ -
Darek ale dołożyłeś do pieca... przecież ja bywam na wszystkich spotkaniach gdzie można kogoś ciekawego spotkać.wielu pokazałem i wielu poznałem.W MM ludzie wiedzą kto to kumak za wyjątkiem nowo przybyłych.
Kramek to tylko jeden ze znajomych- poznałem wielu innych
jedną oczywiście przypomnę
co do tych linków to tu wykształciła się taka moda- 5000 postów kol sailor z jakimiś sensacjami- trzeba na to jakoś zareagować przepychając te posty dalej.NIE MA TU ŻADNEJ DYSKUSJI TYLKO WYZWISKA,wyśmiewanie ,spowodowane TO JEST BRAKIEM ARGUMENTÓW.popatrz na komentarze z różnych wydarzeń które pokazałem i pokazuje właściciel portalu... merytoryczna pustka.
MIENICIE SIĘ PATRIOTAMI? Zacznijcie działać a nie pierdzicie w stołki przed monitorami.
Ja ZNOWU 10 IDĘ NA MIESIĘCZNICĘ posłuchać jak pan JAREK JEST JUŻ BLISKO PRAWDY- TAKIE na żywo jest bezcenne.CIEKAWE CO WYMYŚLI POLICJA,jak daleko postawią barierki i czym zasłonią przed nami swój wstyd
Post edytowany 2 razy
darek69
Niedziela, 6 sierpnia 2017 00:47:26
+1
+1 0
+ -
Przemysl policz kumaku -reforma balcerowicza wyprzedarz majatku i likwidacja przemysłu ,,prywaryzacja = zlodziestwo na skale światowa,,Polską by sie odnalazła po 89 w nowych realiach napewno ,bo jedyne co brakowało nowacyjności i technologi. A to mozna było uzyskać z zachodu z promil tego co poszło bezpowrotnie w łapy zlodzieji i elit z magdalenki+ komuchów ufarbowanych na demokratów,Trzeba było tylko mądrych ludzi myslacych o kraju i obywatelach a ,nie o fruktach dla siebie -stołki i uwłaszczenia na wielopokoleniowym dorobku.Niepotrzebna była by emigracja tysiecy ludzi bylo gdzie pracować było gdzie zyć.Rynki zbytu były otwarte czy z przemysłu czy z rolnictwa-A nie wpószczac złodzieji ,,firmy polonijne itt wytwory klik okradających naród w blasku fleszy ,oni nawet podatkow nie płacili w Polsce a jeszcz korzystali ż ulg i przywilejów ,jakich nie ma nigdzie w cywilizowanym swiecie.Dlatego balcerowicz i bolek + mazowiecki+ suchocka = grabarze Polski i sprawcy cierpien i niedostatku milinów rodaków .Powinni beknac za to caly ten okrągłostołowy klan złodziejski.
Targówka Postów: 1601
antyradar
Targówka, postów: 1601
Niedziela, 6 sierpnia 2017 00:56:51
+2
+2 0
+ -
Krzysiek!
Nie wygłupiaj się.
Zdejmij tą sukienkę.
darek69
Niedziela, 6 sierpnia 2017 00:56:51
+1
+2 -1
+ -
Z tym ,,transem do do,,,,ś do pieca dobrze że to już historia z ta palikociarnią,Z nowoczesnymi imbećylami bedzie to samo. Partie jednorazowego użycia powstałe na potrzebe chwili ,w celu zawoalowanie posunieć pomiotu czerwonych niedobitków!
Targówka Postów: 1601
antyradar
Targówka, postów: 1601
Niedziela, 6 sierpnia 2017 01:11:24
+2
+2 0
+ -
Za oknem +35C a przed kamerę pcha się gość w kufajce.

Jeśli miałbym wybierać między ruchem palikota a nowoczesną to zdecydowanie wolę tę ostatnią.
Z Ryśkiem jest przynajmniej wesoło.

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK