12°C

12
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 5.24
PM25: 7.31 (18,22%)
PM10: 8.20 (48,76%)
Temperatura: 12.10°C
Ciśnienie: 1010.07 hPa
Wilgotność: 70.83%

Dane z 25.07.2026 04:55, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Ciekawe rozwiązania do domu

2 postów
Brann
Czwartek, 23 lipca 2026 12:11:27
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Dopiero co skończyłem budowę domu. Jego planowanie jak i urządzanie jakoś pociagnelismy i teraz myślimy o zagospodarowaniu ogrodu z tym że nie mam o tym żadnego pojęcia.
Na tą cześć zostało mi prawie 700 m2 działki (w nieregularnym, wąskim kształcie). Wiem że przy domu chce taras, wiem że chce miejsce z małym paleniskiem, szklarnie lub ogródek, palc zabaw dla dzieci, domek narzędziowy z drewutnia, żywopłot wzdłuż płotu, miejsce na saunę na bliżej nie określoną przyszłość.
Na ten moment muszę działkę wyrównać i przejechać mulczerem i będzie praktycznie gola nie licząc jednego drzewa.
Jak byście poradzili podejść laikowi do takich planów? Co sadzic, jak planować przestrzeń co by potem nie przestawiać, na co zwracać uwagę?
Z racji kosztów będzie to proces na kilka sezonów i dużo pracy własnej więc też to jest ważny aspekt. I poniekąd dlatego nie chce korzystać z usług projektanta.
Chat gpt wypluwa bardzo losowe porady
Możecie coś poradzić z własnego doświadczenia lub jakiś ciekawych i wartościowych źródeł?
Mińsk Postów: 1261
ppmm
Mińsk, postów: 1261
Czwartek, 23 lipca 2026 13:38:17
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
Zacznij czytać książki i czasopisma o zakładaniu ogrodu, żeby wiedzieć co po kolei robić, jak dobierać rośliny. My robimy wszystko sami, aktualnie zmieniamy układy rabat, zakłady nawodnienie i będzie palenisko, jest nowa pergola i będzie nowy trawnik.

Jeśli chciałbyś uprzyjemnić sobie pobyt w ogrodzie, polecam zastanowić się nad sauną: https://firmakora.pl/kategoria-produktu/sauny-ogrod... DOBrej jakości sauny ogrodowe zamówisz tutaj :)

Zaloguj się aby uczestniczyć w dyskusji oraz uzyskać dostęp do większej ilości wątków na tym forum.

Aktualności

OK