15°C

40
Powietrze
Cóż... Bywało lepiej.

PM1: 12.74
PM25: 24.10 (69,81%)
PM10: 31.42 (160,68%)
Temperatura: 14.76°C
Ciśnienie: 1007.11 hPa
Wilgotność: 80.50%

Dane z 05.06.2026 02:05, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

"Wolność nie jest nam dana raz na zawsze"

21553 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Niedziela, 5 marca 2023 20:41:58
+1
+1 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
ja, ja bur del
Żabodukt Postów: 82506
kumak
Żabodukt, postów: 82506
Niedziela, 5 marca 2023 21:37:08
-2
0 -2
+ -
Oburzona Natalia Niemen zabrała głos ws. ogłoszenia o pracę. "Sprawy zaszły absolutnie za daleko"Natalia Niemen to córka jednego z najsłynniejszych polskich wokalistów XX wieku. Jako dorosła kobieta poszła w ślady ojca i zawodowo zajmuje się muzyką. Ostatnio z mediów społecznościowych dowiedzieliśmy się, że postanowiła ubiegać się o zatrudnienie jako sprzątaczka. Teraz artystka przerwała milczenie i odniosła się do szeregu artykułów, które pojawiły się w mediach. https://natemat.pl/472784,oburzona-natalia-niemen...
kumak
Niedziela, 5 marca 2023 21:38:24
-2
0 -2
+ -
Mińsk Mazowiecki
sailor Dziś, 56 min. temu
0
+
-
ja, ja bur del - to jedyne co mógł wymyśleć sailorowy łeb
gdzieś indziej Postów: 14200
michal1965
gdzieś indziej, postów: 14200
Poniedziałek, 6 marca 2023 21:51:25
+1
+1 0
+ -
Ataki na św. Jana Pawła II. Prof. Legutko: Tu chodzi o "moralne zabójstwo", by żaden katolik nie mógł czuć się silny
Działalność antychrześcijańska jest dzisiaj na sztandarach lewicy. Ci, którzy robią te okropne rzeczy w Polsce, czują za sobą wsparcie "całego postępowego świata", tej rządzącej Europą lewicy. Ataki na Kościół, na księży, bluźnierstwa - to dzieje się w Europie Zachodniej. (...) Jak się ten Kościół upokorzy, sponiewiera, to zniknie ostatnie źródło oporu przed totalnym zwycięstwem lewicy. Wiele Kościołów Europy poddaje się temu i kapituluje. Tylko polski Kościół opiera się temu - powiedział w TV Republika prof. Ryszard Legutko, filozof, eurodeputowany PiS.
https://niezalezna.pl/477481-jan-pawel-ii-ataki-rysz...
kumak
Poniedziałek, 6 marca 2023 22:41:16
-2
0 -2
+ -
Ataki na Kościół, na księży, bluźnierstwa - to dzieje się w Europie Zachodniej. w Europie kościół dawno na swoim miejscu.
michal1965
Poniedziałek, 6 marca 2023 22:48:55
+1
+1 0
+ -
Marek Jurek: Kard. Sapieha to człowiek, który przez całe swoje życie był niezłomny

Były marszałek Sejmu Marek Jurek odniósł się do nagłaśnianych w ostatnim czasie przez środowisko „Gazety Wyborczej”, a opartych na jedynym źródle o bardzo niskiej wiarygodności zarzutów, wysuniętych w stosunku do kard. Adama Sapiehy.

Marszałek Jurek na kanale Afirmacja TV zwrócił uwagę, że zarzuty o sprawy obyczajowe w stosunku do kardynała rozpowszechnia środowisko GW, które przez lata zażarcie zwalczało lustrację ze szczególnym uwzględnieniem spraw obyczajowych zawartych w ubowskich czy potem esbeckich źródłach.

Były polityk ZChN i PiS podkreślił też zasługi kardynała w okresie odzyskiwania przez Polskę niepodległości oraz w latach 20-lecia międzywojennego, a także już w okresie stalinowskiego terroru i walki komunistycznego totalitaryzmu z Kościołem w naszym kraju.

Marek Jurek przypomniał również, że kard. Adam Sapieha „był przeciwny w 1950 roku, krótko przed swoją śmiercią porozumieniu kard. Stefana Wyszyńskiego z władzami PRL, uważając, że jest ono zbyt daleko idące, gdyż są tam za daleko idące formy przyjęcia status quo peerelowskiego”.

„W moim przekonaniu oba stanowiska zasługują na szacunek i oba są częścią historii” – powiedział Jurek dodając, że „kard. Sapieha to człowiek, który przez całe swoje życie był niezłomny”.
https://www.fronda.pl/a/Marek-Jurek-Kard-Sapieha-to-...
kumak
Wtorek, 7 marca 2023 05:14:49
-2
0 -2
+ -
Poniżej prezentujemy cztery materiały wideo, w których znajdują się rozmowa z matką zamordowanego 16-latka, z przedstawicielem prokuratury oraz z mieszkańcami Zamościa, którzy opowiadają o tym, co czują po tragedii
W poniedziałek po mszy kondukt żałobników — głównie licznie zgromadzonej zamojskiej młodzieży — przeszedł z urną z prochami chłopaka na miejski cmentarz
— Policjanci przyszli i mi to zakomunikowali, że syn nie żyje. Pomyślałam, że się pomylili, że nastąpiła pomyłka — opowiada w rozmowie z Onetem matka zamordowanego 16-latka
– Ludzie będą się bali chodzić ulicą w biały dzień – mówi nam jedna z mieszkanek Zamościa
– Najbardziej chcę zakończyć ten hejt na mnie – dodaje Kewin Harcaj, który spotyka się z nieuzasadnionymi oskarżeniami o współudział w zabójstwie 16-letniego Eryka
Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Onetu
— Dziecko wzrasta przy tobie, cieszysz się nim, zaczyna chodzić, miał plany iść na studia, był wysportowany, chciał zrobić prawo jazdy, i co teraz? — pyta matka zamordowanego Eryka z Zamościa. Z panią Iwoną Romanowską rozmawialiśmy w dniu pogrzebu jej syna. 28-lutego 16-latek został śmiertelnie pobity przez grupę młodzieży i mimo reanimacji jego życia nie udało się uratować.

https://www.onet.pl/informacje/onetlublin/pogrzeb-...
sailor
Wtorek, 7 marca 2023 12:29:25
+1
+1 0
+ -
I kto tu odprawia taniec na trupach ?

https://www.salon24.pl/u/zetjot/1287684,i-kto-tu-odpr...
sailor
Wtorek, 7 marca 2023 12:31:26
+1
+1 0
+ -
Niepełnosprawni pod wodzą pani Hartwig/mocno dziś PObudzona/domagają się!

Rzekomo zasiłku na poziomie najniższej regulowanej płacy.

Bo zasiłek na poziomie najniższej emerytury to za mało,za mało!

Więcej by się zdało!

Czemu oni i pani Hartwig tacy skromni i nieroszczeniowi ?

Może na poziomie przeciętnego wynagrodzenia żądać?

A najlepiej tyle,ile pan Tusk ma emerytury,no ostatecznie pan Komorowski!

Do dzieła!

Aha,pani Hartwig.niech pani nie zapomni wezwać na pomoc pana byłego posła Niesiołowskiego!

Krótką i niezwykle emocjonującą wymianę zdań z protestującymi w sejmie rodzicami Stefan Niesiołowski kończy stwierdzeniem, że wykorzystują oni swoje niepełnosprawne dzieci „do walki politycznej”. – Nie widzę powodu, żeby w tych warunkach rozmawiać – stwierdza poseł PO i przepycha się przez zebraną wokół niego grupkę protestujących.
https://www.salon24.pl/u/555666/1288046,niepelnospraw...
sailor
Wtorek, 7 marca 2023 12:38:03
+1
+1 0
+ -
Dwa minusy dają plus, czyli łączenie postulatów lewicy

To bardzo dziwnego zdarzenia doszło w niedzielę po blokiem Hiobowskich - po obu stronach bloku stały dwie manifestacje i na dodatek obie lewicowe!
Bardzo zadziwiło siostrę Łukaszka, która zobaczyła je po raz pierwszy wracając z rodziną z kościoła. Kiedy cała rodzina weszła już do bloku Łukaszek zauważył, że siostra gdzieś zniknęła. Cofnął się więc i zobaczył siostrę stojącą przed pierwszą manifestacją i dyskutującą z liderem. Łukaszek podszedł, spojrzał na transparenty i westchnął: było na nich napisane "Rządamy darmowych środków antykoncepcyjnych".
- Daj spokój, to lewicowa młodzieżówka - Łukaszek chwycił siostrę za łokieć.
- Skąd wiesz? - siostra była autentycznie zaskoczona. - Przecież z nimi nie rozmawiałeś.
- Lewica, bo chcą za darmo.
- No dobrze, a młodzieżówka? - nie wytrzymał lider manifestacji.
- Robicie błędy ortograficzne.
- Kurde - lider położył transparent i zaczął mazakiem przerabiać "darmowych" na "darmowyh".
- Studenci socjologii? - zapytał Łukaszek z uśmiechem.
- Jak jesteś taki mądry - warknął lider prostując się i odwracając się w stronę Łukaszka - jak jesteś taki mądry to powiedz skąd wziąć środki antykoncepcyjne jak człowieka najdzie potrzeba a nie ma przy sobie!
Ale odpowiedź padła ze ślicznych usteczek siostry Łukaszka:
- Gumy można kupić w każdym sklepie!
- Po co kupić skoro mogą być za darmo? - lider rozłożył ręce.
- E, chodźmy zobaczyć tamtą drugą - zaproponowała siostra.
- Jaką drugą?
- No, drugą manifestację.
- To tu jest druga? - zdziwił się lider.
- Tak, też lewicowa - poinformował Łukaszek.
- Nic o tym nie wiem...
- Bo to nie z waszej młodzieżówki.
- Skąd mały ty to wszystko wiesz?
- Proszę nie hejtować mojego wzrostu. Nie są od was, bo są jeszcze głupsi.
- A ty nas mały nie hejtuj intelektualnie. Skąd ty to wszystko wiesz?
- Mają szatana na transparencie.
- Pffft! - roześmiał się lider. - Nikt na lewicy nie wierzy w szatana! Coś ci się pokręciło!
- Dla lewicy praca to szatan - poinformował Łukaszek.
- Idę zobaczyć - powzięła decyzję siostra Łukaszka i jakoś tak wszyscy poszli za nią.
Po drugiej stronie bloku faktycznie stała druga demonstracja. Mieli transparent z napisem "Żądamy otfarcia sklepuw w niedziele".
- Dwa błędy - zauważyła siostra.
- Mówiłem, że są głupsi.
- Gdzie ty widzisz pracę? - znowu zaczął się naśmiewać lider.
- Żeby otworzyć sklep to co jest potrzebne?
- No, pracownicy...
- I co oni w tym sklepie będą robić?
- No, pracować... - przyznał zgnębiony lider.
- Czyli żądają pracy dla innych w dni wolne od pracy - podsumował Łukaszek. - To się musi źle skończyć...
Jeszcze kiedy to mówił podjechał jakiś bus i wysiadł z niego pan. Podszedł do liderki i zaczął z nią rozmawiać, po czym pokiwał ręką na lidera pierwszej manifestacji.
Podeszli.
- Świetnie! - zacierał ręce kierowca busa. - Państwo są za pracą w niedzielę! Znakomicie! Państwo postulują darmowe środki antykoncepcyjne? Znakomicie! Zapraszam do busa!
- Zmieszczą się w jednym busie? - zastanowiła się siostra Łukaszka.
- Oczywiście, przecież to tylko wie manifestacje! A was zapraszam za cztery godziny. Zobaczycie coś ciekawego!
Po czterech godzinach przyszli nie tylko Łukaszek i jego siostra, ale i pół bloku, bo siostrze tak się przypadkiem o tym wspomniało w rozmowie z kimś z sąsiadów.
Osiem razy.
Na placyku stała skrzynia z napisem sklep, a za nią stała grupa domagająca się otwarcia sklepów w niedziele. Wszyscy płakali. Grupa domagająca się darmowych środków antykoncepcyjnych nosiła towar z busa. Oni też płakali.
- Co tu się dzieje? - zaniepokoiła się siostra Łukaszka. Łukaszek zorientował się w sytuacji i cicho śmiał się w kułak.
- W naszym otwartym w niedzielę sklepie rozdajemy darmowe środki antykoncepcyjne - rzekł radośnie kierowca busa. - Są darmowe, bo państwo przed chwilą sami je zrobili!
- Praca to coś okropnego - jęczała liderka drugiej manifestacji. - To masochizm. Nigdy więcej!
- Na szczęście nam za to zapłacą - pocieszał ją lider pierwszej manifestacji.
- Jeszcze czego - obruszył się kierowca busa rozdając kondomy mieszkańcom bloku. - Przecież te środki są darmowe. To skąd mam wziąć pieniądze żeby wam zapłacić?
- Ma pan samochód, jest pan bogaty - rzuciła z nienawiścią liderka. - Niecha pan nam zapłaci ze swoich pieniędzy. Stać pana.
- Ze swoich pieniędzy to ja zapłaciłem za materiał i maszyny - odparł z godnością kierowca busa.
I chciał jeszcze coś powiedzieć, ale podszedł do niego jeden z mieszkańców.
- Oddaję - powiedział i wręczył kierowcy paczkę otrzymanych przed chwilą prezerwatyw.
- Co, za duży rozmiar? - zapytał serdecznie kierowca busa. - Wymienię na mniejsze. Chociaż mniejszych chyba nie mam.
- Nie, nie o to chodzi... Nie mam do nich zaufania...
- Proszę pana, ja wiem że robili to ludzie o dwóch lewych rękach, ale kontrola jakości w mojej fabryce jest bez zarzutu. Najlepszym dowodem jest na to, że sam nie mam dzieci.
- Nie, nie, ale wie pan... Po prostu coś mi nie pasuje.
- To niech spróbuje ekstra delikatnych.
- Nie, nie o to chodzi... Chodzi o nazwę.
- Nazwę??? - zdumienie kierowcy busa nie miało granic. - A co ma do tego nazwa???
Na boku busa widniał napis "DZIUREX".
https://niepoprawni.pl/blog/marcin-b-brixen/dwa-minus...
kumak
Środa, 8 marca 2023 12:50:42
-2
0 -2
+ -
Miażdżący raport polskich specjalsów o karabinku Grot po szkoleniu z Ukraińcami

Po wspólnym szkoleniu polskich i ukraińskich specjalsów z karabinkiem Grot do Dowództwa Wojsk Specjalnych trafiła notatka. Polscy żołnierze wymienili w niej długą listę bardzo poważnych problemów z tą bronią. Takie karabinki polski resort obrony przekazał Ukrainie. Dostali je żołnierze, którzy dziś walczą na froncie z Rosją. https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/kara...
michal1965
Czwartek, 9 marca 2023 00:22:17
+2
+2 0
+ -
Ooooo jak onet. To musi być prawda.

Z naciskiem musi.
sailor
Czwartek, 9 marca 2023 08:07:54
+1
+1 0
+ -
Opowiedzcie dzieciom i wnukom o Janie Pawle II

Właśnie wyszukiwałem przed chwilą ilustrację do niniejszego wpisu i łzy jeszcze ciekną mi po policzkach. Pozostawiają chłodne, zasychające strugi.. Moi Kochani. Mam dziś do Was ogromną prośbę! Jeśli macie dzieci, wnuki. Zgromadźcie je po przeczytaniu tego wpisu wokół siebie. Nie ważne, że są już dorosłe lub prawie dorosłe. Powiedzcie że to bardzo ważne.

Opowiedzcie im o św. Janie Pawle drugim. O jego roli w odzyskaniu przez Polskę niepodległości, miłości do ojczyzny, o tym jak całował polską ziemię, o jego pełnych miłości i mądrości kazaniach, naukach, encyklikach. O tym jakim wielkim człowiekiem był i jak mocno emanował swoją niezwykłością. O jego niezwykłych aktach wiary i miłości do nas czy nawet ludzi którzy go krzywdzili. O tym z jaką z dumą i odwagą przeszedł swoją drogę krzyżową. Na pewno macie wiele do opowiedzenia!

Dziś Jan Paweł II jest opluwany przez najgorsze kreatury i nie ma w tym przypadku. Dowody, w postaci esbeckich fałszywek i zeznań agentów zainstalowanych przed dziesiątkami lat w Kościele przedstawiane są w stacji o komunistycznym, esbeckim rodowodzie - TVN. Dzieje się to zapewne na zlecenie obcych sił. Atak będzie trwał dziś, jutro, za rok czy dziesięć lat i będzie co chwilę ponawiany. Będą próbowali jak taranem uderzać regularnie aby wyważyć drzwi naszej jedności i pamięci. Będą co chwilę zamachiwać się ciosami w korzenie naszej wiary, tradycji i tożsamości.

I musimy dziś zdać sobie Kochani sprawę, że oni nie robią niczego przypadkowo. Plan jest dość wyrafinowany. Celem ich ataku nie jesteśmy my, nie są osoby które doskonale pamiętają Jana Pawła II i jego cuda. Ja przez całe życie będę pamiętał Rzym w dniu pogrzebu, burzę która rozpętała się w trakcie, przewertowała wszystkie karty rozłożonej księgi, po czym ją zamknęła i wszystko się uspokoiło... Aż ciarki przechodzą mi po plecach, bo przypominało to wszystko sceny z męki Pańskiej na krzyżu... Nam nikt nie wmówi kłamstw o nim...
Ich celem są nowe pokolenia Polaków, tych którzy nie mieli tego szczęścia co my - obcować i być świadkami mocy i wielkości Jana Pawła II. My za chwilę odejdziemy, ale ich agenda będzie trwała. Jest mała szansa, że dzieci dowiedzą się o Janie Pawle II w szkole, wiedząc jak wielu nauczycieli sprzeniewierza się polskim wartościom i ma w ogóle świadomość swojej roli.

Dlatego jest naszym obowiązkiem opowiedzieć o Janie Pawle II naszym dzieciom i wnukom i zobowiązać ich do tego aby tę samą prawdę opowiedziały dalszym pokoleniom. Jest naszym obowiązkiem wytłumaczyć naturę dzisiejszych ataków i uczulić na te parszywe metody w przyszłości, kiedy nas już nie będzie.

Jeśli to zrobimy to zgniłe ziarno fałszywek będzie praktycznie bezskuteczne, bo padnie jedynie na zdemoralizowaną i wypłukaną z wartości glebę środowisk, które dziś na ulicach drą wulgarnie japy...

Bardzo Was o to proszę!
https://niepoprawni.pl/blog/gawrion/opowiedzcie-dziec...
kumak
Czwartek, 9 marca 2023 08:12:16
-2
0 -2
+ -
Kurs? https://www.facebook.com/groups/1831050210508764/permal...
kumak
Czwartek, 9 marca 2023 08:12:49
-2
0 -2
+ -
Dziś możemy pisać prawdę
Post edytowany
kumak
Czwartek, 9 marca 2023 08:55:26
-2
0 -2
+ -
Sejm .. Trzaskowski ukazuje prawdę o szczujni tvpis..
michal1965
Czwartek, 9 marca 2023 09:11:46
+2
+2 0
+ -
A to dzisiaj urodziny Adama że prawdę będziecie pisać? I tak cały dzień?
kumak
Czwartek, 9 marca 2023 09:18:41
-2
0 -2
+ -
Zaorała https://youtube.com/shorts/xYb3BSrUItU?feature=share
michal1965
Czwartek, 9 marca 2023 13:28:06
+2
+2 0
+ -
Apel w obronie św. Jana Pawła II

Do wiadomości Konferencji Episkopatu Polski, telewizji TVN24 oraz Marcina Gutowskiego.

Nie ustają ataki środowisk antykatolickich na postać św. Jana Pawła II. Od lat wrogowie Kościoła dokonują prób dyskredytacji Papieża Polaka, zarzucając mu między innymi udział w tuszowaniu przypadków pedofilii wśród duchownych Kościoła katolickiego. Dziś jesteśmy świadkami kolejnej fali oskarżeń, której stanowczo się sprzeciwiamy.

W wyemitowanym 6 marca reportażu w TVN24 pt. „Franciszkańska 3” zarzucono Papieżowi ukrywanie zjawiska pedofilii w krakowskiej kurii przed 50 laty. Znamienne, że podstawowym źródłem informacji dla dziennikarzy były dokumenty Służb Bezpieczeństwa, zeznania tajnych współpracowników SB oraz wypowiedzi anonimowych rozmówców. Na tej podstawie, w materiale zarzucano ówczesnemu arcybiskupowi Karolowi Wojtyle, tuszowanie przestępstw dokonanych przez ks. Bolesława Sadusia, ks. Eugeniusza Surgenta oraz ks. Józefa Loranca. W materiale nie podano jednak żadnych wiarygodnych źródeł tej tezy. Autorzy reportażu bagatelizują także fakt, że decyzją kard. Wojtyły ks. Lorenc został suspendowany oraz wysłany do klasztoru jeszcze zanim zapadł prawomocny wyrok ws. dokonanych przez niego przestępstw przeciwko nieletnim.

W reportażu podane jest także nazwisko wielkiego polskiego patrioty i hierarchy Kościoła katolickiego obok nazwisk przestępców. Jest to nawiązanie do niedawnego oskarżenia „Księcia Niezłomnego” o molestowanie kleryków. Ksiądz Kardynał Adam Stefan Sapieha zmarł w 1951 roku. To on udzielił święceń kapłańskich Karolowi Wojtyle. Te oskarżenia opierają się o zeznania ks. Anatola Boczka, współpracownika SB o pseudonimie „Luty”, który za współpracę z komunistycznym aparatem opresji został suspendowany przez kard. Sapiehę. Innym dowodem mają być zeznania ks. Andrzeja Mistata, który złożył je w stalinowskim areszcie. Warto wskazać, że kard. Sapieha był wielkim patriotą, przeciwstawiał się komunistycznym władzom i był przez nie uznawany za osobę dla nich niebezpieczną. Był on między innymi łącznikiem pomiędzy Zrzeszeniem Wolność i Niezawisłość a gen. Władysławem Andersem. Podczas wojny kard. Sapieha był także czynnie zaangażowany w ratowanie żydowskich dzieci. Obrona dobrego imienia Kardynała jest w interesie nie tylko Katolików, ale wszystkich polskich patriotów.

Również oskarżenia pod adresem Kardynała Wojtyły zamieszczone w reportażu nie są poparte wiarygodnymi dowodami na ukrywanie pedofilów w Kościele. Ten znamienny fakt budzi obawę o złą wolę autorów reportażu. We wszystkich, dla których św. Jan Paweł II jest wielkim autorytetem i przewodnikiem duchowym, atak ten budzi oburzenie. Dlatego nie godzimy się na takie kłamstwa i nie pozwolimy na brukanie Jego dobrego imienia. Św. Jan Paweł II to najwybitniejszy przedstawiciel naszego narodu w historii, któremu jesteśmy winni pamięć i najwyższy szacunek.

Dlatego, my niżej podpisani wyrażamy solidarność z Papieżem Polakiem oraz innymi ofiarami kłamliwych pomówień. Wyrażamy swój sprzeciw i dezaprobatę dla prób dyskredytacji naszych największych autorytetów.

Polacy oburzeni bezpodstawnymi oskarżeniami

https://obronmyjp2.pl/?fbclid=IwAR2fJ4aVqMfdFsXF9nWb...
kumak
Czwartek, 9 marca 2023 13:39:38
-1
0 -1
+ -
Precz z cenzurą... Mleko się rozlało

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK