2°C

25
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 8.65
PM25: 14.92 (35,32%)
PM10: 15.89 (99,48%)
Temperatura: 1.64°C
Ciśnienie: 1010.79 hPa
Wilgotność: 83.50%

Dane z 21.12.2024 19:55, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Gdzie znaleźć monetę 20 groszy z 1923 roku?

4 postów
Pop3s
Sobota, 26 października 2024 17:53:07
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Ostatnio zacząłem bardziej interesować się polskimi monetami, a szczególnie tymi sprzed wojny. Mam już kilka ciekawych okazów z okresu II Rzeczypospolitej, ale nie mogę znaleźć monety 20 groszy z 1923 roku. Podobno jest trudna do zdobycia, szczególnie w dobrym stanie. Słyszałem, że te starsze monety niklowe są często wyceniane wyżej z powodu ograniczonych nakładów i ich wieku. Może ktoś tutaj miałby wskazówkę, gdzie taką monetę można znaleźć? Jak wy szukacie takich monet do swoich kolekcji?
moniczka
Sobota, 26 października 2024 18:13:23
0
0 0
+ -
Jeśli chodzi o zdobycie monety 20 groszy z 1923 roku, to rzeczywiście nie jest to proste. Sam interesuję się numizmatyką i wiem, że stare niklowe monety II Rzeczypospolitej są wyzwaniem do znalezienia, szczególnie w przyzwoitym stanie. Wielu kolekcjonerów podkreśla, że jakość powierzchni jest kluczowa – wszelkie rysy czy przebarwienia obniżają wartość monety. Przy poszukiwaniach dobrze jest zwracać uwagę na strony, gdzie można sprawdzić ceny, opisy stanów oraz autentyczność, by uniknąć fałszywek, które niestety czasami się zdarzają.
Na stronie Coinstrail https://coinstrail.com/pl/catalog/poland/ii-republic/... znajdziesz katalog z monetami II RP, w tym dokładnie tę, której szukasz – 20 groszy z 1923 roku. Tam można sprawdzić aktualne ceny i dostępność tej monety. Widzę, że mają ją w różnych stanach zachowania, więc możesz dostosować swój wybór do budżetu.
Czy szukałeś wcześniej monet na takich portalach, czy raczej wolisz tradycyjne aukcje numizmatyczne? Może masz już jakąś strategię na poszukiwanie tych rzadkich okazów?
Post edytowany
Pop3s
Sobota, 26 października 2024 18:37:41
0
0 0
+ -
Dzięki za link i wszystkie szczegóły! Faktycznie, nigdy wcześniej nie korzystałem z Coinstrail – wygląda na to, że to spore ułatwienie, zwłaszcza gdy można zobaczyć konkretne wyceny i opis stanu monety. Myślałem nad aukcjami, ale ceny czasami idą tam wysoko, więc taki katalog z dokładnymi informacjami to super opcja. Będę śledził ich stronę i porównywał oferty. Dzięki za pomoc, może w końcu uda mi się uzupełnić kolekcję!
cymbalista
Piątek, 6 grudnia 2024 21:24:57
0
0 0
+ -
jeden pan co sobotę na targowisku sprzedaje stare monety

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK