Sąd Rejonowy w Bydgoszczy orzekł, że jeśli prezes sądu w Olsztynie Maciej Nawacki nadal będzie blokował powrót sędziego Pawła Juszczyszyna do orzekania (mimo wyroków sądów) można nałożyć na niego finansową grzywnę, a jeśli jej nie zapłaci, zamienić mu ją na areszt. Immunitet sędziowski nie chroni go przed odpowiedzialnością cywilną. Sąd zwrócił też uwagę, że nie do pomyślenia jest, aby prezes sądu i sędzia nie wykonywał prawomocnych orzeczeń sądowych.
Paweł Juszczyszyn z Sądu Rejonowego w Olsztynie to pierwszy polski sędzia zawieszony przez nielegalną Izbę Dyscyplinarną. Jest już zawieszony ponad dwa lata.
Sędzia Paweł Juszczyszyn: „Sąd w Bydgoszczy potwierdził, że na Nawackim spoczywa obowiązek natychmiastowego przywrócenia mnie do pracy. Jeśli nadal będzie trwał w aroganckim uporze, to suma grzywien może wynieś do miliona złotych. I będzie musiał pokryć je z prywatnych środków”.
„Z determinacją wykorzystuję wszystkie instrumenty prawne by wrócić do orzekania. Bo to co mnie spotkało i innych sędziów odsuwanych od orzekania za wydawanie orzeczeń zgodnych z prawem europejskim, jest bezprawne. Nie dałem się złamać przez ponad dwa lata i nadal złamać się nie dam”.
więcej:-sedziego-juszczyszyna-do-pracy/?fbclid=IwAR2rinItt9zKCZlbB1K5bx0b4vAtQsVYhzCD8pPQuZl4URdGRdEiq6Q9kSI