Katrine Glazkova odpowiada organizacjom antyaborcyjnym
Rosyjska artystka nie wiedziała, że jej obraz wykorzystano w Polsce w sporze światopoglądowym. Kiedy internauci ją o tym poinformowali, Katrine Glazkova wydała oświadczenie na Instagramie, w którym napisała, że:Ta ilustracja miała mieć pozytywny wydźwięk, stanowić uosobienie radości z macierzyństwa, ale na pewno nie jako symbol ucisku i nieposzanowania praw kobiet. Sprzedaję to zdjęcie w bazach stockowych od wielu lat, ale nigdy nie pomyślałam, że coś takiego może się wydarzyć. Jako kobieta i artystka wyrażam poparcie dla Polek w walce o ich prawo do dokonywania wyborów.
- Katrine Glazkova
Rosyjska artystka przygotowała nową grafikę
Niedawno Katrine Glazkova udostępniła na swoim Instagramie nowy obraz, za pomocą którego chce wesprzeć Polski walczące o podstawowe prawo decydowania o swoim ciele. Grafika przedstawia nagą kobietę występującą na tle błyskawicy. Postać jest wpatrzona w stronę obserwującego, ma wyciągniętą do przodu rękę w geście "trzymaj się ode mnie z daleka". Katrine Glazkova pisze:
Przygotowałam to na wasze zamówienie. Jestem zmęczona denerowaniem się o coś, czego nie mogę zmienić. Nie chcę już tracić energii i czasu na rozwiązywanie problemu tego obrazu. Myślę, że nie trzeba tłumaczyć, co i dlaczego jest tutaj pokazane, ale na wszelki wypadek podpowiadam, że to coś w stylu "Trzymaj się z dala od mojego ciała" [...]. W niniejszej ilustracji odpuszczam kwestię licencji [...] zezwalam ci na używanie jej bezpłatnie do twoich cel https://www.instagram.com/p/CIz3NJBMDw-/?utm_source=ig_e...