-1°C

8
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 3.02
PM25: 4.82 (12,4%)
PM10: 5.58 (32,15%)
Temperatura: -0.85°C
Ciśnienie: 1018.72 hPa
Wilgotność: 64.27%

Dane z 09.04.2026 04:40, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Sesja 21.12.2015

29 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 8438
Aron
Mińsk Mazowiecki , postów: 8438
Niedziela, 13 grudnia 2015 21:07:34
+2
+2 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Przeglądałem materiały na najbliższą sesję i trafiłem na projekt uchwały o emisji obligacji komunalnych - http://www.bip.minsk-maz.pl/bip/205_umminskmazowiecki/fcke... Ciekaw jestem opinii czy obligacje komunalne to dobry instrument finansowania zadań samorządu.
ciekawy
Niedziela, 13 grudnia 2015 22:22:08
-3
0 -3
+ -
Sure - dam tysiąc - odbiorę pięćset bo do wypłaty nagrabi się jakiś innych mniej lub większych powodów by nie płacić.
To już Urząd nie ma kasy? Hmmm .... czyżby któryś z festiwali musiał upaść? Ciekawe który 4M, Himilsbach, Skrzynecki ? A może padnie słynne pałacowe kino czy letnie potańcówki (nawiasem mówiąc słyszałem że coraz gorzej tam się działo - za dużo nawalonych gości przychodziło)
Mińsk Mazowiecki Postów: 157
tomnie
Mińsk Mazowiecki, postów: 157
Poniedziałek, 14 grudnia 2015 09:08:43
+2
+2 0
+ -
Przecież to nie pierwszy raz. Za obecnego burmistrza obligacje są dość popularne jako źródło zasilania budżetu miasta.
Mensko Postów: 394
Łado
Mensko, postów: 394
Poniedziałek, 14 grudnia 2015 11:33:00
+4
+4 0
+ -
Ale to źle? Tak mi się wydaje, że jak komuś trzeba zapłacić odsetki to lepiej na własnych regułach i dać szansę zarobić obywatelom, a nie tylko bankom :)
Mińsk Mazowiecki Postów: 2674
_AG_
Mińsk Mazowiecki, postów: 2674
Środa, 6 stycznia 2016 11:10:22
-2
+1 -3
+ -
Budżet MM na 2016 uchwalony, na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze protokołu. Chyba 'ZA' głosowało 20 radnych przy jednym wstrzymującym się.

zadłużamy się dalej

przypomnę:
2008 4,3 mln pln
2009 3,3 mln pln
2010 7,7 mln pln
2011 13,3 mln pln
2012 21,4 mln pln
2013 35,2 mln pln
2014 32,7 mln pln
2015 37,9 mln pln
2016 46,1 mln pln ---- plan

w 2016 roku, każdego dnia zwiększymy zadłużenie MM o kwotę 22.400 pln
tym samym dług w przeliczeniu na jednego mieszkańca wzrośnie na koniec 2016 do 1.200 na łebka

a jeszcze niedawno, BMJ pisał: Wczoraj sejm zmienił regułę wydatkową, która stanowiła bezpiecznik chroniący przed nadmiernym zadłużaniem się Państwa. Spowoduje to możliwość zadłużenia budżetu dodatkowo o kolejne 6 mld. zł. Pieniądze te będą wydane na pokrycie obietnic wyborczych PiS. Jako samorządowiec startujący w kampaniach wyborczych, nigdy nie składałem obietnic bez pokrycia. Ale gdyby sejm zmienił regułę zadłużeniową dla samorządów, wtedy moglibyśmy poszaleć: nowe szkoły, szczepienia za darmo, mieszkania socjalne itd... przyszłe wybory wygrane w cuglach;-) Jakie to krótkowzroczne i nieodpowiedzialne.... Ten kredyt będą spłacać z odsetkami te dzieci które dziś dostaną po 500 zł. od rządu i te które tych pieniędzy nie dostaną...

w związku z tą wypowiedzią na fB pada pytanie (nie moje, ja jestem zablokowany - pisownia oryginalna): Takie pytanie bez zlosliwosci, za Pańskiej kadencji zadlurzenie miasta zmalalo czy wzroslo? I o ile?
odpowiedź BMJ: Wzrosło, znacznie, ale w bezpiecznych granicach. i dalej: Nie ma nic złego w zadłużeniu w rozsądnych granicach. Wie Pan o ile za mojej kadencji wzrosły jednocześnie dochody? Również znacznie:-)

Sprawdźmy to "znacznie", od 2010 do końca 2016 dług wzrośnie o 500% a dochody w tym czasie z 90,6 mln (2010) do 130,7 mln(2016) wzrosną o ... 44%

Ten "bezpiecznik" o którym wspomina BMJ to wynosił kiedyś 60% relacji łącznej kwoty długu do dochodów budżetowych. Rząd PO-PSL w 2014 zmienił go na coś co zowie się "indywidualny wskaźnik zadłużenia". Liczy się go tak - jedno ze zdjęć. Prawda, że proste...

p.s.
Jako samorządowiec startujący w kampaniach wyborczych, nigdy nie składałem obietnic bez pokrycia.
ma ten nasz pierwszy obywatel POczucie humoru :D

Ze względu na niskie oceny posty użytkownika Phi Beta są widoczne tylko i wyłącznie dla zalogowanych użytkowników
_AG_
Środa, 6 stycznia 2016 12:54:27
-1
+2 -3
+ -
Dług kumuluje z sześciu lat, wzrost dochodów podaje rok do roku.

gdy masz jeden dług/kredyt na karku i weźmiesz kolejny to zadłużenie się nie kumuluje? Automatycznie się spłaca czy jest umarzane?

można jeszcze inaczej:
w 2010 stosunek długu do dochodów ----- 8,5 %
w 2016 stosunek długu do dochodów ----- 35,3 %

PS- PISIS uruchomiło kolejną transzę środków na trolli?

tak się składa, że radni pis też głosowali za tym budżetem
sami się trolują? Ot lewacka logika.
Mińsk Mazowiecki Postów: 1273
Wóz z węglem
Mińsk Mazowiecki, postów: 1273
Środa, 6 stycznia 2016 13:10:42
0
+1 -1
+ -
pan Adam nie na Orszaku?
_AG_
Środa, 6 stycznia 2016 13:25:07
0
+1 -1
+ -
pan Adam nie na Orszaku?

to do mnie czy do tego drugiego?

Mimo wszystko śpieszę wyjaśnić. Żaden z nas nie jest tym Adamem Z. o którym myślisz. Choć jedno nas łączy. Wszyscy trzej mamy imię zaczynające się od litery 'A'.
Ze względu na niskie oceny posty użytkownika Phi Beta są widoczne tylko i wyłącznie dla zalogowanych użytkowników
Cały świat Postów: 80
krystonmm
Cały świat , postów: 80
Środa, 6 stycznia 2016 16:58:04
0
+2 -2
+ -
Phi beta dobre
_AG_
Środa, 6 stycznia 2016 23:26:02
0
+2 -2
+ -
... z dziecinną manipulacją ...

... to prymitywna manipulacja.

Zarzucasz BMJ "dziecinną i prymitywną manipulację"? To BMJ napisał: "... za mojej kadencji wzrosły jednocześnie dochody? Również znacznie". Jak widać powyżej, zadłużenie procentowo rośnie dużo, dużo szybciej niż dochody. Jakieś 10 razy szybciej. Jak zachowamy takie tempo niedługo osiągniemy dopuszczalny maksymalny poziom. Coś około jubileuszu 600-lecia miasta. Szykuje się fajny jubileusz.

jak to leciało?

TERRAIN AHEAD
PULL UP, PULL UP
KURWAAAAAAAAAAAA!
sześć stóp nad ziemią Postów: 2907
garbaty_anioł
sześć stóp nad ziemią, postów: 2907
Piątek, 8 stycznia 2016 00:46:10
+2
+2 0
+ -
mieszanki piwa z wódką bywają odlotowe także obstawiam, że lubisz takie mikstury:D
_AG_
Piątek, 8 stycznia 2016 23:41:17
0
+2 -2
+ -
Tobie, pisdeczko tobie. I autorowi wPiSSu :

nic a nic z nowym rokiem rozumku nie przybyło

od 2010 do końca 2016 dług wzrośnie o 500% a dochody w tym czasie z 90,6 mln (2010) do 130,7 mln(2016) wzrosną o ... 44%

jakaś cyfra się nie zgadza?
może popełniłem gdzieś błąd w obliczeniach?
wziąłbyś lepiej kalkulator i sprawdził

jeszcze raz wpis BMJ:
[Zadłużenie] wzrosło, znacznie ... Nie ma nic złego w zadłużeniu w rozsądnych granicach. Wie Pan o ile za mojej kadencji wzrosły jednocześnie dochody? Również znacznie:-)

teraz ten sam wpis ubogacony o procenty

[Zadłużenie] wzrosło, znacznie, o 500% ... Nie ma nic złego w zadłużeniu w rozsądnych granicach. Wie Pan o ile za mojej kadencji wzrosły jednocześnie dochody? Również znacznie o 44% :-)

Według BMJ: 'znacznie' - 500% i 'znacznie' - 44%

Nie każdy musi to rozumieć. Koniec. Kropka.

... wyjaśnić palącej kwestii ...

galop?
znowu?

jak ci się nudzi znajdź sobie kolegów, zapytaj Petru, zmień pracę, weź kredyt itd ...

lubię wódkę oraz piwo

to brzmi jak gejowskie ogłoszenie "pan szuka pana"
lubię tu oraz tu
ciota szuka chłopaka?
Mińsk Mazowiecki Postów: 173
krajan
Mińsk Mazowiecki, postów: 173
Sobota, 9 stycznia 2016 14:51:48
+2
+3 -1
+ -
Phi Beta skąd wiesz że _AG_ jest płci żeńskiej? Czy do swojej kobiety, też zwracasz się ...per kretynko. Jeżeli tak, to wyrazy współczucia. Po twoich wpisach widać, że kultura nie wpisała się w twoje geny - "słoma z butów wystaje". Jak się nie potrafi przekonać oponenta, to najlepiej go obrażać ? Dość prymitywne podejście, jak na tak wytrawnego forumowicza i znawcę miejscowej polityki i wielbiciela BMJ!

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK