14°C

24
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 7.13
PM25: 14.63 (37,01%)
PM10: 16.66 (97,54%)
Temperatura: 13.94°C
Ciśnienie: 1007.29 hPa
Wilgotność: 65.64%

Dane z 04.06.2026 08:10, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

inscenizacja - katyń 2012

59 postów
Mińsk Mazowiecki Postów: 349
RobertZawistowski
Mińsk Mazowiecki, postów: 349
Sobota, 14 kwietnia 2012 20:18:26
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
oglądałem wczoraj inscenizację w centrum miasta, gdzie pokzaywano jak strzelano polskim oficerom w tył głowy. uważam to za "przegięcie bagiety". gdzieś leży jednak granica inscenizacji historycznych . owszem marsz kolumny jeńców przez miasto był ok, ale te egzekucje nie powinny się moim zdaniem wydarzyć. czekam na kontry, z pewnością będa dominować.
yanoosh1
Sobota, 14 kwietnia 2012 20:46:25
0
0 0
+ -
Na początku muszę zaznaczyć, że widziałem tylko zdjęcia i nie jestem zwolennikiem tego typu przedstawień, ale w tym chodzi chyba o to żeby przedstawić prawdę historyczną, a bez pokazania egzekucji byłoby to niepełne.
Inscenizacja pod Grunwaldem kończy się bitwą, a nie paradą rycerzy
MM Postów: 75
Marynarz
Sobota, 14 kwietnia 2012 20:48:59
0
0 0
+ -
Robercie oczywiście nie zgodze się z tobą. To była piękna żywa lekcja historii- jakich na szczęście w naszym mieście coraz więcej. Taki był smutny los tysięcy Polaków- nie można pokazywac czegos tylko połowicznie, półprawdy. (Jak wyobrażasz sobie np. inscenizację Bitwy pod Grunwaldem? Bez walki- bo trup ściele się gęsto???) Ja jestem pod dużym wrażeniem inscenizacji piątkowej - dla wszystkich którzy brali udział w przygotowaniu WIELKIE DZIĘKI!!
Mińsk Mazowiecki Postów: 349
RobertZawistowski
Mińsk Mazowiecki, postów: 349
Niedziela, 15 kwietnia 2012 08:24:39
0
0 0
+ -
szanuję oczywiście wasze zdanie, ale społeczeństwo polskie doskonale wie jak zakończył się smutny los polskich oficerów. służą temu informacje w mediach, film Wajdy, informacje w szkole. dla mnie pokazywanie w czasie inscenizacji jednej z najbardziej brutalnych form pozbawiania życia człowieka nie jest dobrym pomysłem. z porównaniem do grunwaldu się nie zgodzę. co prawda ngdy nie oglądałem inscenizacji bitwy pod grunwaldem ale wydaje mi się (proszę o poprawę), że nikt nie inscenizuje tam np. tak wyrafinowanych metod pozbawiania życia jak ucięcie głowy rywalowi lub poćwiartowanie go co miało miejsce w czasie średniowiecznych bitew. a wobec tego, że podobała wam się "piękna, żywa lekcja historii,jakich na szczęście w naszym mieście coraz więcej" co powiecie na to, gdyby ktoś zrobił inscenizację likwidacji mińskiego getta żydowskiego. w tym roku przecież przypada 70 rocznica jego likwidacji. czy będzie to piękna, żywa lekcja historii czy jednak przegięcie?
yanoosh1
Niedziela, 15 kwietnia 2012 13:32:59
0
0 0
+ -
Robert napisał
"co powiecie na to, gdyby ktoś zrobił inscenizację likwidacji mińskiego getta żydowskiego. w tym roku przecież przypada 70 rocznica jego likwidacji. czy będzie to piękna, żywa lekcja historii czy jednak przegięcie?"

Czy to lekcja historii, czy przegięcie to zależy czy na koniec pakują ich do wagonu towarowego, czy do klimatyzowanego autokaru.
mińsk mazowiecki Postów: 88
Daniel
mińsk mazowiecki, postów: 88
Niedziela, 15 kwietnia 2012 17:27:07
0
0 0
+ -
Zgadzam się z Robertem. Osobiście jestem gorącym zwolennikiem żywych lekcji historii i prezentacji grup rekonstrukcyjnych podczas obchodów, ale pokazy strzelania w tył głowy to nie przesada tylko debilizm. Reżyser tego show sam powinien palnąć się w łeb. W stolicy już kilkukrotnie odbywały się inscenizacje marszów polskich jeńców prowadzonych przez sowietów i nikt takich głupot nawet nie proponował. Finał tych i innych tragicznych wydarzeń jest powszechnie znany, a wszystkie działania powinny mieć na celu utrwalenie pamięci i oddawać hołd poległym. Jaka byłaby reakcja na inscenizację ćwiartowania św. Wojciecha, albo wieszania przy Siennickiej powstańców styczniowych?
Grunwald zaś upamiętnia bitwę i chwałę polskiego rycerstwa. Pokazu dobijania rannych i grabienia trupów z dobytku tam nie ma, a finał był właśnie taki.
mińsk mazowiecki Postów: 217
lucjola
mińsk mazowiecki, postów: 217
Niedziela, 15 kwietnia 2012 22:06:36
0
0 0
+ -
Ja równiez jestem zdania, że tak daleko posunięta obrazowo inscenizacja, to przesada...czuję niesmak:/ Każdy zdaje sobie sprawę z tego jak to wyglądało, więc wystarczyłaby symbolika, nie potrzebny przekaz dosłowny. Wszyscy, nawet przypadkowi przechodnie byli niejako zmuszeni na to patrzeć....nawet małe dzieci. Czy to dobrze ? Bez przesady....
mińsk Postów: 126
kaliope
mińsk, postów: 126
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 08:54:42
0
0 0
+ -
Myślicie, że ekran telewizora jest wystarczającym izolatorem emocji? Że jest różnica pomiędzy strzałem w tył głowy na ekranie, a w inscenizacji? A w teatrze na scenie też byłoby to złe?
Pomysł z reminiscencjami w takiej formie - bardzo dobry. Niestety w dzisiejszych czasach trzeba dosadniej uczyć historii.
Jakoś nikomu nie przeszkadza granie krzyzowania Jezusa w "żywych" drogach krzyżowych...
Mińsk Mazowiecki Postów: 3027
Marian_Koniuszko
Mińsk Mazowiecki, postów: 3027
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 11:06:38
0
0 0
+ -
Dziwne, że film A. Wajdy pt. "Katyń" (fakt, że od 12 lat) nie wzbudził takiego oburzenia, a przecież tam sceny strzelania w tył głowy były bardziej wyeksponowane i realistyczne.
mińsk mazowiecki Postów: 217
lucjola
mińsk mazowiecki, postów: 217
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 13:38:09
0
0 0
+ -
Na film czy do teatru idzie ten, kto chce i nie 3,4-letnie dzieci. Idąc przez centrum miasta z małymi dziećmi (przedszkole obok) i niespodziewając się takich obrazków, cięzko ich jednak uniknąć - nia mam wyboru. A takie dzieci nie odróżniają jeszcze fikcji od rzeczywistości i cięzko im to wytłumczyć. Tak, jestem przeciwna żywej drodze krzyżowej i dzieci na takowe nie zabieram - pozostawia mi się wybór. I nie podobają mi się plastikowe pistolety i strzelanie do siebie, ani nawet dla zabawy - również mam na to wpływ. Tak samo nie podoba mi się wystawianie na widok publiczny prawdziwych obrazów wszelkich akcji przeciwników prawa do aborcji - mimo, że prawdziwe. Mogę mieć prawo do nieoglądania takich scen wbrew swojej woli ? Proszę sobie robić teatry w MDK i dla chętnych, nie na ulicy.
Marian_Koniuszko
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 14:03:55
0
0 0
+ -
lucjola -> Dzieci, ok. Ale w tym temacie kilka oburzonych osób nie wspomina o dzieciach.
mińsk maz Postów: 609
aro
mińsk maz, postów: 609
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 18:16:56
0
0 0
+ -
Bardzo żałosne uliczne przedstawienie, czyż by autorzy inscenizacji nie zeszli do poziomu podobnych ulicznych inscenizacji w wykonaniu bolszewików...

Śmierć w naszej cywilizacji temat sacrum, a nie element prymitywnego ulicznego teatrum.
Co może wynieść z tego młodzież oby nie nienawiść, bo oglądając wiele się z niego nie nauczy. Jak można tak niepoważnie potraktować tak wielką tragedię jaką był Katyń

"Mickiewicz ponoć powiedział do Zana "zabij Moskala który w mnie drzemie" autorom tej inscenizacji proponuje zabicie w sobie "drzemiącego w nich bolszewika"
yanoosh1
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 19:19:49
0
0 0
+ -
@aro
"odrobinkę" przesadziłeś porównując autorów inscenizacji do bolszewików.

Czy młodzież wyniesie z tego nienawiść - na pewno nie powinna wynieść miłości.
Marian_Koniuszko
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 19:57:12
0
0 0
+ -
"na pewno nie powinna wynieść miłości"

... a już na pewno miłości do bolszewików
aro
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 20:32:30
0
0 0
+ -
Może i przesadziłem ale metody podobne..yanoosh1
yanoosh1
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 21:02:40
0
0 0
+ -
tyle, że te metody są teraz używane przez następców bolszewików i o tym trzeba pamiętać.
A przemocy więcej jest na dowolnym kanale z kreskówkami.
Mińsk Mazowiecki Postów: 1
jedyny000takiii
Mińsk Mazowiecki, postów: 1
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 21:09:51
0
0 0
+ -
Osobiście widziałem przedstawienie i jestem zachwycony jego przekazem. Osoby krytykujące oprócz siedzenia na forum i wypisywania obrażliwych komentarzy zapraszam do wykazania własnej inwencji twórczej i zaprezentowania swoich umiejętności "reżyserskich" przy kolejnej okazji. Wielki szacunek dla dzieci biorących udział w przedstawieniu jak i dla osoby, która to zrealizowała. Miło, że nawet w naszym "pięknym" mieście obchodzi się takie uroczystości.
aro
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 21:18:48
0
0 0
+ -
Też widziałem, nie tylko siedzę na forum....zacznij od siebie jedyny000takiii bo ja raczej nie muszę...owszem to że dzieci wzięły udział jest na wieli plus dla NICH
Mińsk Mazowiecki Postów: 120
eustachy
Mińsk Mazowiecki, postów: 120
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 21:48:38
0
0 0
+ -
Bardzo fajne przedstawienie-gratulacje dla młodzieży z 3 GM przy ul.Siennickiej.
Najłatwiej się krytykuje, samemu nic nie robiąc
yanoosh1
Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 21:55:03
0
0 0
+ -
cola napisała
Najłatwiej się krytykuje, samemu nic nie robiąc

jeśli chodzi o ara to chyba nie jest najcelniejszy argument.

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK