16°C

8
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 3.48
PM25: 4.70 (31,36%)
PM10: 5.71 (12,7%)
Temperatura: 16.03°C
Ciśnienie: 1018.96 hPa
Wilgotność: 60.63%

Dane z 30.04.2025 12:15, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Komunikacja miejska?

414 postów
Minsk Mazowiecki Postów: 409
kobietka26
Minsk Mazowiecki, postów: 409
Niedziela, 9 października 2016 11:42:55
-4
+2 -6
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
capsel -Na wstępie przepraszam, chciałam kliknąć na 'plus', ale niechcący kliknęło się na 'minus' :( , bo jestem za Twoją wypowiedzią.
Tak samo popieram -iwonka50- (i nie ważne, czy jest napływową czy nie, ale.. mieszka w Mińsku Mazowieckim będąc jego jego mieszkanką. To się liczy. Uważam, że ma prawo zabierać głos w ważnych dyskusjach w sprawach dotyczących życia mieszkańców... Natomiast ludzie, którzy nie są mieszkańcami -co tu robią ? z jakiej racji ma się liczyć ich głos w ważnych dla n a s z e g o miasta sprawach ? Jaki maja w tym cel ??
-iwonka50- nie żegnaj się, bo dobrze myślisz i dlatego masz prawo bronić swojego głosu. Popieram tok Twojego myślenia i osób, którzy myślą podobnie.

Obserwatorze -jeśli czytasz tę dyskusję (na temat komunikacji miejskiej) i jesteś za -wypowiedz się, albo choć daj plus osobom, które myślą podobnie jak -iwonka50-; -olabia- czy -capsel-..... by było nas więcej.
Konto usunięte Postów: 1339
Konto usunięte
Konto usunięte, postów: 1339
Niedziela, 9 października 2016 14:58:32
-3
+1 -4
+ -
Natomiast ludzie, którzy nie są mieszkańcami -co tu robią ? z jakiej racji ma się liczyć ich głos w ważnych dla n a s z e g o miasta sprawach ? Jaki maja w tym cel ??
Hmm... Może, tak jak ja, tam się urodzili, wychowali, mieszka tam cała ich rodzina i mimo tymczasowej emigracji wrócą do Mińska za kilka/kilkanaście lat? Może planują związać swoją przyszłość z Mińskiem i zwyczajnie nie chcą zamieszkać w mieście-bankrucie? Może znają inne, lepsze, rozwiązania podpatrzone w innych miastach, które warto by było wprowadzić w Mińsku? Myślcie ludzie, myślcie, to nie boli.
kobietka26
Niedziela, 9 października 2016 17:53:24
-3
+1 -4
+ -
Może........ ? A nie powinno być 'na pewno' ?? Liczy się TU i TERAZ.
Konto usunięte
Niedziela, 9 października 2016 18:51:30
-2
+1 -3
+ -
I po co znowu ten spam? No, ale jedziemy...
Nie, nie powinno być "na pewno", bo nie wiem jakie powody mogą mieć inni, więc podałem przykładowe.
Liczy się TU i TERAZ.
Takie podejście mieli, m.in. Grecy i Hiszpanie. Jak to się dla nich skończyło wie chyba każdy. Ty będziesz żyła tu i teraz, a za 10-15 lat będziesz tłumaczyła swoim dzieciom dlaczego żyją w tak trudnych czasach. Miasto z takim budżetem jak Mińsk powinno obejrzeć każdą złotówkę dwa razy zanim ją wyda. W Mińsku nie można żyć tu i teraz, tylko trzeba popracować na budżetem i dopiero gdy zniknie deficyt myśleć o wydatkach na rozmaite "chciejstwa" mieszkańców.
kobietka26
Niedziela, 9 października 2016 19:20:22
-3
+1 -4
+ -
WonszKtóryZjatPajonka -proszę- czytaj ze zrozumieniem... pisząc tak miałam na myśli twoje 'gdybanie' -m o ż e wrócą, -m o ż e planują, -m o ż e znają.... itd... lecz póki co ich w tym mieście nie ma...
W Mińsku (czy gdziekolwiek indziej) życie się toczy TU i TERAZ /'jutro' dopiero będzie... a 'wczoraj' już było/
Zamieszkaj znów i wtedy w tym mieście udzielaj się. Realnie.
Konto usunięte
Niedziela, 9 października 2016 19:34:34
0
+2 -2
+ -
Czytam ze zrozumieniem i dlatego na Twoje pytanie
A nie powinno być 'na pewno' ??
odpowiadam
Nie, nie powinno być
więc nie zaczynaj teraz kręcić i filozofować. Ja tam na pewno wrócę.
Zamieszkaj znów i wtedy w tym mieście udzielaj się. Realnie.
Ho ho ho... Nie Ty będziesz decydowała kiedy tam zamieszkam i co będę robił. A teraz skończ ten spam, bo dyskutujemy na argumenty.
Post edytowany
kobietka26
Niedziela, 9 października 2016 20:07:06
-3
+1 -4
+ -
....bez komentarza.
Mińsk Mazowiecki Postów: 127
Beatrx
Mińsk Mazowiecki, postów: 127
Poniedziałek, 10 października 2016 09:26:36
0
+3 -3
+ -
ja żyję w Mińsku "tu i teraz". mało tego, żyję w Mińsku "trochę" dłużej niż "tu i teraz". i widzę, jaki jest stosunek mińszczan do komunikacji, widzę co się dzieje w centrum, gdzie duży parking na Kościuszki jest płatny i bez problemu mogę sobie wyobrazić co będzie, jak rozszerzy się strefa płatnego parkowania. taksówka to żadna konkurencja dla komunikacji, bo taxi przyjedzie pod dom o której chcesz godzinie i zawiezie "pod drzwi". a komunikacja? leć na przystanek i czekaj, może akurat tego dnia autobus się nie spóźni. a potem z przystanku, gdzie wysiadłeś leć tam, gdzie chciałeś dotrzeć. ktoś, kto stawia taxi jako konkurencję komunikacji (czy na odwrót) to serio nie ma pojęcia o czym pisze. albo po prostu klepie byle klepać (bo obrażać nikogo nie chcę).
kobietka26
Poniedziałek, 10 października 2016 10:38:03
0
+2 -2
+ -
Taaak... komunikacja (Bags, Mobilis) która jest -nie spełnia (cenowo, czasowo jak i również jeśli chodzi o pokonywane trasy) jak należy -potrzeb mieszkańców, często więc zmuszeni są korzystać z taksówek nie mając innego wyboru :(

dlatego KOMUNIKACJA MIEJSKA JEST NIEZBĘDNA, miasto jest rozległe i wszędzie jest spory kawałek (MYŚLEĆ NALEŻY NIE TYLKO O SOBIE -kiedy jest się młodym i zdrowym- lecz należy pamiętać o starszych mieszkańcach (często schorowanych), którzy mieszkają TU od lat; o matkach mających małe dzieci.... itd, itp.)
Trochę wyobraźni i...mądrego działania, a wszyscy będą zadowoleni i uśmiechnięci. Miłego dnia wszystkim :)
M-M Postów: 239
t-71
M-M, postów: 239
Poniedziałek, 10 października 2016 11:07:36
0
+2 -2
+ -
Ale o co bicie piany nawet z założenia i w rzeczywistości(Bags,Mobilis}nie jest komunikacją miejską.
Post edytowany
Beatrx
Poniedziałek, 10 października 2016 15:19:10
-3
+2 -5
+ -
oczywiście, że nie. ale są za to świetnym przykładem jak mińszczanie korzystają z autobusów. przecież to samo będzie jak zamiast bags czy pks pojedzie "komunikacja miejska".
kobietka26
Poniedziałek, 10 października 2016 16:02:53
+2
+3 -1
+ -
..... jeśli komunikacja miejska będzie oferowała sensowne trasy z dobrym rozkładem czasowym i niedrogimi biletami -mieszkańcy będą korzystać i nie muszą to być duże gabarytowo autobusy, busiki wystarczą..
Beatrx
Poniedziałek, 10 października 2016 16:42:30
0
+2 -2
+ -
busiki? a gdzie w tych busikach miejsce dla rodziców z wózkami? wiadomo, ze ktoś kiedyś tym pojedzie, tak samo jak są osoby jeżdżące po mińsku bagsami. tylko biorąc pod uwagę plusy i minusy to obecny pomysł na komunikację ma więcej minusów niż plusów. póki co jedynie cobra coś sensownego powiedział "za", a cała reszta jedynie podaje "argumenty" od czapy, zaprzeczając jeszcze sobie co kawałek o.O
Żabodukt Postów: 80000
kumak
Żabodukt, postów: 80000
Poniedziałek, 10 października 2016 16:43:19
+1
+2 -1
+ -
czy Wy wyjeżdżacie czasem z Miska? jak Polska dluga i szeroka kursują po miastach małe prywatne busiki... tylko tam nie ma pracy a taka prywatna linia to lepsze niż siedzenie na bezrobociu.Na razie u nasz chyba jeszcze za duży dobrobyt...Kolega pod Gdańskiem ma 2 busy i zatrudnia 4 ludzi... nie narzeka
Konto usunięte
Poniedziałek, 10 października 2016 17:11:36
-4
+1 -5
+ -
Niektórym tego nie przetłumaczysz. Tu ma być państwowe, darmowe, dojeżdżać wszędzie i o każdej godzinie. Założę się, że każdy kto tu popiera pomysł komunikacji miejskiej nie zapoznał się z jej planem. Ludzie sami sobie zaprzeczają i nie mają argumentów za powstaniem tego tworu. Najchętniej by doprowadzili do upadku lokalnych przewoźników, powodując odpływ (z budżetu miasta) dużych pieniędzy które tamci płacą z tytułu prowadzenia działalności, a dodatkowo chcą obciążyć ten budżet ogromnymi kosztami utrzymania "darmowej" komunikacji miejskiej.
Ale o co bicie piany nawet z założenia i w rzeczywistości(Bags,Mobilis}nie jest komunikacją miejską.
Oczywiście, że nie. Jest czymś więcej, bo nie dość że dostanę się wszędzie w mieście, to jeszcze pojadę dalej w gminę i powiat, a nawet dostanę się nim do Warszawy.
jeśli komunikacja miejska będzie oferowała sensowne trasy z dobrym rozkładem czasowym i niedrogimi biletami
Czy zaprezentowana, przez burmistrza, koncepcja komunikacji miejskiej spełnia, wg Ciebie, te warunki?
Post edytowany
kobietka26
Poniedziałek, 10 października 2016 17:15:01
-2
+1 -3
+ -
...no właśnie- kursują.... a w naszym mieście -nie.
Beatrix -a widziałaś taki busik z tyłem otwieranym ? Na pewno zawsze znajdzie się jakiś pan, który wstawi wózek z dzieckiem do środka, kierowca też może pomóc.
Dużych autobusów to raczej w naszym mieście nie będzie, ale busiki mogłyby się sprawdzić
Mińsk Maz Postów: 277
pearl eden
Mińsk Maz, postów: 277
Poniedziałek, 10 października 2016 17:37:32
+5
+6 -1
+ -
wonsz nie odnosiłam się do twojego antyspołecznego bredzenia bo po prostu nie ma to sensu. Ale twój ostatni wpis pokazuje w czyim interesie się wypowiadasz. Czyżby właścicielom Bagsa czy Mobilisa aż tak strach w oczy zajrzał? Jak zamieszkasz tutaj to będziesz sobie jeździł czym i gdzie chciał a póki co skoro nie wiesz jak wygląda ruch w mieście to po prostu zamilcz bo mdli od czytania tych twoich wypocin.
Mińsk Mazowiecki Postów: 1049
cobra.rdc
Mińsk Mazowiecki, postów: 1049
Poniedziałek, 10 października 2016 18:23:03
+4
+5 -1
+ -
WonszKtóryZjatPajonka w jednej ze swoich wcześniejszych wypowiedzi napisałeś, że znasz „inne lepsze rozwiązania, które można by wprowadzić w Mińsku…”, może podziel się z nami swoją wiedzą i zakończymy coraz bardziej bezprzedmiotową dyskusję i ostudzimy zupełnie niepotrzebne emocje.

Chciałeś również aby podać Ci przykłady innych miast podobnych do MMz gdzie komunikacja miejska działa – proszę bardzo:

1.Ząbki – powierzchnia 11,13 km2 (z czego ponad 25% stanowią lasy!!), liczba mieszkańców ok. 33 000.
Trzy linie komunikacji miejskiej (darmowe dla mieszkańców płacących podatki w mieście), ponadto linie komunikacji miejskiej ZTM Warszawa (miasto w 1ej strefie biletowej) i oczywiście stacja kolejowa zapewniająca dojazd do stacji Warszawa Wileńska oraz linie prywatnych przewoźników regionalnych.
Polecam lekturę a zwłaszcza analizę schematu przebiegu linii http://www.zabki.pl/komunikacja

2. Grodzisk Mazowiecki – powierzchnia 13,19 km2, liczba mieszkańców ok. 30000.
Jedenaście linii komunikacji miejskiej! Komunikacja podmiejska (m.in. do CH Janki) stacja kolejowa na linii Warszawa - Skierniewice oraz linia kolejki WKD. System rowerów miejskich!!
http://www.pksgrodzisk.com.pl/rozkladkg.html

Co łączy nas z tymi miastami? Otóż teoretycznie funkcjonujemy w ramach aglomeracji warszawskiej. Mamy zbliżony czas dojazdu dostępnymi środkami transportu publicznego do centrum Warszawy, co prawda po oddaniu II linii metra mieszkańcy Ząbek zyskali parę minut o ile na dojazd do Warszawy wybiorą pociąg.
Zwróć uwagę, że oba miasta mają mniej mieszkańców od Mińska przy bardzo zbliżonej powierzchni więc tam też „wszędzie blisko” a jednak komunikacja miejska tam działa i jest rozwijana – od września Ząbki uruchomiły 3cią linię miejską.
Zapewniam Cię (mam znajomych w obu miastach), że gdybyś tam powiedział o bezsensowności publicznego transportu miejskiego to spotkałbyś się w najlepszym przypadku z „popukaniem się w czoło”.
Co nas różni od wymienionych miast – podejście władz, które dawno zrozumiały, że bez zrównoważonego rozwoju i poprawy jakości życia mieszkańców nie będzie zrównoważonego budżetu a tym samym pieniędzy nie tylko na „fanaberie” mieszkańców, ale także na bieżące funkcjonowanie.
Masz rację, że opcja zaproponowana przez Władze miasta (autobusy jeżdżące w koło) jest totalnie bezsensowna i mam nadzieję, że decydenci wsłuchają się w głosy mieszkańców i nie uruchomią czegoś co w zaproponowanym układzie z dużym prawdopodobieństwem nie spełni oczekiwań mieszkańców.

Odnosząc się jeszcze do podnoszonego przez Ciebie argumentu niedostosowania ulic do taboru komunikacji miejskiej zapytam skoro tak to jak mieszczą się na nich autobusy BAGSa czy MOBILIS’a??
W naszych warunkach wystarczą małe autobusy jak np. krótkie autobusy SOLARISa
https://pl.wikipedia.org/wiki/Solaris_Alpino
Takimi pojazdami MOBILIS obsługuje linie komunikacji miejskiej w Warszawie, kilka z nich stoi też w bazie PKS u nas więc z taborem problemu by nie było…
Post edytowany
M.M Postów: 36
capsel
M.M, postów: 36
Poniedziałek, 10 października 2016 18:38:28
+4
+5 -1
+ -
Wonsz
[guote] Najchętniej by doprowadzili do upadku lokalnych przewoźników, powodując odpływ (z budżetu miasta) dużych pieniędzy które tamci płacą z tytułu prowadzenia działalności,[guote]
Czy to są lokalni przewoźnicy, to mam poważne wątpliwości. BAGS ma siedzibę w Dobrem, i na pewno tam płaci podatki. Natomiast Mobilis ma siedzibę w Warszawie.
W Mińsku jest tylko Oddział. I tu mam wątpliwości jak jest z podatkami. Może mógłbyś się z nami podzielić wiedzą jakie to są"duże pieniądze" które one płacą"
Konto usunięte
Poniedziałek, 10 października 2016 19:00:23
-5
0 -5
+ -
cobra.rdc po co mam powtarzać to co już napisałem? Co do pierwszego akapitu odpowiedź masz na 1 stronie tego tematu. O tym co napisałeś w drugim (Ząbki, Grodzisk) też już dyskutowaliśmy i przeczytasz to na 2 stronie tego tematu, dodam jeszcze że te miasta nie mają deficytu w budżecie. Co do ostatniego akapitu to na temat niedostosowania ulic pisałem na 1 stronie tego tematu, a o Solaris Alpino na stronie 8 tego tematu.
Masz rację, że opcja zaproponowana przez Władze miasta (autobusy jeżdżące w koło) jest totalnie bezsensowna i mam nadzieję, że decydenci wsłuchają się w głosy mieszkańców i nie uruchomią czegoś co w zaproponowanym układzie z dużym prawdopodobieństwem nie spełni oczekiwań mieszkańców.
Nie chodzi tylko o autobusy jeżdżące w koło, ale też o częstotliwość kursów i trasy. Widzę, że opłaciło się wałkować temat przez te miesiące, bo chociaż Ty jeden zrozumiałeś o czym pisałem.
capsel na Twoje pytanie odpowiem w takim stylu jak Ty odpowiedziałeś na moje (str. 12). Po dane na ten temat zgłoś się do odpowiedniego urzędu, lub do księgowej BAGS-a/MOBILIS-a.

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK