15°C

25
Powietrze
Wspaniałe powietrze!

PM1: 7.30
PM25: 14.94 (99,63%)
PM10: 17.11 (38,03%)
Temperatura: 15.09°C
Ciśnienie: 1007.67 hPa
Wilgotność: 61.71%

Dane z 04.06.2026 09:25, airly.eu

Szczegółowe dane meteoroliczne z Mińska Maz. są dostępne na stacjameteommz.pl

facebook
REKLAMA

Forum

Antybiotyk na 100% ???

19 postów
Mińsk Maz. Postów: 267
kiara86
Mińsk Maz., postów: 267
Wtorek, 14 maja 2013 12:35:21
0
0 0
+ -
Tylko dla zalogowanych użytkowników
witam, jak wygląda teraz zniżka na antybiotyki? dzisiaj byłam z dzieckiem u lekarza, niestety nie zauważyłam od razu bo bym zapytała, ale lekarka wypisała antybiotyk na 100%.
zapytałam w aptece jak to wygląda teraz zniżka na antybiotyki.
Pani poinformowała, że to zależy od lekarza, że ten co się nie boi to wypisuje z upustem, a tego typu jak nasz na 100%
Powiedział, że teraz jest tak, że aby lekarz wypisał antybiotyk z upustem to musi być wymaz z gardła.
Nikt nam takowego nie zaproponował, a byłoby to z pewnością lepsze niż walenie w moje dziecko antybiotyku na chybił trafił, w dodatku na 100%

Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?
bo dla mnie coś tu jest nie tak. Może od razu zaznaczę, że miałam jak najbardziej aktualny RUM.
Mińsk Mazowiecki Postów: 10
Rysica 83
Mińsk Mazowiecki, postów: 10
Wtorek, 14 maja 2013 14:13:08
0
0 0
+ -
Kiara 86 czy byłaś u pewnej młodej pani doktor w przychodni Centrum ??? Jeżeli tak, to u tego lekarza to normalka :)
mińsk Postów: 188
abcxyz
mińsk, postów: 188
Wtorek, 14 maja 2013 14:44:36
0
0 0
+ -
to chyba tylko od lekarza zależy.
U nas w styczniu była taka sytuacja, że byłam z synem państwowo w przychodni na Kościuszki, diagnoza- zap.oskrzeli lekarz wypisał antybiotyk ze zniżką. Jak poszliśmy na zaleconą kontrolę po tygodniu okazało się że trzeba antybiotyk przedłużyć i dostaliśmy kolejną receptę na ten sam lek ale już bez zniżki. Dodam że przyjmował nas wtedy inny lekarz, a żeden o wymazie nic nie wspominał. O zniżce, (w zasadzie jej braku ) dowiedziałam się dopiero z kwitka z apteki...
kiara86
Wtorek, 14 maja 2013 15:07:36
0
0 0
+ -
Rysica83, z CENTRUM, ale pani jest chyba jedną ze starszych tam pracujących
Mińsk Mazowiecki Postów: 476
moni.r
Mińsk Mazowiecki, postów: 476
Wtorek, 14 maja 2013 22:05:40
0
0 0
+ -
Ja chodziłam z dziećmi do melisy na 11-go listopada i pediatra zawsze wypisywała leki na 100% - zmieniłam lekarza.
kiara86
Wtorek, 14 maja 2013 22:27:12
0
0 0
+ -
też się zastanawiam czy nie zmienić . Nie po to co miesiąc płacę składki żeby i tak wszystkie leki płacić na 100%. Nikt nie śpi na pieniądzach.
Jedni mogą wypisywać ze zniżką a drudzy nie? kpina jakaś.
Zresztą to walenie w dziecko na oślep antybiotykami to też jakaś paranoja.
W życiu nie usłyszałam propozycji antybiogramu.
Mińsk Mazowiecki Postów: 847
t.o.
Mińsk Mazowiecki, postów: 847
Środa, 15 maja 2013 00:15:43
0
0 0
+ -
Można sobie zmieniać lekarzy, ale przecież jest to spowodowane tym, że naszemu państwu zależy, żeby kupować z pełną odpłatnością (bo wtedy oszczędza, ale nasze składki i tak zasilają budżet). Nie pamiętacie już cyrku z zeszłego roku, kiedy dzięki min. Arłukowiczowi mieliśmy dłuuuuuugaśne listy z objawami, jakie muszą być, żeby mógł być lek z refundacją? Nie liczą się doświadczenie czy nawet wskazania z ulotki, tylko to, co na liście z ministerstwa. A najważniejsze, żeby pacjenci tego nie widzieli, tylko zwalali winę na lekarzy. Dziel i rządź - zasada stara jak świat działa nadal...
Mińsk Mazowiecki Postów: 5
Elisabeth
Mińsk Mazowiecki, postów: 5
Środa, 15 maja 2013 00:19:08
0
0 0
+ -
Niestety prawdą jest, że wszystko zależy tylko i wyłącznie od lekarza. A co ma być do tej ewentualnej zniżki jeśli mówimy o lekach na nadciśnienie odcinek pomiaru ciśnienia czy kawałek serca lub żyły ???? Niestety tak w lecznicach NFZ jak i w prywatnych jeśli lekarzowi się chce uszanować pacjenta to zanim wypisze lek sprawdzi jego odpłatność. Niedawno opuściłam nasz miński szpital z receptami na leki odpłatne i ze zniżką , a w przychodni NFZ na Kościuszki wszystko jak leci pisane jest na 100%, bo po co tracić czas
t.o.
Środa, 15 maja 2013 00:24:22
0
0 0
+ -
Ale zrozum jedno - może sobie sprawdzać odpłatność, ale jeśli czegoś nie ma na liście z MZ, to legalnie wypisać recepty na refundację nie można.
t.o.
Środa, 15 maja 2013 00:28:46
0
0 0
+ -
W ogóle paranoją jest, że jest milion wymogów biurokratycznych do spełnienia, a wszystko po to, by zmniejszyć liczbę pacjentów kupujących leki ze zniżką, np. niby dopłacono do insuliny, ale za to paski do glukometrów podrożały...taki "żarcik" pana ministra.
Mińsk Mazowiecki Postów: 5
Elisabeth
Mińsk Mazowiecki, postów: 5
Środa, 15 maja 2013 01:51:37
0
0 0
+ -
to nie jedna paranoja, ale z milion ich i co gorsza mnożą się jak grzyby po deszczu.... paranoją jest pchanie antybiotyków w dzieci przy byle przeziębieniu, zamiast syropów czy leków obniżających temp a zarazem napotnych, paranoją jest przynajmniej w Mińsku zajmowanie numerka w przychodni aby przedłużyć leki bo paniusie w rejestracji nie mogą pójść do lekarza z kartą pacjenta ( bo lepiej się poobijać pół dnia i przystąpić do strajku bo mało zarabiają, albo przyprowadzić bez kolejki swego znajomka, który właśnie teraz natychmiast zachorzał:(. paranoją jest wypisywanie z milion różnych dokumentów biurowych przez lekarza jakby szanowna znudzona rejestratorka nie mogła tego zrobić i w związku z tym mamy zamiast lekarzy to w sumie konowałów, bo kiedy toto ma się dokształcić kiedy albo studiuje tabelę leków zmienną jak skóra gada co refundowane a co nie, albo kolejne wypociny ministra zdrowia. Paranoja...
Mińsk Mazowiecki Postów: 111
kanarro
Mińsk Mazowiecki, postów: 111
Środa, 15 maja 2013 22:44:35
0
0 0
+ -
Może trzeba sprawdzić , czy dziecko jest prawidłowo zarejestrowane w systemie E-Wuś?
http://www.ewus.csioz.gov.pl/pacjenci
kiara86
Piątek, 17 maja 2013 14:28:27
0
0 0
+ -
sprawdzałam, jest dobrze zarejestrowane.
MMz Postów: 361
pimki
MMz, postów: 361
Poniedziałek, 30 grudnia 2013 09:22:37
0
0 0
+ -
Dzień dobry, odkopałam ten wątek, bo akcja leki na 100% dalej trwa.
Poszłam z dzieckiem do przychodni Centrum (na Piłsudskiego, do młodej pani), dziecko miało przepisany ZINNAT. Pani mnie poinformowała, że to drogi lek, ale baaaardzo dobry. Przepisane były 2 sztuki.
Od razu poszłam do apteki po drugiej stronie ulicy.
Przemiła pani wzięła recepty i pyta czy dziecko nie jest ubezpieczone.
Mówię, że cała moja rodzina od zawsze, bez żadnej przerwy jest ubezpieczona. Zresztą sprawdzałam to.
Pani w aptece zapytała mnie czy wiem, że mam lek wypisany na 100% a antybiotyki, min. ten jest na 50% i te 2 sztuki w takiej formie będą bardzo drogie.
Podziękowałam bardzo Pani za tą informację, wróciłam do pani lekarz, poprosiłam kogoś o wpuszczenie, weszłam i zapytałam czym się kierowała, że lek który dla osób ubezpieczonych jest na zniżkę 50% wypisała mi na 100%, bo to zasadnicza różnica.
Pani zdenerwowana powiedziała, że ten lek nie jest na zniżkę.
Opanowując wkurzenie powiedziałam, że jednak jest, bo taką informację otrzymałam w najbardziej wiarygodnym źródle - w aptece.
Pani gdzieś zajrzała, poczytała, przekreśliła 100%, napisała 50%, przybiła pieczątkę.
Wróciłam do tej apteki i za połowę kupiłam 2 leki.

Bardzo, bardzo Pani w aptece dziękuję za tą informację, bo bym nawet nie wiedziała i zapłaciła jeszcze raz tyle (niemało) za coś co się każdemu ubezpieczonemu pacjentowi należy.

Uważajcie i pytajcie dlaczego antybiotyk Wam walą na 100% w momencie kiedy macie ubezpieczenie i powinien być na 50%.
Krew zalewa...
yanoosh1
Poniedziałek, 30 grudnia 2013 09:54:37
0
0 0
+ -
Tak, żeby być sprawiedliwym warto zwrócić uwagę, na rozporządzenie ministra zdrowia, które zobowiązuje lekarza do takich a nie innych procedur.
Artykuł, który to opisuje nie jest nowy, ale problem jak widać ciągle aktualny.

"Ostatnio pojawiły się doniesienia, że lekarze boją się przepisywać na refundowane recepty niektórych antybiotyków. Tak jest np. z zinnatem - bez badania bakteriologicznego i antybiogramu przepisują go tylko z pełną odpłatnością, bo producent wymienił rodzaje bakterii, na które można go stosować."

http://www.rynekzdrowia.pl/Prawo-w-ochronie-zdrowia/Refun...
MMz Postów: 361
pimki
MMz, postów: 361
Poniedziałek, 30 grudnia 2013 12:10:50
0
0 0
+ -
to od razu powiem - moje dziecko było po 3 posiewach, więc bakteria była jasno określona, a pomimo wszystko było na 100%
eszi
Poniedziałek, 30 grudnia 2013 19:27:08
0
0 0
+ -
niestety teraz tak jest - antybiotyk ze zniżką tylko po posiewie... tyle, że kto będzie chciał czekać ok. tygodnia na wynik posiewu???? - pewnie nikt...
jeśli jest posiew - nie ma dyskusji - ma być ze zniżką....
mińsk mazowiecki Postów: 29
fragles
mińsk mazowiecki, postów: 29
Poniedziałek, 30 grudnia 2013 22:08:05
0
0 0
+ -
Na początku wystarczyłoby zlikwidować NFZ: centralę, oddziały i delegatury (przeciętne zatrudnienie w przeliczeniu na pełne etaty 4 963 osoby, a średnie miesięczne wynagrodzenie brutto 5 023 zł za Wikipedią za 2011). Płatnikiem za usługi medyczne znów powinien być budżet państwa (zlikwidować pośrednika). Zaoszczędzone w ten sposób środki można przeznaczyć na refundację leków lub zwiększenie zatrudnienia lekarzy specjalistów.
W ogóle te 4 "wielkie" reformy z 1999 służyły tylko zwiększeniu biurokracji i są wielką porażką. Ich autorów trzeba byłoby postawić pod Trybunału Stanu i wykluczyć z polityki.
Mińsk-Mazowiecki Postów: 183
stan nast
Mińsk-Mazowiecki, postów: 183
Poniedziałek, 30 grudnia 2013 23:13:05
0
0 0
+ -
cały ten system jest chory,więc jak ,,chory" może leczyć chorego?,przecież wiadomo,że z tego nic dobrego,a odnośnie antybiotyków słyszałem,że one bardziej szkodzą,niż sama choroba.

Watek został zamknięty ze względu na długi czas (minimum pół roku), jaki upłynął od ostatniego postu.

Aktualności

OK