7°C

12
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 4.95
PM25: 7.22 (48,15%)
PM10: 8.15 (18,1%)
Temperatura: 6.66°C
Ciśnienie: 1018.59 hPa
Wilgotność: 46.75%

Dane z 08.04.2026 18:10, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

700+

62 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 1049
cobra.rdc
Mińsk Mazowiecki, postów: 1049
Środa, 10 maja 2017 08:42:46
+1
+2 -1
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Aron na jakiej podstawie twierdzisz, że Program Rewitalizacji jest „martwy”? Masz w nim zapisy działań z określeniem terminu realizacji – ruszyła rewitalizacja Zespołu Pałacowo-Parkowego i zieleni w centrum, budowa osiedla domów socjalnych na poligonie także jest w toku a i przewidziana programem komunikacja miejska też ma ruszyć jeszcze w tym roku…

Ponadto budowa szkoły podstawowej na „poligonie” wynika nie tylko z Programu, ale również z zapisów umowy kupna tej działki od MON. Miasto nabyło ją na preferencyjnych warunkach z przeznaczeniem na cele społeczne i oświatowe co było warunkiem „rabatu”…

Chciałbym też zauważyć, że w tym temacie mieliśmy dyskutować o dotacjach na uczniów w przedszkolach i szkołach niepublicznych na terenie miasta Mińsk Mazowiecki – celowością jej przyznawania i kontrolą UM nad właściwym wydawaniem tych środków. Odnoszę wrażenie, że wielu osobom zależy aby sprowadzić rozmowę na boczny tor…
Gród nad Srebrną Postów: 148
obywatel R
Gród nad Srebrną, postów: 148
Środa, 10 maja 2017 09:02:53
0
+1 -1
+ -
cobra eureka! A o czym ja pisałem wcześniej??? Hello!!! Jedne urzędaski chcieli drugim szpilkę wbić a strzelili w swojego. Teraz trzeba pitolić o złomowiskach i innych dyrdymałach. A ja będę pisał cały czas, że ponad półbańki z miejskiej kasy poszło na pensje właściciela prywatnego przedszkola!!
Mińsk Mazowiecki Postów: 8438
Aron
Mińsk Mazowiecki , postów: 8438
Środa, 10 maja 2017 09:20:22
0
+1 -1
+ -
To jak władze miasta kontrolują dotacje, sprawa jak pisałem wpłynęła po porażkach sądowych miasta i aktywności radnego Gąsiora. Cobra teren poligonu został zakupiony od WAM, istotnie park ruszył i za to pochwała dla władz.
cobra.rdc
Środa, 10 maja 2017 20:21:38
0
+1 -1
+ -
Aron dzięki za doprecyzowanie - nie pamiętałem z której wojskowej instytucji miasto nabyło działkę, ale myślę, że zarówno Ty jak i zainteresowani wiedzieli o co chodzi...

Aktywność Pana Radnego Gąsiora akurat w tym temacie w mojej ocenie wydaje się być oczywista...
Niestety całe to zamieszanie spowodowane jest wieloletnimi zaniedbaniami w infrastrukturze społecznej i wynikającej z nich niewystarczającej sieci oświatowych placówek publicznych. Dlatego osobiście cieszy mnie budowa nowej "Tęczowej Doliny" oraz zapowiadana budowa szkoły podstawowej na Serbinowie. Oczywiście nawet te inwestycje nie rozwiążą wszystkich problemów i zwłaszcza w kwestii przedszkoli i żłobków jesteśmy skazani jako miasto na konieczność współpracy z placówkami niepublicznymi. Ważne jest aby ta współpraca była transparentna i na ściśle określonych warunkach pozwalających na racjonalne wydawanie środków z dotacji budżetowej i stałej kontroli jakości oferty edukacyjnej. W końcu tu przede wszystkim chodzi o szerokorozumiane dobro najmłodszych mieszkańców naszego miasta...
Mińsk Mazowiecki Postów: 8438
Aron
Mińsk Mazowiecki , postów: 8438
Środa, 10 maja 2017 21:17:43
+1
+1 0
+ -
Cobra odnośnie przedszkoli są dwa wyjścia albo budujemy nowe potrzeby zauważam zwłaszcza na Anielinie i w okolicach ulic Sosnkowskiego, Wesołej, Sosnowej stąd moje dywagacje o terenie złomowiska. Drugie wyjście to poważne zajęcie się funkcjonowaniem przedszkoli prywatnych, z jednej strony atakuje się wybrane z drugiej uzasadniając budowę małych uliczek Kaszubskiej i Pomorskiej twierdzono, iż znajdują się tam prywatne przedszkola.Mam wrażenie, że z niektórymi przedszkolami władze po prostu rozpoczęły wojnę zamiast prowadzić dialog.
cobra.rdc
Środa, 10 maja 2017 21:34:17
0
+1 -1
+ -
Aron zgadzam się z Tobą i osobiście skłaniam się do budowy kolejnych publicznych (miejskich) placówek. Mam jednak świadomość dzisiejszych możliwości finansowych miasta i póki co dobrze będzie jak "ucywilizujemy" zasady dotowania pobytu dzieci w przedszkolach prywatnych dla lepszej kontroli celowości przyznawania i wydatkowania dotacji.
obywatel R
Środa, 17 maja 2017 21:04:12
-1
0 -1
+ -
janusz14 tu jest ponad półbańki z miejskiej kasy do prywatnej kiełdy. Co ty chcesz udowodnić?
obywatel R
Czwartek, 8 czerwca 2017 10:47:15
0
+1 -1
+ -
Na pewno nie trafiają do prywatnych kieszeni. 500 tys rocznie to pensyjka jakiej żaden dyrektor miejskiego przedszkola raczej nie ogląda.
Mińsk Maz Postów: 277
pearl eden
Mińsk Maz, postów: 277
Czwartek, 8 czerwca 2017 12:21:39
0
0 0
+ -
Dla mnie ważne było np. że dzieci a później wnuczki miały w przedszkolu posiłki przygotowane na miejscu. Utrzymanie kuchni też kosztuje.
Konto usunięte Postów: 1339
Konto usunięte
Konto usunięte, postów: 1339
Czwartek, 8 czerwca 2017 17:21:27
0
0 0
+ -
janusz14 podziwiam Twoją cierpliwość. Że też jeszcze chce Ci się to wszystko tłumaczyć.
Niech przedszkole kosztuje i 100 milionów, bo wtedy kasa zostanie w mieście... Oh, wait! Przecież te 100 milionów trafi do wykonawcy. Do ch*lernego prywaciarza i kapitalisty...
obywatel R
Czwartek, 8 czerwca 2017 17:43:32
-1
0 -1
+ -
Lepsze 100 milionów zostawione w mieście niż 500 tysiaków do prywatnej kieszeni.
Żabodukt Postów: 82378
kumak
Żabodukt, postów: 82378
Czwartek, 8 czerwca 2017 19:47:17
+1
+1 0
+ -
ARONIE- tamto złomowisko było zanim kto kolwiek tam jeszcze mieszkał-widziały gały co brały- niedługo wam ZNTK BĘDZIE PRZESZKADZAŁ I LUDZIE IDĄCY RANO DO PRACY
Konto usunięte Postów: 1339
Konto usunięte
Konto usunięte, postów: 1339
Czwartek, 8 czerwca 2017 20:38:16
0
0 0
+ -
Lepsze 100 milionów zostawione w mieście niż 500 tysiaków do prywatnej kieszeni.
Lepsze 100 milionów w prywatnej kieszeni wykonawcy z Michałowic, niż 500 tysiaków zostawione w mieście?

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK