18°C

23
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 7.56
PM25: 13.60 (34,26%)
PM10: 15.42 (90,66%)
Temperatura: 18.08°C
Ciśnienie: 1007.51 hPa
Wilgotność: 58.25%

Dane z 04.06.2026 18:50, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

karta dużej rodziny

37 postów
Miańsk Postów: 3104
independent
Miańsk, postów: 3104
Środa, 15 października 2014 21:48:16
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
X Y, a gdzie Z?
Z jest na starość, czworo dzieci pracuje na emerytury obojga rodziców, czyli jest 4:2, a przy jednym dziecku jest 1:2
Żabodukt Postów: 82505
kumak
Żabodukt, postów: 82505
Środa, 15 października 2014 22:33:46
0
0 0
+ -
czemu Polki w Anglii rodzą więcej dzieci niż te w swoim kraju? tam komuny nie ma a jest socjal
Miańsk Postów: 3104
independent
Miańsk, postów: 3104
Środa, 15 października 2014 23:18:05
0
0 0
+ -
Rodzą więcej dla zasiłków i mieszkania oraz zalegalizowania pobytu.Byłem w Londynie prawie rok, to wiem jak jest i dodam, że Polki są tam wyzwolone seksualnie i może też to jest powodem większej ilości urodzeń.
kumak
Środa, 15 października 2014 23:55:23
0
0 0
+ -
tak właściwie to jeśli taka karta komuś pomaga to ok.. ja nie mam dużej rodziny i muszę liczyć na siebie.. i na promocje,okazje,wyprzedaże.Mnie nie cieszy że ktoś ma gorzej ode mnie. W polityce prospołecznej nie powinna liczyć się ilość dzieci a dochód na głowę
Posiadały Postów: 57
Barbara_Kwarc
Posiadały, postów: 57
Czwartek, 16 października 2014 00:03:08
0
0 0
+ -
Ja mam dużą rodzinę ale co mi po zniżce jak i tak nie na wszystko stać a za darmo to kolejki biedniejszych lub "zaradniejszych"
Mińsk Mazowiecki Postów: 847
t.o.
Mińsk Mazowiecki, postów: 847
Czwartek, 16 października 2014 10:02:04
0
0 0
+ -
kappa, marian - zdefiniujcie "sprawiedliwość" :))) a potem dopiero "społeczną". Oczywiście żartuję, chociaż pewnie Wy dwaj i tak to wyczujecie. Gwoli ścisłości - te ulgi czy dodatki na dziecko są śmieszne i nie sądzę, żeby kogoś zachęciły do posiadania większej liczby dzieci (jeśli się waha). A ta Karta to pic na wodę, taki sam efekt jak te ulgi - czy Karta obniży ceny w sklepach (obłożone złodziejskim VATem), sprawi, że potanieje benzyna i bilety na komunikację (ach, sorry, zapomniałam, że w Mińsku ten problem odpada)? Wymyślili Kartę, że niby państwo takie miłosierne i "promuje" (cokolwiek to znaczy) wielodzietność. A jeśli ktoś ma wątpliwości, co się w Polsce wspiera, to niech sobie przypomni, że pierwszeństwo w przyjęciu do państwowych przedszkoli mają dzieci samotnych rodziców, a także z rodzin wielodzietnych, czyli mających co najmniej 3 dzieci - bezsens, jeśli wziąć pod uwagę, że wsparcie, jeśli miałoby być sensowne, powinno ludzie zachęcać, żeby mieć więcej dzieci, a trudno mieć od razu troje...

Moje zdanie jest takie, że gdyby nie kretyński system i ZUS, to nie byłoby potrzeby gdakania o sprawiedliwości społecznej i jak to jedni powinni dopłacać do pseudoulg na dzieci, żeby one rzekomo potem finansowały emerytury innych. I każdy by sam odkładał na swoją własną przyszłość, a nie "sprawiedliwie" dokładał do innych.
sześć stóp nad ziemią Postów: 2907
garbaty_anioł
sześć stóp nad ziemią, postów: 2907
Czwartek, 16 października 2014 12:51:29
0
0 0
+ -
Żeby było sprawiedliwie proponuję wprowadzić "bykowe". Nie może być tak, że ja zrywam się z koncertu czy meczu wcześniej (do żony i dzieci) a koledzy kawalerowie piją do późnych godzin nocnych i dobrze się bawią;)
MMz Postów: 28
CruellaDeMon
MMz, postów: 28
Czwartek, 16 października 2014 14:04:16
0
0 0
+ -
Program "Rodzinny Mińsk" i Karta Dużej Rodziny dotyczy M I Ń S K I C H rodzin wielodzietnych, zamieszkałych w M I Ń S K U M A Z O W I E C K I M!
Jeśli autorka postu nie rozumie idei programu w mieście to niech dokładnie zapozna się z treścią programu. Ponadto jeśli jest Pani mieszkanką gminy to organem właściwym do uruchomienia projektu dla rodzin wielodzietnych z terenu G M I N Y jest Wójt.
Ze względu na niskie oceny posty użytkownika Phi Beta są widoczne tylko i wyłącznie dla zalogowanych użytkowników
Mińsk Mazowiecki Postów: 170
staryyy
Mińsk Mazowiecki, postów: 170
Czwartek, 16 października 2014 22:11:33
0
0 0
+ -
Najprościej rzecz ujmując , ten co ma troje dzieci wkłada do rozwoju społeczeństwa 3 razy więcej niż ten , który ma 1 dziecko. bo za 20 lat będzie troje podatników, troje płatników zus itd, a z tego drugiego jest w przyszłości tylko 1 podatnik ect..Państwo w bardzo nikły sposób rekompensuje rodzinom wielodzietnym, koszty ponoszone przez nich za wychowanie przyszłych OBYWATELI.To jest właśnie ta sprawiedliwość społeczna, co więcej pamiętaj,że w przypadku posiadania jednego dziecka automatycznie godzimy się na zmniejszenie populacji naszego narodu, co za kilkadziesiąt lat będzie miało fatalne skutki . A zniżki na basen dla rodzin wielodzietnych nie obciążają budżetu miasta z prostej przyczyny-100% kosztów biletów dla wielu takich rodzin = brak wychodzenia do tych obiektów.
Mińsk Maz. Postów: 2
WRETH
Mińsk Maz., postów: 2
Czwartek, 16 października 2014 22:36:02
0
0 0
+ -
Generalnie są dwie karty dla rodzin wielodzietnych (wg strony miasta):

Karta Dużej Rodziny - chyba z programu ogólnopolskiego rządowego

Mińska Karta Dużej Rodziny - z programu Rodzinny Mińsk
Ze względu na niskie oceny posty użytkownika Phi Beta są widoczne tylko i wyłącznie dla zalogowanych użytkowników
M-M Postów: 27
Don Pedro
M-M, postów: 27
Czwartek, 16 października 2014 22:41:55
0
0 0
+ -
Kij ma dwa końce, jeden to Z sporsmana, a drugi to to, że czworo i jedno dziecko jako dorośli są bezrobotnymi i utrzymuje ich państwo,. które mniej traci przy jedynaku.
Mińsk Mazowiecki Postów: 170
staryyy
Mińsk Mazowiecki, postów: 170
Piątek, 17 października 2014 16:42:13
0
0 0
+ -
To ty masz problem ze zrozumieniem podstawowych pojęć"Napisałem bardzo prostym językiem, niestety, muszę wyróżnić sedno wypowiedzi :
Emerytura, nawet ta w systemie ubezpieczeń społecznych jaki mamy obecnie, nie bierze się z ilości dzieci, ale z płaconych składek. Nie ma składek, nie ma na emerytury. A nie ma składek, gdy nie ma pracy lub praca jest na czarno, na śmieciówkę itd."
Choć nie wiem ile byś zarabiał i ile z tych zarobków odliczano by na zus to pamiętaj ,że jest to forma międzypokoleniowej umowy społecznej- czyli te twoje mega składki wpłacane dziś nie idą na twoje konto, tylko w większości na emerytury dla osób z pokolenia lat 30 i 40 , a na te twoją ewentualna emeryturkę będą pracowały moje dzieci!!!

"Niestety, muszę się czepnąć- co to jest populacja narodu, niech będzie w uproszczeniu- co to jest naród i dlaczego jego malejąca liczebność ma stanowić dla mnie zmartwienie."
Jeżeli nie utożsamiasz się z tym narodem i z tym krajem , won na Ukrainę do Rosji czy skąd tam się wywodzisz!!!
Anarchizm =Debilizm
kumak
Piątek, 17 października 2014 22:22:06
0
0 0
+ -
Staryy- ilu nas jeszcze wygonisz na Ukrainę?A może pojedziesz z nami?
Wasza Polska jest mistrzem Polski a moja jest najmojsza
Nie można zwiększenia ilości dzieci w MM OKREŚLIĆ Jako wzrost urodzeń .Sytuacja ta spowodowana mnogością nowych osiedli gdzie prywaciarze sprzedają mieszkania a miasto nie nadąża ze zbudowaniem infrastruktury zdolnej obsłużyć potrzeby nowych mieszkańców.Gdyby jeszcze Ci nowi mieli meldunki to sprawa była by prostsza bo cześć z nich płaciła by podatki lokalne.
REASUMUJĄC NIE ROZUMIEM CZEMU jeśli kogoś stać na nowiutkie mieszkanie i liczną rodzinę to potem jeszcze ma jeszcze za to zbierać profity.Zupełnie jak za komuny- koledzy wykonujący tę sam pracę co ja zarabiali o 10-30% więcej bo dostawali różne dodatki rodzinne.

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK