-18°C

54
Powietrze
Jakość powietrza jest średnia.

PM1: 20.47
PM25: 34.06 (95,52%)
PM10: 42.98 (227,08%)
Temperatura: -17.79°C
Ciśnienie: 1017.50 hPa
Wilgotność: 57.43%

Dane z 02.02.2026 10:25, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Fajtłapy z partii PO-KO czyli POKO !!!!

6631 postów
Żabodukt Postów: 82154
kumak
Żabodukt, postów: 82154
Środa, 27 października 2021 10:13:19
-3
0 -3
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Po dzisiejszej konfie nt bezpieczeństwa ojczyzny na której zasnął capo di tutti capi wszystkcih prezesów w Polsce, PiS zmienia swoje logo

By nadążyć za wskazaniami wodza!
Post edytowany
Mińsk Mazowiecki Postów: 4412
Totamto
Mińsk Mazowiecki, postów: 4412
Środa, 27 października 2021 18:35:09
0
0 0
+ -
Przejrzysty...

https://niezalezna.pl/humor/7653-przejrzysty
Mińsk Mazowiecki Postów: 50642
sailor
Mińsk Mazowiecki, postów: 50642
Czwartek, 28 października 2021 13:29:20
0
0 0
+ -
Czy udział w Powstaniu upoważnia do kłamstw i obrażania ludzi? LIST do Pani Wandy Traczyk-Stawskiej

Szanowna Pani Wando! Być może i mnie nazwie Pani chamem i nakaże mi milczeć, ale pewne sprawy zaszły za daleko i milczeć już nie można. Piszę z troską i niepokojem. Być może nie zdaje Pani sobie sprawy z tego, w czym bierze Pani udział. Wolałbym myśleć, że nie rozumie Pani współczesnych mediów, bo wypowiadając się o sprawach ważnych daje im Pani paliwo. Niestety, wypowiadając się w imieniu wszystkich Powstańców naraża Pani na ostrą polemiką już nie tylko siebie. I to mnie martwi najbardziej.

Szanowna Pani Wando! Jestem człowiekiem urodzonym wiele lat po wojnie. Żyję w czasach, które są o wiele łaskawsze niż te, w których żyło Wasze pokolenie. Staram się zrozumieć Was, złożoność waszych decyzji, trud wyborów, ale też momenty, które nie zostawiały wam innej drogi, pchały ku konfrontacji, wojnie, śmierci. Bardzo szanuję Wasze poświęcenie, bo przecież oddaliście młodość Ojczyźnie i waszą odwagę, bo przecież nie każdy wziął do ręki karabin i poszedł się bić za Warszawę, a tak naprawdę za Polskę. Za to ma Pani u mnie i u wielu moich rówieśników dozgonną miłość Polaka żyjącego w wolnej Polsce.

Z radością odnotowuję to, że jest Pani osobą aktywną i nieobojętną. Usłyszałem kiedyś od mądrego człowieka, że ważniejsze jest to, na co się człowiek w życiu nie zgadza niż to, na co się zgadza. To z waszej niezgody na okupacyjną rzeczywistość wziął się wspaniały powstańczy czyn. Legenda, która, choć militarnie złamana, dała Polakom nadzieję w latach późniejszej mrocznej komuny. Za to traktujemy Was, Powstańców Warszawy jak dobro narodowe. Chronimy, bronimy przed atakami, dowodzimy, że Powstanie miało sens, że trzeba się było bić. I nie ma tutaj rozgraniczenia na Powstańców „naszych” i „ich”. Bo podział, o którym teraz chcę napisać jest oczywisty i gołym okiem widoczny. Chodzi oczywiście o politykę. Nikomu nie odbieram prawa do własnych poglądów, ale nie mogę patrzeć jak dzisiaj rujnują one legendę, o której wspominałem i uruchamiają na nowo ściek pomyj wylewany na Powstanie przez komunistów.

CZYTAJ TAKŻE: Nerwowo! Traczyk-Stawska wykrzykuje ze sceny do Bąkiewicza: „Milcz głupi chłopie! Milcz chamie skończony!”. WIDEO

Przemawiając w taki sposób na wiecu Tuska na pl. Zamkowym, sama postanowiła Pani wyjść ze strefy swoistego immunitetu, jaki daje udział w Powstaniu Warszawskim. Do kiedy będzie Pani mówić o tych trudnych czasach, będę słuchał z zapartym tchem. Gdy zaczyna Pani robić politykę, staje się Pani politykiem. Zasłanianie się w takim momencie udziałem w Powstaniu jest nieeleganckim szantażem.

Wywiad w Newsweeku jest tylko gorszącym mnie przedłużeniem tej metody:

I zagłusza się nas, kiedy chcemy powiedzieć coś o powstaniu! To jest obraza, po prostu obraza! Bo gdybym ja chciała o sobie opowiadać… Ale chciałam powiedzieć, ze jestem reprezentantką moich kolegów, którzy jeszcze żyją, ale już nie mogą przyjść na plac Zamkowy

— mówi Pani w rozmowie ze Zbigniewem Hołdysem.

Tym, co mnie zawsze ujmowało w pokoleniu ludzi urodzonych przed wojną, jest pewien etos, który absolutnie Was wyróżnia. Mówiąc „przedwojenne wychowanie” myślę o ludziach kochających Ojczyznę, ale też kierujących się niedzisiejszą etykietą i honorem. Co z tego przetrwało do dzisiaj?

Muszę zapytać, czy udział w Powstaniu Warszawskim upoważnia Panią do kłamstw i obrażania ludzi?

W wywiadzie mówi Pani o marszałku Ryszardzie Terleckim „ten paskudny”. Prezydent Andrzej Duda, o którym Pisze Pani, że „to kukiełka” i że jest dla Pani „trochę głupi, ale całkiem nie”. Jarosława Kaczyńskiego nazywa Pani „psychopatą”, mówi Pani: „To dla mnie nie jest normalny człowiek”. Słowa skierowane do Roberta Bąkiewicza podczas manifestacji Tuska słyszała cała Polska: „Milcz głupi chłopie! Milcz! Chamie skończony”.

Te polityczne wycieczki pominę, choć wprawiają mnie w zażenowanie, ale nad Robertem Bąkiewiczem warto się chwilę zatrzymać, bo, zdaje się, on Pani najbardziej zalazł za skórę. Myślę sobie, że gdyby (nie daj Boże!) trzeba się było dzisiaj bić o Polskę, to na niego można by liczyć. Gdy barbarzyńcy ruszyli niedawno, by niszczyć Kościoły, to on stanął tej hordzie na drodze. Pani woli rozmawiać z Hołdysem. To oczywiście inne pokolenie, ale pewnie też miał swój moment próby. Wtedy bohatersko śpiewał reżimowi. Na scenie znalazła się Pani także z kapusiem SB Leszkiem Moczulskim, człowiekiem, który donosił na ludzi za pieniądze. Jakież to odległe od przedwojennego etosu…

Proszę wybaczyć śmiałość, ale muszę także zaprotestować przeciwko kłamstwu, które Pani rozpowszechnia.

Kaczyński jest dla mnie kimś nie do strawienia, nie do zaakceptowania przez to, że… Dobra, powiem to: jest kimś, kto według mojego serca wysłał swego brata na śmierć. Ja bym się przy tym samolocie do skrzydła przyczepiła, żeby mój brat nie leciał do Smoleńska, w taka pogodę… A jeszcze wziąć dziewięćdziesiąt kilka osób na pokład i kazać lądować…

Przecież to nieprawda, a poza tym straszliwe oskarżenie. Dlaczego Pani to robi? Czy udział w Powstaniu daje Pani do tego prawo? Według mojego serca, ten wywiad po prostu taki miał być. Pani nie akceptuje Kaczyńskiego, Hołdys i Lis też nie, wasza sprawa. Ale, na miłość Boską, nie mieszajcie w to Powstania Warszawskiego, a szczególnie „wszystkich Powstańców”.

My, powstańcy, oczekujemy zdelegalizowania marszu 11 listopada

— grzmi Pani na samym początku rozmowy w „Newsweeku”. To też nieprawda, są i tacy Powstańcy, którzy tego nie chcą, a wręcz przeciwnie. Poniżej tylko jeden przykład:

Oni chcą z dumą manifestować miłość do Polski pod wspólnym biało-czerwonym sztandarem. I można by ich znaleźć naprawdę wielu, ale wtedy zaczęłaby się niezdrowa licytacja. Czy więcej jest tych „naszych” Powstańców, czy tych „ich”. Tego chciałbym uniknąć, a na takie zderzenie pchają Panią ludzie, którzy zaproponowali występ na wiecu Tuska i w gazecie Lisa.

W 2014 roku redaktor naczelny „Newsweeka” pisał o Powstaniu Warszawskim tak dosadnie, że zachwycała się tym nawet Gazeta Wyborcza. Podobało się na Czerskiej, że „Tomasz Lis polemizuje z lansowaną przez niektórych gorących zwolenników Powstania Warszawskiego tezą, że było ono dla Polaków >>źródłem patriotycznego paliwa
kumak
Czwartek, 28 października 2021 23:10:30
-3
0 -3
+ -
Skazany za onanizowanie się w parku były rzecznik CBA odnalazł się na intratnym stanowisku w Poczcie Polskiej
Tomasz Frątczak, były rzecznik Centralnego Bura Antykorupcyjnego, w 2016 r. został skazany za onanizowanie się w jednym z warszawskich parków. Po wyroku zniknął z życia publicznego. Udało nam się ustalić, że od 2017 r. zajmuje intratne stanowisko w Poczcie Polskiej, gdzie pracuje w dziale obronności i zarządzania kryzysowego jej lubelskiego oddziału. https://www.onet.pl/informacje/onetlublin/skazany-...
domi.nika
Piątek, 29 października 2021 07:43:01
0
0 0
+ -
Brzmi jak plecak doświadczeń ;) . Czas chętniej poobserwować co się dzieje.

Piątek, 29 października 2021 09:23:40
0
0 0
+ -
Kostka brukowa i gruz na Rondzie Dmowskiego. To prezent dla bojówkarzy, którzy będą chcieli uderzyć w Marsz Niepodległości?

Rondo Dmowskiego wygląda dziś jak wielki plac budowy. Po terenie snuje się ok. 20 robotników, którzy wykonują prace brukarskie i bardzo powoli porządkują teren. Ciężko sobie wyobrazić, by ekipy przebudowujące rondo zdążyły skończyć swoje prace do 11 listopada. Koniec remontu zaplanowano dopiero na koniec tego roku i początek przyszłego. Co się stanie, gdy lewicowe bojówki lub prowokatorzy dobiorą się do kostki brukowej, która zupełnie niezabezpieczona zalega na terenie budowy?
Może się zdarzyć, że Marsz Niepodległości przejdzie przy wykopach i zwałach gruzu oraz kostki brukowej. To prawdziwy prezent dla bojówkarzy np. z Antify lub innych prowokatorów, którzy mogą użyć kamieni i kostek do zaatakowania uczestników marszu. Reporter portalu wPolityce.pl, przez kilkadziesiąt minut, przez nikogo niezatrzymywany, poruszał się po terenie remontu Ronda Dmowskiego. Nie zwrócono mu nawet uwagi.
Olbrzymie kosze z kostką brukową leżą dosłownie wszędzie. Podobnie jak płyty chodnikowe, kawałki gruzu i ziemi. Od przechodniów, torów tramwajowych oraz ulic oddzielają je jedynie rachityczne siatki stalowe lub niewysokie zapory. Można sobie wyobrazić, że grupa prowokatorów może użyć tych materiałów budowlanych, jako niebezpiecznej broni przeciwko uczestnikom Marszu Niepodległości. W kilku miejscach gruz i kostka nie jest niczym zabezpieczona i zwykły przechodzień ma łatwy dostęp do niebezpiecznych w rękach prowokatorów przedmiotów.

Zdaniem policji,

Co do Marszu Niepodległości, wypowiadanie się na obecnym etapie byłoby jedynie gdybaniem. Trzeba jednak pamiętać, że przygotowując się do zabezpieczeń, zwracamy uwagę na potencjalne zagrożenia. Zaliczamy do nich także niezabezpieczoną kostka brukową. Nasze uwagi zawsze kierujemy to zarządcy danego terenu, nie inaczej jest w tym przypadku

– mówi nam nadkom. Sylwester Marczak, Rzecznik prasowy Komendanta Stołecznego Policji:

O zdanie zapytaliśmy także służby prasowe prezydenta Warszawy Rafała Trzaskowskiego. Niestety, przez kilka godzin milczały.

Miejmy nadzieję, że teren przy Rondzie Dmowskiego zostanie szybko uprzątnięty. Pozostawione tam materiały budowlane mogą być śmiertelnie niebezpieczne w rękach prowokatorów i bojówkarzy, którzy szykują się do zaatakowania uczestników Marszu Niepodległości.
https://wpolityce.pl/polityka/571848-kostka-brukowa...
kumak
Piątek, 29 października 2021 10:20:14
-2
0 -2
+ -
Przy okazji tej ustawy anty LGBT przydałoby się wprowadzić zakaz dla zboczeńców z PiSu.
Zakaz onanizowania się w parkach przez pisowców, byłych agentów CBA❗
Skazany za onanizowanie się w parku dostał posadę w Poczcie Polskiej
Jak pisaliśmy, Frątczak za swoje czyny został skazany przez warszawski sąd na 5 dni aresztu. Dokonał ich w dniu 13 maja 2015 r., w czerwcu 2015 r. i 5 października 2015 r. Według przekazów medialnych było to na Ochocie, nieopodal głównej siedziby NIK przy Filtrowej, gdzie pracował.

Z PiS-em związany jest od lat. Po wygranych przez tę partię wyborach parlamentarnych w 2007 r. został najpierw szefem gabinetu politycznego Mariusza Kamińskiego, będącego wówczas szefem Centralnego Biura Antykorupcyjnego, a następnie rzecznikiem prasowym tej służby.
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,27744977,skaz...
Mińsk Mazowiecki Postów: 4412
Totamto
Mińsk Mazowiecki, postów: 4412
Piątek, 29 października 2021 12:05:09
+1
+1 0
+ -
Zarezerwowane środki na Abramsy i rekordowy budżet omawiane w Sejmie

https://www.defence24.pl/zarezerwowane-srodki-na-abrams...

Brawo, czekam teraz na reakcję ruskich trolli.
sailor
Piątek, 29 października 2021 12:56:19
0
0 0
+ -
„Już niemal każdego dnia faszyści – narodowcy coś lub kogoś podpalą, pobiją, zagrożą, lub chociaż powydzierają gęby i poprzerywają spotkaniach, które ich zdaniem nie powinny się odbywać. Są jak pluskwy: poukrywani, pochowani, ale jeśli dać im żer, wyłażą z tych swoich szpar i nagle jest ich pełno. Nie możemy dalej udawać, że to tylko trudna młodzież i ich specyficzna forma wyrażania młodzieńczego buntu.”
Janusz Palikot
sailor
Piątek, 29 października 2021 12:56:52
0
0 0
+ -
„W Polsce krzyż jest symbolem narodowym i państwowym tak samo jak religijnym. To w końcu Kościół włożył Bolesławowi Chrobremu koronę na głowę. Nie możemy o tym zapominać. To właśnie w Polsce Kościół często walczył o wolność. Ja patrząc na krzyż w miejscach publicznych widzę w nim symbol narodowy i państwowy a nie symbol religijny."
Janusz Palikot
sailor
Piątek, 29 października 2021 12:57:20
0
0 0
+ -
„Uważam, że hasło sprzed lat: „bierzemy władzę po to, by oddać tę władzę ludziom” jest ciągle aktualne.”
Donald Tusk
Platforma Obywatelska
Post edytowany
kumak
Sobota, 30 października 2021 09:13:36
-2
0 -2
+ -
A więc wojna! - Roman Giertych, komentarz, 25.10. 2021
Post edytowany
gdzieś indziej Postów: 13995
michal1965
gdzieś indziej, postów: 13995
Sobota, 30 października 2021 10:08:11
+1
+1 0
+ -
„STOP homopropagnadzie, STOP profanacjom, STOP homomałżeństwom i homoadopcjom”. Tak można podsumować głos 140 tysięcy obywateli, których ustawa dzisiaj została poddana pod obrady Sejmu. Pełnomocnik inicjatywy „Stop LGBT” – Krzysztof Kasprzak mówił dzisiaj w Sejmie o potrzebie przyjęcia tej ustawy, bo „ruch LGBT dąży do dominacji absolutnej w każdej dziedzinie życia, do obalenia naturalnego porządku biologicznego i społecznego i do zaprowadzenia terroru.”

Obywatelski projekt ustawy #StopLGBT zakazującej homopropagandy w przestrzeni publicznej trzy miesiące temu trafił do Sejmu. Posłowie wysłuchali dzisiaj pełnomocnika projektu – Krzysztofa Kasprzaka, który konkretnie przedstawił założenia projektu. Jasno wyłożył przede wszystkim powody dla których ta ustawa jest kluczowa dla polskiego społeczeństwa.
gdzieś indziej Postów: 13995
michal1965
gdzieś indziej, postów: 13995
Sobota, 30 października 2021 10:08:31
+1
+1 0
+ -
„Za każdą ideologią stoją ludzie, tak jak stali na przykład za ideologią komunistyczną czy nazistowską. Ludzie są nośnikiem pewnych idei – czasem są to idee dobre, czasem złe. W przypadku ideologii LGBT są skrajnie złe, gdyż mamy do czynienia z kolejną odsłoną rodzącego się totalitaryzmu.” – mówił Krzysztof Kasprzak
sailor
Sobota, 30 października 2021 11:07:59
0
0 0
+ -
To on wydał decyzję ws. Marszu Niepodległości. Kim jest sędzia Robert Obrębski?

https://www.tvp.info/56664199/kim-jest-sedzia-ktory...
kumak
Poniedziałek, 1 listopada 2021 11:58:24
-2
0 -2
+ -
Majątek biednego Pisowca. Nikt mu nie podskoczy nawet żaden prokurator
Z zebranych przez nich danych wynika, że nazwisko Daniela Obajtka można znaleźć w księgach wieczystych 39 nieruchomości, które łącznie zajmują 185 tys. m kw., a ich łączna wartość szacowana jest na 12,5 mln zł.
Prezes Orlenu razem ze swoją partnerką Pauliną Salą jest m.in. właścicielem mieszkania w Warszawie. Za 187 m kw. zapłacił 1,3 mln zł.
Kolejne mieszkania znajdują się w centrum Myślenic. Są to trzy pokoje z kuchnią kupione w 1999 r., a warte dziś 404 tys. zł oraz dwa pokoje z kuchnią zakupione w 2005 r., a warte dziś 311 tys. zł.
Obajtek jest także właścicielem hotelu w Łebie, który kupił w 2020 r. za 1,7 mln zł. Prezes Orlenu ma także działkę o powierzchni 1,3 tys. m kw. w Kopalinie, na której stoją cztery domki letniskowe. Jak informuje Wirtualna Polska, wartość całej nieruchomości to szacunkowo 450 tys. zł. To jednak nie koniec, gdyż Obajtek ma również obiekt w Sasinie (3 km od morza), który kupił w 2010 r. za 550 tys. zł od swojego brata.
Do Obajtka należy również pałacyk wraz z otaczającymi gruntami w Borkowie w powiecie wejherowskim, który kupił w 2017 r. W kolejnych latach prezes Orlenu kupował kolejne otaczające go ziemie. Łącznie na ziemię o powierzchni 6,45 ha wydał przez trzy lata ok. 500 tys. zł.
Sporo nieruchomości Obajtek ma również w swoich rodzinnych stronach w Małopolsce. W 2007 r., gdy był wójtem Pcimia, zakupił działkę w Łężkowicach. W kolejnych latach powiększona o kolejne tereny trafiła do jego brata Bartłomieja, który jednak w 2016 r. ponownie oddał nieruchomość Danielowi Obajtkowi. W międzyczasie powstała tam willa. Dziennikarze Wirtualnej Polski w oparciu o podobne transakcje w tej okolicy wycenili willę na 3,4 mln zł.
Prezes Orlenu ma także posiadłość w rodzinnej Stróży. Jak opisują dziennikarze portalu, w latach 1999-2020 Obajtek przeprowadził kilkanaście transakcji kupna oraz darowizn, dzięki którym stał się właścicielem ponad 3 ha gruntów rolnych. Na tym terenie stoi również dom o wielkości 270 m kw. Jego wartość oszacowano na 400 tys. zł, a działek na 700 tys.
Obajtek jest także właścicielem lub współwłaścicielem gruntów w Piwnicznej-Zdroju (Małopolska), w Osieczanach (Małopolska), w Pcimiu (Małopolska) oraz w Szymonce (Warmińsko-Mazurskie). https://wiadomosci.onet.pl/kraj/majatek-daniela-obajtka-n...
Mińsk Mazowiecki Postów: 3889
Silencium
Mińsk Mazowiecki, postów: 3889
Poniedziałek, 1 listopada 2021 20:37:31
0
0 0
+ -
Pozakonkursowemu zleceniobiorcy mówimy nie.
kumak
Poniedziałek, 1 listopada 2021 21:03:47
-2
0 -2
+ -
Afera e-mailowa. Pytania w sprawie koronawirusa. "Wyślij to tym łobuzom z Wyborczej"
W poniedziałek w internecie opublikowane zostały nowe e-maile mające pochodzić ze skrzynki szefa Kancelarii Premiera Michała Dworczyka. Szef Centrum Informacyjnego Rządu miał konsultować z otoczeniem Mateusza Morawieckiego odpowiedzi na pytania zadane przez dziennikarza "Gazety Wyborczej". "Jedziemy z nimi!" - miał zareagować na propozycję rzecznik rządu Piotr Muller.Afera e-mailowa. Pytania w sprawie koronawirusa. "Wyślij to tym łobuzom z Wyborczej"
W poniedziałek w internecie opublikowane zostały nowe e-maile mające pochodzić ze skrzynki szefa Kancelarii Premiera Michała Dworczyka. Szef Centrum Informacyjnego Rządu miał konsultować z otoczeniem Mateusza Morawieckiego odpowiedzi na pytania zadane przez dziennikarza "Gazety Wyborczej". "Jedziemy z nimi!" - miał zareagować na propozycję rzecznik rządu Piotr Muller https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/afer...
Mińsk Mazowiecki Postów: 3889
Silencium
Mińsk Mazowiecki, postów: 3889
Poniedziałek, 1 listopada 2021 21:32:53
0
0 0
+ -
Pozakonkursowemu zleceniobiorcy mówimy nie.
kumak
Poniedziałek, 1 listopada 2021 22:45:55
-2
0 -2
+ -
To jednak jest irytujące, że premier polskiego państwa permanentnie kłamie.
Post edytowany

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK