Budżet MM na 2016 uchwalony, na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze protokołu. Chyba 'ZA' głosowało 20 radnych przy jednym wstrzymującym się.
zadłużamy się dalej
przypomnę:
2008 4,3 mln pln
2009 3,3 mln pln
2010 7,7 mln pln
2011 13,3 mln pln
2012 21,4 mln pln
2013 35,2 mln pln
2014 32,7 mln pln
2015 37,9 mln pln
2016 46,1 mln pln ---- plan
w 2016 roku, każdego dnia zwiększymy zadłużenie MM o kwotę 22.400 pln
tym samym dług w przeliczeniu na jednego mieszkańca wzrośnie na koniec 2016 do 1.200 na łebka
a jeszcze niedawno, BMJ pisał: Wczoraj sejm zmienił regułę wydatkową, która stanowiła bezpiecznik chroniący przed nadmiernym zadłużaniem się Państwa. Spowoduje to możliwość zadłużenia budżetu dodatkowo o kolejne 6 mld. zł. Pieniądze te będą wydane na pokrycie obietnic wyborczych PiS. Jako samorządowiec startujący w kampaniach wyborczych, nigdy nie składałem obietnic bez pokrycia. Ale gdyby sejm zmienił regułę zadłużeniową dla samorządów, wtedy moglibyśmy poszaleć: nowe szkoły, szczepienia za darmo, mieszkania socjalne itd... przyszłe wybory wygrane w cuglach;-) Jakie to krótkowzroczne i nieodpowiedzialne.... Ten kredyt będą spłacać z odsetkami te dzieci które dziś dostaną po 500 zł. od rządu i te które tych pieniędzy nie dostaną...
w związku z tą wypowiedzią na fB pada pytanie (nie moje, ja jestem zablokowany - pisownia oryginalna): Takie pytanie bez zlosliwosci, za Pańskiej kadencji zadlurzenie miasta zmalalo czy wzroslo? I o ile?
odpowiedź BMJ: Wzrosło, znacznie, ale w bezpiecznych granicach. i dalej: Nie ma nic złego w zadłużeniu w rozsądnych granicach. Wie Pan o ile za mojej kadencji wzrosły jednocześnie dochody? Również znacznie:-)
Sprawdźmy to "znacznie", od 2010 do końca 2016 dług wzrośnie o 500% a dochody w tym czasie z 90,6 mln (2010) do 130,7 mln(2016) wzrosną o ... 44%
Ten "bezpiecznik" o którym wspomina BMJ to wynosił kiedyś 60% relacji łącznej kwoty długu do dochodów budżetowych. Rząd PO-PSL w 2014 zmienił go na coś co zowie się "indywidualny wskaźnik zadłużenia". Liczy się go tak - jedno ze zdjęć. Prawda, że proste...
p.s.
Jako samorządowiec startujący w kampaniach wyborczych, nigdy nie składałem obietnic bez pokrycia.
ma ten nasz pierwszy obywatel POczucie humoru :D